Izgleda da Brisel polako postaje destinacija koju tradicionalno posjećujem barem jednom godišnje, svaki put iz sličnog razloga, EU, UN i drugi programi koji mi padnu s neba pa se ispalim. Prijaviš se, prime te, odeš, vidiš, upoznaš ljude, nešto naučiš, budeš na par dana dio mase koja radi isto - cool.
Ovaj put je bilo slično, posao me je odveo, ali sada nešto duze, 7 dana.
Da odmah izrazim neslaganje s nekim od postova od prije, Brisel nije nikakva šupa od grada, naprotiv. Nakon 3 posjete jedva čekam da idem opet, a ovo mi je zasad najdrazi grad na zapadu Europe.
Doduše, sviđanje ili ne je subjektivna stvar, meni je Brisel personifikacija svega što štima i ne štima u Europi i zato je jako interesantan, između ostalog. Grad je ziv, pun mladih ljudi. Svaki jezik je prisutan na ulicama, neki kvartovi su skoro full naseljeni ljudima koji su doselili iz drugih krajeva svijeta. To donosi i prednosti izazove: nekada zapostavljeni radnički kvartovi sad su puni šopova i restorana, ali koncentracija stranaca u jednom dijelu grada donosi i izazove jer se dio nikada ne integrira. Lokalci i stranci se nikada do kraja nisu upoznali kako treba tako da tu ima dosta posla. Jedan dio posjetitelja ne vole Brisel upravo jer dobar dio stanovništva čine stranci, ali onda se tu radi o drugom problemu. Ne zelim ni pomišljati šta bi bilo da tih stranaca nema kao radne snage.
Tvrdnja da su EU birokrate uništile grad je također bezvezna jer EU kvart zauzima zapravo jedan manji dio grada, a s obzirom na veličinu radne snage u Briselu te EU "birokrate" su zanemarljiv broj. Prisustvo EU je također dobar dio Brisela diglo iz pepela.
Grad nije velik (oko 1.200.000 stanovnika), ali ogroman broj ljudi zivi u blizini tako da je sav taj dio gusto naseljen.
Brisel ima problema s gradskom higijenom, tako da kazemo. Imaju dosta kompliciran sistem odvozenja smeća koji često zakaze. Zbog tog sistema na ulicama stalno viđate kese u raznim bojama, u zavisnosti koji je dan i koja vrsta smeća se vozi. Nešto tu ne štima, u centru sam (glavni trg) vidio tri ogromna štakora u različitim danima od kojih su dva uletjela u jedan fancy restoran odmah na trgu i napravila čitavu dramu. Ogromni su! Znači, imaju hrane, a kese smeća stalno su na ulicama, dakle ima smisla.
Metro je super, tramvaji također od kojih je dio ispod zemlje. Odmah mi je palo na pamet kako bi super bilo imati isto na potezu od SCC-a do Čaršije i nazad.
Na svakom koraku sam susretao sam ljubazne ljude, i domaćei goste, svaki put pa i sad.
Da prijeđem na fotke, ako mi šta padne napisat ću--- Uglavnom, Brisel je super.
I da, grad je relativno povoljan za boravak ,makar na nekoliko dana,tj jeftiniji od većine drugih gradova na zapadu Europe koje sam dosad posjetio.
Naravno, prvo Atomium. Ovaj put sam išao unutra, bila je ogromna guzva.
Okolina.