SkyscraperCity Forum banner

[Budapest] Metro 3

575682 Views 3246 Replies 143 Participants Last post by  kupolamániás
The Metro 3 (Officially: M3) is the longest line of the Budapest Metro system with its 17,4 km. They also call it blue Metro. It connects the northern Újpest, and the southern Kőbánya-Kispest. Daily ridership: 626,179.

History
The first decree for the third line was made in 1963, its construction started in 1970, and its first section was opened in 1976, consisting of six stations. Its southern direction was complemented with five more stations in 1980, and the northern one in 1981, 1984, and 1990 with nine stations, reaching its current length of 20 stations, 17 km, the longest line in Budapest.

M3 runs in a north-south direction (more exactly, from north-northeast to southeast). It has a joint station with M1 and M2 at Deák Ferenc Square, and a future transfer point for the fourth line is under construction at Kálvin tér station.

* 1976: Deák Ferenc Square - Nagyvárad Square
* 1980: Nagyvárad Square - Kőbánya-Kispest
* 1981: Deák Ferenc Square - Lehel Square
* 1984: Lehel Square - Árpád Bridge
* 1990: Árpád Bridge - Újpest-KözpontOpening ceremony in 1976

Stations
Újpest-Központ
Újpest-Városkapu
Gyöngyösi utca
Forgách utca
Árpád híd
Dózsa György út
Lehel tér
Nyugati pályaudvar
Arany János utca
Deák Ferenc tér (M1, M2)
Ferenciek tere
Kálvin tér (M4)
Ferenc körút
Klinikák
Nagyvárad tér
Népliget
Ecseri út
Pöttyös utca
Határ út
Kőbánya-Kispest

Trains

Typical trains from CCCP what you find in some countries who were members of the east block.

Plans for new trains in 1980
I had no idea , back in the 80's Ganz had a Hungarian solution for the replacing of the 3rd metro line's trainsets... Naturaly our "beloved" leaders choose the russian one... :eek:hno:

The Ganz-Hunslet G2...Ganz even entered the tender of the 4th metro lines trainsets, back in the early 90's when Demszky first promised the metro... But Viktor... It was in 1992... And today its 2007... :lol:

Three variations for the Ganz-Hunslet G5...

,


Extension of Metro 3
There are plans for the extension of Metro 3 towards the north (Káposztásmegyer) and the southeast (Ferihegy Airport), perhaps also within the current decade. The line's extension to Ferihegy airport has been made unlikely by the introduction of a train connection between the airport and Nyugati Pályaudvar.A video about the possible extension of M3 to Káposztásmegyer.

Videos about the M3

In this topic you will find old/new news about the possible extension of the line. Shortly its time for a reconstruction just as it happend on M2 line.

Source: wikipedia, youtube, google w/e
See less See more
14
1 - 20 of 3247 Posts
hiánypótlás?

amúgy a bővítést a járműcserével kéne egybekötni, ha már lúd..
ez meg 10 év minimum,

és szvsz csak északra érdemes, ferihegyre előbb a vasutat kéne bevinni, mert azt amúgy is kell, s utána megnézni, van e igény metróra is

ha már metró, a havanna-gyál felé talán érdemesebb volna
See less See more
Igen nézelődve itt a topikok között döntöttem el, hogy legyen minden vonalnak saját topikja. Sok esetben a metrós dolgokat vagy az M4, M5 topikban vagy a PT topikban beszéljük meg. Ide várok minden hírt, ötletet, képet, javaslatot :)
lehet tudni arról valamit, hogy mennyibe kerülne az északi meghosszabbítás a vasútállomásig?
Kb. tíz és húszmilliárd Forint közé esik az összeg függően a járulékos beruházásoktól.
3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSA!

2008. 11. 08.

