SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 33 Posts

·
Registered
Joined
·
1,188 Posts
O sa mai curga multa apa pe Dunare pana se va face podul. Suntem aproape la mijloc de 2017, apoi licitatia prin august apoi eventualele contestatii, deja vine iarna. Cum iarna nu-i ca vara, sa zicem ca pe la anul iunie 2018 vedem si ceva miscari. Doar cateva cat sa para ca se tin de cuvant, apoi apar problemele. Incep sa gaseasca probleme cu studiul de fezabilitate, trebuie sa creasca costurile bineinteles, statul mai intarzie niste plati pe ici pe colo, se intarzie eliberarea unor autorizatii si tot asa. 2020-2021 mi se pare f optimist. As zice mai degraba ca 2024-2025, mai realist pentru Romania.
Si da, sunt de acord ca podul nu va avea un impact atat de mare in economia locala incat sa justifice costurile, dar poate e asta un inceput de redresare...sa speram.
 

·
Brăileanism
Joined
·
1,523 Posts
Proiectarea Podului peste Dunăre bate pasul pe loc

• asocierea italo-japoneză care a câştigat contractul de proiectare şi construcţie a podului a transmis Companiei de drumuri şi autostrăzi (CNAIR) o listă de probleme de soluţionarea cărora depinde demararea efectivă a proiectului • dacă CNAIR nu se grăbeşte cu rezolvarea lor, întârzierile astfel provocate se vor traduce în costuri suplimentare şi prelungiri de termeneLa nici o lună de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor la ambiţiosul proiect de infrastructură “Pod suspendat peste Dunăre Brăila - Tulcea”, contractorul general, asocierea italo-japoneză “Astaldi S.p.A. – IHI Infrastructure Systems CO. LTD” a transmis celor de la Compania de drumuri şi autostrăzi (CNAIR), cu care au semnat contractul, o serie de atenţionări privind neîndeplinirea unor obligaţii de către CNAIR. Mai departe, dacă acestea nu sunt soluţionate atunci asocierea va formula revendicări constând în creşteri de preţuri şi extensii de timp. Într-un răspuns transmis celor de la Digi24.ro, CNAIR precizează că “În cadrul contractului de proiectare şi execuţie «Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila» nu au fost formulate revendicări. Antreprenorul Asocierea Astaldi S.p.A. – IHI Infrastructure Systems CO. LTD a emis un număr de 10 notificări prin care şi-a manifestat intenţia de a revendica costuri suplimentare şi extensie de timp, fără să specifice sumele şi extensia de timp la care se consideră îndreptăţit”. Altfel spus, notificările cu pricina reprezintă atenţionări ale companiei privind neîndeplinirea unor obligaţii de către CNAIR, iar dacă nu sunt soluţionate atunci contractorul general va formula revendicări constând în creşteri de preţuri şi extensii de timp faţă de termenii iniţiali din contract.

Nemulţumirile asocierii câştigătoare a contractului în valoare de 433 milioane euro se leagă de faptul că nu pot demara activităţile de proiectare fără a şti mai înainte care sunt şi unde vor fi relocate reţelele de utilităţi din zona viitorului pod şi discutăm aici despre reţele de apă-canalizare, irigaţii, energie electrică, telefonie şi gaze. De altfel, CNAIR şi-a asumat obligaţia că va rezolva aceste probleme, iar drept dovadă a demarat 3 proceduri de achiziţie publică de servicii de specialitate în cele 3 domenii majore de interes:

- Procedura “Proiectare şi execuţie Relocări/Protejări conducte edilitare (apă şi canal) şi reţele de irigaţii necesare pentru execuţia Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila” (a fost depusă în data de 13.02.2018 o singură ofertă care se află în evaluare);

- Procedura “Proiectare şi execuţie Relocări/protejări reţele electrice şi de telefonie necesare pentru execuţia Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila” (a fost anulată în data de 27.02.2018 pentru că nu a fost depusă nicio ofertă);

- Procedura “Proiectare şi execuţie relocări/protejări conducte de transport gaze naturale necesare pentru execuţia Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila” (a fost depusă în data de 08.03.2018 o singură ofertă care se află în evaluare).

În acelaşi registru grav, probleme sunt, de asemenea, şi cu achiziţia serviciului de “Întocmire documentaţii cadastrale, rapoarte de evaluare şi asigurare servicii juridice de asistenţă şi reprezentare în vederea dobândirii prin expropriere/ transfer a imobilelor necesare proiectării şi execuţiei obiectivului de investiţie «Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila», pe raza localităţilor Brăila şi Vădeni, judeţul Brăila, şi localităţile Smârdan şi Jijila, judeţul Tulcea”. Aici experţii care s-au arătat interesaţi de acest contract au contestat deja caietul de sarcini. CNSC le-a dat parţial dreptate, a dispus remedierea problemelor reclamate de către aceştia şi a stabilit un nou termen de depunere a ofertelor, pentru luna viitoare.

Reamintim că, în prima parte a lunii octombrie anul trecut, CNAIR a anunţat că adjudecatarul licitaţiei pentru proiectul investiţional “Pod suspendat peste Dunăre Brăila - Tulcea” este asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co. Ltd (Japonia) pentru suma de 1,995 miliarde lei, fără TVA.

