SkyscraperCity Forum banner

Bulgaria & Romania - European Parliament Elections 2007

4327 Views 45 Replies 17 Participants Last post by  nilix
In this thread let's discuss the upcoming Euro Parliament Elections, because IMO they will be crucial for the political & economic situation in Bulgaria & Romania. In Bulgaria, the Euro elections will be crucial not as much to see who will represent the Bulgarian people in Bruxels, but to see what will be the ruling coalitions (BSP, NDSV & DPS) results. If they end up performing poorly in the upcoming elections, there may be real possibilities that there would be parliamentary elections in BG before the end of the year.

Bulgaria will have the right to send 18 MEPs and Romania will have 34 (since I am not that familiar with the situation in Romania, feel free to post information about the Romanian Elections)

FOR BG

The latest sociological results, if these are right in the next Bulgarian Parliament there would be only 4 political party (GERB, BSP, DPS & Ataka)На 20 май гласуваме за

1.„Зелената партия”
2. ССД
3. Никола Петков (независим)
4. „Ред, законност и справедливост”
5. Коалиция на българските социалдемократи
6. ДСБ
7. ПЕС, в които влиза и БСП
8. СДС
9. „Земеделски народен съюз”
10. ГЕРБ
11. НДСВ
12. „Атака”
13. Мария Серкеджиева (независим)
14. ДПС
15. Комунистическа партия на България
16. ПП „Граждански съюз за нова България”

About the controversial voting of a law stating that Bulgarian nationals are allowed to vote in elections only if there have been residing for more than 3 months in BG are in another member of the EU. Because of this requirement, 232,800 people were rendered ineligible to vote, 185,000 of which Turkish Bulgarian immigrants to Turkey, which means less power for Ahmed Dogan and his mongrels.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=127621&srcpos=3
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 46 Posts
I think this is kind of related, it's about the British people who live in Bulgaria and want to vote at these elections. It's from yesterday's SEGA

Англичаните, които ще гласуват като българи

Какво е общото между българските и английските обитатели на малкото и скрито от любопитни очи великотърновско село Хотница? Англичаните, както и българите, не вярват на политиците и ги подозират в добре познатите грехове - корупция и празнословие. Има обаче и една съществена разлика - англичаните вярват, че има смисъл да се гласува. Затова и 12 души, наскоро преместили се от Великобритания в Хотница, подадоха документи в ЦИК да им се разреши да гласуват на изборите за евродепутати на 20 май.
До село Хотница не се стига лесно, но пък е интересно. Колата се отклонява от главния път за Велико Търново по 9-километрова криволичеща отбивка, дупките по която приличат повече на кратери. Някъде по средата на огромната равнина, по която минава автомобилът, на пътя се изпречва лениво движеща се крава. Още двайсетина нейни посестрими преживят спокойно в слънчевата сутрин. Заобиколили успешно малкото препятствие, неусетно се озоваваме в Хотница.

"Къде живеят англичаните?",

питаме първия срещнат човек - мъж на средна възраст, поседнал на пейка край пътя. "Кои по-точно?", отвръща мъжът и ни праща към заведението на селския мегдан, където често могат да бъдат открити британци. Този път обаче нямаме късмет - откриваме само няколко местни лелки. Те пък ни пращат към читалището - секретарката знае точно къде живеят всички англичани. По първоначални данни те са 12. С учудване разбираме обаче, че са поне 40 души. "От българско село скоро ще станем английско, купили са тук поне 40 къщи", казва ни друг мъж от селото, който отказва да се представи. Иначе е приказлив, може да ни каже по нещо за всичките си британски съседи. Едни например били млади и се занимавали с посредническа дейност - помагали на свои сънародници да си купят къщи в селото. Преди време една къща се продавала за 22 000 евро, но сега цените скочили в пъти. Други пък - англичанин и съпругата му рускиня, били доста необщителни. Мъжът с охота ни завежда до къщата им, но се оказва, че ги няма.
Най-сетне успяваме да открием един поданик на кралицата - Кийт. Той отваря вратата по домашни къси панталони и потник. Щом съзира екипа, Кийт възкликва: "Папараци, моля, не". Нежеланието му да говори с журналисти е обяснимо - през последните дни през прага му са се изредили не един и двама пишещи братя.
Медицинската сестра

