SkyscraperCity banner

1 - 20 of 537 Posts

·
Registered
Joined
·
3,219 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
De Lijn: opnieuw tram Brugge-Knokke en Brugge-OostendeTram nr. 10 die in 1956, als laatste elektrische tramlijn uit het straatbeeld van Brugge werd geschrapt, komt terug. En ook de tramverbinding met Oostende, die al veel eerder verdween, zal opnieuw worden ingevoerd, als het "Neptunusplan", dat deze middag dag in het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge is voorgesteld door Vlaams minister voor Mobiliteit Kathleen Van Brempt, werkelijkheid wordt. Uiteraard zullen veel moderner trams worden gebruikt dan de verdwenen versie van een foto die we ontdekten in het Brugse stadsarchief.

400 miljoen euro

Van Brempt wil de kusttram uitbreiden van de Oostkust tot in Brugge en van Oostende naar Brugge. Ook zou ze doorgetrokken worden van Koksijde naar Veurne en als de Franse overheid akkoord is en mee betaalt zelfs naar Duinkerken. De Lijn wil met ruim 400 miljoen euro aan investeringen immers een verdubbeling realiseren van het aantal reizigers in onze provincie.

In de voorbije vijf jaar steeg het aantal reizigers van De Lijn al met 70 procent tot bijna 64 miljoen. In Brugge was die stijging zelfs beduidend groter.

(FN-Eigen Berichtgeving-Foto: Tram 10 Stadsarchief Brugge FO/A04038)

bron: Stadsomroep
 

·
Registered
Joined
·
3,219 Posts
Discussion Starter #3
Wel leuk. Alleen vind ik die kusttrams (de voertuigen zelf dus) wel nogal lelijke en lawaaierige apparaten. En dat past niet in Brugge!
Daar horen gezellige PCC'tjes ofzo te rijden ^_^
Maar misschien ben ik gewoon onnozel.
Die lightrails die tussen Oostende en Brugge en Zeebrugge en Brugge zullen rijden, zullen wellicht niet dezelfde voertuigen zijn als de huidige kusttrams. Het gaat in feite wel degelijk om lightrails (zwaarder en sneller dan gewone trams, maar wel nog niet zo zwaar en snel als (lokale) treinen), gezien ze ook een groot deel over de treinspoorweg afleggen. Ze zullen normaalgezien ook niet echt door de binnenstad van Brugge rijden, en over een spoorweg zie ik nog geen PCC'tje sjeezen :banana:
 

·
Registered
Joined
·
3,219 Posts
Discussion Starter #4
Van Volcem: Van Brempt doet aan partijpolitiek met centen van De Lijn

Volgens Open-VLD politica Mercedes Van Volcem doet Vlaams Minister Kathleen Van Brempt (sp.a) aan partijpolitiek met centen van De Lijn, wanneer ze drie projecten, in Hasselt, Antwerpen en Gent wel onmiddellijk centen geeft, en in Brugge en met vage beloften komt voor grote investeringen op lange termijn in mogelijke nieuwe tramverbindingen.

"Het zijn weldegelijk 3 sp.a burgemeesters die nu centen krijgen en als ik nu ook nog zie dat het eerste project dat men in West-Vlaanderen in overweging neemt er één is voor de verbetering van de verbinding tussen Oostende en Nieuwpoort, dan zie ik ook daar dat een sp.a burgemeester met de centen gaat lopen, terwijl Brugge met zijn haven, als economische motor van de provincie, wel zijn rechten heeft."

Van Volcem vindt dat het "Light Rail Project", dat de kusttram in Zeebrugge doet aansluiten op een sneltramverbinding, die de haven, het industriepark De Blauwe Toren, het AZ Sint Jan, de campus van de KHBO, Kinepolis en het het nieuwe stadion van Club Brugge in Loppem verbindt, prioriteit zou moeten hebben op andere projecten, omdat dit de zwaar overgebruikte expresweg zou ontlasten. De expressweg is de drukste niet-autosnelweg van het land.

(FN-Eigen Berichtgeving)

bron: Stadsomroep
 

·
Registered
Joined
·
199 Posts
Hoe Mercedes dat lightrail project wil doortrekken naar de KHBO-campus of de Kinepolis is mij een raadsel.
 

