SkyscraperCity Forum banner

Brisel - sinonim za pivo, pomfrit i Europsku uniju

3429 Views 30 Replies 5 Participants Last post by  AnGo89
***​

Svašta ćete o Briselu pročitati na internetu - dosadan, prljav, opasan, bez duha, izgubljenog duha, birokratski hladnokrvan, bezvezan. I tako odoh u Brisel s brdo nekakvih "meh" misli u glavi. Paradoks je da sam upravo bio u Briselu zbog ovog što bismo mogli strpati u "birokratski hladnokrvan" kategoriju, ali meni je bilo super. :D Odmah da u uvodu kažem da je Brisel jako lijep grad i da mi se ide opet, ali na malo duže. Bio sam pet dana, program EU + UN, prijavio se, primili me, hvala im. Nas 40ak iz cijele Europe malo radimo, malo se zajebavamo i tako. Tako idu seminari, susreti, konsultacije i summiti koje organiziraju ove fancy institucije.

To ujedno znači da sam centar grada vidio samo noću - danju smo ipak nešto radili. I vidio sam ga kratko, samo na dva dana. Ali i to je dovoljno da dobijete feeling i da razumijete vibru grada. Brisel je u principu jednostavan grad - nije uopće velik, gradski prijevoz fercera kako treba. Širom grada se nalaze neke staklene kockaste zgradurine, NATO ovo, NATO ono, EU ovdje, EU ondje. Europski Washington DC (iliti ga je Washington DC američki Brisel). Ali centar grada je zaista lijep, pun sitnih uličica, pubova i mlađarije koja pije pivo i puši travu. Niko ne mari.

Pored vas prolaze nekakvi ozbiljni likovi u odijelima, pa brdo nekih glasnih doseljenika iz, pretpostavljam, afričkih zemalja, pa onda opet red nekih ozbiljnih likova koji pričaju na poljskom, češkom ili nekom drugom jeziku iza hvalabogubivše Željezne zavjese i tako dalje. Meni je to sve super. Pa pojedete kebab kod nekih Turaka (briselski kebab nije ni blizu berlinskom), popijete pivo, dva, tri, u jednom od milijardu pubova, pa se šetkate i vidite brdo vojnika s pušketinama, pa sjednete nasred najljepšeg trga koji doslovno blješti i tako. Ukratko, ovo je uvod ovog ionako kratkog bloga jer nisam tamo imao mnogo vremena. I da: pripremite lovu, grad je znatno skuplji nego sam mislio.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
1 - 20 of 31 Posts

Iz jedne komplicirane države u drugu​

Belgija i Bosna su brat i brat/sestra ili barem neki bliski rođaci. Bosna ti dođe kao neka skromna, da ne kažem siromašna verzija Belgije. Poslije drdanja na Kavkazu skoro ništa u Bosni ne izgleda siromašno. Belgiju valjda na okupu drži Europska unija, a Bosnu ne znam šta. Valjda taj Brisel koji, kako rekoh, drži neko drugi. Svi se držimo, svi na drže. Za nešto. Uglavnom – Sarajevo, Beč, i eto me u Briselu za par sati. U Austrian-u ogladnih jer su kratki letovi i ne dobih ništa osim nekog keksića. Na aerodromu u Sarajevu opet velika gužva i pravo mi drago jer još imam “traume” od praznine sarajevskog aerodroma kad sam tek počeo letjeti nekad 2007. Pa sletiš u Sarajevo iz nekog Milana, Berlina… a u Sarajevu nigdje nikog na aerodromu. Sada više nije tako.

Braća su tu

I već slijećemo u Beč

Na putu prema Briselu

I evo nas na destinaciji
See less See more
5
Za razliku od klaustrofobičnog bečkog aerodroma, briselski je jako lijep, ali čudan do boga pa ne znaš ni gdje trebaš, a pogotovo gdje ne trebaš. Ovo je prvi aerodrom nakon pariškog CDG-a da sam se malo pogubio. Tu upoznajem dio ekipe s kojoj se družim u narednih nekoliko dana (Balkance skopčaš odmah jer dok izađu – puše) i nakon 15ak minuta već sam u hotelu u naselju Evere koje je 20ak minuta od Euro kvarta. Inače, u Briselu se dominantno govori francuski i izgleda engleski. Holandski i francuski, odnosno flamanski i valonski, su službeni, ali izgleda da im engleski preotima mjesto.

