SkyscraperCity banner

1 - 20 of 249 Posts

·
Moderator
Joined
·
22,156 Posts
Discussion Starter #1
Since the KÖKI Mall is finally u/c, and it's website is partly opened, IMO the development deserves it's own thread.From the website of Jones Lang LaSalle

Description

The newly constructed shopping centre will be built –in together with the final stop of the M3 metro line, the bus terminal and a small railway station, which will provide 60,000 pedestrians passing the site daily while changing traffic type. The total built-in surface of the project is 200,000 m2 including 60,000 m2 retail area on three levels, nearly 20,000 m2 office area, number of car parking spaces and a DIY store.

The estimated opening is 2010.
 

·
Moderator
Joined
·
22,156 Posts
Discussion Starter #3
It's hard to post renders, since they are so different from each other.

So I'll just copy our earlier posts to this thread. If I find them, since the search engine is just not cooperating... :(
 

·
Moderator
Joined
·
22,156 Posts
Discussion Starter #5
Great news!

Most of the Köki overpass will be demolished in 72 hours. The butcher and the grocery shop owner has to go due to the extremely weak structural integrity of the overpass (an accident a couple of days ago was the last nail in its coffin).


Lebontják a Köki-felüljárót

Életveszélyessé vált, ezért lebontják Budapesten a kőbánya-kispesti gyalogos-felüljárót. A bontásra a szakértői vélemény szerint azért van szükség, mert a múlt héten egy darus kocsi megrongálta a Ferihegyre vezető gyorsforgalmi út felett átívelő felüljáró szerkezetét. A bontás miatt nem kell forgalomkorlátozásra számítani a Ferihegyi repülőtérre vezető úton.


A tervek szerint a BKV Zrt. három nap alatt lebontja a felüljárót. A bontás elvégzéséhez az ideiglenes lépcsőtől a Vak Bottyán út felőli mozgólépcsőig a teljes épületet áramtalanítani kell és a közművekről le kell választani - közölte Nagy Endre, a kispesti önkormányzat kommunikációs vezetője.

A gyalogosok már nem használják a felüljárónak ezt a szakaszát. Az autóbuszok végállomásától hetek óta zebrán mennek át az úton, a túloldalon pedig egy ideiglenes lépcsőn keresztül jutnak vissza a felüljáróra, majd onnan le a metróhoz.

A bontás miatt nem kell forgalomkorlátozásra számítani a Ferihegyi repülőtérre vezető úton. A rendőrségtől nem kérték a forgalomkorlátozást, mondta az Index kérdésére Kormos Endre, a Budapesti Rendőrfőkapitányság sajtóügyeletese. Elképzelhető, tette hozzá, hogy a közművek kikapcsolása miatt kisebb fennakadás lesz, ezt azonban helyben oldják meg.

A munkálatok a közlemény szerint négy működő üzletet érintenek a sérült felüljárórész közvetlen környezetében. A bérlőknek a határozat kézhezvételét követő 24 órán belül ki kell üríteniük az üzleteket és a raktárakat, hogy a munkát a kivitelező zavartalanul elvégezhesse.

A fellebbezés ilyen esetben nem késleltetheti a munka megkezdését.
Megjegyezte, hogy két érintett üzlet - egy élelmiszerbolt és egy húsbolt - vezetői nem vették át a határozatot, postai kézbesítést kértek, ám életveszély-elhárítás esetén a szóbeli közlés is elegendő a törvény szerint.

A kommunikációs vezető kitért arra, hogy más munkálatok is zajlanak a következő hetekben a kőbánya-kispesti, vagyis a X. és a XIX. kerület határán lévő közlekedési csomópontnál.

Bár a Fővárosi Bíróság ítélete alapján a XVIII. kerületi polgármesteri hivatal építéshatósága június 27-ei határozatában leállíttatta a 3-as metró végállomásánál épülő szórakoztató- és bevásárlóközpont építését, a döntés bizonyos munkák elvégzését engedélyezi. Szakértői vélemény szerint az állag- és vagyonmegóvás, illetve a károk megelőzése érdekében egyes munkálatokat el lehet, sőt el kell végezni. Az építtető az építkezés folytatásáért fellebbezett a bírósági döntés ellen.

Gallery of the overpass (when the accident happened a couple of days ago): http://index.hu/politika/belfold/budapest/koki7757/
^^ Bunch of thanks for the pics, Qtya (for the M4 pics as well).

Deconstruction at Koki Terminal again. Taken Friday evening.
^^20th of July, 2008.
 

