SkyscraperCity Forum banner
1 - 15 of 15 Posts

·
-
Joined
·
3,637 Posts
ik zal eens gaan kijken maar zal waarschijnlijk niets zien :lol:
Dat denk ik ook: Bouwkraan op omvallen: Mortelkazerne (Den Bosch) 16-01-2010

;)
 

·
Bas
Joined
·
15,897 Posts
Bouwkraan staat flink uit het lood. Ach, tot 1.65 m gebeurt er niets op 45 meter hoogte, denk ik. Vraag is: welke kant op? Nog geen nieuws uit de hoofdstad van Noord-Brabant.

Bij Geen Stijl koppen ze dit nieuws met foto van kraan op Stationsplein Rotterdam, knappe prestatie! :lol:
 

·
Enjoy your freedom!
Joined
·
7,683 Posts
Ik had al heel subtiel een bericht hierover gepost in het projectenoverzichttopic van SSC.
 

·
Banned
Joined
·
5,040 Posts
Ik dacht even toen ik zag dat er een nieuwe bijdrage was voor dit draadje dat hij eindelijk omgevallen was. ;)

Maar nu weet ik beter. Ik wacht de volgende bijdrage af.
 

·
Jürgen Leschinger
Joined
·
9,810 Posts
Onderzoek hellende bouwkraan binnenkort voltooid
Bron: Cobouw

Bossche kraan zakte door schroefpaal

27-01-2011 10:20 | Binnenland | Tissink, Ad | 2 reacties

DEN BOSCH - Een fout bij de productie van een van de mortelschroefpalen is de oorzaak van het verzakken van de torenkraan in Den Bosch in november vorig jaar.

Een van de vier palen was bijna 30 centimeter verzakt. Dat blijkt uit onderzoek door Bartels Ingenieurs. Het bureau werkte in opdracht van de gemeente. Aannemingscombinatie De Bonth van Hulten en Stam de Koning (de Volker Wessels-dochters) bouwen in het centrum van Den Bosch aan het Museumkwartier. Tijdens de opbouw van de 45 meter hoge kraan op 16 november begon die plotseling zo sterk over te hellen dat hij dreigde om te vallen. De woningen rondom moesten worden ontruimd, 150 mensen moesten de nacht elders doorbrengen. De verdenking ging al meteen uit naar één van de mortelschroefpalen onder de kraan die 280 millimeter in de grond was gedrukt. De onderzoekers van Bartels maten de paal door met de hamertje-tik-methode en troffen daarbij een iets zwakkere reflex bij de punt aan. Dat wijst op geroerde grond direct onder de punt. Een sondering pal naast de 11,5 meter lange paal wees uit dat de zandlaag plaatselijk 1 meter dieper zat dan bij de andere drie palen, maar dat is volgens de onderzoekers niet de oorzaak van bezwijken. Er zat voldoende reserve in het geotechnische ontwerp. De meest voor de hand liggende oorzaak is dat de avegaar al iets getrokken was voordat de betonpomp voor de funderingspaal op druk was. Daardoor is een soort vacuüm onder de paal ontstaan.

Wapeningsstaaf
Het kan ook zijn dat de wapeningsstaaf in het hart door de klep van de boorbuis is geslagen, waardoor zand naar binnen is gedrongen en afgevoerd. Het feit dat de staaf niet tot boven in de kop kwam en extra stekwapening nodig was, ondersteunt dat scenario. Volker Wessels laat een compleet nieuwe fundering maken voor de torenkraan. ABT heeft daarvoor een nieuw ontwerp gemaakt dat uitgaat van verbuisde schroefinjectiepalen. Die voeren geen grond af zoals de avegaarpalen, maar spannen de bodem juist extra op.
 
1 - 15 of 15 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top