Evere

See less See more
2
S aerodroma je lako doći, imate buseve, pa kombinaciju s tramvajem itd. Pošto sam u principu mrzitelj čekanja bilo koje vrste, odmah se spremam i idem vani gdje se srećem s Marcom, Couchsurfer-om Švicarcem koji je obećao da će me provesti po gradu. Naravno, kao i dobar dio populacije ovdje, radi za institucije Europske unije, ali nisam shvatio šta, uglavnom je nešto nevezano za birokraciju pa mi je to bio šok. Uvijek nešto novo možeš naučiti. I ovaj prvi dan, kao i ostalim danima, Brisel uspijevam vidjeti samo noću jer danju imam obaveza. Tako se malo šetkamo do kraljevske palače.

I još malo i upadamo u uske uličice u centru gdje, iako je nedjelja, ima dosta ljudi.

See less See more
3
I onda dolazimo do najveće turističke atrakcije Brisela – Manneken Pis. Da se o njemu ne piše, mislim da ga niko ne bi primjetio. 🙂 U pitanju je mini statua (ali zaista mini) oko koje se nalazi bezbroj turista. Poznata je po raznoraznim kostimima, u zavisnosti od dana i manifestacije, a ovaj put je bio “gol”.

Mnogo manje je poznata njegova sestra koja također vrši nuždu. Seka je definitivno meni interesantnija, možda i zbog lokacije. Nalazi se u nekakvoj slijepoj ulici s bezbroj pubova, a dobila je i zaštitnu ogradu da je pijani tinejdžeri ne bi uništili.

See less See more
2
I danas, a u narednim danima, očarat će me prelijepi Veliki trg: pun svjetla, brdo ljudi sjedi i pije pivo, jednostavno jedan od ljepših trgova koje sam vidio. Onom iz Jerevana je preoteo prvo mjesto na mojoj listi.

See less See more
4
  • Like
Reactions: 2
Ovdje možete biti satima i uživati ako je vrijeme ok. Ono što morate probati u Briselu je svakako čuveni briselski pomfrit od kojeg su Belgijanci napravili turističku atrakciju. I to s razlogom! To nije, kako da kažem, običan pomfrit. U pitanju su OGROMNE porcije, sa začinima koji ispadaju sa svih strana i s ogromnim komadima pomfrita. Najbolji pomfrit ćete naći na ulici, na pokretnim štandovima, gdje ljudi čekaju i po sat vremena da dođu do svoje porcije pomfrita. I da: slatkiši. Čokoladne kalorijske bombe.

See less See more
5
Na televiziji nam iz Brisela dolazi uglavnom neki od snimaka iz Euro kvarta, da ga tako nazovem. To jeste i nije Brisel na neki način. U pitanju je naravno veliki dio grada s uredima i staklenim zgradurinama gdje ćete vidjeti malo ljudi iza 6 sati. Ali i ovdje se krije par restorana i kafića, a meni se čak i ova “birokratska” atmosfera ovdje sviđa.

Ostaci Berlinskog zida
See less See more
5
I zapravo to je sve što sam uspio vidjeti. Zato se moram vratiti. Polako idem ponovo na lijep, ali zbunjola aerodrom gdje je ovaj put ogromna gužva, a torbe čekirate sami. I nakon par sati – nazad sam u Sarajevu.

Do idućeg puta – pozdrav Briselu!

I "pobjednička" slika ovog putovanja. Aerodrom.
See less See more
3
  • Like
Reactions: 4
Ango, obozavam tvoje reportaze :)

Meni je Brisel vrh bio, isto tako kad sam isao prvi put sam se nacuo komentara "dosadan, pust, prljav, siv, nema dusu", meni je Brisel bio sve suprotno od toga.

Ako odes slijedeci put otidji obavezno u Chalet Robinson, sluze preeeeeedobar brunch. :)
Ango, obozavam tvoje reportaze :)

Meni je Brisel vrh bio, isto tako kad sam isao prvi put sam se nacuo komentara "dosadan, pust, prljav, siv, nema dusu", meni je Brisel bio sve suprotno od toga.

Ako odes slijedeci put otidji obavezno u Chalet Robinson, sluze preeeeeedobar brunch. :)
Hvala Mirza. :banana:

Meni je baš grad ugodan bio, barem kroz ova 4 dana, 5, koliko sam bio. Odmah sam skopčao gradski prijevoz, sve ide kako treba. Ljudi su ljubazni, centar je totalni chill, ovi noviji dijelovi grada su stakleni fenseraj. Obavezno ću ići opet i kombinirati s još nekim mjestom u BelEgiji.

:cheers:
  • Like
Reactions: 1
Reportaza taman takva kakvu Brisel i zasluzuje. Shupa od grada (mada ima dobrih mjesta za jest').
Izgleda da Brisel polako postaje destinacija koju tradicionalno posjećujem barem jednom godišnje, svaki put iz sličnog razloga, EU, UN i drugi programi koji mi padnu s neba pa se ispalim. Prijaviš se, prime te, odeš, vidiš, upoznaš ljude, nešto naučiš, budeš na par dana dio mase koja radi isto - cool.

