SkyscraperCity banner

1 - 20 of 2829 Posts

·
Registered
Joined
·
431 Posts
Foarte bun topicul. Pentru "vinituri" am gasit si un link edificator: http://www.ziardecluj.ro/broasca-verde-carciuma-nemuritoare-de-la-rascruce-de-drumuri .

Legat de locuri din astea memorabile, imi pare rau de felul in care a ajuns Parcul Feroviarilor. Pe la inceputul anilor '90, cand eram copil, mergeam destul de des acolo si imi placea tare mult. Intr-o iarna am mers si cu trenuletul cand se faceau probe. Pe langa spatiile de joaca, era si o locomotiva cu aburi. Era tare interesant parculetul. Din cate am citit prin presa, primaria vrea sa il ia inapoi de la CFR Cluj si sa il amenajeze.

De asemenea regret ca s-au scos topoganele din parcul mare, cele de inox. Ce distractie era acolo o data cu venirea caldurii! Din pacate generatiile viitoare nu au sansa unei copilarii la fel de bune, precum am avut noi, desi nu toate erau roz, parca o mare parte din partile bune ale acelor vremuri au disparut.
 

·
Registered
Joined
·
3,099 Posts
Discussion Starter #3
Parcul Feroviarilor s-a salbaticit din cate am vazut de afara. Nici iarba nu era taiata. N-am mai pus piciorul pe acolo de vreo 10-15 ani. Tot acolo era si toboganul inalt de inox care avea ditamai balta la capat :D. Sau locomotiva cu aburi care, spre final, era dezafectata si neutilizabila. Acolo se adunau copiii si se imaginau mecanici de locomotiva tragand de manete si imitand sunetul trenului.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,270 Posts
De asemenea regret ca s-au scos topoganele din parcul mare, cele de inox. Ce distractie era acolo o data cu venirea caldurii! Din pacate generatiile viitoare nu au sansa unei copilarii la fel de bune, precum am avut noi, desi nu toate erau roz, parca o mare parte din partile bune ale acelor vremuri au disparut.
Si cum arata acum parcul de langa stadion, nu se potriveste nimic. Bine ca avem stadion fain, sala, parc, tramvai si autobuze noi in zona, ca parcul de copii arata ca dracu...
 

·
Registered
Joined
·
3,099 Posts
Discussion Starter #6 (Edited)
Imi permit sa iau un articol pe care l-a prezentat colegul Butuc pentru ca ne intereseaza in mod direct.
Exemplul bihorenilor

De ceva vreme, administratiile locale ale mun. Oradea si ale celei mai bogate comune bihorene, Sinmartin, cunoscuta mai ales pentru Baile Felix, au anuntat ca vor sa fuzioneze.

Conform site-ului ebihoreanul “scopul demersului este dezvoltarea comună a celor două localităţi, prin creşterea numerică a populaţiei, pentru a asigura dezvoltarea economică, relansarea turismului prin punerea în valoare a arhitecturii oraşului şi dezvoltrea staţiunilor balneo-climaterice Băile Felix şi 1 Mai, respectiv atragerea de fonduri europene.”

Nu poti decat sa admiri pragmatismul si rapiditatea cu care Oradea reduce decalajele fata de Cluj.

De ce ar fi de interes acest subiect pentru clujeni? Pai fix sub nasul nostru, se dezvolta de ani buni de zile o monstruozitate urbanistica, numita Floresti.

Similitudinile cu Bihorul sunt vizibile din avion. In ambele cazuri, in apropiere municipiului resedinta de judet, 2 comune s-au dezvoltat exploziv (chiar la nivelul unor orase) atat Florestiul cat si Sinmartin fiind cele mai bogate comune din judetele respective. Mentionam ca desi Sinmartin are undeva la peste 10.000 de persoane, Florestiul se indreapta binisor spre 30.000. Cresterea celor 2 comune are loc intr-un context mai larg al migrarii catre suburbii, o tendinta care pune la incercare dezvoltarea urbana.
Sunt 3 comune suburbane care se preteaza la unirea cu Cluj-Napoca: Floresti, Apahida si Baciu. Pe langa o redesenare urbanistica si infrastructurala, acestea ar aduce un plus demografic de 50-60 mii locuitori.

Din pacate, dupa inchiderea lui Apostu si plecarea lui Tise, tot acest proiect de defragmentare administrativa a fost aruncat la gunoi. Era prevazut ca municipiul sa se organizeze in sectoare ingloband Apahida, Feleacu, Ciurila, Floresti, Gilau, Baciu si Chinteni - un plus de vreo 70-80 mii locuitori. Ar fi fost un artificiu care ar fi crescut la maximum sansele reusitei. De altfel, stiu ca primarii comunelor din jur erau entuziasmati gandindu-se ca vor ramane primari de sector, fiind in acelasi timp sub tutela unei primarii generale care ar avea un buget mare.

Nu cred ca pe termen scurt proiectul va mai fi reactivat. Cel putin nu pana avem in fata rezultatele bihorene.
 

·
Registered
Joined
·
175 Posts
Eu personal nu sunt fanul acestor uniri, atata timp cat in toata Europa treci de pe o strada in alta si esti in alt oras, comuna, unitate suburbana,chiar tara(Belgia-Franta, Lille) fiecare cu mama ei si functioneaza bine.
 