Сюзън също ни посреща подозрително,

но се съгласява да отговори на няколко въпроса.
Интересуваме се, естествено, от желанието й да гласува на българските избори за евродепутати. Сюзън не познава кандидатите, няма информация за партиите и техните платформи. Въпреки че със съпруга си Бари живеят в Хотница вече 2 г., говорят слабо български. На английски пък информация почти няма, с изключение на интернет. Интернет в Хотница обаче също няма. "В края на краищата ще намеря нужната ми информация и ще гласувам", категорична обаче е Сюзън. "Какъв е смисълът да се гласува?", питаме ние с пословична българска мнителност. "Всичко, което става в Европейския парламент, ще се отрази на живота на всички тук", отговаря убедено британката. И продължава: "Трябва да има човек, който да защитава интересите на всички българи. Не само на богатите или на бизнесмените. Обикновено обаче държавниците не мислят за обикновените хора, пенсионерите и младите с малки деца, а за тях шокът от покачването на цените ще е най-силен". Сюзън си припомня как при влизането на Англия в ЕС и с навлизането на европейските директиви животът изведнъж осезателно се променил. "Някои малки фирми трябваше изцяло да променят начина, по който работят. Мой приятел имаше големи овощни градини. В един момент се оказа, че по европейските стандарти ябълките му не стават за ядене. Той накара да ги оберат, събра ги в един ъгъл и ги заля с боя", разказва Сюзън.
Тя и съпругът й са пенсионери. Те дошли на почивка в България и се влюбили в красотата и спокойствието в страната ни. Затова преди 2 г. купили къща и се установили в Хотница. Сюзън е убедена, че случващото се в Европарламента ще засегне и нейния иначе откъснат от забързаното ежедневие живот.

"Това е нашият дом,

надяваме се да изживеем остатъка от живота си тук, затова се интересуваме от бъдещето на България", подкрепя я индиректно и Мария Скийтс. За разлика от другите британци в Хотница тя и съпругът й Ричард с охота отварят вратите на дома си за нечакани гости. Те са във възторг от страната и хората, въпреки че са срещали и доста негативно отношение към себе си. "Някои българи ни казват, че нямаме права, защото сме чужденци", разказва Мария. Тя обаче не е съгласна. "Европа вече е една общност, ние, както и вие, сме европейци, затова виждаме смисъл да гласуваме за вашите представители в Европейския парламент", добавя тя. Мария и Ричард също не познават нито партиите, нито кандидатите и програмите им. Но също се опитват да си набавят нужната информация чрез приятели, които я търсят в интернет. "Ако не успеем да се ориентираме, няма да гласуваме", зарича се Мария.
Двамата съпрузи обаче са твърдо убедени в смисъла да се гласува. "В Англия жените са се борили и умирали, за да извоюват правото си на глас. По света още има жени, които нямат това право", пали се британката. И добавя: "Тези, които не гласуват, избират да не изберат как да се развие страната им..." "И оставят друг да решава вместо тях", веднага продължава мисълта й Ричард. Той е убеден, че само чрез гласуването българите могат да направят страната си такава, каквато я искат. "В Европейския парламент ще се реши как ще се развива България занапред.

От Европа ще дойдат много пари,

които ще отидат за пътища, здравеопазване, образование. Ако човекът, който сте изпратили там, не е подходящ, няма да получите тези пари", убеден е Ричард. "Колко пари ще получи България в близките години?", питаме Мария. "7 млрд. евро", отвръщаме. "Знаете ли колко много са тези пари?", намесва се и Ричард. Жена му приглася: "Какво ще се случи с тях, ако хората, които изберете, не са точните - ще отидат в техните джобове и банкови сметки". За да подплатят мнението си с аргументи, британците дават прост пример - ако пътят между София и Велико Търново бъде ремонтиран, това ще подобри живота на много хора. Това пък може да стане с пари от еврофондовете. "Но ако в Европарламента някой каже: няма да похарчим тези пари за вас тази година, вашите представители ще скочат и ще се възпротивят, това е смисълът", подчертава отново Ричард.
Мария и Ричард живеят в България от 1 г. Имат стара къща, строена през 1870 г., с огромен двор, в който отглеждат зеленчуци и цветя. В момента ремонтират старата постройка, ще я направят по българска традиция, но с английско влияние. След като приключат ремонтните работи на къщата, смятат да вземат караваната си и да обикалят из страната. "Това е мечтата и на много българи, но за тях сега тя изглежда непостижима, негодува Ричард. Но добавя. - Ако имате добри представители в Европа и това скоро ще стане."
В Хотница двамата британци се чувстват наистина у дома си. За първи път Ричард усетил това, когато влязъл в местния музей и видял каменни