·
Registered
Joined
·
3,219 Posts
Discussion Starter #6
Met de kusttram tot Brugge en Veurne
De Lijn stelt Neptunusplan voor West-Vlaanderen voor

BRUGGE - De Lijn investeert sterk in de kusttram en maakt in West-Vlaanderen werk van 89 kilometer dubbel spoor en 20 busverbindingen extra. Met dat nieuws kwam Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) gisteren naar Brugge.


Volgens minister Kathleen Van Brempt is het Neptunusplan een ideeënboek dat de lijnen voor de toekomst uitzet. 'Nu we het Neptunusplan hebben voorgesteld, kunnen we het overleg met alle betrokkenen opstarten', zegt ze.

Het meest in het oog springende voorstel uit Neptunus is de doortrekking van de kusttram tussen Koksijde en Veurne, van Knokke naar Westkapelle, van Zeebrugge naar Brugge, tussen Oostende en Brugge en van De Panne of Veurne tot in Duinkerke. Bij deze tramverlengingen wordt onderzocht welk type voertuig het meest geschikt is: een kusttram, lightrailtram of lighttrain. Op korte termijn komt er tijdens de spitsuren een snelle tramverbinding tussen Nieuwpoort en Oostende.

430 miljoen euro

Het toekomstplan wil ook de busverbindingen in de provincie verbeteren. Roeselare krijgt een treinverbinding met Gent mits een nieuwe spoorverbinding via de bocht van Gits of door een herschikking van de dienstregeling via Kortrijk.

De Lijn heeft ook plannen voor de invulling ontbrekende buslijnen zoals de verbinding Roeselare en Waregem of provincieoverschrijdende trajecten naar Frankrijk of Henegouwen. In Brugge, Roeselare en de regio rond Kortrijk worden ook de voorstadsverbindingen verbeterd. Ook voor de stadsnetten tekent het plan de ideale situatie uit. Zo wordt het avond- en nachtvervoer geherwaardeerd.

In Brugge wordt er gekeken voor een aangepaste ontsluiting van de omgeving Kinepolis en de nieuwe KHBO-campus. In Kortrijk zal ingespeeld worden op de ontwikkelingen in het centrum en op Hoog Kortrijk. De laatste vijf jaar steeg het aantal reizigers van De Lijn met 70procent van 35,8 naar 63,5 miljoen. Met het plan Neptunus mikt De Lijn op een verdubbeling van het aantal reizigers tegen 2022 tot 127miljoen. De realisatie van het toekomstplan vergt een investering van 430 miljoen euro. Jaarlijks zullen de exploitatiekosten 135 miljoen euro kosten.

bron: HNB
 

·
Registered
Joined
·
3,219 Posts
Discussion Starter #7 (Edited)
'k Zou ook een OV-thread kunnen aanmaken, maar kom, toch nog maar even hier:


Meer dan 10 miljoen mensen nemen de bus
Busgebruik in vijftien jaar tijd verzesvoudigdBRUGGE - Meer dan tien miljoen mensen hebben dit jaar al de bus genomen in Brugge. In vijftien jaar tijd is het aantal reizigers verzesvoudigd. 'Fenomenale cijfers', vindt burgemeester Patrick Moenaert (CD&V).


Christian Dedeyne, een gepensioneerde stadsambtenaar uit Sint-Kruis, werd gisterochtend vroeg aan de halte aan het Concertgebouw tot zijn eigen verbazing uitgebreid in de bloemetjes gezet. Dedeyne werd gehuldigd als tien miljoenste Brugse busreiziger van 2007.

De cijfers van het aantal busreizigers blijft explosief groeien in Brugge. In 1991 namen slechts 1,6 miljoen mensen de bus in Brugge. In 2004 werd voor het eerst de kaap van de acht miljoen reizigers gerond, vorig jaar steeg het aantal voor het eerst boven de negen miljoen.

'Nu zitten we al aan tien miljoen, en daar zullen nog een pak reizigers bijkomen voor het einde van het jaar', zegt burgemeester Patrick Moenaert (CD&V). 'Er komen nog negen koopjesdagen aan waarop iedereen voor maximaal 2 euro heen en weer kan naar het centrum van Brugge. En op zondag 23 en 30 december is het openbaar vervoer hier helemaal gratis.'

