SkyscraperCity Forum banner

[Bratislava] Bratislavský hrad | Bratislava Castle

1020620 Views 3246 Replies 280 Participants Last post by  forneus1
Myslím, že Bratislavský Hrad si zaslúži vlastný thread, a Staré Mesto ostane čisto pod hradom.

Bratislavský hrad v období Veľkej Moravy 8.-9. storocie - Veľkomoravské hradisko Brezalauspurc (Braslavov Hrad), ktoré vyrástlo na troskách rímskej pevnosti Pisonium.

Na Bratislavskom Hrade môžete nájsť obrysy Veľkomoravskej Baziliky

tu je jej rekonštrukcia

Od konca 8. storočia je Bratislava súčasťou Nitrianskeho kniežatstva, ktorého spojením s Moravským kniežatstvom roku 833 vzniká štát Veľká Morava.Pravdepodobne na konci 8. storočia (určite nie neskôr ako okolo roku 900), v čase Nitrianskeho kniežatstva, sa na hradnom kopci nachádzalo rozsiahle hradisko (5,5 ha) chránené mohutným dreveným valom. V druhej polovici 9. storočia, v čase Veľkej Moravy, pribudol kamenný palác (12 × 5 m), obkolesený jednoduchými obydliami a trojloďová bazilika na východnej strane kopca, pri stavbe ktorej sa použil aj rímsky stavebný materiál. Bazilika je najväčšou veľkomoravskou bazilikou zo Slovenska a celý areál hradiska je asi taký istý ako areál Mikulčíc (t.j. mesto Morava). Bratislavský hrad bol vtedy cirkevno-administratívnym centrom a jedným zo stredísk kultúry, osvety a vzdelanosti.

Bratislavský hrad v 16. - 17. storoci
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
21 - 40 of 3247 Posts
Zaujímavý obrázok. Má nečo do seba, ale dúfam, že Eurovea bude lepšia. Tá navrhnutá výškovka je s tou anténou teda poriadne vysoká.;) Už len treba niečo urobiť so zimným prístavom. Kľuden by to mohlo slúžiť aj ďalej ako prístav, len by to chcelo trochu skultúrniť.
Wow, neviem prečo ale strašne sa mi páčia tieto staré nákresy a plány. Fakt majú niečo do seba, a pekne to bolo naplánované, "Eurovea" 1 fáza bola možno aj lepšia ako súčasná, lebo sa tiahla viac k mostu Apollo, aj námestie bolo, proste paráda. Aj Panorama city bolo, len menšie a jedna budova...
See less See more
inac architekti toho planu su BKPS, teda architekti SND, NBS, Slovany atd. ale to uz urcite viete:cheers:

ps. trochu mi to promina styl allianz na dostojevskeho alebo sporitelna na hodzovom, trochu postmodernisticky...a este sa mi paci ze tiez pocitali s skladom c.7
ak sa mi neskôr podarí, rád vložím niekoľko nepublikovaných fotografií Hradu spred a počas rekonštrukcie v 50 a 60 tych rokoch
ak sa mi neskôr podarí, rád vložím niekoľko nepublikovaných fotografií Hradu spred a počas rekonštrukcie v 50 a 60 tych rokoch
To by bolo skvelé.;)
O haven't known it was damaged so much. I thought at least all outside walls survived.:eek:hno:
Omg, to je teda aké šťastie že ho nezbúrali celkom!!! V porovnaní s obnovením hradu je zbúranie Vydrice úplne zanedbateľné.
...maybe we should rename this thread to: [Bratislava] What communists have created :)

...just a joke ;)
See less See more
^^ To bola teda pekná zrúcanina, tí komunisti predsa len spravili aj niečo dobré. Zrekonštruovať hrad z týchto pár vertikálnych deravých vecí musela biť pekná fuška....klobúk dole....respect, komunisti majú u mňa + bod :master::master:
^^ v práci mám starší počítač, ktorý nie je naklonený spolupráci...i po zmenšení obrázkov:) takže som to plánoval až doma editovať
do budúcna niečo pridám...
Len pridávaj, ale radšej teda až doma.
Táto pod textom uvedená fotka je parádna...chválim kolegu nálezcu.

Napadlo ma pri nej, či sa pri rekonštrukcii hradu bude myslieť aj na nádvorie. Momentálny stav hradného nádvoria je takpovediec „suchý“. Zopár lavičiek a veľké trávnaté priestranstvo. Na tej pôdorysnej kresbe to vyzerá krásne.

Predstavte si keby tam boli takéto francúzke parky, bola by to pekná čerešňa na torte, kvôli ktorej by tam chodilo možno viac ľudí ako kvôli samotnému hradu. :hahano::)

Súčasný stav :
[/URL]
[/URL]
Originaly source :
http://www.volny.cz/leteckafotografie/
http://www.muzeum.sk/?obj=hrad&ix=bh

Chýbali tu zábery zhora tak sa to aj celkom hodí....:)
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
Na vizualizaciach rekonstrukcie hradu (teda aspon v tej, co bola zverejnena) sa pocita aj s obnovou parku vo francuzskom style, ale sme na Slovensku, predpokladam, ze sa na to vybodnu.
21 - 40 of 3247 Posts