сечива и златни находки от могила,

открита наскоро край селото. "Тези каменни инструменти и злато са абсолютно същите като тези, открити на моя роден остров Портланд", обяснява с учудване той. Съпрузите познават историята на страната и може би заради това я харесват още повече. В Англия обществото е било разделено на благородници и слуги, на собственици на земята и на такива, които я обработват. Това и сега е така, хората разбират за директивите на ЕС едва след като те изцяло променят живота им, обяснява Ричард. За разлика от родината му тук, в България, се сменяли различни системи, идвали нашественици, но хората се вдигали на бунт и ги изгонвали. "Ето затова най-много харесваме страната ви", добавя англичанинът.
Разбрахме едно от англичаните от Хотница - човек трябва да се интересува и да е активен, защото има поне малка надежда да промени живота си. Дори с една бюлетина.
parties in romania:

Social Democratic Party — 12 MEPs, all PES
National Liberal Party — 5 MEPs, all ALDE
Greater Romania Party — 5 MEPs, all ITS
Justice and Truth — 4 MEPs, two EPP-ED and two ALDE
Democratic Union of Hungarians in Romania — 3 MEPs, all EPP-ED
Democratic Party — 3 MEPs, all EPP-ED
Conservative Party — 2 MEPs, all ALDE
Democratic Forum of Germans in Romania — 1 MEP, EPP-ED
parties in romania:

Social Democratic Party — 12 MEPs, all PES
National Liberal Party — 5 MEPs, all ALDE
Greater Romania Party — 5 MEPs, all ITS
Justice and Truth — 4 MEPs, two EPP-ED and two ALDE
Democratic Union of Hungarians in Romania — 3 MEPs, all EPP-ED
Democratic Party — 3 MEPs, all EPP-ED
Conservative Party — 2 MEPs, all ALDE
Democratic Forum of Germans in Romania — 1 MEP, EPP-ED
I see you guys are also having ethnic parties...we have one, the Movement for Freedom & Rights (ethnic Turkish), sad and long story behind it and unfortunately it does not seem that they will get out of the political life in BG soon... Where do most of those two minorities live in Romania??
edited
Is the impeechemnt of Traian Basesku gonna reflect on the date of the EU parliament elections in Romania ?

I have a friend working for the EU parliament in Bulgaria who says his romanian collegues always complain about Bulgaria being late behind them for many things , but at the end something happens in Romania and they fall behind bg in achieveing almost each goal - just like it is going to happen if Basesku will be put down .
Perhaps we should give this guy a BG passport and put him in charge, replacing Stanishev. At least we will have someone in the Government that is able to fight against corruption :)
the majority of the ethnic Hungarians live in Transylvania historic region


while Germans live in sibiu,brasov,timis..etc
Hungarians are 6.6%= 1,431,807
Germans: 0.28%= 59,764
Bulgarian: 8,025 ;-)
Is the impeechemnt of Traian Basesku gonna reflect on the date of the EU parliament elections in Romania ?

I have a friend working for the EU parliament in Bulgaria who says his Romanian collegues always complain about Bulgaria being late behind them for many things , but at the end something happens in Romania and they fall behind bg in achieveing almost each goal - just like it is going to happen if Basesku will be put down .
i don't agree with you cause reforms are not linked with one person(basescu)!
if you say that it means we back in time to Ceausescu era were he was god or something everything in the country is due to "our dear COMRADE
i don't agree with you cause reforms are not linked with one person(basescu)!
if you say that it means we back in time to Ceausescu era were he was god or something everything in the country is due to "our dear COMRADE
No , no ... don't get me wrong ... The problem is that the president is the one who says when the elections will be held with a resolution from the presidency institution ... and when the president has been sacked the resolution he issued is no longer valid so there appears the possible problem with the romanian EU parliament elections date. 3 months ago Bulgaria didn't had yet a firm date for the elections and romanians were saying - "common bulgarians, set a date cause we don't want to wait for you" ... while now the things have turned and Romania is probably the one who doesn't have a firm date when the elections will be held.