De Brugse burgmeester is trots op het resultaat. 'Ik meen mij te herinneren dat Hasselt onlangs een nationale persconferentie heeft georganiseerd om te melden dat zij vier miljoen busreizigers hadden', zegt hij. 'Dan is Brugge toch nog van een andere orde.'

Brugge laat ook andere West-Vlaamse steden als Roeselare (1,1 miljoen busreizigers), Kortrijk (1,7 miljoen) en Oostende (7,5 miljoen) een stuk achter zich. Volgens Moenaert is het succes vooral te danken aan de vlotte verbindingen en de lage tarieven. 'Een van de krachtlijnen van het mobiliteitsplan is om het openbaar vervoer te stimuleren als alternatief voor de wagen', zegt hij.

In 2008 staan nog een aantal uitbreidingen van het stadsnet op het programma: lijn 11 in Sint-Kruis wordt opgesplitst, lijn 25 wordt uitgebreid in functie van de nieuwe campus van de KHBO die in september de deuren opent in Sint-Michiels, en ook lijn 72 wordt aangepast om de Kinepolisbioscoop beter te bedienen.

'Tegen begin 2008 krijgen alle Bruggelingen ook een gratis probeerticket in hun bus, waarmee ze vanaf de halte in hun wijk een busreis kunnen maken op het stadsnet', zegt Moenaert.


bron: HNB
 

·
Moderator
Joined
·
12,380 Posts
De Brugse burgmeester is trots op het resultaat. 'Ik meen mij te herinneren dat Hasselt onlangs een nationale persconferentie heeft georganiseerd om te melden dat zij vier miljoen busreizigers hadden', zegt hij. 'Dan is Brugge toch nog van een andere orde.'
Ja, 't is makkelijk voor meneer Moenaert om te vergelijken met een stad met half zo veel inwoners, en die bovendien minder uitgestrekt is - waardoor minder mensen op de bus aangewezen zijn.
 

·
Registered
Joined
·
199 Posts
Het zal een verwijzing zijn naar de media-aandacht die het openbaar vervoer in Hasselt krijgt, oa doordat het gratis is voor alle inwoners.
 

·
Registered
Joined
·
3,219 Posts
Discussion Starter #11 (Edited)
Nieuws, nieuwigheden of andere zaken omtrent het openbaar vervoer in Brugge moesten tot op heden al dan niet vermeld of besproken worden in het "Brugse-projecten-topic" (bij gebrek aan beter), dus leek een eigen topic me wel gepast. Om te beginnen een verzameling van posts met artikels hieromtrent uit het "Brugse-projecten-topic":


Aanvraag klasse 1 vergunning door DE LIJN voor een stelplaats voor bussen met onderhoudscentrum in Vaartdijkstraat

In uitvoering van artikel 17 van het Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning, maakt de heer Burgemeester van de stad Brugge bekend, dat: de VLAAMSE VERVOERMAATSCHAPPIJ DE LIJN, Nieuwpoortsesteenweg 110, 8400 Oostende, een klasse 1-vergunning heeft aangevraagd voor de exploitatie van een een stelplaats voor bussen met onderhoudscentrum, op het adres Vaartdijkstraat , 8200 Brugge.

bron en meer info: http://www.brugge.be/internet/nl/content/nieuws/oodelijn.htm

De hoofdzetel van De Lijn West-Vlaanderen zou dan ook integraal naar Brugge komen.

-------

De Lijn: opnieuw tram Brugge-Knokke en Brugge-OostendeTram nr. 10 die in 1956, als laatste elektrische tramlijn uit het straatbeeld van Brugge werd geschrapt, komt terug. En ook de tramverbinding met Oostende, die al veel eerder verdween, zal opnieuw worden ingevoerd, als het "Neptunusplan", dat deze middag dag in het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge is voorgesteld door Vlaams minister voor Mobiliteit Kathleen Van Brempt, werkelijkheid wordt. Uiteraard zullen veel moderner trams worden gebruikt dan de verdwenen versie van een foto die we ontdekten in het Brugse stadsarchief.

400 miljoen euro

Van Brempt wil de kusttram uitbreiden van de Oostkust tot in Brugge en van Oostende naar Brugge. Ook zou ze doorgetrokken worden van Koksijde naar Veurne en als de Franse overheid akkoord is en mee betaalt zelfs naar Duinkerken. De Lijn wil met ruim 400 miljoen euro aan investeringen immers een verdubbeling realiseren van het aantal reizigers in onze provincie.

