Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 63 Posts

·
tu sam
Joined
·
1,424 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
[Bosnia-Herzegovina] - Tešanj

Već dugo se kanim otvoriti thread sa slikama i možda kojom rečenicom o ovom gradiću jer svojom slatkoćom, nestandardnom za balkanske gradove ove veličine (a istočno od Hrvatske;)), mislim da to zaslužuje... "Sladak" i jeste najadekvatniji opis Tešnja. Ja sam tamo svaki Bajram i još češće, pa sam do sada skupila i nešto sličica...

Tešanj se smatra najstarijim gradom u BiH o kome postoje pismeni podaci (pod imenom Desnik u 10-om stoljeću)... To je jedan od 4 kraljevska grada u BiH, jer je relativno kasno (sredinom 16-og vijeka) pao pod osmansku vlast, tako da je privremeno (13 godina) bio središte Kraljevstva bosanskog i sjedište vojvode Radivoja Kotromanića, člana bosanske kraljevske loze - tzv. tampon-država...

Pod Osmanskom vlašću je bio dosta razvijen, jedan od 6 najvećih gradova u BiH... Centar nahije, zatim kadiluka (koji je uključivao dobojsku, maglajsku i novošehersku kapetaniju)... 1878. godine je imao gotovo pa duplo više stanovnika nego danas... AU uprava je izgradila puteve koji su zaobišli ovaj gradić što ga je i do danas obilježilo. Pod Kraljevinom SHS cijela BiH je munjevitom brzinom nazadovala, pa i sam grad Tešanj. Tek od 60-tih godina 20-og stoljeća počinje razvoj privrede ovog područja, koji se nastavlja i danas, a prvenstveno je baziran na automobilskoj industriji. Privreda u ovom gradu danas je daleko razvijenija u odnosu na BH standard.

Još su dva karakteristična obilježja ovoga grada - voda i filmovi. Svake godine, vode sa tešanjskih izvora osvajaju zlatne i druge medalje širom svijeta, teško da im druge vode mogu konkurisati. U Tešnju je snimano i mnogo filmova (ne znam tačno da li 6 ili 7), od čega sam ja gledala Budaletinu Taleta i Gori vatra.

Mana grada je to što je zabačen, pa se sva zbivanja dešavaju u najvećem mjestu (sem samog grada) u opštini - Jelahu. Noćni život nije vrijedan ni pomena, posebno za starije od 17-18 godina.

Eto, da ne trabunjam dalje, počeću sa postanjem slika glavnog simbola grada - Gradine iz raznoraznih uglova i perspektiva. Tvrđava je površinom najveća u BiH, izgrađena je u trećem stoljeću prije nove ere od strane Ilira, Rimljani su je mijenjali, Slaveni također, a zatim i Osmanlije, koji su uz dvije postojeće kule sagradili i treću - sahat kulu.

13. novembar 2004:






nekad prošle godine:




23.09.2005:





































nastavak slijedi... ;)
 

·
Banned
Joined
·
4,790 Posts
sladak gradic, jos kad bi jos taj centar oslobodili auta bio bi za 10.
A ne slazem se s time da je cijela BH nazzadovala za vrijeme kraljevine SHS, jer tad je BL dozivjela veliki procvat i sve najzancajnije banjalucke gradjevine su tad izgradjene. Banski dvor, skupstina grada, hipotekarna banka, relana gimnazija, bolnice, skole itd.
 

·
tu sam
Joined
·
1,424 Posts
Discussion Starter · #4 ·
sladak gradic, jos kad bi jos taj centar oslobodili auta bio bi za 10.
A ne slazem se s time da je cijela BH nazzadovala za vrijeme kraljevine SHS, jer tad je BL dozivjela veliki procvat i sve najzancajnije banjalucke gradjevine su tad izgradjene. Banski dvor, skupstina grada, hipotekarna banka, relana gimnazija, bolnice, skole itd.
čujem da su ove godine zabranili saobraćaj u samom centru čaršije, ali svejedno mislim da nema neke pretjerane navike za "korziranjem", posebno večernjim

nisam znala za procvat Banja Luke u tom periodu... kontala sam da su te zgrade (sem hipotekarne banke) izgrađene u AU periodu
 

·
Banned
Joined
·
66 Posts
Znam da je blagi off-topic, ali evo nešto malo detaljnije o Banu i vremenu kada je formirano urbano jezgro BL...

