Blijven de busjes, of gaan we voor trams?
De kleinere busjes waren hét thema van 2012. De gratis busjes kwamen er, maar vervoeren maar 150 passagiers per weekend en enkele reizigers in de week. Dat is te weinig. Bovendien gaat het om dieselbusjes. Wat moet er mee gebeuren? En zijn trams in het Brugse centrum realistisch?
Huidig burgemeester Renaat Landuyt (sp.a): “Zoals we voorspeld hebben, zal het gebruik van de kleine, gratis busjes groeien. Het klopt dat het nog beter kan, maar ervaringen in andere steden zoals Gent leren ons dat reizigers een nieuw openbaar vervoer moeten leren kennen. Het knelpunt is dat De Lijn geen dienstverlening met shuttlebussen wil organiseren. Daarom organiseren we dat vervoer nu zelf. Het is trouwens geen louter Brugs probleem. Alle grote Vlaamse steden voeren die discussies met De Lijn. 2021 zou een trendbreuk moeten inluiden op vlak van openbaar vervoer.”
De Sint-Jorisstraat kreeg heel wat bussen te slikken toen de Geldmuntstraat als route naar de ringweg werd geschrapt. Hoe ziet Landuyt de toekomst? “De vraag is niet of er weer bussen door de Geldmuntstraat moeten, maar wel welke bussen we in die straat willen. Er zijn weinig alternatieven om een lus te maken die het kerngebied van Brugge bedient. In een tram geloof ik niet. De investerings- en exploitatiekost is te hoog. Realistischer is het afleiden of doortrekken van de kusttram tot aan het centrum. Als het nieuwe stadion er komt, kan dat zelfs vlug rendabel worden.” Dirk De fauw (CD&V) zet zijn geld in op elektrische bussen door het centrum. “De grotere bussen willen we op de ring laten rijden.”
Ringbussen
Pol Van Den Driessche (N-VA): “De kleine busjes zijn een complete mislukking en vooral een dure grap. Dat er haast niemand gebruik van maakt, bewijst hoe onzinnig het is. De busjes dragen niet bij tot een oplossing van de verkeersellende in Brugge. Er moet weer een positieve dialoog met De Lijn gevoerd worden. Nu overlegt het stadsbestuur zelfs niet meer, dat is gewoon kinderachtig. Het idee van ringbussen zijn we wel genegen. Tegelijk willen we een ernstig onderzoek naar de mogelijkheden van trams in en rond Brugge. Nieuwe technologieën maken spoorloze trams mogelijk.”
Vervuilend
Mercedes Van Volcem (Open Vld Plus) is wel fan van de kleine stadsbussen. “Maar dan moeten het wel elektrische busjes zijn in plaats van vervuilende dieselbussen. Lege dieselbussen laten rondrijden in Brugge is geen goed beleid. Brugge heeft nood aan een nieuw plan voor het openbaar vervoer. Ik pleit ook voor twee waterbussen. Een bus van Steenbrugge naar Katelijne én een bus van Dampoort naar Sint-Leo. Een tram is niet realistisch, al verdient elk voorstel een onderzoek.”
Drie lijnen in binnenstad
Groen maakte zelf een bussenplan op. “Nu rijden er veel bussen door de binnenstad die eigenlijk naar de deelgemeenten moeten. Ik pleit ervoor om die bussen via de ring meteen naar de deelgemeenten te laten rijden. De binnenstad moet bediend worden door drie lijnen met milieuvriendelijke busjes”, zegt Raf Reuse.
Vlaams Belang vindt dat de stad geen openbaar vervoer moet organiseren. “De Bruggeling betaalt nu twee keer voor busvervoer in de stad.”
PVDA vindt het openbaar vervoer in het noorden van Brugge ondermaats en wil ook de deelgemeenten beter verbinden. “En de kusttram kan je doortrekken via Brugge tot in Torhout”, zegt Mieke Van Hoorde.