My question was: is Basesku's impeechment reflecting the date for EU parliament elections in Romania ? That's all ... i don't believe you are back in the time of Causescu's era and god them i hope you'll never will ...
i see,..i understand you now!
yeah i agree with you..we will wait till 20 may when the result from the referendum will appear..hope everything will be good
Алфа Рисърч: ГЕРБ топи аванса на БСП

ГЕРБ диша във врата на БСП. Червената партия води по-активна кампания, но продължава да губи електорат. В началото на май разликата между двете партии е в рамките на 2,3 на сто. Това сочат данните от проучване на Алфа Рисърч, проведено от 2 до 4 май сред 800 души в страната. Потенциалът на БСП към момента възлиза на 15,5% от общия брой избиратели в страната, а ГЕРБ получава подкрепата на 13,2%. Всеки четвърти привърженик на някоя от двете водещи партии обаче се колебае дали да отиде да гласува.
За разлика от тях първите евроизбори се очертават като поредните, в които ДПС няма проблем с мотивацията на симпатизантите си. Високата мобилизация на привържениците на Движението му отрежда неизменния потенциал от 6,7% от общия брой избиратели в страната.
"Атака" запазва обща подкрепа от 5,7%, но един от всеки трима симпатизанти на националистите все още се колебае дали да гласува.
Със сравнително широка периферия от потенциални избиратели разполага НДСВ. Кампанията на партията привлича вниманието на най-голяма част от нерешилите за кого да гласуват. Електоралните позиции на жълтата партия продължават плавно да се подобряват. За двете седмици от кампанията подкрепата за НДСВ бележи лек ръст и в началото на май достига 4,9% от общия брой избиратели.
СДС получава подкрепата на 3,2% от пълнолетните жители на страната. Макар тя да не нараства през последния месец, сините преодоляват проблема с демотивацията на привържениците си.
ДСБ също бележи лек ръст до 2,3% от общия брой избиратели. Той се дължи основно на мобилизация на собствените симпатизанти на партията. За да си гарантира място в ЕП обаче, партията все още се нуждае от привличане на нови привърженици.

БСП 15,5%
ГЕРБ 13,2%
ДПС 6,7%
Атака 5,7%
НДСВ 4,9%
СДС 3,2%
ДСБ 2,3%
Царят нареди бойкот на кабинета

Разправия за транспорта, Станишев се нагърби да решава и драмата със софийските рейсове

Нов скандал разтресе властта. НДСВ започна да клати лодката на управлението. Всички жълти министри демонстративно напуснаха заседанието на кабинета и бойкотираха правителството. Ябълката на раздора се оказа Наредбата за регулиране на заплатите на работниците в предприятия с над 50% държавно или общинско участие. Тя е внесена от червените и предвижда по-лесно увеличение на месечните възнаграждения, но като се има предвид финансовото състояние на предприятията.
Даниел Вълчев, Николай Василев, Гергана Грънчарова и Веселин Близнаков организираха шумно възмущение и напуснаха залата, когато започна дебатът по точката. Не присъстваше само Георги Петканов, който е в чужбина.
Принципната позиция на НДСВ е, че не може едно правителство да действа под уличен натиск и да се внасят точки минути преди заседанието, скочи Вълчев. Той направи аналог с транспортната стачка в София. И подчерта, че исканията на синдикатите са социално неприемливи. За този, който не е разбрал, иска се - един ватман да получава колкото трима учители, допълни образователният министър. По думите му това щяло да доведе до икономическа дестабилизация.
Не сме против увеличаването на заплатите, но финансова стабилност ще има тогава, когато има намаляване на разходите, повишаване на приходите и на печалбите и като следствие от това ще дойде и увеличението на заплатите, включи се и Николай Василев. Той добави, че за първи път от 6 години участвал в "подобна операция".
Драмата в правителството се разрази само 24 часа след като Ахмед Доган обяви, че след евровота може да има трансформации в коалицията. Отговорът на НДСВ не закъсня. Жълтите решиха да покажат мускули, за да имат позиции след изборите. Царските министри получили директива лично от Симеон да бойкотират всички решения, които БСП и ДПС внасят за разглеждане не само на "Дондуков" 1, но и по министерства.
Спорната наредба обаче беше приета от правителството и без жълтите министри. Промените от досегашния й вариант са свързани със социалните плащания, които на практика до момента са се явяваха като втора заплата, плащана на ръка - без да е облагана и без да са плащани осигуровки върху нея, или в натура - под формата на дрехи и храна, обясни премиерът Сергей Станишев. Според него принципно жълтите министри са съгласни с наредбата, но имали някои различни виждания.
Проблемът на предприятията, които са на загуба, далеч не е в наредбата. Ако вие нямате средства, проблемът не е в някаква регулация - каквато и да е тя, заяви финансовият министър Пламен Орешарски. Той подчерта, че наредбата няма претенции да обхване всички дружества. А увеличението ще бъде различно за предприятията и вероятно ще бъде от 1 юли.
Правителството ще съдейства за решаване на конфликта между работниците в градския транспорт, техните работодатели и Столична община, но няма да поема чужда отговорност, за какво съществува местното самоуправление. Ние не можем да отговаряме за управлението на едно общинско дружество, отсече Станишев. Според негова справка тази година кабинетът е отпуснал с 30% повече от миналогодишните субсидии за софийския транспорт, или 21,5 млн. лв. Доколкото знам, тези средства не са използвани за увеличаване на заплатите на служителите. Това е решение на ГТ и СО, допълни той. И отрече обвиненията на НДСВ, че кабинетът не се е поддал на натиска на стачкуващите за наредбата.
НДСВ готови да напуснат коалицията