·
Moderator
Joined
·
22,156 Posts
Discussion Starter #6
Today early morning I was comming back from Ferihegy airport, and at KÖKI, I saw 8-10 huge cranes in operation, and workers were flooding the construction site... Developer restarted working? Any info on this one?
^^ I guess those cranes were working on the OBI mall. The demolition of the old terminal doesn't require tower cranes.
http://www.kokiterminal.hu/ Official site

I thought the new OBI mall will be part of the Köki Terminal.
^^31st of Oct, 2008...
 

·
Moderator
Joined
·
22,156 Posts
Discussion Starter #7

·
Moderator
Joined
·
22,156 Posts
Discussion Starter #8
Perhaps the latest architectural plan for KOKI Terminal. (the terminal itself is not visible on this unfortunately)


I still don't understand why they wanna broaden Vak Bottyan St on this section as it is anyway only a 2x1 lane road towards the city. Maybe the graphic artist focused on rather the building than the surrounding street network.
^^14th of Nov, 2008...
 

·
Moderator
Joined
·
22,156 Posts
Discussion Starter #9
From today...

Áthelyezik a Kőbánya-Kispesti buszvégállomást

[2008.12.30. 10:29]
A KÖKI Terminál építése miatt vasárnaptól, vagyis december 28-ától új helyen, a Ferihegyi út mellett található eddigi P+R parkoló helyén működik tovább az autóbusz-végállomás. 2010-re teljesen átépül a Kőbánya-Kispest intermodális csomópont. A beruházó a projekt részeként megvalósuló közösségi fejlesztések között vállalta egy teljesen új, fedett autóbusz-pályaudvar felépítését.

Miután a BKV-buszok számára a terület adottságainak megfelelően ideiglenes végállomást alakított ki a beruházó, így a P+R parkoló nemrég átköltözött új, szintén ideiglenes helyére, a Ferihegyi út túloldalára.

A költözésre az új épület építése miatt van szükség. A beruházó által vállalt közösségi fejlesztések részeként az átépített metróállomásról érkező utazókat egy új, a metró peronjával párhuzamosan elhelyezkedő, fedett autóbusz-végállomás fogadja majd az eredeti ütemtervnek megfelelően, 2010-től. Ekkor az ideiglenesen áthelyezett P+R parkoló is visszakerül eredeti helyére.

http://www.ingatlanmagazin.com/read/7132?h
 

·
Moderator
Joined
·
22,156 Posts
Discussion Starter #12
Mi a baj a Kökivel? A könyökükön jön ki a pláza?

A Levegő Munkacsoportnak most sem tetszik
[2009.01.16. 16:14]
A Köki fejlesztése kapcsán sokáig ment a huzavona. Lebontott üzletek, áthelyezett BKV-megálló, bírósági határozatok. De van-e itt a probléma?

Új generációs plázák nyomában

A Köki, azaz a Kőbánya-Kispest intermodális központ a főváros egyik legforgalmasabb és legfontosabb közlekedési csomópontja, amelyen naponta közel 200 ezer ember halad keresztül, a buszpályaudvar pedig napi 1100 jármű indítását és fogadását bonyolítja le. Sok éve lerobbant állapotban tengődik, az államnak, a BKV-nak és az önkormányzatnak nincs forrása a megújításra, most itt van az R-Co Ingatlanforgalmazó Zrt., amely vállalta, hogy saját bevásárlóközpontja mellett közösségi fejlesztéseket is épít – ez közterület megújítást, valamint közlekedési csomópont korszerűsítést jelent. A beruházás az eredeti ütemtervnek megfelelően halad, a bevásárlóközpont 2010-ben megnyitja kapuit. Az üzlethelyiségek iránt komoly kereslet mutatkozik. Több jelentkezővel, köztük több nagy céggel már megszülettek az előbérleti szerződések – mondja Légrádi Petra az R-Co kommunikációs és marketing igazgatója.

A csomópont megújítása olyan összetett projekt, amely volumenét és komplexitását tekintve a Károly Róbert Körút és a Váci út metszéspontjában, a metrómegállónál zajló AL Holding-fejlesztéshez hasonlítható. Ezek az ún. regionális városközpontok valójában a budapesti városfejlesztés több évtizedes lemaradását pótolják, hiszen anno a külvárosok rohamléptékű fejlesztése, a monumentális lakótelepek építése során a széleskörű szolgáltatások, a közösségi terek megalkotása csupán az élelmiszerboltig, a fodrászig, a patyolatig és a játszótérig terjedt. Másrészt az ilyen típusú multifunkcionális projektek az új generációs plázák sajátja is, hiszen a hagyományos bevásárlóközpontokra már kisebb a kereslet, a konkurencia is nagy. Ezért az új projektek a kereskedelmi és irodafunkciók mellett a kerületek új központjaivá válnak, ahogy ez az újbudai Allee esetében is megvalósul.