Ovaj put je bilo slično, posao me je odveo, ali sada nešto duze, 7 dana.

Da odmah izrazim neslaganje s nekim od postova od prije, Brisel nije nikakva šupa od grada, naprotiv. Nakon 3 posjete jedva čekam da idem opet, a ovo mi je zasad najdrazi grad na zapadu Europe.

Doduše, sviđanje ili ne je subjektivna stvar, meni je Brisel personifikacija svega što štima i ne štima u Europi i zato je jako interesantan, između ostalog. Grad je ziv, pun mladih ljudi. Svaki jezik je prisutan na ulicama, neki kvartovi su skoro full naseljeni ljudima koji su doselili iz drugih krajeva svijeta. To donosi i prednosti izazove: nekada zapostavljeni radnički kvartovi sad su puni šopova i restorana, ali koncentracija stranaca u jednom dijelu grada donosi i izazove jer se dio nikada ne integrira. Lokalci i stranci se nikada do kraja nisu upoznali kako treba tako da tu ima dosta posla. Jedan dio posjetitelja ne vole Brisel upravo jer dobar dio stanovništva čine stranci, ali onda se tu radi o drugom problemu. Ne zelim ni pomišljati šta bi bilo da tih stranaca nema kao radne snage.

Tvrdnja da su EU birokrate uništile grad je također bezvezna jer EU kvart zauzima zapravo jedan manji dio grada, a s obzirom na veličinu radne snage u Briselu te EU "birokrate" su zanemarljiv broj. Prisustvo EU je također dobar dio Brisela diglo iz pepela.

Grad nije velik (oko 1.200.000 stanovnika), ali ogroman broj ljudi zivi u blizini tako da je sav taj dio gusto naseljen.

Brisel ima problema s gradskom higijenom, tako da kazemo. Imaju dosta kompliciran sistem odvozenja smeća koji često zakaze. Zbog tog sistema na ulicama stalno viđate kese u raznim bojama, u zavisnosti koji je dan i koja vrsta smeća se vozi. Nešto tu ne štima, u centru sam (glavni trg) vidio tri ogromna štakora u različitim danima od kojih su dva uletjela u jedan fancy restoran odmah na trgu i napravila čitavu dramu. Ogromni su! Znači, imaju hrane, a kese smeća stalno su na ulicama, dakle ima smisla.

Metro je super, tramvaji također od kojih je dio ispod zemlje. Odmah mi je palo na pamet kako bi super bilo imati isto na potezu od SCC-a do Čaršije i nazad.

Na svakom koraku sam susretao sam ljubazne ljude, i domaćei goste, svaki put pa i sad.

Da prijeđem na fotke, ako mi šta padne napisat ću--- Uglavnom, Brisel je super.

I da, grad je relativno povoljan za boravak ,makar na nekoliko dana,tj jeftiniji od većine drugih gradova na zapadu Europe koje sam dosad posjetio.

Naravno, prvo Atomium. Ovaj put sam išao unutra, bila je ogromna guzva.

Okolina.

See less See more
4
Onda liftom idete na vrh pa stepenciama iz jedne "lopte" u drugu. Ili kako kazu lokani: nice balls. :D

Atomium se nalazi na sjeverozapadnom rubu grada dokle lako dođete gradskim prijevozom.
See less See more
3
  • Like
Brisel je dosta zakrčen, ali konstantno se nešto pravi. Mali dio voznje i detalj iz kvarta koji se zove Evere gdje sam bio par dana.

Ostatak sam proveo u Molenbeek-u kojeg bije reputacija zajebanog dijela, posebno nakon 2016. Pošto je program na kojem sam bio organiziran tu (a i tematika je bila takva) vidio sam kvart iz neke druge perspektive i dosta mi se svidjelo. Da izgleda lošije od drugih dijelova Brisela: izgleda. Međutim, ogromni projekti se rade tu, nove zgrade, gentrifikacija u punom zamahu. Ipak, to dugoročno znači i da će se donji sloj stanovništva morati pomjeriti odatle, a to je većina ljudi iz kvarta, mahom migranti, prvi, drugi i treći val.

Pogled iz Molenbeeka prema drugim dijelovima grada. Brisel je nabijen.

See less See more
5
  • Like
Molenbeek i okolina. Vrijeme je uzas bilo cijeli dan pa sam vidio samo dio kvarta.

See less See more
3
1 - 20 of 31 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.