In de voorbije vijf jaar steeg het aantal reizigers van De Lijn al met 70 procent tot bijna 64 miljoen. In Brugge was die stijging zelfs beduidend groter.

(FN-Eigen Berichtgeving-Foto: Tram 10 Stadsarchief Brugge FO/A04038)

bron: Stadsomroep


-------

Van Volcem: Van Brempt doet aan partijpolitiek met centen van De Lijn

Volgens Open-VLD politica Mercedes Van Volcem doet Vlaams Minister Kathleen Van Brempt (sp.a) aan partijpolitiek met centen van De Lijn, wanneer ze drie projecten, in Hasselt, Antwerpen en Gent wel onmiddellijk centen geeft, en in Brugge en met vage beloften komt voor grote investeringen op lange termijn in mogelijke nieuwe tramverbindingen.

"Het zijn weldegelijk 3 sp.a burgemeesters die nu centen krijgen en als ik nu ook nog zie dat het eerste project dat men in West-Vlaanderen in overweging neemt er één is voor de verbetering van de verbinding tussen Oostende en Nieuwpoort, dan zie ik ook daar dat een sp.a burgemeester met de centen gaat lopen, terwijl Brugge met zijn haven, als economische motor van de provincie, wel zijn rechten heeft."

Van Volcem vindt dat het "Light Rail Project", dat de kusttram in Zeebrugge doet aansluiten op een sneltramverbinding, die de haven, het industriepark De Blauwe Toren, het AZ Sint Jan, de campus van de KHBO, Kinepolis en het het nieuwe stadion van Club Brugge in Loppem verbindt, prioriteit zou moeten hebben op andere projecten, omdat dit de zwaar overgebruikte expresweg zou ontlasten. De expressweg is de drukste niet-autosnelweg van het land.

(FN-Eigen Berichtgeving)

bron: Stadsomroep

-------

Met de kusttram tot Brugge en Veurne
De Lijn stelt Neptunusplan voor West-Vlaanderen voor

BRUGGE - De Lijn investeert sterk in de kusttram en maakt in West-Vlaanderen werk van 89 kilometer dubbel spoor en 20 busverbindingen extra. Met dat nieuws kwam Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) gisteren naar Brugge.


Volgens minister Kathleen Van Brempt is het Neptunusplan een ideeënboek dat de lijnen voor de toekomst uitzet. 'Nu we het Neptunusplan hebben voorgesteld, kunnen we het overleg met alle betrokkenen opstarten', zegt ze.

Het meest in het oog springende voorstel uit Neptunus is de doortrekking van de kusttram tussen Koksijde en Veurne, van Knokke naar Westkapelle, van Zeebrugge naar Brugge, tussen Oostende en Brugge en van De Panne of Veurne tot in Duinkerke. Bij deze tramverlengingen wordt onderzocht welk type voertuig het meest geschikt is: een kusttram, lightrailtram of lighttrain. Op korte termijn komt er tijdens de spitsuren een snelle tramverbinding tussen Nieuwpoort en Oostende.

430 miljoen euro

Het toekomstplan wil ook de busverbindingen in de provincie verbeteren. Roeselare krijgt een treinverbinding met Gent mits een nieuwe spoorverbinding via de bocht van Gits of door een herschikking van de dienstregeling via Kortrijk.

De Lijn heeft ook plannen voor de invulling ontbrekende buslijnen zoals de verbinding Roeselare en Waregem of provincieoverschrijdende trajecten naar Frankrijk of Henegouwen. In Brugge, Roeselare en de regio rond Kortrijk worden ook de voorstadsverbindingen verbeterd. Ook voor de stadsnetten tekent het plan de ideale situatie uit. Zo wordt het avond- en nachtvervoer geherwaardeerd.

