SkyscraperCity Forum banner

[Bratislava] Bratislavský hrad | Bratislava Castle

1020620 Views 3246 Replies 280 Participants Last post by  forneus1
Myslím, že Bratislavský Hrad si zaslúži vlastný thread, a Staré Mesto ostane čisto pod hradom.

Bratislavský hrad v období Veľkej Moravy 8.-9. storocie - Veľkomoravské hradisko Brezalauspurc (Braslavov Hrad), ktoré vyrástlo na troskách rímskej pevnosti Pisonium.

Na Bratislavskom Hrade môžete nájsť obrysy Veľkomoravskej Baziliky

tu je jej rekonštrukcia

Od konca 8. storočia je Bratislava súčasťou Nitrianskeho kniežatstva, ktorého spojením s Moravským kniežatstvom roku 833 vzniká štát Veľká Morava.Pravdepodobne na konci 8. storočia (určite nie neskôr ako okolo roku 900), v čase Nitrianskeho kniežatstva, sa na hradnom kopci nachádzalo rozsiahle hradisko (5,5 ha) chránené mohutným dreveným valom. V druhej polovici 9. storočia, v čase Veľkej Moravy, pribudol kamenný palác (12 × 5 m), obkolesený jednoduchými obydliami a trojloďová bazilika na východnej strane kopca, pri stavbe ktorej sa použil aj rímsky stavebný materiál. Bazilika je najväčšou veľkomoravskou bazilikou zo Slovenska a celý areál hradiska je asi taký istý ako areál Mikulčíc (t.j. mesto Morava). Bratislavský hrad bol vtedy cirkevno-administratívnym centrom a jedným zo stredísk kultúry, osvety a vzdelanosti.

Bratislavský hrad v 16. - 17. storoci
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 3247 Posts
Zaujímavé čítanie. Viete o tom, že sa Bratislavský Hrad zachránil len tak tak???

See less See more
  • Like
Pohľady na Bratislavský hrad (z EUROVEI)

Inak toto som už dával do threadu EUROVEA, aké sú odtiaľ pekné pohľady na Bratislavský Hrad, ale radšej ich dám pekne sem.

Inač fasa, že pri tomto projekte mysleli aj na to.

See less See more
6
^^^^

No súhlasím.

Na druhej strane, keby sa tam začalo "viac žiť", a všetka oprava by mohla by mohla byť len v historickom slohu (dúfajme že už tu áno :) ), tak kto vie, kam by sa to hrad raz dotiahol :)
Všetky budovy, čo sa na Hrade postavia v budúcnosti, budú podľa starých plánov. Interiér paláca obnovia v barokovom duchu podľa vzorov v Rakúsku, kde pôsobili tí istí architekti ako na Bratislavskom hrade.
Ja už sa len teším. Čím väčšia historická plocha v centre mesta, tým lepšie :)
See less See more
^^^^^^

Pekné vizualizácie, len na týchto obrázkoch nevidím tú barokovú obnovu hradu, skôr iba pridanie záhrady. Niekde som ale dávnejšie videl stav hradu počas jeho najväčšieho rozkvetu (?? Mária Terézia ??). Nemá niekto náhodou plís nejaké obrázky?

:)
Pohľad na Bratislavský Hrad z Pribinoveho Námestia 15. marec, EUROVEA

See less See more
2
Bratislavský hrad opraví Širokého firma Váhostav

http://bratislava.sme.sk/c/3828920/Bratislavsky-hrad-opravi-Sirokeho-firma-Vahostav.html

Teraz neviem či mám byť rád, alebo plakať. Asi viac plačem.

:hahano: :hahano:
See less See more
Najkrajšou poštovou známkou je Bratislavský hrad

http://www.bratislavskenoviny.sk/84752/kultura/najkrajsou-postovou-znamkou-je-bratislavsky-hrad

...
Víťazstvo v Ankete o najkrajšiu slovenskú poštovú známku roka 2007 získala poštová známka s vyobrazením Bratislavského hradu. Slovenská pošta ju vydala 27. júna 2007, autorom výtvarného návrhu je prof. Dušan Kállay a rytec známky je František Horniak.
...
See less See more
Hladam ju pod hotelom Kyjev ale nastastie mam mapu.

Moze byt, uhol by mohol sediet az na to ze Hrad mi pripada na tej fotke trocha obrovsky. NIkdy by ma nenapadlo ze je to od tial :cheers:
Je to pekný surreal. :cheers:
Ja hlavne dúfam, aby sa hrad nasvietil. Dúfam dúfam. :cheers:

Aby každý, kto bude prechádzať cez diaľnicu videl tento symbol, toto miesto, že je v Strednej Európe. :angel:
teraz som si to tak zivo predstavil to ano ta nova bielo pieskova so super nasvietenim bude bozska :banana::banana:
Áno, áno áno. :cheers::cheers:

Veď napr. ako krásne vyzerá nasvietený Beckov, alebo Spišský hrad. To je krása. A v Bratislave to bude na n-tú. :cheers:
^^^^^^

Pekné pekné. A bude to ešte krajšie, keď sa aj pod hradom postaví (dúfam) historizujúca Vydrica. A navrchu bude kraľovať hrad. To bude krása. :cheers:
Je nadsvieteny ioba z jednej strany, preto som si myslel ze neni lebo z Hodzovho namestia vyzera v noci tmavy co ma velmi zarmutilo vzdy :eek:hno:
Mhm, mhm. Áno, máš pravdu. Ak nasvietiť, tak nasvietiť z každej strany. :)
aj to pride :D ale skor si myslim ze by to mohli spravit ako vo viedni - dat tam poster novej fasady v 1:1
Heh, tak to máš pravdu, som zvedavý, čo tam nakoniec bude. :) Dúfam že nie reklama na Panelák. :nuts: Teraz nechcem uraziť žiadneho fanúšika tohto skvelého seriálu. :nuts:
:|
a raz tu niekto spominal Vieden,ze tam pri rekonstrukcii pouzili plagat s konecnou podobou danej budovy.Uplne nemyslitelne u nas...:nuts:
To je inak časté aj v Prahe. Už sa nepamätám o aké projekty išlo, ale v Starom meste som pár krát pozeral na plagát, pod ktorým sa stavala (rekonštruovala) budova do stavu, aký zobrazoval samotný plagát.

Na slovensku sme zatiaľ dospeli do stavu, keď vizualizácie nových projektoch majú viac zelene ako africká džungľa, všade vidno lietať vtáky, ..., samozrejme s výhľadom na Hrad .... atď. :hahano:
See less See more
Tak to je krása. :rock::bow:

Tam niekde pred bránou by mohla byť staromestská krčmička pre pocestných, niečo ako U prekopnutého bubna. To je zo Zemeplochy. Tam sa teda diali veci. :cheers::cheers:

See less See more
2
Tak toto je krása. 100 bodov Amfrael.
:applause::applause:
See less See more
  • Like
1 - 20 of 3247 Posts