SkyscraperCity banner

1 - 17 of 17 Posts

·
Registered
Joined
·
253 Posts
Discussion Starter #1
Pozdrav forumašima..... prije 10-ak dana bio sam u Argentini, po drugi puta. Osim putovanja po nekim dijelovima Argentine koji vam ne bi bili zanimljivi (pokrajine Salta i Jujuy), bio sam i nekoliko dana ponovo u Buenos Airesu.
Zemlja i grad kojima sam i prije 9 godina, kad sam tamo bio i prvi put, bio oduševljen i očaran, sad sam to još jednom potvrdio i podignuo i na višu razinu.
Buenos Aires je velik grad, al ono fakat ogroman, raznolik i od kad nisam bio vide se jako velika poboljšanja, ne samo u novim zgradama i urbanističkoj kvaliteti po kojoj je Buenos i poznat, nego u svim segmentima kvalitete života. I Argentinci to priznaju.
Da ne dužim idemo s fotkama...

Slijetanje u Buenos iz Salte. Tek toliko da malo dobijete dojam o veličini grada. Ova fotka je uhvatila samo centar i malo izvan...Trg San Martin na Retiru (kvart)... pogled s Trga San Martin prema željezničkom glavnom kolodvoru Retiro...Pogled s 46 kata zgrade u kojoj mi živi frend. Pogled na dio zapadnog dijela grada i na La Platu....Dio grada koji se zove Palermo i Palermo Soho do njega, prepuni su kafića, restorana, odličnih, a ne preskupih i razvikanih trgovina, suvenirnica, slastičarnica... živo i prepuno cijeli dan i noć....

Kolodvor Retiro koji sam maloprije spomenuo...

 

·
Registered
Joined
·
253 Posts
Discussion Starter #3
Nastavljamo...
Torre Monumental prek puta kolodvora RetiroAvenida Libertador, jedna od važnijih prometnih žila kucavica u gradu...

Avenija 9.srpnja (9.Julio), jedna od najširih ulica na svijetu. Po 6 voznih traka u svakom smjeru, po sredini po dvije vozne trake za gradske autobuse i biciklisteKao što ste sigurno primijetili, one nevjerojatne južnoameričke gužve u prometu i kaos na ulicama su prošlost za Buenos Aires. U prvom redu zahvaljujući izgradnji prometnice koja je izmjestila sav tranzitni i sav kamionski promet iz centra..... ide, zapravo obilazi centar ili ide kroz njega kao tunel ili ukopana autocesta. Druga stvar je sustav besplatnih bicikala i el.romobila koje građani masovno koriste. Naravno tome je prethodilo uređenje biciklistički staza gdje god je to bilo moguće. Bicikli su besplatni. Uzmeš, odvezeš se i ostaviš na oko 90 mjesta u gradu. To izgleda oprilike ovako...
Ovo je kod kolodvora..


ovo na Recoletii tako je po cijelom gradu. Osim toga ima i sustav električnih romobila koje uzmeš gdje ih pronađeš i ostaviš gdje želiš. Pokreću se putem aplikacije, a cijena je 8 Pesa, negdje oko 1 kune po satu. 

·
Registered
Joined
·
253 Posts
Discussion Starter #4 (Edited)
Osim toga i kultura u prometu se drastično promijenila. Ovo sam vidio u Japanu, ali evo i u Južnoj Americi..Red za ulazak u gradski autobus koji će uskoro stići..Idemo malo na Recoletu...

Kulturni centar mladih Recoleta, nekadašnje crkveno zdanje, tik uz groblje Recoleta. Turisti masovno posjećuju groblje gdje su pokopani najznačajniji argentinci, a najviše naravno grob Evite Peron.Pogled na terase Recoleta kod Museo de Bellas Artes.... i terase sa kafićima i restoranima, a ispod su trgovine s namještajem, opremanje stana i slično na dvije etaže ispodPogled na Avenidu Libertador kod Museo de Bellas Artes (nešto kao naša Umjetnička galerija i MSU u jednom). Desno ova monumentalna je zgrada Fakulteta.

 

·
Registered
Joined
·
253 Posts
Discussion Starter #5
Još malo po gradu. Ulica Esmeralda na Retiru.....stambenjaci...
Casa Rosada, odnosno Predsjednička palača...
Idemo sad prema novom poslovnom dijelu grada i prema Porto MaderuKod Muntrefa..

Porto Madero. Kad sam bio prije 9 godina, tek su započeli s projektom. Uglavnom, cijela zamisao je koncipirana na tome da Buenos Aires zaživi s La platom i izađe na rijeku i da se naravno izgradi novi dio grada kao stambena i poslovna zona za 21. stoljeće. Nekadašnja luka, skladišta i sve što ide uz to su izmješteni ili prenamjenjeni. Cijeli projekt je započeo 1999, a otvorio je radove predsjednik Carlos Menem. Evo kako to danas izgleda...

