SkyscraperCity Forum banner

Budapeszt!!!

70656 Views 227 Replies 71 Participants Last post by  RaymondHood
Budapeszt
Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć z tego przepięknego miasta. To mój debiut na tej stronie, więc proszę o wyrozumiałość :D
Budapeszt liczy ok. 1,7 mln mieszkańców, tyle samo co Wawa. Przez jego centrum przeplywa Dunaj, oddzielający miasto na dwie dzielnice, Budę i Peszt.
Największe wraźenie zrobiły na mnie kamienice węgierskiej stolicy. Nigdy nie zapomnę też Zamku Królewskiego i Mostu Łańcuchowego, ktore mocno zagnieździły się w mojej pamięci.
Zdjęcia robiłem tylko w centrum, gdyż w Budapeszcie spędzilem zaledwie kilka godzin.
Myślę, że moje zdjęcia wyszły spoko, szkoda tylko, że padało :storm:
Zapraszam też do wrzucania własnych zdjęć z Budapesztu :)
  • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 228 Posts
7
Na początek zdjęcia z Pesztu:

See less See more
  • Like
Ja byłem w Budapeszcie w październiku, mam kilkadziesiąt zdjęć także chętnie tutaj parę wrzucę.
Co do przepięknego miasta to się jak najbardziej zgadzam. :)
No czekam czekam! Budapeszt to dla mnie jedno z najbardziej ulubionych miast w Europie. Jak dla mnie deklasuje Pragę.
Przy całej mojej miłości do Budapesztu w życiu bym nie postawił go wyżej niż Pragę. Nie wiem jak teraz bo już wiele lat nie byłem w Budapeszcie, ale Praga jest dla mnie dużo bardziej zadbanym miastem, nie mówiąc już o jakości zabytków i stopniu ich odrestaurowania.
Według mnie Praga nie dosięga do pięt Budapesztowi :D
Budapeszt ma to coś, życie, takie trochę śródziemnomorskie, kompletny luz. Budynki może i nie są takie zadbane jak w Pradze, ale za to są dużo ciekawsze, wyższe o 2 piętra. Do tego nabrzeże z Parlamentem, bazylika, katedra. Wzgórze Gellerta wieczorem wymiata!
Praga jest oczywiście przepięknym miastem, ale czegoś mi tam brakuje, w Budapeszcie bardziej czuję metropolię.
Most którym przechodzimy na drugi brzeg Dunaju:

See less See more
6
Wzgórze Gellerta:

See less See more
  • Like
Przy całej mojej miłości do Budapesztu w życiu bym nie postawił go wyżej niż Pragę. Nie wiem jak teraz bo już wiele lat nie byłem w Budapeszcie, ale Praga jest dla mnie dużo bardziej zadbanym miastem, nie mówiąc już o jakości zabytków i stopniu ich odrestaurowania.
Widzisz ale mi nie chodzi o to czy coś jest bardziej czy mniej zadbane w tym momencie. Oczywiście Praga jest wypucykowana maksymalnie ale właśnie według mnie zatraca już swój klimat- ten dawny klimat (staje się po prostu komercyjna) a Budapeszt intryguje mnie swego rodzaju alternatywnością i tym, że te miasto ma w sobie dużo bardziej wielkomiejski klimat. Czuje się tam po prostu lepiej. Trudno tak opisać słowami takie porównanie ale według mnie to Budapeszt jest nad Pragą mimo, iż Praga współcześnie jest bogatsza i lepiej ekonomicznie rozwinięta i to nie ulega wątpliowści. Region praski jest w czołówce największego PKB per capita w UE.
OK!!! Zajmiemy się może samym Budapesztem? :)
Mam pytanie do zorientowanych: Czy wycieczka w styczniu do Budapesztu jest warta rozważenia czy wybić sobie to z głowy? Chodzi mi oczywiście o warunki pogodowe i sam obraz miasta o tej porze roku.
^^ Myślę że zimowa wycieczka do Budapesztu to dobry pomysł ;-)
6
Idąc dalej, w stronę Zamku Królewskiego, zrobiłem kilka kolejnych zdjęć. Tutaj powoli zacząłem się oswajać z powalającą architekturą Budapesztu :) :

See less See more
Na mnie największe wrażenie zrobił oczywiście Parlament. Może nie jestem oryginalny, ale aż siedziałem nad Dunajem dobrą godzinę i patrzyłem na drugą stronę... Mam oczywiście pełno zdjęć Parlamentu. Od tego momentu pokochałem neogotyk!
BTW. Ze wzgórza Zamkowego, lub z Góry Gellerta są niesamowite widoki na miasto. Mam nadzieję, że wstawisz jakieś zdjęcia stamtąd. ;)
^^ Oczywiście, że wstawię. Wszystko po kolei. Nalegam też, żebyś wrzucił tu kilka swoich zdjęć. Szczególnie Parlamentu, na który już za dużo czasu nie miałem.
4
Kolejka na Wzgórze Zamkowe, na którym znajduje się prześliczny Zamek Królewski (nie pamiętam dokładnie ceny jednego przejazdu, więc nie będę wypisywał głupot).

See less See more
Oczywiście, że wstawię. Wszystko po kolei. Nalegam też, żebyś wrzucił tu kilka swoich zdjęć. Szczególnie Parlamentu, na który już za dużo czasu nie miałem.
Bardzo chętnie, ale żeby nie mieszać, to wrzucę jak skończysz ze swoimi wrzutkami. :cheers:
3
A teraz zdjęcia ze szczytu Wzgórza Zamkowego. Na żywo to wyglądało lepiej. Nigdy nie zapomnę tego niepowtarzalnego widoku. Widać było stamtąd cały Budapeszt!!!!!!

Wydaje mi się, że tymi zdjęciami nie pokazalem calego uroku tego miejsca :( Poprostu musicie sami to zobaczyć
See less See more
1 - 20 of 228 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.