SkyscraperCity Forum banner

Brussel : stad van contrasten

7435 Views 48 Replies 16 Participants Last post by  Plaas
Afgelopen zomer ben ik een dag naar Brussel geweest. Hoewel ik de stad al vaker heb bezocht, kwam ik ook in voor mij onbekende buurtjes terecht, Brussel blijft verrassen! Hier zijn ze dan:


1. Brussel, het Noordstation : deze niet eens niet uitgestapt bij de hoofduitgang, maar bij de andere uitgang. Daar beland je in een echte grotestadsstationsbuurt : een groezelige wijkje dat vervallen aandoet, met raamprostitutie en 'fout volk' op straat. Snel doorgelopen richting de ring en onderweg wat foto's geschoten.





2.




3. De glazen kantoortorens van de Noordwijk zijn nooit ver weg.




4.




5.




6.




7.




8. Zicht op de ringweg. We kijken nu in westelijke richting.




9. We slaan in oostelijke richting en komen langs het Ministerie van Financien, dat een paar jaar geleden van een nieuwe gevel is voorzien.




10. Vanwege een kerkje dat ik herkende van de fotothread van Benonie, verlaten we de ring en lopen een stukje Sint Joost ten Node in. Aan de weerszijden van de weg staan veel mooie panden...




11. en haaks op de weg het fraaie kerkje.




12.




13.




14. Inmiddels weer terug bij de ring, die we in oostelijke/ zuidelijke richting volgen.




15.




16.




17.




18. Vanaf de ring is het een klein stukje lopen en je beland in een mooie wijk met paleizen en het fraaie Warande-park.




19. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht richting de westelijke buitenwijken. In de verte zie je de betonkolossen van Molenbeek.




20.




21.




22.




23.



24.




25.




26.




27.



28.




29.




30.




31. Het wijkje rondom het Warande-park is een bezoek meer dan waard. Elders in de Benelux heb ik nog nooit zoveel grandeur gezien als hier. Op de foto het Koninklijk Paleis, waarvan 1 vleugel voor publiek toegankelijk was. Hier een halfuurtje me vergaapt aan de pracht en praal uit vroeger tijden.




32.




33.




34.



35.



36.



37.




38.



39. Shopping @ Nieuwstraat




40.




41




42




43.




44.




45.



46.




47. Het leuke aan Brussel : je hoeft nooit ver te lopen of je komt weer een mooie kerk, straatje of gezellig pleintje tegen!



48.




49.



50.




51.




52.




53. De highlights van Brussel mogen we niet vergeten : de Grote Markt is altijd een aanrader.




54.



55.




56. En als afsluiter Brussel Centraal, van waar we de trein pakken naar huis.
See less See more
56
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 49 Posts
Prachtige foto's. Mooie oudheid in de stad!
Wat een stad! Zo dichtbij, schandalig dat ik er nog nooit ben geweest. Dank voor deze boeiende serie!
Mooie foto´s van een stad waar ik vaak geweest ben. Ondanks dat Brussel nog een hoop rotte plekken kent en bepaalde buurten erg verloederen, zie ik in het centrum wel vooruitgang. De jaren ´70 en ´80 waren helaas nog veel erger en zelfs in de jaren ´90 was het centrum nog zwaar verloederd.

Tips voor volgende bezoeken:

- De Europese wijk;
- Flagey;
- Parque de Cinquantenaire en omgeving;
- Place Jourdan (vooral ook in de avonduren om een terrasje te pakken)

En last but not least, dat mooie gebouw links op foto 30 is een synagoge (vlakbij Place du Sablon). Het is het waard om eens een kijkje te nemen daar, veel mensen lopen er voorbij zonder dat ze het beseffen.
Bedankt voor de mooie serie Sky-eye. Je bent er in geslaagd het mooiste en lelijkste van de stad in één keer te bezoeken. :)

Leuk dat je ook eens ten oosten van het Noordstation uitgestapt bent, en niet langs de glazen wolkenkrabbers bij de hoofdingang. Die verloederde buurt waar jij doorwandelde ligt grotendeels in Sint-Joost ten node, met 24.000 inwoners/km2 officieel de dichtst bevolkte maar ook de armste gemeente van België. Tevens de meest multiculturele gemeente trouwens. Het grootste deel van de inkomsten haalt de gemeente dan ook niet uit belastingbetalende inwoners, maar van enkele kantoortorens die op haar grondgebied staan.

Dat afschuwelijke, onoverzichtelijke en grauwe kruispunt op de foto's is zowaar een plein: het Sint-Lazarusplein. Daar is onlangs een betondoos neergehaald en dat gat zou binnen enkele jaren moeten worden gedicht door een nieuwe wolkenkrabber: de Silver Tower. Tegelijk zou het openbaar domein aangepakt worden en komen er nieuwe woningen. Hopelijk worden ook enkele oude flatgebouwen onder handen genomen.