Egyezkedtek vagy megegyeztek?

A Köki-beruházással kapcsolatban áprilisban kezdődött a huzavona, amikor a metrómegálló felüljáróját bontó munkások és az üzlettulajdonosok konfliktusba keveredtek. A tulajdonos BKV akkor azt nyilatkozta, hogy már mindenkinek el kellett volna hagynia a területet. Három nappal később végül elkezdődött a bontás. Aztán jött a hír, hogy a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte a környezetvédelmi hatóság határozatát, és a bevásárlóközponttal kapcsolatban új eljárást kell indítani. A Levegő Munkacsoport és a helyi lakosokat képviselő szervezetek még tavaly fordultak bírósághoz az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) határozata ellen, amely korábban azt állította, hogy az 53 ezer négyzetméter kereskedelmi szintterületet tartalmazó bevásárlóközpontnak „a környezetre jelentős hatása nem lesz”. A pernyertes társadalmi szervezetek csak úgy tudják elfogadni a bevásárlóközpontot, ha a tervezett épületek nagyságát jelentősen csökkentik és helyükbe a terepszinten valódi, biológiailag aktív zöldfelületek, közparkok kerülnek kialakításra.

A bíróság 2008 novemberében végül feloldotta az építkezés felfüggesztését elrendelő határozatát, miután a kezdeményezők visszavonták keresetüket. A beruházó az elmúlt időszakban többször is egyeztetett a környék lakástulajdonosaival, akik meggyőződhettek arról, hogy a központ megépítésével párhuzamosan rendezett környezet és zöldterület is létrejön – nyilatkozta Légrádi Petra. Gajda Péter kispesti polgármester szerint ez a megállapodás a környéken lakóknak fizetett összeg miatt jött létre, amit a beruházó ajánlott fel nekik. Hozzátette, hogy 2005 óta folyamatos az egyeztetés a lakókkal és a civilekkel is. Az önkormányzat is tárgyalt a beruházóval, így nyomására csökkent pl. a terület beépítési szintje is.

A Levegő Munkacsoport ismét akcióban

„Bár az OKTVF az új eljárás keretén belül is olyan határozatot hozott, miszerint a létesítmény megvalósításának jelentős környezeti hatása nincs, ez nem jelenti azt, hogy a Levegő Munkacsoport és a Civilek Érdekvédelmi Fóruma Kispestért (CÉFÓ) elfogadhatónak tartaná az építkezést. Ezért 2008. december 10-én keresetet terjesztettünk elő a Fővárosi Bíróságnál, amelyben a határozat felfüggesztését kértük, mivel az építkezés folytatásával olyan visszafordíthatatlan környezeti hatások valósulnának meg, amelyek jóval nagyobb kárt okoznának az érintett lakosságnak, mint a végrehajtás felfüggesztése a beruházónak” – mondta az ingatlanmagazin.com kérdésére Schnier Mária, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese.

„A beruházó gyakorlatilag semmilyen olyan változtatást nem eszközölt a tervekben, amit az általa kezdeményezett megbeszéléseinken előadtunk. Nincsenek új elemek a projektben. Nem lettek kisebbek a tervezett épületek. A telepítendő zöldfelület ugyan elvileg számszerűsíthető, de az építkezés alapozására a szemben lévő lakásból való rálátás alapján feltételezhető, hogy még ezt a minimális előírást – ami mind a településrendezési tervben, mind az építési tervben elő van írva – sem teljesítené a beruházó. (Nem hagyott ki helyet számára.) Az építési hatóság (XVIII. kerületi jegyző) többszöri levélbeli felkérésünkre sem volt hajlandó ezt ellenőrizni.” – folytatta az elnökhelyettes asszony.

Kell-e ide pláza egyáltalán?

Sokan nem akarnak újabb plázát, mert jelentős környezetterhelésre számítanak, ráadásul a közeli Neo Center beruházás is lassan beindul. A Levegő Munkacsoport véleménye szerint a térségben nincs szükség bevásárlóközpontra, az átszállási vásárlást a korábban meglévő üzletek – amelyeket a cső bontásával már megszüntettek – kielégítették. A Kökitől ugrásnyi távolságra van a Kispesti Piac, és egy metrómegállónyira az Europark. A metró végállomás és autóbusz pályaudvar tervek szerinti átalakítása sem szolgálná az utazó közönség kényelmét és biztonságát, egészséges körülményeit.

