Dal som si tu namahu a cez ten dokument sa dnes rano popri peceni chleba preluskal. Berte tento prispevok, ako nazor cloveka, ktory uz zopar strategii relativne uspesne pripravil a realizoval. Nie som ziadny odbornik na urbanizmus/verejne politiky atd, ale "I know a good strategy when I see one".
Ako objektivne, ten dokument je velmi, ale velmi slabucky. Keby mi za take nieco chcela fakturovat externa poradenska firma, tak ich s tym poslem prec, keby to bol interny material, tak by som mal vazny rozhovor s clovekom, ktory pripustil, ze sa taketo nieco dostalo az ku mne. [ale aspon som sa dozvedel, ze Executive Summary sa preklada ako Manazerske Zhrnutie]
- je uplne bolestne zrejme, ze cela koncepcia nepresla ziadnou oponenturou v zmysle, ze by sa niekto zamyslel nad zakladnymi vychodiskami a ich obhajobou, ale od zaciatku smerovala k predom urcenemu cielu. Vidno to na kvalite argumentov, uplne zbytocnych a nic nehovoriacih SWOT analyzach ["no nieco tam daj do Strenghts - napr. "Ochota skúšať nové postupy zo strany vedenia mesta. "]. Ty vole, ked je toto silna stranka, tak panboh s nami a zle prec.
- toto je ako sa hovori mind-boggling, ale pekne to ilustruje efektivitu a sposob rozmyslania: "December 2019: Vznik a prvé zasadnutie pracovnej skupiny Nájomné bývanie pod vedením splnomocnenca Borisa Hrbáňa, ktorá počas svojej práce nepretržitého fungovania počas dvoch rokov, vygenerovala samostatnú podskupinu zameranú na tvorbu strategického materiálu. Jej činnosť bola manažovaná z útvaru námestníčky primátora L. Štasselovej. Január 2020: Facilitované stretnutie na úrovni vedenia, zástupcov relevantných sekcií a oddelení s cieľom mapovania existujúcej agendy týkajúcej sa nájomného bývania, definovanie chýbajúcej agendy, ľudských zdrojov a pozícií. Výsledkom niekoľko hodinovej diskusie bola zhoda na akútnej potrebe zriadiť organizačnú jednotku zastrešujúcu nájomné bývanie"
- je citit, ze Executive Sponsor [Stasselova] celeho materialu je mimoriadne slaby, cely material je nesurody, akoby ten team nikto neriadil. Len taky prud vedomia na 100 stran. A ze veduci projektu sice mal snahu, ale uz nie znalosti na pripravu takehoto dokumentu, a pravdepodobne ani nefornalnu autoritu. Ono byt architekt je v danom pripade asi rovnako relevantna kvalifikacia, ako byt huslista na riadenie filharmonie.
- 2 cast - Analyza sucasneho stavu - je na urovni clanku v Novom Case na temu "byty su strasne drahe a je to zle zle zle". Tam su 2 moznosti - a) cele to je spracovane ako manipulacia, na podporu vopred definovaneho ciela b) oni fakt nemaju potuchu o nejakej detailnej analyze multidimenzionalnych modelov. Jediny benchmark je Pocet Bytov na 1.000 obyvatelov. Najkomplikovanejsi vypocet je tam vydelit 2 cisla a dat ich do casoveho grafu.[dostupnost byvania]. Dobre tak na studentsky projekt.
- Vychodiska sa daju zhrnut do okruhov: 1) vypracujeme dalsiu koncepciu [najcastejsie] 2) zriadime novy urad 3) budeme robit uplne samozrejme veci [Zavedenie nových pracovných postupov, vrátane zabezpečenia prístupu do potrebných databáz] 4) nezmyselne blaboly [Na základe vytvoreného projektu budú v minimálne dvoch nájomných domoch mesta realizované minimálne tri po sebe nasledujúce stretnutie domových rád.] -
[*]
a toto vsetko, bratku len za 1 a pol roka prace mozgoveho trustu magistratu.
Mne osobne prekaza take stylizovanie mesta/magistratu do ulohy obete okolnosti, kde vsetci ostatni musia nieco spravit a potom bude dobre, a preto ked je nieco zle, tak to vlastne ani nie je nasa chyba. Jednu vec, co ma naucili the hard way na zaciatku kariery bolo, "don't be a victim" ale toto je take typicke progresivisticke fnukanie nad neprajnym svetom. Ako vzdy. Celkovo to tak pasuje do obrazu momentalneho magistratu - nejaka snaha aj je, len to proste nevedia. Co raz v hlave nemas, to vo Viedni neodkukas.
A pritom ta diskusia ma byt na uplne inu temu - "ake ma mesto nastroje na podporu dostupnosti kvalitneho byvania" - a mozno by sa pri poctivej diskusii zistilo, ze mestske najomne byty vobec nie su treba, ze len staci urobit svoju zakladnu robotu a dat do poriadku regulacny ramec plus definovat zakladne parametre zachrannej siete pre odkazanych. No uznavam, ze to by vela uradnikov a aktivistov stratilo opodstatnenie a to predsa nemozme dopustit.