Mai detaliat, licitaţia s-a finalizat cu atribuirea contractului pentru suma de 1.995.932.260,25 lei, fără TVA, adică echivalentul a circa 433 milioane euro, faţă de o valoare estimată de la care s-a pornit licitaţia, de 2,025 miliarde lei, fără TVA, (aproximativ 450 milioane euro). De aceşti bani, asocierea declarată câştigătoare va trebui să proiecteze şi să construiască podul suspendat, care, de altfel, reprezintă principala structură a proiectului, plus două viaducte a câte 110 metri lungime, un drum principal cu o lungime de aproape 19,1 km şi un drum de legătură cu DN22 (Smârdan-Măcin), în lungime de 4,328 km. Durata contractului este de 4 ani, din care un an pentru proiectare şi restul de 3 pentru execuţie. Ordinul de începere a lucrărilor deja a fost dat încă de luna trecută. Mai trebuie adăugat că perioada de garanţie a lucrărilor va fi de 10 ani.

via http://obiectivbr.ro/content/proiectarea-podului-peste-dun%C4%83re-bate-pasul-pe-loc
 

·
Brăileanism
Joined
·
1,523 Posts
Podul peste Dunăre. CNAIR începe proiectarea, iar CJ Brăila exproprierile

• prima fază a proiectului investiţional vizează partea de proiectare • în cel mult 4 ani ar trebui să se termine şi construcţia efectivă a podului şi a conexiunilor acestuia cu drumurile publice din ambele judeţe, Brăila şi Tulcea • potrivit preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, chiar ieri a semnat o adresă privind demararea procedurilor pentru exproprierile din zonele unde se va construi podulCompania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a emis, zilele acestea, ordinul de începere a proiectării şi execuţiei podului suspendat peste Dunăre Brăila - Tulcea, cea mai complexă lucrare de infrastructură din România postdecembristă. “Golden Gate-ul” peste Dunăre, aşa cum a fost numit în presa centrală, se va număra printre primele cinci poduri din Europa, ca deschidere centrală.

În linii mari, proiectul este compus din podul suspendat, care, de altfel, reprezintă principala structură, plus două viaducte a câte 110 metri lungime, un drum principal cu o lungime de aproape 19,1 km şi un drum de legătură cu DN22 (Smârdan-Măcin), în lungime de 4,328 km. Podul suspendat va avea o lungime totală de 1.974,3 metri, o deschidere centrală de 1.120 metri şi două deschideri laterale de 489,65, respectiv 364,65 metri. Gabaritul pe verticală al podului va fi de 38 m de la nivelul de inundaţii maxim, îndeplinind astfel criteriile de navigaţie pe fluviu. Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal şi tiranţi verticali de legătură între tablier şi cablul principal, iar blocurile de ancorare sunt integrate în teren şi sunt localizate în afara digurilor Dunării. Lăţimea totală a podului va fi de 31,7 metri, din care calea pe pod va avea 22 metri şi va fi alcătuită din 4 benzi de circulaţie de câte 3,5 m lăţime fiecare, 4 benzi de încadrare de câte 0,5 m lăţime, două acostamente de 1,50 m lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3 m. La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, 2 benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele având lăţimi de câte 2,8 m fiecare.Chiriac: «Încep procedurile pentru exproprierile în zonă»

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, foarte curând vor începe şi exproprierile în zona unde se va ridica podul. Acesta a afirmat că, ieri, a semnat o adresă privind demararea procedurilor în acest sens: identificarea proprietarilor şi începerea negocierilor.

“Podul peste Dunăre este o certitudine. Vă pot da o informaţie «la cald». Chiar astăzi (n.r. - ieri) am semnat o adresă: vor începe exproprierile. Asta înseamnă că proiectul este în grafic. S-a solicitat Consiliului Judeţean, printr-o adresă, probabil împreună şi cu OCPI din Brăila să fie prezentată o situaţie. Se vor identifica proprietarii terenurilor pe raza cărora va trece podul. Nu cunosc procedura şi nu ştiu sumele. Deci nu mă întrebaţi că nici nu mă pasionează. Pentru mine e foarte important ca acest obiectiv să înceapă să fie construit. Şi consider că pentru toţi cetăţenii Brăilei este ceva primordial. Se vor crea locuri de muncă, se va dezvolta infrastructura”, a declarat Chiriac.

Reamintim că, la jumătatea lunii ianuarie, chiar pe ultima sută de metri a mandatului de premier al lui Mihai Tudose, a fost semnat la Ministerul Transporturilor contractul de proiectare şi execuţie a Podului. Actele s-au perfectat între reprezentanţii antreprenorului general (asocierea italo-japoneză Astaldi - IHI Infrastructure Systems), selectat în urma unei licitaţii internaţionale, şi CNAIR, de cealaltă parte, ca beneficiar. Mega-investiţia cu Podul va costa 1.995.932.260 lei, fără TVA, adică echivalentul a circa 433 milioane euro. Pe scurt, înţelegerea între părţi este ca în cel mult 4 ani de la acel moment antreprenorul general să dea la gata, cum se zice, podul Brăila - Tulcea.

http://obiectivbr.ro/content/podul-peste-dun%C4%83re-cnair-%C3%AEncepe-proiectarea-iar-cj-br%C4%83ila-exproprierile
 

·
Brăileanism
Joined
·
1,523 Posts
un repost aici:
Miercuri, 25 iulie, Consiliului Judeţean Tulcea a fost gazda unei delegaţii conduse de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, sosită la Tulcea pentru prezentarea investiţiilor de importanţă majoră pentru judeţul Tulcea, în principal podul de peste Dunăre şi drumul expres Constanţa-Tulcea-Brăila sau centura ocolitoare a oraşului Babadag.
more via adevarul.ro
 
1 - 20 of 33 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top