In Brugge wordt er gekeken voor een aangepaste ontsluiting van de omgeving Kinepolis en de nieuwe KHBO-campus. In Kortrijk zal ingespeeld worden op de ontwikkelingen in het centrum en op Hoog Kortrijk. De laatste vijf jaar steeg het aantal reizigers van De Lijn met 70procent van 35,8 naar 63,5 miljoen. Met het plan Neptunus mikt De Lijn op een verdubbeling van het aantal reizigers tegen 2022 tot 127miljoen. De realisatie van het toekomstplan vergt een investering van 430 miljoen euro. Jaarlijks zullen de exploitatiekosten 135 miljoen euro kosten.

bron: HNB

-------

Vergunning voor nieuwe stelplaats De Lijn

BRUGGE - De deputatie heeft een milieuvergunning verleend aan de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn voor de exploitatie van een nieuwe stelplaats en onderhoudswerkplaats voor hun bussen. Die komt in de Vaartdijkstraat in Sint-Michiels Brugge op de industriezone Ten Briele.
De oorspronkelijke stelplaats en onderhoudswerkplaats van De Lijn in Brugge bevindt zich in het woongebied van Assebroek. De uitbating zorgde op er voor overlast. De deputatie heeft in het verleden al beslist dat verdere uitbating op die plaats op termijn niet houdbaar was. In november 2005 werd vastgelegd dat de site in Assebroek nog slechts gedurende drie jaar mocht gebruikt worden. De voorbije jaren werd de site al deels afgebouwd en werd een werkplaats aan het Waggelwater in gebruik genomen.

De Lijn kondigt al geruime tijd een definitieve overheveling aan naar een nieuwe locatie op de industriezone Ten Briele, op een deelterrein van Bombardier Transportation. Nu heeft de deputatie dus de milieuvergunning verleend voor deze nieuwe site van De Lijn. (isn)

bron: HNB

-------

Bouw stelplaats Brugge loopt vertraging op

di 18/12/07 - De bouw van de nieuwe stelplaats voor de 130 bussen in Brugge loopt vertraging op.
De stelplaats komt op gronden van BN Bombardier, vlak bij het station. Maar de werkzaamheden zijn nog altijd niet aan een aannemer toegewezen.

Dat zou pas volgend jaar gebeuren. Probleem is dat de milieuvergunning van de stelplaats in Assebroek - die veel te klein is geworden - in de tweede helft van 2008 vervalt.

Die vergunning is al twee keer verlengd en de stad en de provincie zijn niet geneigd om De Lijn nog eens uitstel te geven.


bron: vrtnieuws

-------

Meer dan 10 miljoen mensen nemen de bus
Busgebruik in vijftien jaar tijd verzesvoudigdBRUGGE - Meer dan tien miljoen mensen hebben dit jaar al de bus genomen in Brugge. In vijftien jaar tijd is het aantal reizigers verzesvoudigd. 'Fenomenale cijfers', vindt burgemeester Patrick Moenaert (CD&V).


Christian Dedeyne, een gepensioneerde stadsambtenaar uit Sint-Kruis, werd gisterochtend vroeg aan de halte aan het Concertgebouw tot zijn eigen verbazing uitgebreid in de bloemetjes gezet. Dedeyne werd gehuldigd als tien miljoenste Brugse busreiziger van 2007.

De cijfers van het aantal busreizigers blijft explosief groeien in Brugge. In 1991 namen slechts 1,6 miljoen mensen de bus in Brugge. In 2004 werd voor het eerst de kaap van de acht miljoen reizigers gerond, vorig jaar steeg het aantal voor het eerst boven de negen miljoen.

'Nu zitten we al aan tien miljoen, en daar zullen nog een pak reizigers bijkomen voor het einde van het jaar', zegt burgemeester Patrick Moenaert (CD&V). 'Er komen nog negen koopjesdagen aan waarop iedereen voor maximaal 2 euro heen en weer kan naar het centrum van Brugge. En op zondag 23 en 30 december is het openbaar vervoer hier helemaal gratis.'

De Brugse burgmeester is trots op het resultaat. 'Ik meen mij te herinneren dat Hasselt onlangs een nationale persconferentie heeft georganiseerd om te melden dat zij vier miljoen busreizigers hadden', zegt hij. 'Dan is Brugge toch nog van een andere orde.'

Brugge laat ook andere West-Vlaamse steden als Roeselare (1,1 miljoen busreizigers), Kortrijk (1,7 miljoen) en Oostende (7,5 miljoen) een stuk achter zich. Volgens Moenaert is het succes vooral te danken aan de vlotte verbindingen en de lage tarieven. 'Een van de krachtlijnen van het mobiliteitsplan is om het openbaar vervoer te stimuleren als alternatief voor de wagen', zegt hij.

