SkyscraperCity Forum banner

[Bratislava] Bratislavský hrad | Bratislava Castle

1017885 Views 3226 Replies 280 Participants Last post by  KLEPETO
Myslím, že Bratislavský Hrad si zaslúži vlastný thread, a Staré Mesto ostane čisto pod hradom.

Bratislavský hrad v období Veľkej Moravy 8.-9. storocie - Veľkomoravské hradisko Brezalauspurc (Braslavov Hrad), ktoré vyrástlo na troskách rímskej pevnosti Pisonium.

Na Bratislavskom Hrade môžete nájsť obrysy Veľkomoravskej Baziliky

tu je jej rekonštrukcia

Od konca 8. storočia je Bratislava súčasťou Nitrianskeho kniežatstva, ktorého spojením s Moravským kniežatstvom roku 833 vzniká štát Veľká Morava.Pravdepodobne na konci 8. storočia (určite nie neskôr ako okolo roku 900), v čase Nitrianskeho kniežatstva, sa na hradnom kopci nachádzalo rozsiahle hradisko (5,5 ha) chránené mohutným dreveným valom. V druhej polovici 9. storočia, v čase Veľkej Moravy, pribudol kamenný palác (12 × 5 m), obkolesený jednoduchými obydliami a trojloďová bazilika na východnej strane kopca, pri stavbe ktorej sa použil aj rímsky stavebný materiál. Bazilika je najväčšou veľkomoravskou bazilikou zo Slovenska a celý areál hradiska je asi taký istý ako areál Mikulčíc (t.j. mesto Morava). Bratislavský hrad bol vtedy cirkevno-administratívnym centrom a jedným zo stredísk kultúry, osvety a vzdelanosti.

Bratislavský hrad v 16. - 17. storoci
  • Like
Reactions: Henrich37
1 - 20 of 3227 Posts
Je to veľká historická cena pre mesto, hrad má mimoriadne vhodnú aj dobrú polohu. Je hneď vedľa historického centra (ajtakrajta so Staromestskou) a je nádherne vidieť od niektorých východných častí, pekný pohlad sa naskytne z Petržálky alebo s Hodžovho je náhodou krásne vidieť v noci, taktiež je ho vidieť aj z Obchodnej. :cheers: Obávam sa, že ho v budúcnosti môžu zatieniť výškové budovy. Dúfam, že sa v budúcnosti v centre žiadne stavať nebudú.

Videl som aj nejaké fotky kde bol úplne zdevastovaný, je to pravda? Ak áno môhli by ste sem do kontrastu nejaké pridať?
  • Like
Bratislavský hrad na EURO minci

asi sa to bude pomalsie ťahať, neskôr to upravím aby zaberali menej :cheers2:
Zaujímavé čítanie. Viete o tom, že sa Bratislavský Hrad zachránil len tak tak???

• Like
Zaujímavé čítanie. Viete o tom, že sa Bratislavský Hrad zachránil len tak tak???
Komunisti ho tušim chceli zbúrať.

Škoda, že nová Vydrica ho zničí asi viac, než Napoleon.
Pri poslednej veľkej prestavbe v 2. pol. 18. st. sa stal hrad reprezentačným sídlom habsburského cisárskeho dvora. Po smrti Márie Terézie tu umiestnil cisár Jozef II. generálny seminár, ktorý neskôr vystriedalo vojsko. V r.1811 hrad vyhorel a napriek viacerým pokusom sa rekonštrukcia začala až v r.1953. Dnes sú na hrade reprezentačné a expozičné priestory. Hrad s areálom bol vyhlásený v roku 1961 za Národnú kultúrnu pamiatku.

Piffl a Alexy to su tie mena...

Odporucam do pozornosti tento clanok, znovuzdrodenie hradu.

http://www.tyzden.sk/sk/kriticka_priloha/kriticka34_02.php
Apropo si rypnem, toto nie je jediny hrad co v Bratislave mame ;)
Apropo si rypnem, toto nie je jediny hrad co v Bratislave mame ;)
Ešte je v Bratislave aj Devín, ale toto je thread o Bratislavskom hrade, nie bratislavskom hrade. A Bratislavský je v Bratislave len jeden. Devín je síce bratislavský, ale nie Bratislavský. :nuts:

Ale jeden obrázok možno neuškodí:):
Nie preto ze je bratislavsky ale Bratislavsky, ale ze to mohol byt thread o oboch hradoch, pretoze Devin je v urcitom smere vynimocnejsi ako stary hrad.
  • Like
Nie preto ze je bratislavsky ale Bratislavsky, ale ze to mohol byt thread o oboch hradoch, pretoze Devin je v urcitom smere vynimocnejsi ako stary hrad.
Mohol, ale nie je. Oba hrady sú niečim výnimočné.
bratislavsky hrad

september 26th 2007

No mame tu mesto, ktore ma 2 hrady, niesme svetovy unikat? Ehm Presov ma tusim 3 :lol: :cheers:

Inac je areal hradu volne pristupny?
No mame tu mesto, ktore ma 2 hrady, niesme svetovy unikat? Ehm Presov ma tusim 3 :lol: :cheers:

Inac je areal hradu volne pristupny?
Aké 3 hrady má Prešov? :nuts:
Sarissky, Kapusiansky, Zbojnicky. Sice ani jeden neptra do mesta Presov, ale su v jej tesnej blizkosti :cheers:^^ da sa povedat ze su jeho sucastou
Nemyslel som poctom, ale dolezitostou historickych udalosti... vid Štúrovci.
Pohľady na Bratislavský hrad (z EUROVEI)

Inak toto som už dával do threadu EUROVEA, aké sú odtiaľ pekné pohľady na Bratislavský Hrad, ale radšej ich dám pekne sem.

Inač fasa, že pri tomto projekte mysleli aj na to.

Inak toto som už dával do threadu EUROVEA, aké sú odtiaľ pekné pohľady na Bratislavský Hrad, ale radšej ich dám pekne sem.

Inač fasa, že pri tomto projekte mysleli aj na to.
inac to bolo tak planovane uz za komunistov. Skusim najst tie stare plany, ale eurovea sa az tak moc od tych povodnych planov nelisi...
1 - 20 of 3227 Posts