SkyscraperCity Forum banner

[Bratislava] Bratislavský hrad | Bratislava Castle

1020620 Views 3246 Replies 280 Participants Last post by  forneus1
Myslím, že Bratislavský Hrad si zaslúži vlastný thread, a Staré Mesto ostane čisto pod hradom.

Bratislavský hrad v období Veľkej Moravy 8.-9. storocie - Veľkomoravské hradisko Brezalauspurc (Braslavov Hrad), ktoré vyrástlo na troskách rímskej pevnosti Pisonium.

Na Bratislavskom Hrade môžete nájsť obrysy Veľkomoravskej Baziliky

tu je jej rekonštrukcia

Od konca 8. storočia je Bratislava súčasťou Nitrianskeho kniežatstva, ktorého spojením s Moravským kniežatstvom roku 833 vzniká štát Veľká Morava.Pravdepodobne na konci 8. storočia (určite nie neskôr ako okolo roku 900), v čase Nitrianskeho kniežatstva, sa na hradnom kopci nachádzalo rozsiahle hradisko (5,5 ha) chránené mohutným dreveným valom. V druhej polovici 9. storočia, v čase Veľkej Moravy, pribudol kamenný palác (12 × 5 m), obkolesený jednoduchými obydliami a trojloďová bazilika na východnej strane kopca, pri stavbe ktorej sa použil aj rímsky stavebný materiál. Bazilika je najväčšou veľkomoravskou bazilikou zo Slovenska a celý areál hradiska je asi taký istý ako areál Mikulčíc (t.j. mesto Morava). Bratislavský hrad bol vtedy cirkevno-administratívnym centrom a jedným zo stredísk kultúry, osvety a vzdelanosti.

Bratislavský hrad v 16. - 17. storoci
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
1 - 19 of 3247 Posts
  • Like
No mame tu mesto, ktore ma 2 hrady, niesme svetovy unikat? Ehm Presov ma tusim 3 :lol: :cheers:

Inac je areal hradu volne pristupny?
Aké 3 hrady má Prešov? :nuts:
Wow, neviem prečo ale strašne sa mi páčia tieto staré nákresy a plány. Fakt majú niečo do seba, a pekne to bolo naplánované, "Eurovea" 1 fáza bola možno aj lepšia ako súčasná, lebo sa tiahla viac k mostu Apollo, aj námestie bolo, proste paráda. Aj Panorama city bolo, len menšie a jedna budova...
See less See more
Omg, to je teda aké šťastie že ho nezbúrali celkom!!! V porovnaní s obnovením hradu je zbúranie Vydrice úplne zanedbateľné.
Prečo našťastie? Veď má úplnú pravdu, prezident by mal byť na hrade a nie niekde v centre, kde chodia okolo autá, a delegácie musia chodiť do pomerne malého paláca. Mal by ísť na hrad, samozrejme po jeho úplnej rekonštrukcii.
Grasalkovičov palác je v pohode, je pekný, pomerne veľký, ale ako sídlo hlavy štátu imho trochu malý, ale zase má peknú záhradu. Toto je fotka, čo som urobil v piatok.

See less See more
wow, netušil som že je to už taký progress, že je tam aj lešenie, z mosta ho vôbec nevidno. a tu máme niečo čo dnes už neexistuje, expozícia historického nábytku, dnes už neexistujúca. robil to môj brat ako bakalársku prácu. http://www.snm.sk/hm/vm/index.html
to je tvoj brat? poznam:)
odkiaľ ho môžeš poznať? :bash: študuje inak na matfyze v Bratislave. :nuts:
no, volal k nam kvoli tej praci
čože, pracuješ v SNM? aká haluz :cheers:
odporúčam pozrieť aj toto, tiež nejaká bakalárska práca študenta, stará radnica vymodelovaná v 3D http://dl.getdropbox.com/u/18247/OldCityCourtyard_Philip.avi
To potom komunisti z toho museli urobit panelakovy hrad, ktory je mimochodom podla mna ten najnechutnejsi hrad aky poznam, fakt to vyzera ako panelak,este aj sa seda hnusna farba, a ta dvorana:eek:hno: no proste cisty komunisti, strasne ho doebali:bash:
:bash::bash::bash:

nevravím že je to nejaký skvost, ale oni ho aspoň opravili a nanovo postavili, inak by spadol úplne, a imho je dosť pekný, hodí sa nám do mesta
See less See more
Včera popoludní

See less See more
ja len dúfam že v deň zavedenia eura nebude ten hrad ponorený do tmy (a ako na potvoru na minciach strednej hodnoty je práve hrad), mohli by aspoň poriadne nasvietiť tie reklamy na euro, ak tam ešte sú
zaujímavý článok o obnove pamiatok včera niekto pridal do Wikipédie: http://sk.wikipedia.org/wiki/Obnova_pamiatok
^^
to by ma zaujimalo, ze ako je to mozne ze na hrade sa v pohode stavaju repliky budov ktore 200 rokov neexistuju a nikoho z architektov a pamiatkarov to netankuje, ale uz o 200m vedla je brutalny problem postavit nieco co tam este pred 40 rokmi stalo... je to naozaj o tej slavnej autencticite a nutnosti vzdy priniest "pecat" svojej doby, alebo len o tom, kto je investor??
stavím sa že Zuzka ti tu teraz dá takú prednášku, že sa z toho nespamätáš :banana:
See less See more
^^^^ Wawel v Krakove?
Toto som dnes našiel, dosť netypický, ale fascinujúci pohľad

See less See more
  • Like
1 - 19 of 3247 Posts