Maar de eerste steen van de Silver Tower moet nog gelegd worden. En de burgemeester van Sint-Joost, de socialist Emir Kir, is een complete, achterlijke idioot die weinig op heeft met stadskernvernieuwers en voetgangerszones. Voor hem is een openbare ruimte een plaats waar auto's, véél auto's doorrazen. Openbaar vervoer, fietsers en voetgangers, zijn allemaal ondergeschikt aan Koning Auto. Gelukkig is zijn dorp in de stad slechts 1,14km2 groot en besmet het niet de rest van Brussel. Een stad die er -zoals Clochard hierboven terecht opmerkt- enorm op vooruit gegaan is.

Misschien moeten we dat nietige kankerplekje wel gewoon verder laten verloederen, om het nageslacht te tonen hoe het vooral niét moet....:lol:
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Leuke serie! Het feit dat de stad zoveel contrasten tussen de verschillende buurten heeft laat ook mooi zien dat het een "echte" stad is.

De stad lijkt in een situatie te zijn in sommige buurten die veel steden de laatste decennia ontstegen zijn qua verval. Als ze dat kunnen oplossen denk ik dat het toerisme echt een heel groot potentieel heeft. Op de een of andere manier laten teveel toeristen deze boeiende stad links liggen.

Dat rosse buurtje dat genoemd wordt nabij het station, is dat hetzelfde buurtje dat je vanuit de trein (aan de rechterzijde als je in de richting van Antwerpen gaat) kunt zien.
  • Like
Reactions: 1
Dat rosse buurtje dat genoemd wordt nabij het station, is dat hetzelfde buurtje dat je vanuit de trein (aan de rechterzijde als je in de richting van Antwerpen gaat) kunt zien.
Ja, inderdaad.
Als ze dat kunnen oplossen denk ik dat het toerisme echt een heel groot potentieel heeft.
Mits ze ook wat doen aan de architecturale kwaliteit van nieuwe gebouwen. Want hoewel de stad zelf verbeterd is tenopzichte van 20 jaar geleden kan dat niet gezegd worden van de dingen die men bouwt. Dat deed men 20 jaar geleden, op het hoogtepunt van de post-moderne architectuur, wél beter.

In Brussel is niets speciaals meer gebouwd sinds het Atomium in 1958. De pracht van Brussel moet vooral komen van gebouwen van vóór die tijd (behoudens enkele uitzonderingen uiteraard). Daarom blijf ik ietwat pessimistisch over de toekomst (niet alleen van Brussel maar van alle Belgische steden). Want over 50 jaar zal het grootste gedeelte van de gebouwen die Belgische steden charmant maakt verdwenen zijn en de vervanging lijkt niet meteen veelbelovend.
Tip: op het dak van dit gebouw bevindt zich een brasserie met groot buitenterras van waarop je een prachtig 360° zicht hebt op zowel de boven- als benedenstad. Je kan gratis met de lift naar boven (zonder een kaartje voor het museum te moeten kopen)


Gelukkig gaat men aan dit gedrocht ook eens beginnen.

En dan de belangrijkste nieuwigheid: dit ^^ gebied (omgeving Beursplein) wordt tot zover je kan kijken volledig autovrij. De nieuwe Brusselse bestuurders keurden onlangs een plan goed dat grote delen van de binnenstad autovrij gaat maken. Het verderop gelegen De Brouckèreplein moet volgens de nieuwe burgemeester zelfs een Brussels "Times Square" worden... In ieder geval zal dit het centrum een ongekende boost geven. Een stadssnelweg maakt plaats voor een brede autovrije laan/plein die zich bijna kan meten met de Antwerpse Meir ;)
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Fijn dat ze die panden bij de Brouckere eindelijk eens aan gaan pakken. Inderdaad een door in het oog.

En interessant dat ze het daar verkeersvrij gaan maken. Hoe wordt het autoverkeer dan geleid? Daar ben ik wel benieuwd naar. Komt er een tunnel? Voor de straat zal dat een enorme oppepper zijn!
Mooie serie!
Zelf was ik afgelopen weekend nog in Brussel. Het blijft een ontzettend aangename stad, met wat gekkigheden her en der, maar meestal storen die me niet. De moderne architectuur is inderdaad vaker een smet dan een zegen, daar valt nog veel te halen. Het autovrij maken van die boulevard zie ik zelf eigenlijk niet als een grote verbetering, het autoverkeer zorgt er uiteindelijk ook voor reuring en draagt bij aan het grootstedelijke gevoel wat Brussel wat mij betreft wel meer opwekt dan Amsterdam.
^^ Moet je elke dag tienduizenden fijn stof brakende en lawaaierige en auto's toelaten dwars door de stad te rijden, gewoon om een grootstedelijk gevoel op te wekken? Geef me dan maar de fietsen in Amsterdam.
En interessant dat ze het daar verkeersvrij gaan maken. Hoe wordt het autoverkeer dan geleid? Daar ben ik wel benieuwd naar. Komt er een tunnel?
Een tunnel is daar onmogelijk, er loopt een, metropijp onder. Die kruist er ook nog eens middenin een andere lijn.