In 2008 staan nog een aantal uitbreidingen van het stadsnet op het programma: lijn 11 in Sint-Kruis wordt opgesplitst, lijn 25 wordt uitgebreid in functie van de nieuwe campus van de KHBO die in september de deuren opent in Sint-Michiels, en ook lijn 72 wordt aangepast om de Kinepolisbioscoop beter te bedienen.

'Tegen begin 2008 krijgen alle Bruggelingen ook een gratis probeerticket in hun bus, waarmee ze vanaf de halte in hun wijk een busreis kunnen maken op het stadsnet', zegt Moenaert.


bron: HNB

-------

Milieuvergunning stelplaats De Lijn krijgt negatief advies
Omwonenden zijn overlast beu

BRUGGE - De nieuwe milieuvergunning die De Lijn aanvroeg voor haar stelplaats in Assebroek, kreeg van het Brugse schepencollege een negatief advies. De Lijn wilde nog tot eind 2010 de stelplaats in Assebroek behouden, tot de nieuwe site aan het station klaar zal zijn.


Het Brugse schepencollege heeft een negatief advies gegeven voor de milieuvergunningsaanvraag van De Lijn voor de stelplaats in Assebroek. De bestaande milieuvergunning van De Lijn, die ook al een verlenging is, loopt nog tot november van dit jaar. De Lijn wou die vergunning nu nogmaals verlengen tot 2010, maar het stadsbestuur ziet dat niet meer zitten. De vervoersmaatschappij heeft plannen én een bouwvergunning om in de industriezone Ten Briele langs de Vaartdijkstraat een nieuwe stelplaats te bouwen. Maar omdat dit project moet worden gefinancierd met een pps-constructie (publiekprivate samenwerking), lopen die plannen vertraging op.

De aanvraag met het ongunstig advies van het schepencollege en de bezwaarschriften van de omwonenden worden nu overgemaakt aan de bestendige deputatie. 'De Lijn krijgt al verlengingen voor haar milieuvergunning sinds 2005. We wilden niet zomaar een nieuwe vergunning tot 2010 geven. Als de vervoersmaatschappij nu nog eens een nieuwe aanvraag indient, én dit keer met een afbouwschema, kunnen we de situatie eventueel nog eens bekijken', zegt schepen van Leefmilieu Moniek Boydens (CD&V).

De omwonenden zien een nieuwe vergunning voor de stelplaats in Assebroek absoluut niet meer zitten. Vooral de eigenaars van de appartementen in de nieuwe residentie Tuinen Vanhollebeke zijn ongerust. 'Door de dienst urbanisatie van de stad werd destijds geopteerd om een ontsluiting van dit woonproject te geven via de Nijverheidsstraat, Blekerijstraat, Tramstraat en Gaston Roelantsplein. De ontsluiting via deze laatste twee straten komt met een verlenging in het gedrang. Nochtans waren deze bepalend voor het al dan niet komen wonen op deze locatie', zegt Hugo Van Damme, die daar een appartement heeft.

'Door het uitblijven van deze ontsluiting komt de veiligheid in het gedrang gezien wij geen andere keuze hebben dan de drukke en gevaarlijke Gen.Lemanlaan over te steken. Zeker honderd gezinnen zouden door een nieuwe vergunning benadeeld zijn'. Zolang De Lijn de stelplaats in Assebroek blijft gebruiken, wordt ook de totale heraanleg van het Gaston Roelandtsplein uitgesteld. De bal ligt nu in het kamp van de provincie.


bron: HNB
 

·
Registered
Joined
·
3,219 Posts
Discussion Starter #12
Extra buslijn voor fuivers Entrepot
Busdienst tot 2 uur op vrijdag en zaterdag

BRUGGE - Vanaf maart komt er een extra buslijn in Brugge die fuivers op vrijdag en zaterdag tot laat in de nacht van en naar het jeugdcentrum Het Entrepot moet brengen. Brugge trekt 30.000euro uit voor het proefproject.


Vanaf 1maart rijden op vrijdag en zaterdag tot twee uur 'snachts bussen van en naar het jeugdcentrum Het Entrepot. De bussen zullen om het halfuur rijden en moeten zo iets doen aan de slechte bereikbaarheid van Het Entrepot met het openbaar vervoer.