·
Registered
Joined
·
3,099 Posts
Discussion Starter #8
Functioneaza bine pentru ca la ei exista asociatii de dezvoltare intercomunitara (ADI) suficient de active. Ca sa iti dai seama la ce nivel suntem noi trebuie doar sa te gandesti ca ZM Cluj-Napoca, care este o ADI, are zero angajati.
 

·
Registered
Joined
·
1,486 Posts
Ca tot a existat o discutie la un moment dat despre populatia oficiala a Clujului, daca include sau nu studentii: nu ii include
"Potrivit ultimului raport al autorităţilor locale, populaţia stabilă a municipiului Cluj-Napoca este de 319.576 de locuitori, la care se adaugă un număr de 74.360 de studenţi."
http://citynews.ro/eveniment/foto-misterul-fost-elucidat-unde-se-afla-strada-fara-vinituri-din-cluj-napoca-1277979

Deci e cum ziceam atunci, Zona Metropolitana se duce spre 500.000 de locuitori.
 

·
Butuc
Joined
·
4,092 Posts
radante, nu stiam ca ZM CJN n-are nici un angajat. atunci, verifica zona metropolitana oradea, un ADI de succes - directorul are un salar consistent, are o structura totusi si a derultat ceva proiecte si strategii comune..
 

·
Registered
Joined
·
3,099 Posts
Discussion Starter #12
E de succes in comparatie cu glumele proaste din Romania, dar in general nu stiu cat de succes e ZMO daca sunt in continuare necesare fuziunile. Daca vrei sa vezi ADI-uri de succes trebuie sa te uiti la mozaicul administrativ francez unde o comuna cu sub 100 locuitori isi permite sa-si pastreze autonomia locala cu ajutorul formelor asociative, in conditiile in care serviciile publice si calitatea vietii sunt mentinute la cel mai inalt nivel.

La noi ADI-urile sunt facute pentru obiective marunte, de genul atragerea finantarii europene pentru canalizare, urmand ca dupa indeplinirea obiectivelor sa ramana complet nefuctionale. Aceasta aminteste mai mult de jefuitorii din Reservoir Dogs care se asociaza o singura data si pentru o singura misiune obscura, nicidecum un parteneriat serios si durabil.
 

·
Registered
Joined
·
1,486 Posts
Asa a scris un ziarist. Inseamna ca asa si e?
Crezi ca au inventat cifre si nu citau de fapt un "raport al autoritatilor locale"? Am mai dat exemplu cu datele oficiale de la evidenta populatiei, care se invart pe la 413.000 locuitori.
 

·
Registered
Joined
·
3,099 Posts
Discussion Starter #16
La sensul giratoriu din Marasti este o problema mare cu trecerea de pietoni de langa statia de autobuz "Maresal Constantin Prezan". Mai mereu este blocata de pietonii care trec in sir indian spre si dinspre statie. O solutie propusa de unii a fost semaforizarea sensului. Este o solutie destul de proasta daca ne gandim ca de multe ori se blocheaza sensul din cauza semaforului temporizat de pe Fabricii. O alta solutie pe care initial am respins-o din considerente urbanistice si apoi am acceptat-o ca fiind unica solutie practica a fost cea a pasajului subteran. Insa nu am gandit corect si, probabil, nici unul dintre noi n-a vazut adevarata cauza. Nu pietonii sunt cauza blocarii traficului, ci localizarea statiei de autobuze. Modificarea pozitiei va duce la scaderea semnificativa a traficului pietonal din acea zona.Mutarea statiei din punctul 1 in punctul 2 mi se pare a fi cea mai buna solutie si cea mai putin costisitoare. In apropiere avem trecerea de pietoni cu semaforizare care va fi perfecta. In plus, se evita supraaglomerarea statiei cu autobuze pe care le vedem de multe ori oprite in sensul giratoriu, asteptand ca cele din fata sa elibereze statia.
 

·
Registered
Joined
·
253 Posts
Mai demult, m-am gandit la asa ceva:Asta in ideea ca intersectia permite si ca ambele strazi (Brancusi si Titulescu) sunt aproximativ la fel de mult circulate. Eventual, statie comuna pentru 3, 33, 32, 32b, M20 la parterul blocului din P-ta Cipariu, de dreapta pe sensul de mers dinspre Centru, inainte de sensul giratoriu desenat in imagine (este destul spatiu), intre strazile Brancusi si Andrei Muresanu.
 

·
Registered
Joined
·
1,486 Posts
Mutarea statiei din punctul 1 in punctul 2 mi se pare a fi cea mai buna solutie si cea mai putin costisitoare. In apropiere avem trecerea de pietoni cu semaforizare care va fi perfecta.
Mutarea statiei poate fi o idee buna, dar asta nu inseamna ca nu e nevoie de o trecere de pietoni acolo.
 

·
Registered
Joined
·
8,276 Posts
Acum un an au fost niste discutii despre o telegondola din parc spre cetatuie si atunci eu sugeram un lift inclinat care nu deranjeaza vizual. Intre timp la Rasnov au terminat liftul din fonduri europene si arata asa: www.youtube.com/watch?v=fDylOkwaMAc#t=17
Impactul vizual e minim, consumul e redus pt ca are o contragreutate si pentru trafic crescut se pot construi doua lifturi paralele legate intre ele, un lift coboara in timp ce trage in sus pe celalalt care urca. Sunt curios cat va costa o urcare, sper ca sub 5 lei, altfel va sta degeaba.
 
1 - 20 of 2829 Posts
Top