A 3-as metró felújítása úgy jött nap világra,hogy újszerelvények beszerzéséről írtak ki pályázatott Eu-nak.Mivel akkor kap támogatást a BKV, ha van épülő vagy felújítandó metró. A BKV ezt a hírt nem adta ki,de az ÉVértekelőjükön elszólták véletlenül magukat.
Mivel 4-es metró fúrópajzsa 2009-ben érkezik meg a Kálvin térre ,így akkor 3-as metró közlekedését meg kell szüntetni.Néhány elképzelés szerint 2008 második felében vagy 2009-ben kezdik el.
Nagyvárad tér és a Deák tér között kéne felújítani,mert az a legrégebbi szakasz,de mivel 2008-ban elkezdik Köki-t felújítani az is elképzelhető,hogy Köki és Nagyvárad tér között kezdik el a felújítást.Azt nem tudni,hogy fognak új szerelvények közlekedni.Az állomásokról még nincs látvány terv.

Forrás: http://www.managla.eoldal.hu/cikkek/hirek/3-metro-felujitasa_
See less See more
^^ Szerintetek meddig fog allni az M3-as a kalvin teri furas miatt? Tulajdonkeppen az allomasszerkezet mar elkeszult. Csak a gyalogos atkotofolyosot kell megepiteni. Az nem lehet nagy kunszt.
hol tudnak visszafordítani a két oldalon? Deákon gondolom, meg a Nagyvárad téren is?
^^ hja. arpad - lehel - deak - nagyvarad. ezeken a helyeken lehet forditani.
Nem jár a metró a Deák és Kőbánya között

Szerda délután 5 óra körül meghibásodott a 3-as metró vonalán egy szerelvény, így azóta a Nagyvárad tér és a Deák tér között nem jár a metró. Fél 6 körül a korlátozást kiterjesztették a Deák tér és Kőbánya-Kispest közti szakaszra, mivel a hibás szerelvény a Nagyvárad térnél vesztegel, és nem tudják használni a szükséges váltót, tájékoztatott a BKV fődiszpécsere.

Elmondta, hogy az érintett szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor áll helyre a közlekedés.

Forrás: http://index.hu/belfold/budapest/2009/07/22/nem_jar_a_metro_a_deak_es_kobanya_kozott/

^^
A kommentelők szerint tűz is volt, mert többen láttak arrafelé tűzoltókat.
Hát igen hányszor említettük, hogy zúzdába velük?
See less See more
Ismét teljes vonalán jár a kék metró

Újra a teljes vonalon jár a 3-as metró, de kisebb késések még előfordulhatnak - mondta Takács Renáta, a BKV fődiszpécsere. A fennakadást egy kigyulladt szerelvény okozta. Mint kiderült, motorzárlat okozta a gondot.

Forrás: http://index.hu/belfold/budapest/2009/07/22/ismet_teljes_vonalan_jar_a_kek_metro/
Jaja, ez enyhen szolva atrendezte ma a napomat. A Ferenciek teren egyebkent csodalkoztam, mert egesz osszehangolt volt az utastajekoztatas. A hangosbemondok mind a felszinen, mind a fold alatt percenkent bemondtak az aktualis helyzetet.
Reconstruction of metro 3?

Not the most reliable source, but they actually quote some people, and I don't think they would make up something like this... any more infos?

http://www.blikk.hu/aktualis/megerett-a-renovalasra-a-33-eves-3-as-metro-157113.html

Lezárják a Deák tér–Nagyvárad tér közötti szakaszt

Budapest — Nem halogatható tovább a 3-as metró felújítása. A tervek szerint jövőre a Deák tér és Nagyvárad tér közti szakaszon elkezdődnek a munkálatok – tudta meg a Blikk. Ez a szakasz épült legkorábban, 1976-ban, 33 évvel ezelőtt adták át a forgalomnak. Ha ezzel végeztek, akkor a Lehel térig tartó szakaszon folytatják a munkát.
Így néz ki a Dózsa György úti megállóban Szász Endre reliefje. Még nem tudják, hogy a felújítására lesz-e pénz, vagy megsemmisül


A tanulmánytervek már elkészültek, de azt még nem tudni, honnan lesz rá pénz, és a felújítás költségei*ről sincsenek még végleges számítások. A BKV és a fővárosi önkormányzat már egyeztet a várhatóan több tízmilliárd forintos beruházásról.

– A teljes vonal rekonstrukciója 10 évig tart. Úgy ütemezzük a munkákat, hogy a felújítás közben a legrövidebb időszakokra állítsuk le a forgalmat – ígérte Szilágyi Károly, a BKV szóvivője.