'Het Entrepot ligt aan de rand van de stad en het huidige busaanbod was niet voldoende', zegt burgemeester Patrick Moenaert (CD&V). Brugge trekt nu 30.000 euro van het Stedenfonds uit om een nieuwe busverbinding te starten, die op vrijdag en zaterdag vanaf 20 uur naar Het Entrepot zal rijden.

'De meeste concerten beginnen rond 20.30 uur of 21 uur', zegt Moenaert. 'En een busrit zal de jongeren niet veel kosten. Een enkele rit zal maximaal één euro kosten. De buslijn verbindt het station, 't Zand, de Markt, Het Entrepot en de Biekorf. De bus stopt bij de ingang van Het Entrepot en brengt de jongeren dus tot bij het gebouw.'

Om 2 uur vertrekt de laatste bus. 'Dat is het laatste moment waarop er nog aansluiting mogelijk is op andere avondbussen, naar de deelgemeenten en naar Oostkamp, Jabbeke enzovoort', zegt Moenaert. 'Ook de laatste trein naar Oostende vertrekt om 1.36 uur.'

De Lijn zet een extra bus in voor het proefproject, dat loopt van 1 maart tot 1 juni en daarna van 15 augustus tot het einde van het jaar. 'Als het positief geëvalueerd wordt, kan het begin volgend jaar op de lijst gezet worden voor uitbreiding van het aanbod van De Lijn', zegt Moenaert. 'Vanaf 1 januari 2010 kan het dan definitief in het aanbod worden opgenomen.'

Moenaert hoopt dat veel jongeren van de nieuwe dienst gebruik zullen maken. 'De jeugd heeft sterk aangedrongen op deze uitbreiding', zegt hij. 'Ik hoop dat ze nu ook aantonen dat de extra buslijn nodig is.'


bron: HNB
 

·
Registered
Joined
·
3,219 Posts
Discussion Starter #13
Buslijnen

ASSEBROEK/SINT-KRUIS - In de gemeenteraad van volgende week dinsdag zal de burgemeester voorstellen om de bestaande buslijn 11 op te splitsen in twee lijnen. Buslijn 10 zou via het Bloso-sportcentrum Julien Saelens rijden richting de kerk van Sint-Kruis, terwijl buslijn 11 via het Peerdeke naar Sint-Kruis zou rijden. Hierdoor zullen een aantal extra straten in Assebroek nu bediend worden door het openbaar vervoer. (rso)

bron: HNB
 

·
Registered
Joined
·
6,376 Posts
Interessant onderwerp !

Heb me al een paar keer echt goed moeten afvragen hoe ze die nieuwe tramlijn van Brugge naar Oostende gaan aanleggen, vooral het waar trekt aandacht
 

·
Registered
Joined
·
3,219 Posts
Discussion Starter #15
Zouden ze dat niet voor het grootste gedeelte over de spoorweg laten gebeuren? Het betreft dan ook een soort lightrail of lighttrain, en gene tram.
 

·
Registered
Joined
·
6,376 Posts
Nee dat niet want ergens maakt hij een rare bocht maar ik weet niet waar :dunno:
Zou graag wat meer gedetaileerde kaartjes zien hierover
 

·
Registered
Joined
·
10,039 Posts
Mij lijkt het AX-tracé de beste route.
Deze moet nog aangelegd worden en de plannen zijn al in een vergevorderd stadium.
Als er wat politieke inzet is en De Lijn investeert kan dit gerealiseerd worden voor 2018.
 

·
Registered
Joined
·
10,039 Posts

AX-tracé


Zoals je ziet loopt deze al langs Zeebrugge, misschien kan De Lijn mee investeren in het project (Neptunusplan). Dit zal kostenbesparend werken door in 1x direct alles uit te voeren langs deze weg.


Naar Oostende is het best om nog af te wachten.
Dit traject kan misschien op het huidige spoor aangebracht worden, maar hou rekening met treinen die aan hogere snelheden moeten passeren.
Volgens mij zullen hier weer telkens vertragingen optreden, dat het mij beter lijkt dit nog even uit te stellen en alles grondig te onderzoeken.
 
1 - 20 of 537 Posts
Top