SkyscraperCity Forum banner

Bruxelles- european capital

2118 Views 38 Replies 4 Participants Last post by  leopol
Moja prva posjeta Briselu ostat ce mi u jako lijepom sjecanju. Iako mal grad, Brisel ima mnogo toga za ponuditi, pogotovo za ljubitelje muzeja i kulture. Oni koje zanimaju EU i njene institucije takodje imaju sta vidjeti i cuti. Aerodrom je jako blizu, javni prijevoz je funkcionalan i pouzdan. Brisel, iako, svojevrsni glavni grad Evrope, nije skup. Ako je cijena kebapa nekakav pokazatelj, taj ovdje kosta 3-4€ ali pomfrit koji ide obavezno s njim je za dz. I kad smo kod pomfrita- legenda kaze da je to belgijski izum. Jako je dobar i nije skup (2€ najcesce) Atmosfera grada je jako topla. Ljudi su komunikativni i brzo predju na 'ti'. Ja sam prvi ocekivao ukocenost i hladnocu ljudi u Briselu, sjedistu EU i NATO, no tome nije tako. Cuo sam ljude pricati na mnostvu stranih, uglavnom evropskih jezika. Jako je interesantna i cinjenica da je Brisel frankofona enklava u flamanskoj Belgiji. Sami ustroj Belgije i kompozicija stanovnistva je mnogo interesantan. Tokom boravka u Belgiji sam naucio da nemaju apsolutno nijednu planinu- ravna je ko tepsija i vinova loza ne moze uspijevati tamo, zbog cega su oni zemlja piva. Idemo.

See less See more
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 39 Posts
4
Za ovo putavanje sam morao ustati rano, zato je cijena leta bila sitnica- cijelih 30€ iz Zeneve.

Aerodrom u Briselu je poznat kao komplikovan za koristiti, ja nisam imao takav utisak. Odmah sam pronasao tri nacina da dodjem do centra. Taxi, voz ili bus. Izabrao sam bus jer sam odmah kupio dnevnu kartu za STIB (to je GRAS u Briselu:lol:)

Bus poslije 15 minuta stize na glavni zeljeznicki kolodvor BRUXELLES CENTRAL

See less See more
  • Like
Reactions: 1
3
Brisel je poznat i po stripovima. U gradu ima oko 30 murala posvecenih stripovima. Postoji i muzej stripova, kao i ovaj muzej originalnih figura iz stripova i filmova, koji se nalazi odmah u kopleksu zeljeznicke stanice.

Prvo sto primjetite kad sletite u Brisel je mnostva zgrada sa fasadom od pecene cigle.

usputna

See less See more
3
5 minuta pjesacanje od zeljeznicke je Place centrale- glavni trg. Ja sam uzivao u jednom vodjenom razgledanju grada i naucio izmedju ostalog, da je na tom trgu kroz vijekove pogubljeno mnostvo ljudi u sklopu na nacin javnog kaznjavanja. Glave su se kotrljale skoro svakodnevno u prijestonici Evrope a danas ne smijes ni cuku poprijeko pogledati.

idemo lagano tamo

See less See more
  • Like
Reactions: 2
3
ovo je to cudo od jela

u 10 ujutro ljudi jedva cekaju da ciko podigne roletne i da dobiju svoj frit

stara berza sada sluzi za okupljanje gradjana iz raznih povoda

See less See more
3
ovo su murali u cast strip junaka, a posto smo sad u gej kvartu mural je prilagodjen

kao i pjesacka zebra

primjetite zastave

See less See more
  • Like
4

kad sam skonto da u stvari pijem kafu u gej kvartu- vjerujte nije mi svejedno bilo. srkno sam je iz cuga, ostavio baksis na stolu, i put pod noge :runaway:

See less See more
  • Like
3
naravno posjeta evropskom kvartu je neizbjezna. u njemu mozete naci evropsku komisiju, savjet, parlament, zatim kucu evropske historije i parlamentarium- interaktivni muzej na temu rada parlamenta EU i generalno EU. Sve je besplatno, ukljucujuci slusalice za usi koje pri posjeti parlamentu mozete i zadrzati.

parlamentarium

See less See more
3

elektronicki vodic za koji se izabere jezik. posto ucim poljski izabrao sam njega. kada se uredjajem priblizite odredjenoj postavci, on to prepozna i pocne da prica sve sto zna

See less See more
  • Like
3
njegovo velicanstvo parlament evropski

See less See more
  • Like
3
i moja malenkost u njemu

kuca europske historije

See less See more
  • Like
3

neki od eksponata

See less See more
4
odnekle su nabavili i Titove stafete

tu su naravno i eksponati o navodnoj agresiji na BiH i terorisanju gradjana Sarajeva i uopste BiH.

Ta ce ba EU I sudovi? Oni su H E R O J I

See less See more
  • Like
5
Oni kojima je daleko ici do Bazilike da pogledaju grad sa visine, mogu doci do ovog lifta koji se nalazi na Esplanade du Palais de justice, gdje mogu pogledati i palacu pravde

tu je i spomenik palima u I svj. ratu

dvije stanice tramvajem odavde je

place royale

See less See more
3
usputna

a ovo je mont des arts- slobodan prijevod brezuljak umjetnosti, tu su galerije, muziji, nacionalna biblioteka i librarium. muzej knjige

See less See more
  • Like
3

sa brezuljka umjetnosti spustamo se ponovo u centar i nailazimo na jos jedan mural

See less See more
3
Manneken Pis je ovaj put nosio kostim od ostataka elektronickih komponenti

berza gdje se okupljaju ljudi da protestuju, sprovode kampanje, ili jednostavno da vise okolo dangubeci

See less See more
3
Policija na dva tocka

statua koju neki ljudi pomiluju od glave ka nogama za recu, odatle snosenost boje na njoj

sestra Manneken Pis ona se zove Jenneken Pis

See less See more
  • Like
1 - 20 of 39 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.