U prvom planu nekadašnja lučka skladišta, potez od oko 2 kilometra, danas pretvoreni u restorane, stambene i poslovne prostore (uredi raznih namjena). U pozadini Porto Madero.. i s druge strane...Pješački most prema Porto Maderu...Porto Madero..
... toliko za danas....
 

·
Registered
Joined
·
253 Posts
Discussion Starter #6
Mozda i najpodcjenjeniji grad na svitu
Složio bih se s tobom. Fantastičan grad koji nudi nevjerojatne stvari. Grad je danas uređen, čist, zelene površine kao što vidite na slikama super uređene. Naravno, izvan centra ima svega. Ima i favela, oni ih zovu drugaćije, al sam zaboravil. No grad stalno radi na promjenama i poboljšanju. Evo ima i kratak video o tome.

https://www.youtube.com/watch?v=v0zTWbBJ_-A
 

·
Moderator
Joined
·
9,849 Posts
Super reportaža i grad! Mene Buenos Aires nekako uvijek podsjeća blago na oversized Beograd - u smislu da se vidi želja da grad bude na razini europskih prijestolnica, ali mu konstantno nešto fali i izgleda falše, da ne kažem zakašnjelo. No dobro, to je moje mišljenje, veselim se nastavku :) Porto Madero izgleda super, ugodno sam iznenađen tim dijelom.
 

·
Registered
Joined
·
235 Posts
Super reportaža i grad! Mene Buenos Aires nekako uvijek podsjeća blago na oversized Beograd - u smislu da se vidi želja da grad bude na razini europskih prijestolnica, ali mu konstantno nešto fali i izgleda falše, da ne kažem zakašnjelo. No dobro, to je moje mišljenje, veselim se nastavku :) Porto Madero izgleda super, ugodno sam iznenađen tim dijelom.
Ne da je na razini nego ima samo nekoliko gradova U Europi koji stanu u rečenicu sa BA
 

·
Registered
Joined
·
253 Posts
Discussion Starter #11
Super slike, super grad, ali banana država :)

Ja planiram rutu 40 ako Bog da uskoro. :cheers:
Ne znam baš Mario za banane :banana:, al ti mogu garantirat da kao država nisu ni malo veća banana od nas. Mi sad imamo sreću što smo članovi EU, stoje nam novci iz raznih razvojnih fondova na raspolaganju i sl. Oni to nemaju, imaju gadnih financijskih repova iz prošlosti, razina korupcije je vrlo visoka, sve to stoji. Stvari su počele poboljšavati i ići u red zadnjih godina pod desnicom (desni centar). Sad će vjerojatno stvari krenuti puno lošije jer su opet pobijedili prije 15 dana peronisti (populisti na najjače). Ali sve je to stvar percepcije, dalo bi se razgovarati.
Ako misliš ići u Argentinu, gledaj što prije. Peso je devalvirao i sad je na oko 60 pesosa za 1 dolar. Nemoj tamo ići s eurima, samo USD. Cijene su za nas fantastične, uživati u restoranima na najjače za mali novac. Ali Argentincima je na njihove plaće sve poskupjelo. A cijene su izvan BA još povoljnije. Ja sam na ovom putu obišao Saltu i pokrajinu Jujuy (tamo prema Boliviji i Čileu) nisam mogao vjerovati kako su cijene povoljne. Stoga gledaj što prije. Osim toga sad stiže ljeto....:)
 

·
Registered
Joined
·
253 Posts
Discussion Starter #15
Nastavljam sa još nekim fotkama s Porto Madera.....

Zgodno su sačuvali staru lučku dizalicu i pretvorili ju donjim dijelom u turistički info punkt...Zgrada KBC kineske banke uArgentini. Kinezi su snažno ušli u Argentinu preko svojih banaka i nude financiranja uglavnom infrastrukture, ali i svega drugog.Brod koji je 1902. godine istraživao Antartiku za Argentinu i time joj osigurao dio Antartike na upravljanje, usidren uz obalu prek puta Porto Madera i otvoren za posjetitelje..... malo dalje od njega je drugi brod, fregata "Presidente Sarmiento" koji je od 1899. do 1938. godine obavio 37 putovanja svjetskim morima i posjećivao svjetske luke. Na putovanja je išao potaknut nakanom Dominga Faustina Sarmienta, arg.predsjednika, koji je pokrenuo projekt naseljivanja Europljana u Argentinu radi modernizacije zemlje, da se Argentinci više upoznaju sa svijetom, ali i da prenose ime Argentine svjetskim morima i lukama. Ta fregata je 1926. bila i u Splitu i Rijeci, koja je tada bila pod Italijom.
Danas brod muzej, otvoren za posjete.