Légrádi Petra szerint viszont a kerületben lakók túlnyomó többsége támogatja a beruházást, amit a kispestiek körében – a Capital Research által – elvégzett közvéleménykutatás is egyértelműen igazolt. A válaszadók mintegy 90 százaléka ért egyet azzal, hogy a kritikus állapotban lévő csomópontban szükség van a tervezett fejlesztésekre. Légrádi Petra kitért arra is, hogy a pénzügyi válság nincs hatással a projekt fejlesztésére, mert az R-CO Zrt. stabil, biztos pénzügyi hátteret teremtett a beruházás megvalósításához: az építkezés megkezdése előtt a várható költségeket megtervezte, a finanszírozás így kezdettől fogva, folyamatosan biztosítva van. Ami a nagy konkurenciára vonatkozó kérdésünket illeti, a kommunikációs igazgató szerint a Köki Terminál kivételes adottságokkal rendelkezik, épp ezért nem is hasonlítható a többi most épülő, vagy éppen nehéz helyzetbe került bevásárlóközponthoz – sokkal több azoknál. A fejlesztés lokális szinten teljesíteni fogja a várakozásokat, erre a kiemelkedően jó adottságok jelentenek garanciát, amelyek nem csak a helyi, hanem az összbudapesti piac tekintetében is érvényesek, és számos szempont alapján a vetélytársak elé helyezik.

Gajda Péter elmondta, hogy a Köki felújítása kapcsán „nem merültek fel olyan alternatívák, amelyek megvalósíthatóak lettek volna. A fővárosnak és a kerületnek sem volt pénze a környék rendbetételére, így az nem adóforintokból valósul meg.” Az újabb plázaépítéssel kapcsolatban pedig annyit tett hozzá, hogy ha nem lenne igény az ilyen típusú beruházásokra, nyilván nem erre költene a projektgazda. Ezért szerinte vitatható az az állítás, hogy egyre nagyobb a lakosság ellenszenve, hiszen a plázák tele vannak vásárlókkal. A beruházással kapcsolatban az alábbi pozitívumokat emelte ki: több ezer munkahely, javuló közlekedési helyzet, javuló építészeti környezet, építményadó bevétel (több tíz millió forint/év); az a közcélú felajánlás (110 millió forint), amelyből tavaly a kerület egyik legnagyobb zöldberuházása valósult meg; valamint több mint 3 milliárd forintos közcél megvalósulása: út, P+R parkoló, közfunkciók az épületben.

Ki fizeti ki az új BKV-terminált?

A Kőbánya-Kispesti ideiglenes autóbusz végállomás áthelyezése megtörtént. „A forgalom a napokban indult meg, ezért a forgalomtechnikai megoldások ellenőrzése és az esetleges többletköltségek meghatározása (útvonal hosszabbítás, menetidő növekedés stb.) jelenleg folyamatban van. A felmerülő esetleges többletköltségek megosztásáról tárgyalásokat fogunk folytatni a beruházóval” – mondták el a BKV-nál. Mindenképpen be kellett vonni a beruházásba egy magánfejlesztőt, mert a közeljövőben „ekkora léptékű átfogó fejlesztést a közlekedési vállalat saját forrásból nem tudott volna végrehajtani a területen.” A megegyezés értelmében a korábban részben önkormányzati, részben BKV-tulajdonban lévő terület a beruházó tulajdonába került. Az elkészült épületkomplexumban a beruházó ugyanakkor hosszú távon meghatározott számú, területű és funkciójú helyiséget bocsát térítésmentesen a BKV rendelkezésére. A beruházó több igen nagy értékű közösségi fejlesztést vállalt a Kőbánya-Kispest csomópontban. Többek között új gyalogoshidat, új, részben fedett buszpályaudvart is épít, vállalta továbbá a terület akadálymentesítését is.

