SkyscraperCity Forum banner

[Bratislava] Bratislavský hrad | Bratislava Castle

1020585 Views 3246 Replies 280 Participants Last post by  forneus1
Myslím, že Bratislavský Hrad si zaslúži vlastný thread, a Staré Mesto ostane čisto pod hradom.

Bratislavský hrad v období Veľkej Moravy 8.-9. storocie - Veľkomoravské hradisko Brezalauspurc (Braslavov Hrad), ktoré vyrástlo na troskách rímskej pevnosti Pisonium.

Na Bratislavskom Hrade môžete nájsť obrysy Veľkomoravskej Baziliky

tu je jej rekonštrukcia

Od konca 8. storočia je Bratislava súčasťou Nitrianskeho kniežatstva, ktorého spojením s Moravským kniežatstvom roku 833 vzniká štát Veľká Morava.Pravdepodobne na konci 8. storočia (určite nie neskôr ako okolo roku 900), v čase Nitrianskeho kniežatstva, sa na hradnom kopci nachádzalo rozsiahle hradisko (5,5 ha) chránené mohutným dreveným valom. V druhej polovici 9. storočia, v čase Veľkej Moravy, pribudol kamenný palác (12 × 5 m), obkolesený jednoduchými obydliami a trojloďová bazilika na východnej strane kopca, pri stavbe ktorej sa použil aj rímsky stavebný materiál. Bazilika je najväčšou veľkomoravskou bazilikou zo Slovenska a celý areál hradiska je asi taký istý ako areál Mikulčíc (t.j. mesto Morava). Bratislavský hrad bol vtedy cirkevno-administratívnym centrom a jedným zo stredísk kultúry, osvety a vzdelanosti.

Bratislavský hrad v 16. - 17. storoci
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
1 - 12 of 3247 Posts
...maybe we should rename this thread to: [Bratislava] What communists have created :)

...just a joke ;)
See less See more
Pred chvilockou som sa vratil z prechadzky Historickym centrom BA. Foťák som nezobral lebo nemám. Tak vám aspoň opíšem svoju prechádzku. Začal som Michalskou branou a zaskocil som do citarne "U cerveneho raka" kde som sa porozpraval s pani kt. to tam akurat mala na starosti a pytal som sa jej ako dlho to tu funguje, ona ze 2 roky vzdy od maja do septembra. Ja ze to tu je pekne spravene, ona ze: to som rada ze si to myslite... Spytoval som sa na tu druhu stranu priekopy a ona povedala ze su tam problemy s majitelmi preto sa to nemoze rekonstruovat, rovnako aj osarpane budovy... Potom som sa pozdravil a odisiel. Presiel som sa Starym mestom, preplnenym turistami, kt. je mimochodom velmi pekne az na trapne az debilne vytvory nasich drahych sprejerov a delikventov kt. citia potrebu podpisat sa skrabopisom na kazdu hist. budovu...

Povedal som si ze sa pojdem pozret na nas hrad. Vystupal som hore opät ulickou kt. by bola zaujimava nebyt sprejerov a po niekolkych minutkach chodze som vysiel ku vchodu do hradneho palaca ake bolo moje prekvapenie ked som zistil ze palac je ohradeny a rekonstrucia palaca uz prebieha v plnom prude... Mala by trvat 23 mesicov, ako som sa dozvedel na tabulke Vahostavu- SK... Presiel som sa parcikom kochal sa vyhladom na BA a bola to vcelku prijemna prechadzka.
Zisiel som dole Zidovskou a rozmyslal ako bude asi hrad vyzerat po rekonstrukcii, ked som predomnou uvidel stare mestke hradby a povedal som si: turisti by mohli po rekonstrucii hradieb chodit dole zidovskou a po mostiku prejst na hradby kde by bola promenada a vo vezi male muzeum a potom po hradbych zist do centra a keby sa staromestka zapustila do zeme a urobila by sa tam pesia zona az na hodzovo bolo by to uplne super potom som sa MHD vratil domov... Dik za pozornost
...toto bolo lepsie ako fotky ;)

:eek:kay:
See less See more
...ludia neviete nahodou nieco o prvom prispievatelovi na tejto strane - Alexandrovi?

posledny post spravil vo februari a odvtedy nic :(

alexander.27 kde si? zijes??? :)

edit: rauCO? zda sa ze tie estranky.cz kam si to vsetko dal nejak strajkuju, pretoze sa mi nezobrazuju Tvoje fotky...

a zda sa, ze ani ty si nesetril miestom na disku a dal si ich sem pozehnane :)

ludia! viac ako 15 fotiek do 1 prispevku nedavajte :) prosiiim
See less See more
tak, ehm, mam od jari vela prace...skoro vobec som sem nechodil (ale fotim dalej;-)
ulozim len zopar obrazkov...
...vitaj spat chlape! :)

a vdaka za fotky ;)
See less See more
...ja sa len cudujem, ze si tam na to lesenie nikto zatial este nedal nejaku obrovsku reklamu...take lukrativne miesto a je prazdne

weirdooo

jk :)
...chlape mozes takto pisat hoci aj cely den, ale velmi si nepomozes, kedze na kazdej stranke je 20 postov :D

..tie fotky nejak upravim a dufam, ze potom aj ty upravis ten svoj sialeny prispevok :)

edit: oreo tusim som prave vyriesil Tvoj problem :D tym padom na to stahovanie, nasledne zmensovanie a opatovne uploadovanie fotiek asi kaslem :)
See less See more
...vsetko je otazkou penazi. som si isty, ze existuje suma po zaplateni ktorej by mohla byt reklama aj na bratislavskom hrade. vid sng.

ved uz nebudme naivni jejda :eek:hno:
...ak Zuzku oci neklamali tak mal carbonkid zas prafdu! zial :(

nedavno som isla v noci po moste SNP, a na hrade svietil napis BECHEROVKA :) tolko ku komercnej reklame.
...vsetko je otazkou penazi. som si isty, ze existuje suma po zaplateni ktorej by mohla byt reklama aj na bratislavskom hrade. vid sng.

ved uz nebudme naivni jejda :eek:hno:
holy f*ck

by som dal na jednu vezu reklamu na chlast, na druhu reklamu na cigarety a na tretiu reklamu na nejaku salamu. to by celkom vystihovalo sedlaaactvo majority

ps: stvrtu nie je vidno tam netreba nic
See less See more
Fico dá Širokému zákazku trikrát väčšiu, ako získal v tendri

Pôvodne sa mal hrad zrekonštruovať za miliardu korún. Ficova vláda si to však rozmyslela, firme podnikateľa Širokého dá o 2,5 miliardy viac.
See less See more
bratislavsky hrad

reconstruction update

19.08.2009

See less See more
6
  • Like
Reactions: 1
1 - 12 of 3247 Posts