Stetislav – Tisa Milosavljević je rođen je 7. septembra 1882. u Nišu. Na Mitrovdan, 8. novembra 1929. godine zakoračio u Banju Luku i otpočeo upravljanje Vrbaskom banovinom. Naime, sticajem raznih istorijskih okolnosti, Banja Luka je te, 1929. godine, dakle, prije tačno 75 godina, postala sjedište novostvorene Vrbaske banovine – jedne od devet takvih pokrajina u ondašnjoj Jugoslaviji. Svetislav-Tisa Milosavević je u našim krajevima zatekao veoma tešku situaciju – po svim kriterijumima Vrbaska banovina bila je najnerazvijenija od svih devet. Međutim, to ga nije pokolebalo. Naprotiv, Milosavljević je bio veliki borac i vizionar. Odmah je "zasukao rukave" i otpočeo sa gigantskim poduhvatima kakvi u cijeloj banovini, a naročito u našem gradu nisu zapamćeni. Za svega četiri i po godine njegove uprave u Banovini su izgrađene stotine osnovnih škola, mostova, kilometri i kilometri puteva, otvorene su mnoge privredne, kulturne i sportske institucije. Opšti napredak se naročito osjetio u banovinskoj prijestonici, tj. u Banjoj Luci, koja je za te četiri i po godine dobila mnoge reprezentativne objekte i institucije koje su i danas ponos i simboli Banje Luke. Već do 1. decembra 1931. godine izgrađena je Banska palata, današnja zgrada Gradske uprave. Ni godinu dana kasnije, na Mitrovdan 1932. godine, svečano je otvoren Banski dvor, dok su 1930. godine osnovani Pozorište i Muzej, koji su četiri godine kasnije dobili zgradu sadašnjeg Pozorišta, hram kulture koji i danas krasi naš grad. Sazidano je sedam palata za činovnike u današnjoj Aleji svetog Save i kod Pošte. Tih godina izgrađen je i hotel "Palas", a dograđen je i modernizovan hotel ''Bosna''. Uređen je Gradski park u kome je otkriven spomenik Petru Kočiću, izgrađeni su i Sokolski dom, te Higijenski zavod. Banja Luka je dobila prve asfaltirane ulice, osnovano je Centralno banovinsko udruženje za turizam sa 25 lokalnih, porenute su "Vrbaske novine". Ban Milosavljević je za svog boravka u Banjoj Luci mnogo pomogao završetku Hrama svete Trojice, koji se danas na starom mjestu obnavnja pod imenom Hram Hrista Spasitelja. Banjalučka pravoslavna crkvena opština izabrala ga je da na Spasovdan 1939. godine kumuje osveštavanju te crkve. Ban je Banju Luku napustio večernjim vozom 22. aprila 1934. godine. Lokalne vlasti su planirale da mu organizuju svačani ispraćaj, ali je on – onako skroman kakav je bio – to odbio, a novac koji je bio predviđen za troškove tog ispraćaja dat je po njegovoj želji u humanitarne svrhe. Pri njegovom odlasku se, ipak, spontano okupilo oko 10.000 građana, koji su od Banskog dvora do Željezničke stanice (danas Galerija) napravili veliki špalir. O tom veličanstvenom rastanku pisale su mnoge beogradske, zagrebačke, banjolučke i druge novine. Bilo je i suza. Koliko je poznato, Svetislav Milosavljević je još samo jednom posjetio Banju Luku. Bilo je to na Spasovdan, 18. maja 1939. godine, kada se u Banjoj Luci okupilo oko 20.000 građana. Mnogi su bili oduševljeni što ponovo vide svog dragog bana, a on je tada došao da kumuje Hramu svete Trojice. Umro je u Beogradu 28. jula 1960. godine.
 

