SkyscraperCity Forum banner

[Bratislava] Bratislavský hrad | Bratislava Castle

1020606 Views 3246 Replies 280 Participants Last post by  forneus1
Myslím, že Bratislavský Hrad si zaslúži vlastný thread, a Staré Mesto ostane čisto pod hradom.

Bratislavský hrad v období Veľkej Moravy 8.-9. storocie - Veľkomoravské hradisko Brezalauspurc (Braslavov Hrad), ktoré vyrástlo na troskách rímskej pevnosti Pisonium.

Na Bratislavskom Hrade môžete nájsť obrysy Veľkomoravskej Baziliky

tu je jej rekonštrukcia

Od konca 8. storočia je Bratislava súčasťou Nitrianskeho kniežatstva, ktorého spojením s Moravským kniežatstvom roku 833 vzniká štát Veľká Morava.Pravdepodobne na konci 8. storočia (určite nie neskôr ako okolo roku 900), v čase Nitrianskeho kniežatstva, sa na hradnom kopci nachádzalo rozsiahle hradisko (5,5 ha) chránené mohutným dreveným valom. V druhej polovici 9. storočia, v čase Veľkej Moravy, pribudol kamenný palác (12 × 5 m), obkolesený jednoduchými obydliami a trojloďová bazilika na východnej strane kopca, pri stavbe ktorej sa použil aj rímsky stavebný materiál. Bazilika je najväčšou veľkomoravskou bazilikou zo Slovenska a celý areál hradiska je asi taký istý ako areál Mikulčíc (t.j. mesto Morava). Bratislavský hrad bol vtedy cirkevno-administratívnym centrom a jedným zo stredísk kultúry, osvety a vzdelanosti.

Bratislavský hrad v 16. - 17. storoci
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 3247 Posts
Je to veľká historická cena pre mesto, hrad má mimoriadne vhodnú aj dobrú polohu. Je hneď vedľa historického centra (ajtakrajta so Staromestskou) a je nádherne vidieť od niektorých východných častí, pekný pohlad sa naskytne z Petržálky alebo s Hodžovho je náhodou krásne vidieť v noci, taktiež je ho vidieť aj z Obchodnej. :cheers: Obávam sa, že ho v budúcnosti môžu zatieniť výškové budovy. Dúfam, že sa v budúcnosti v centre žiadne stavať nebudú.

Videl som aj nejaké fotky kde bol úplne zdevastovaný, je to pravda? Ak áno môhli by ste sem do kontrastu nejaké pridať?
See less See more
  • Like
Reactions: 1

asi sa to bude pomalsie ťahať, neskôr to upravím aby zaberali menej :cheers2:
See less See more
11
Nie preto ze je bratislavsky ale Bratislavsky, ale ze to mohol byt thread o oboch hradoch, pretoze Devin je v urcitom smere vynimocnejsi ako stary hrad.
No mame tu mesto, ktore ma 2 hrady, niesme svetovy unikat? Ehm Presov ma tusim 3 :lol: :cheers:

Inac je areal hradu volne pristupny?
Sarissky, Kapusiansky, Zbojnicky. Sice ani jeden neptra do mesta Presov, ale su v jej tesnej blizkosti :cheers:^^ da sa povedat ze su jeho sucastou
Obnovi a rekonstrukcie vyznamych budov mam najradsej? Inak areal hradu je teraz volne pristupny?
Ano, niektore su peken, vela ich najdete na Prazskej :)

Tie hradby co su na Staromestskej by sa mali urcite obnovit, Stare mesto ma velky potencial a zasluzi si pozornost, vzdy sa s velkou radostou cez neho prechadzam a je to aj zazitok :cheers:
Uzasne, ehm len kde to je :nuts:

uz to mam, vo Photoshope :lol:
See less See more
Hladam ju pod hotelom Kyjev ale nastastie mam mapu.

Moze byt, uhol by mohol sediet az na to ze Hrad mi pripada na tej fotke trocha obrovsky. NIkdy by ma nenapadlo ze je to od tial :cheers:
Je nadsvieteny ioba z jednej strany, preto som si myslel ze neni lebo z Hodzovho namestia vyzera v noci tmavy co ma velmi zarmutilo vzdy :eek:hno:
ten hrad vyzera ako by ho zvliekli z koze :nuts: :lol: dost hnusne
a to sa ani nespytaju obcanov ci chcu aby tam tie svine byvali, ved hrad nieje nejaky chliev, nech sa odseru inde! :bash: volnych bytov v Petrzalke je dost
co je na tom hrade nove, vyzera uplne rovnako :)
neverim tomu co tu citam, musim sa konecne zobudit ale asi to uz par rokov nejde :nuts:
zda sa mi to, alebo sa fakt nic nezmenilo, okrem toho ze pribudlo lesenie, som cakal uplne novucicky vynoveny hrad, zatial vyezra po starom :lol:

a pekne fotky btw :)
bohuzial len tento kusok mesta jepeknyy :poke:
s tym lesenim mas uplnu pravdu, ja by som ho postavil na jar a po malych usekoch, oni to mali dobre premyslene :nuts: a stavebna firma dostava takto peniaze zadarmo, normalny clovek by toto nespravil
to je (sneh|konecny obklad|este to demoluju) ? vyzere ta zaujimavo :)
Ked vidim to drahe lesenie a nikoho na nom, aj mi idu slzy do oci a chapem preto stoji ta obnova tak vela :)
no budu ich musiet dat prec, ja cem peknu zahradku. Ta biela farbha vyzera ako keby hrad zeteplovali, to ma byt tak biele?
To sme sa museli aj tesne stetnut, na hrade sa pohybovalo mnozstvo fotografov vcera :lol:
1 - 20 of 3247 Posts