SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 165 Posts

·
Moderator
Joined
·
31,311 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
What do You Guys - especially Hungarian forumers - think of the sports hall, popularly named as "Tüske" (thorn) - hall's misfortuned story?

Today, it seems the impossible situation which stands for a decade now is starting to solve... But is this the best solution Újbuda, the XIth district of Budapest, and the Capital needs the most? 'Tüske - hall' to be turned into Budapest's and Hungary's first real Conventional Center... The Opposition and Újbuda says , the Government should complete the 'Tüske' as its original purpose, as a Sports hall and build a new Conventional Center - , that was planned as a building with a goal of hosting huge international conventions from the first sight - at the Millenium City Center.

Map: 'Tüske' - hall is located behind the Info Park, and the buildings of the two Universities, BME and ELTE.

 

·
Moderator
Joined
·
31,311 Posts
Discussion Starter · #3 ·
The Story:

Originaly the building-complex was planned as an important part of the later called of EXPO 1996. The EXPO would have been strongly based on the Budapest University of Technology and Economics, and the Eötvös Loránd University. After the EXPO the Tüske-complex -, and its a complex all right - with a main hall (6000 square metre) and 4 smaller but still huge underground hall you can see on the last posted photo and a swimming hall as well, - planned to be Újbuda's and the two Universities man sports complex. The constructions started in 1993. After a 4 billion Forints (1993 rates, apx. 16 million EUR) invesment the constructions stopped in 1997 when the Horn administration called of the EXPO. Since then nothing happened...
 

·
Moderator
Joined
·
31,311 Posts
Discussion Starter · #4 ·
I think a mixed featured hall with 50% sports and 50% conventional days would suit the district better. Not to mention that the main Conventioanal Center of Budapest would look great neighbouring the National Theatre and the Palace of Arts Budapest...
 

·
Moderator
Joined
·
31,311 Posts
Discussion Starter · #6 · (Edited)
I have no idea to be honest what could be the best option, i really like the spikes on the top though, and the funny name. Btw, wasnt the expo in 98 that we passed to Lisboa?
Noop... The EXPO would have been in 1996... Budapest would have been the host city.The Horn cabinet called it off on the 28th of July in 1994... Lisboa had no time for the preparations, so that's why it was in 1998....
 

·
Moderator
Joined
·
31,311 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Nem lesz kiemelt projekt a Tüskecsarnok
2007. november 23. péntek 08:24:47
Tovább csúszik a lágymányosi, úgynevezett Tüskecsarnok konferencia-központtá alakítására és 25 éves üzemeltetésére szóló befektetői pályázat kiírása. A vagyonkezelő Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) ugyanis elállt attól a lehetőségtől, hogy a beruházás az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) keretében kiemelt projektként valósuljon meg, tudta meg a Napi Gazdaság.

A Tüskecsarnokra vonatkozó korábbi elképzelés szerint az állami tulajdonban lévő létesítmény 8-9 milliárd forintra tehető átalakításához a magántőkén kívül mintegy kétmilliárd forint uniós támogatást igényeltek volna. A projekt összetettsége és sajátosságai miatt azonban az ÖTM lemondott erről a lehetőségről, így a Tüskecsarnok funkcióváltását magánbefektetőnek kell finanszíroznia.

A befektetői pályázat dokumentációjának tervezetét az ÖTM turisztikai szakállamtitkársága már elkészítette, annak véglegesítése után a kiírás az év végén vagy a jövő év elején jelenik meg. A magánpartner a beruházásáért cserébe 25 éves hasznosítási és vagyonkezelési jogot kap az állami tulajdonban maradó konferencia-központra.

A befektetőnek a Tüskecsarnokból a legmodernebb technikával rendelkező, nagy befogadóképességű konferencia-központot kell kialakítania. A Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetségének ajánlásai alapján az új létesítménynek alkalmasnak kell lennie legalább 4300 fő plenáris elhelyezésére, valamint ugyanennyi személy további szekciótermekben történő elhelyezésére, írja a Napi Gazdaság.
 

·
The downtown droid
Joined
·
3,165 Posts
^^ The university and the investors have opposite view on how the maintenance costs should be divided and to what parts the university will have preferential permission to use. Something like that, I'm not sure. It's only a matter of time though.
 

·
Moderator
Joined
·
31,311 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Befejezhetik végre a Tüskecsarnokot?

Több ingatlan sorsáról döntött a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács: vagyonkezelésbe adná a Tüskecsarnokot, s értékesítene két ferencvárosi ingatlant is – tudta meg a Világgazdaság. Az előbbi épület hasznosításáról nem adtak ugyanakkor információt, míg utóbbi két ingatlanról pedig azt lehet tudni, hogy az önkormányzat vásárlásról történő lemondása esetén, nyilvános pályáztatásra kerülhet sor.

A Tüskecsarnok esetében a testület rendelkezett a kapcsolódó nyilvános pályázat lebonyolításáról, és jóváhagyta a vagyonkezelési szerződés szövegtervezetét is. A hasznosítás részleteit ugyanakkor nem hozták nyilvánosságra. Korábban azonban arról volt szó, hogy esetleg egy jelentős méretű kongresszusi központot alakítanának ki a csarnokból, mivel az hiányzik Budapestről.

Szintén döntés született a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő két IX. kerületi ingatlanról is, melyeket versenyeztetés nélkül, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által készíttetett értékbecslés alapján értékesítenének a ferencvárosi önkormányzatnak. Ennek az értékbecslésnek az eredményét azonban nem hozták nyilvánosságra, bár a lap úgy tudja, hogy 5-5,5 milliárd körül alakulhatott az összeg. A titkolózás oka az lehet, hogy az önkormányzat nem feltétlenül veszi át az ingatlanokat, mivel a szerződésben lehetnek olyan kikötések (például fejlesztési előírások), amelyeket esetleg nem vállal majd, ez esetben pedig nyilvános pályáztatásra kerül sor – hívta fel a figyelmet a lap.
 

·
The downtown droid
Joined
·
3,165 Posts
Hey, folks! Check this out:

Kiírták a pályázatot a Tüskecsarnokra / The state announced the inviting tender for Spike Hall
2008. május 5., hétfő, 8:23

A lágymányosi volt expo területén lévő, több mint tíz éve befejezetlen épület ad majd otthont az elképzelések szerint Budapest nagy befogadóképességű (legalább négyezer fős) konferencia-központjának - írja a Világgazdaság.

A meghirdetett konstrukció lényege, hogy az állam vagyonkezelésbe adja az épületet és a hozzá tartozó ingatlant, a pályázónak pedig a kiírásnak megfelelő kongresszusi központot kell kialakítania, majd üzemeltetnie. A befolyó remélt haszonból az állam nem kér részesedést.

Budapest tavaly is megtartotta hatodik helyezését a legnépszerűbb konferencia-helyszínek között. A Nemzetközi Konferenciák Szövetségének (ICCA - International Congress & Convention Association) 2007. évi előzetes statisztikája szerint a rangsort Bécs vezeti, Berlin és Szingapúr előtt. A magyar főváros a hatodik helyen Lisszabonnal osztozik. A Magyar Turizmus Zrt. adatgyűjtése szerint a korábbi években tapasztalt töretlen fejlődése jellemezte 2007-ben is a magyarországi konferenciaturizmust: 485 nemzetközi konferenciát rendeztek hazánkban, több mint 135 ezer résztvevővel. Az ilyen rendezvények száma 12,6, a nemzetközi vásároké 10,3, a részt vevő nemzeteké 5,1 százalékkal nőtt az előző évhez képest.
 
1 - 20 of 165 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top