·
Registered
Joined
·
298 Posts
Beco, hvala na slikama...puno si mi obradovala majku i mamu...:)

Evo malo istorije....Na ovom mjestu lijevo bila je jedna stara kuca jevr
eja Nisima Albaharija koji je imao dosta imanja u Tesnju, u toj kuci se rodila moja mama..kasnije je kuca srusena a izgradjene su ove koje se vide..Sa desne strane (prica majka) je red trgovackih kucica sa musebcima i tu su stariji ljudi po cijeli dan sjedili, pricali itd...

 

·
tu sam
Joined
·
1,424 Posts
Discussion Starter · #7 ·
i dalje Gradina...

najnovije:






oktobar 2006:












juli 2006:
























decembar 2006:


















neke iz 2005 (ove nisu moje):















 

·
tu sam
Joined
·
1,424 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Beco, hvala na slikama...puno si mi obradovala majku i mamu...:)

Evo malo istorije....Na ovom mjestu lijevo bila je jedna stara kuca jevr
eja Nisima Albaharija koji je imao dosta imanja u Tesnju, u toj kuci se rodila moja mama..kasnije je kuca srusena a izgradjene su ove koje se vide..Sa desne strane (prica majka) je red trgovackih kucica sa musebcima i tu su stariji ljudi po cijeli dan sjedili, pricali itd...

:)



biće još slika... tek sam završila sa Gradinom ;)
 

·
tu sam
Joined
·
1,424 Posts
Discussion Starter · #11 ·
ništa, zjape prazne... trebao bi tu biti neki muzej ili sl...
 

·
Banned
Joined
·
4,790 Posts
taj ahmed je debil da ga nema, nema kamena na koji se on nije potpisao... ja bih takvima ruke lomio
jesu li ove kule novo rekonstrisane ili je tako od uvijek? djeluju prilicno novo
btw
slike su super
 

·
Registered
Joined
·
4,920 Posts
Jako lijepo! Super dretva Beca! Može li netko pokazati na karti gdje je Tešanj? Na Michelinovoj karti ima samo jedno malo mjesto kraj Doboja, je li to to?
 

·
Registered
Joined
·
298 Posts
taj ahmed je debil da ga nema, nema kamena na koji se on nije potpisao... ja bih takvima ruke lomio
jesu li ove kule novo rekonstrisane ili je tako od uvijek? djeluju prilicno novo
btw
slike su super
Ne krije da je debil tim prije sto je ostavio svoje pravo ime pa ga se moze naci..hehe
 

·
Registered
Joined
·
2,711 Posts
Lijepe fotke lijepa gradića u lijepom okolišu.

Kako netko reče, šteta što je tak zakrčen automobilima, al to je već širi fenomen.
 

·
Ta☼
Joined
·
3,479 Posts
preljep gradič u preljepom okolišu, super su mi ta brdašca sa zelenilom okolo:happy:.. gledao sam jedan film prije par godina pa mislim da se tamo zbivalo.. neka komedija o malom gradiču u BiH, znam da dođe američki predsjednik na kraju, jel netko zna:)??..
 

·
tu sam
Joined
·
1,424 Posts
Discussion Starter · #20 · (Edited)
taj ahmed je debil da ga nema, nema kamena na koji se on nije potpisao... ja bih takvima ruke lomio
potpisujem... moron

jesu li ove kule novo rekonstrisane ili je tako od uvijek? djeluju prilicno novo
btw
slike su super
samo su kule pokrivene, jer su krovovi stradali u ratu... a ostalo tek čeka na rekonstrukciju i ulaganje...

i hvala ;)
 
1 - 20 of 63 Posts
Top