A tervek szerint nagyrészt a műszaki hátteret újítják fel, így újabb 25 évre meghosszabbítható a metró berendezéseinek élettartama. Azt még nem döntötték el, hogy az állomások milyen „szépészeti beavatkozáson” esnek át, mint ahogy a Dózsa György úti megálló Szász Endre készítette reliefjének sorsa is bizonytalan.

A Blikk úgy tudja, a főváros és a BKV a lehető legolcsóbban szeretné megúszni a felújítást. De biztosan mélyen a zsebébe kell nyúlnia az önkormányzatnak és a cégnek, hiszen a rövidebb 2-es metró teljes felújítása mintegy 40 milliárd forintba került. Új metrókocsikat is venni kell, hiszen a mostaniak túl vannak tervezett élettartamukon, a legidősebbek több mint 30 éve járnak, és egymillió kilométert futottak. A tervek szerint a 10 évig tartó felújítás végén venne újakat a főváros. Kérdés, kibírják-e addig.

A múlt szerdai motorkocsitűz mindenesetre figyelmeztető jel.

– A legöregebb kocsikat már most le kellene selejtezni. Ezek nem húzzák még tíz évig – vélekedett Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) alelnöke.

V. J. Z.
See less See more
Titokzatos pályajavítás a 3-as metrón

Délelőtt 10.00 órától 20 percen át nem közlekedik a 3-as metró, áll abban a szűkszavú közleményben, amelyet a BKV juttatott el az Indexhez.

Mint megtudtuk, az éjszakai pályakarbantartást nem tudták befejezni a vonalon, ezért már reggel félóra üzemszünettel indult a nap, és délelőtt is le kell zárni a vonalat 20 percre, mert kisiklásveszélyt jeleztek a délutáni csúcsforgalomra, ha nem végzik el a munkát. A javítást végül 10 óra 55-kor, az ígérthez képest 35 perces csúszással fejezték be.

A BKV közleménye szerint a 3-as metró Kálvin téri állomásán végzendő rendkívüli pályakarbantartási munkák miatt szerdán délelőtt 10.00 órától előreláthatólag 10.20-ig a Deák Ferenc téri és a Nagyvárad téri állomások között egyik irányban sem közlekedik a metró.

A két állomás között metrópótló autóbuszok közlekednek, amelyek a szokásos metrópótló autóbusz megállóhelyeken állnak meg. A metrópótlók a Ferenciek tere megállót nem érintik, ehelyett az Astorián található metrópótló autóbusz megállóhelyen lehet felszállni rájuk. Az érintett metrópótló megállókban a BKV munkatársai is tájékoztatást adnak a módosult forgalmi rendről.

Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának a tagja az Indexnek elmondta, hogy hosszú évek alatt nem volt ilyen esetre példa. Hozzátette, hogy a BKV szakemberei éjszakai karbantartást végeztek a 3-as vonalon de nem tudták reggelre befejezni. Ezért reggel félóra üzemszünettel indult a nap.

Vitézy úgy tudja, hogy a 10 órai karbantartást azért kell elvégezni, mert ellenben a délutáni csúcsra kisiklásveszély állhat fenn. Véleménye szerint alapos és részletes belső vizsgálatnak kell tisztáznia, hogy emberi mulasztás vagy műszaki szükségszerűség miatti leállás történt.

A BKV sajtóosztálya a részletek iránt érdeklődő Indexet a diszpécserhez irányította, aki viszont azt közölte, hogy műszaki téren nem, csak forgalmi ügyekben tud felvilágosítást adni. Eszerint a metró pótlására 24 autóbuszt állítanak be részben tartalékból, részben a környék vonalairól. Főleg 4-es 6-os villamospótló és 7-es buszok vonalát érinti az elvonás, ahol ezért ritkább járatokra és nagyobb tumultusra kell számítani.
BKV: a sín alja elvált a vasbeton alaptól

A BKV délután juttatta el a következő közleményet az Indexhez: "A 3-as metró Kálvin téri állomásán utas- és forgalombiztonsági okokból elvégzett rendkívüli pályakarbantartási munkák miatt ma rövid időre szünetelt a metróközlekedés. A metró pályafenntartás szakemberei a mai éjszakai üzemszünet folyamán hibaelhárítást hajtottak végre a Kálvin tér peron melletti szakaszán.