A legjelentősebb változás, hogy a metró- és vonatsínekre eddig merőleges buszvégállomás helyett egy új, részben fedett buszpályaudvart épít a beruházó, amely a sínekkel párhuzamosan helyezkedik majd el. Ezzel a megoldással a különböző közlekedési eszközök, valamint a két gyalogos felüljáró között több kapcsolódási pont is létrejön, ami könnyebbé teszi az átszállást - az utasok például kerülő nélkül érhetik el a buszokat. Az új buszpályaudvar a Ferihegyi úttal is közvetlen kapcsolatban lesz, ami pozitív változást eredményezhet. További fontos változás az akadálymentesített környezet, vagyis hogy a jövőben a kerekesszékkel közlekedők is gond nélkül használhatják majd a csomópontot – ennek érdekében több lift is épül. Az új, 330 járművet befogadó P+R parkoló, illetve a 60 férőhelyes B+R parkoló pedig azok számára jelent majd ideális megoldást, akik a fővárosi dugókat elkerülve szeretnék letenni itt az autójukat, hogy a BKV járataival folytassák útjukat a belváros felé.

http://www.ingatlanmagazin.com/7386/Mi_a_baj_a_Kokivel_A_konyokukon_jon_ki_a_plaza/2.html
 

·
Regisztrált felhasználó
Joined
·
2,101 Posts
^^ Elegem van már ezekből a "nem kell ide pláza" típusú beszólásokból. Majd a beruházó eldönti hogy kell-e pláza. Ha plázát épít egy bizonyos helyre akkor előtte nyilván felmérte a lehetőségeket. Ha lesz forgalma akkor miért ne legyen pláza, ha nem lesz akkor meg majd bezár és tényleg nem lesz pláza. Egy üzletközpont bármilyen hasonló méretű csomópontban megél, legfeljebb a környező üzletek tulajdonosainak főhet a feje.
 

·
Regisztrált felhasználó
Joined
·
2,101 Posts
^^ Ezt inkább a budai hegyoldalak kiparcellázójától kellene megkérdezni. Természetesen nem arra gondoltam, hogy erdőbe meg parkra lehessen bármit építeni. Közlekedési csomópontokról beszéltem, ahol ritkán vannak (sajnos) fák... Ez is ha jó tudom felhagyott ipari területre épül.
 

·
The downtown droid
Joined
·
3,165 Posts
^^ Egyetertek. Azon a teruleten ahol most epitkezes folyik ugyan fak voltak regen is, de aki azzal ervel, hogy az egy ertekes lelegzo felulete volt a varosnak az nem jart arra surun. En ugy emlekszem, hogy ket nagy sportpalya meg vmi illegalis szemetlerakonak nevezheto terulet volt arra (poszt-indusztrialis szinezetu humusszal), ami a faknak biztos sokat segitett a fotoszintezisben. Mindenesetre a Nepligeti lakoparknal kivagott egeszseges fakat jobban sajnalom.
 

·
Moderator
Joined
·
22,156 Posts
Discussion Starter #18
Inkább a Kút-tói-erdőt kellene rendbe tenni. Tudjátok azt a nagy erdős részt, ami a reptérre menet az út jobb oldalán van, a leendő NEO után és a Köki előtt... Tragikus és életveszélyes...:eek:hno:
 

·
Registered
Joined
·
1,536 Posts
A nyáron volt szerencsém ezen a pályaudvaron járni.
Most mit lehet rá mondani?
Elképesztő állapotok uralkodtak. A balkáni állapotok ahhoz képest valóságos Dubai. Hajléktalanok fetrengtek a földön, a mozgólépcső nem működött.
És itt szálltak át a reptérről busszal bejövő turisták...

Kökit egyértelműen dózerolni kellett. Nem igazán értem a levegő munkacsoportot. Bár nem ez az első eset.
 

·
The downtown droid
Joined
·
3,165 Posts
Tragikus és életveszélyes...:eek:hno:
Mire gondolsz? Hogy meg kene tisztitani a szemettol? Az biztos...
Ennek az erdonek nincs nagy jovoje sajnos. A metro kettevagta, a Vak Bottyan utca felol egy felszinen vezetett tavfutovezetek szegelyezi. A kellos kozepen pedig valami kapcsoloallomas poffeszkedik.

Tok vicces amugy, hogy mindenki ugy beszel a NEO-rol, mintha mar evtizedek ota ott allna :) Ha egyszer megepul, rajuk lehetne sozni az erdo kitakaritasat, de meg inkabb a Hatar uti csomopont rendezeset. Annak sok ertelme lenne, ha immar ket mall terpeszkedne a teren, de csak a Neo es Europark elotti jardak neznenek ki kulturaltan, a ter tobbi resze pedig rohadna tovabb. Ez kb olyan lenne, mint a Nyugati aluljaro es a Westend esete.
 
1 - 20 of 249 Posts
Top