Još jedan pogled na Porto Madero s mosta.....Kad vidim kak su sredili stara lučka skladišta pomislim na našu Rijeku i potencijal koji tamo postoji na zagrebačkoj obali.... i time smo gotovi s Porto Madero i okolicom.

 

·
Registered
Joined
·
253 Posts
Discussion Starter #16 (Edited)
Pogled na početak Avenije Cordoba. Na njenom kraju u daljini se vidi Obelisk na Aveniji 9.srpnja.Pogled na fregatu "Presidente Sarmiento" i na zgradu Glavnog stožera Ministarstva obrane Rep. Argentine. Tu zgradu Argentinci bi najradije srušili jer ih podsjeća na teror vojne hunte i na podrume u zgradi u kojoj su mučeni i pobijeni mnogi Argentinci.Park preko puta Casa Rosada, predsjedničke palače. U prvom planu monumentalna zgrada Centro Cultural Kirchner.Avenija Santa FeUlica Florida, glavna pješačka šoping ulica u centru......Galeria Pacifico, trg.centar, isto Florida...Pogled s nadvožnjaka s Avenida del Libertador na Floralis Generica, metalni cvijet....metalni cvijet, znan i kao daFlores, poznato je umjetničko djelo Eduarda Catalana, postavljeno 2002 godine, danas je jedan od simbola BA, koji se otvara i zatvara ovisno o jačini sunca, a navečer je zatvoren i krasno osvjetljen...nažalost nemam noćne fotke...Još jedna fotka terase na Recoleti...Park preko puta Museo de Bellas Artes, koji se nazire tamo desno.....još jedna slika koja govori o promjeni prometne svijesti i kulture u BA, pogotovo kod mladih ljudi i uporabe novih prometala u gradu...nekad bi svi furali samo aute i bjesomučno se gurali i trubili...Moje omiljeno mjesto za jutarnju kavu, kafić na Juncal..Jedna fotka koja govori i o drugim segmentima života u BA. Šetač pasa.... Peseki su mu se zapetljali oko stupa, frajeru je trebalo 5 minuta da ih dovede u red ... gradski propis nalaže mislim maks. 6 pasa, ali se tog propisa nitko ne drži........to je to za danas. Nastavak sutra. Ok Rocky, sutra ću neke fotke iz Salte i Jujuy, iako su više panoramske i nemaju puno veze s forumskim temama...
 

·
Registered
Joined
·
19,064 Posts
Ne znam baš Mario za banane :banana:, al ti mogu garantirat da kao država nisu ni malo veća banana od nas. Mi sad imamo sreću što smo članovi EU, stoje nam novci iz raznih razvojnih fondova na raspolaganju i sl. Oni to nemaju, imaju gadnih financijskih repova iz prošlosti, razina korupcije je vrlo visoka, sve to stoji. Stvari su počele poboljšavati i ići u red zadnjih godina pod desnicom (desni centar). Sad će vjerojatno stvari krenuti puno lošije jer su opet pobijedili prije 15 dana peronisti (populisti na najjače). Ali sve je to stvar percepcije, dalo bi se razgovarati.
Ako misliš ići u Argentinu, gledaj što prije. Peso je devalvirao i sad je na oko 60 pesosa za 1 dolar. Nemoj tamo ići s eurima, samo USD. Cijene su za nas fantastične, uživati u restoranima na najjače za mali novac. Ali Argentincima je na njihove plaće sve poskupjelo. A cijene su izvan BA još povoljnije. Ja sam na ovom putu obišao Saltu i pokrajinu Jujuy (tamo prema Boliviji i Čileu) nisam mogao vjerovati kako su cijene povoljne. Stoga gledaj što prije. Osim toga sad stiže ljeto....:)
Argentinci kao i mi pate od kolektivne memorije. 80 godina peronizma ih je dovelo u propast. Macri krene u reforme i oni ga maknu jer ljudi često misle da reforme idu bezbolno. Nema reformi bez bolova :) Meni su Argentinci copy paste Italija. Ne vole raditi, žive od kulture, stalno prosvjeduju i ono pasare mi spaghetti :lol: :lol: i da veliki su irrendentinsti. Jesi bio u muzeju Islas Malvinas? :D

Pazi ovo. Frend u Buenos Airesu ima biznis sa autima. Za 800Eura dobivam SUV misec ipo dana :lol:
 
1 - 17 of 17 Posts
Top