A sínszálat tartó, úgynevezett magánaljak elváltak a vasbeton alépítménytől. Azonnali javítás hiányában az ilyen jellegű hiba hosszabb távon további állapotromlást eredményezhet, egy-egy alj leválása után a környezetében lévő többi rögzítés is megsérülhet a nagymértékű terhelés miatt.

Az éjszakai hibaelhárítás során szakembereink az érintett sínszálat kiemelték helyéről, az elvált magánaljakat újra ragasztották, majd a sínszálat visszahelyezték és rögzítették. Az üzem megindulása előtt derült ki, hogy a ragasztás nem kötött meg kellőképpen, ezért a környezetében lévő sínvégeket ideiglenes hevederes kötéssel erősítették meg. Az ideiglenes megoldás miatt folyamatos felügyeletet tartottak, valamint 5 km/óra sebességkorlátozást rendeltek el. A felügyelet során látható volt, hogy az ideiglenes hevederes átkötés a nagy terhelést nehezen viseli még ennél az alacsony sebességnél is.

A biztonság érdekében úgy döntöttünk, hogy nem várjuk meg a következő üzemszüneti időszakot, hanem a reggeli csúcsforgalom befejeztével rövid időre leállítjuk a forgalmat az érintett szakaszon, és a hevederes kötést nagyobb terhelésre módosítjuk. Kisiklás veszély nem volt, az ideiglenes heveder felhelyezésével éppen annak a veszélyét előztük meg.

A megerősített hevederes átkötés megfelelő biztonsággal, és sebességkorlátozás nélkül alkalmas a nap folyamán a további közlekedésre. Természetesen az éjszakai üzemszünetben a hibát véglegesen javítjuk."

Forrás: http://index.hu/belfold/budapest/2009/08/05/titokzatos_palyajavitas_a_3-as_metron/
See less See more
I don't really trust in rumours but recently I keep hearing more and more people talking about the reconstruction of M3 due next year. As this reconstruction will cause a lot of pain for people I guess the official announcement will be delayed as long as possible, till noone could say anything negative against it. What do you guys think? Why is this whole project kept so much in secret? Plans of the M2 reconstruction were already available for public a year before the works.
See less See more
I don't really trust in rumours but recently I keep hearing more and more people talking about the reconstruction of M3 due next year. As this reconstruction will cause a lot of pain for people I guess the official announcement will be delayed as long as possible, till noone could say anything negative against it. What do you guys think? Why is this whole project kept so much in secret? Plans of the M2 reconstruction were already available for public a year before the works.
Maybe because the M3 line is the most popular. I man many people are using it on a daily basis, just like me. It would be painful if its not operating for months, but it should be reconstructed asap. New stations and new trains would be the best. I hope they get Alstom trains (same as on M2 and M4).

I also wouldnt mind if they extend it to Káposztásmegyer what would add +4 stations to the entire line. Extension to Ferihegy 2 on the surface would be not a huge cost, so i agree! What about every 30 minutes a train is going to reach the main airport of Hungary?
See less See more
I heard extending it would need a new depot. Now that would surely raise costs. I'm also curious from where BKV would get money for reconstruction.
According to what I heard it will be a low-cost project, works kept as cheap as possible. (Even so it must cost a lot). Also, not all stations will be renovated at once, it will take a few years to minimize traffic disturbances. I heard about the Nagyvárad tér-Deák tér section as the first step.
See less See more
Remember how much the reconstruction of the M2 line was?
Now the M3 is a much longer line and its also very popular. I wouldnt mind if the reconstruct the whole line and all stations. I also wouldnt mind if our stations have something common like in other western european cities. For example the same reconstruction on the M3 like on the M2 just in white and blue :)

Yes all stations should have something "plus" outside of the white and blue color.
New depot? Lets built it! New trains? Wouldnt mind the same Alstom trains on the M3 too. And the extension in the north is a need as they promised a long time ago. Even they shouldnt have started M4 before they dont extend it in the north. They better dont make fun of the people of Káposztásmegyer!

Extension to Ferihegy airport is a good idea but its not that important right now.
For the 2020 Olympics it would be good :lol:
See less See more
1 - 20 of 3247 Posts
Top