De verkeersafwikkeling wordt idd het grote pijnpunt, er komt een soort lussenplan rond het autovrije gebied, met daarlangs nog wat extra parkings. In theorie dan toch, de privésector staat niet te springen om nog meer van die parkeergarages te bouwen en er zullen enkele rustiger straten heel wat drukker worden. Een beetje wat ze in Gent meemaakten toen het vorige decennium het centrum autovrij werd.

Hopelijk wordt dit gewoon een stap in het volledig autovrij/luw maken van de Vijfhoek, met de kleine ring als grote lus. Brussel is in elk geval goed bezig. Elk jaar kwamen/komen er sowieso verkeersvrije straten en pleinen bij, zelfs voordat dit radicale plan gemaakt werd:



Groen= reeds autovrij. Rood=autovrij in de toekomst. (Brusselnieuws.be)
See less See more
Mooie serie. De contrasten zijn soms heel groot en dat heeft ook wel z'n charme. De boulevards en paleizen zijn ongekend in NL.
^^ Moet je elke dag tienduizenden fijn stof brakende en lawaaierige en auto's toelaten dwars door de stad te rijden, gewoon om een grootstedelijk gevoel op te wekken?
Investeren in schonere brandstoffen lijkt me eigenlijk van grotere waarde dan dit soort symboolopolitiek.
  • Like
Reactions: 1
Mooie foto's van een geweldige wereldstad!

De statige boulevards, gebouwen, pleinen, parken, maar ook de oude/vervallen wijken en lelijke gebouwen, die contrasten maken de stad mooi. En zo dichtbij NL, maar toch zo anders. Vooral ook niet zo vreselijk georganiseerd en netjes als de meeste steden in Nederland.
Investeren in schonere brandstoffen lijkt me eigenlijk van grotere waarde dan dit soort symboolopolitiek.
Zelfs als alle wagens morgen elektrisch rijden, zal ik nog voorstander zijn van autoluwe en autovrije stadscentra. Er rijdt openbaar vervoer genoeg rond boven en onder de grond, Centraal Station is vlakbij, zelfs een Belg kan met z'n voeten meer dan een gaspedaal indrukken en als je niet voortdurend van oost naar west moet, is de fiets een leuk alternatief.
Ik ben al ontelbare keren in Brussel geweest, maar heb er nog nooit met de auto rondgereden. Geloof me: het lukt!
Dank voor deze prachtige serie! Mooie titel die de lading uitermate goed dekt! Aan de ene kant een historisch toeristisch centrum met typisch Belgische architectuur, maar daarnaast ook veel prachtige 19e eeuwse panden en huizenblokken die erg Frans aandoen en die we in Nederland amper tot niet kennen.

Sommige van die buurten met betonblokken en Sovjet-flats doen je haast weer bijna afvragen wanneer België in navolging van de Krim aansluiting bij Rusland aanvraagt :lol:.
Ik ben al ontelbare keren in Brussel geweest, maar heb er nog nooit met de auto rondgereden. Geloof me: het lukt!
Ik heb niet eens een auto. Toch zie ik wel de voordelen van brede straten geschikt voor autoverkeer. Die straten afsluiten en zodoende andere delen van de stad nog verder verstoppen, terwijl je direct aansluitend al een uitgestrekt en heel mooi voetgangersgebied hebt, daar zie ik niks in. Een deel van de levendigheid langs die boulevard is juist het gevolg van dat autoverkeer (en de verdeling in rijbanen en stoepen). Richt het in als op de Stalingradlaan of zo, ook mooi.

Het is ook een te beperkte visie op wat een stadscentrum vermag. Verkeer op wielen hoort bij de stad, al eeuwen, en reken maar dat zo'n kar-met-paard ook lawaai maakte. Als je in een stad stilte en opgepoetste speelpleintjes zoekt, dan is Almere een betere bestemming dan Brussel. Laat die stad toch gewoon z'n grootstedelijke randje bewaren.
See less See more
^^mee eens, ik vond die grote Boulevards altijd wel fascinerend en uniek. Geen andere stad in de Benelux die dat heeft.

Ik snap ook nooit zo goed waarom stadscentra helemaal autovrij moeten worden, tuurlijk kan je het wat terugdringen en het openbaar vervoer stimuleren, maar de auto hoort toch ook bij de stad.
Waar moeten al die auto's heen die nu over die Boulevard rijden? Die gaan echt niet in een keer allemaal met het openbaar vervoer.
1 - 20 of 49 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top