Политиката на кабинета водела към рецидива от 1996 година

Жълтите се надяват на разговори между трите партии след 20 май

НДСВ чакат да свирне тръбата на царя, за да напуснат тройната коалиция, която все още управлява страната. Това съобщиха източници от жълтите редици вчера.
В тази посока се изказа и зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев вчера. Той намекна сериозно, че подобен ход съвсем не е изключен след изборите на 20 май.
Все пак не мога да кажа категорично дали това ще се случи, коментира Велчев пред "Монитор" вчера. Той допълни, че ако се спазва коалиционното споразумение и се работи коректно няма да се разпадне коалицията.
Изявлението му дойде ден след скандала между НДСВ от една страна и БСП и ДПС от друга. На редовното заседание на Министерския съвет в четвъртък жълтите министри Даниел Вълчев, Веселин Близнаков, Николай Василев и Гергана Грънчарова напуснаха заседанието на правителството при обсъждането на точката за отмяна на наредбата за заплатите в дружествата с над 50% държавно и общинско участие. Образователният министър заяви, че правителството взема това решение под натиска на шофьорите в столичния градски транспорт и заплахата им със стачка. По думите на Вълчев жълтите не са съгласни с този начин на работа.
"Фундаментални проблеми между нас и БСП и ДПС няма. Проблемът с наредбата е дребно камъче, което се надяваме да не преобърне каруцата. Приемането на наредбата без нашето съгласие говори за лош стил на работа", коментира по този повод Велчев вчера.
Въпреки това политически наблюдатели са на мнение, че след изборите за евродепутати на 20 май царските депутати ще напуснат коалицията. Предвид нагласите в червената партия за смяна на премиера Станишев след скандала "Овчаров-Александров", оттеглянето на НДСВ ще доведе до смяна на кабинета или до предсрочни избори, заявиха пред "Монитор" източници от "Позитано" 20.
Надяваме се, че след 20 май ще се проведе един много сериозен разговор между управляващите партии за това как ще се работи оттук нататък, обясни Милен Велчев. Според него НДСВ не участва формално в коалицията и жълтите очакват колегиален подход от коалиционите си партньори в работата на кабинета.
Другият зам.-председател на жълтата партия Николай Свинаров заяви пред агенция "Фокус", че решението на кабинета за наредбата е политика, която "води към рецидива от 1996 година".
БСП губи 7% подкрепа заради корупционния скандал

Скандалът, който засегна един от водещите министри в правителството, оказва силно влияние върху предизборната кампания.

Най-неблагоприятни са последствията за БСП, която губи близо 7% подкрепа.

Това сочи изследване на агенция "Сова Харис" за политическите нагласи през май.

В по-малка степен е засегнат и другият коалиционен партньор ДПС. Засега обаче това не се отразява върху електоралния резултат на Движението за предстоящите избори.

От друга страна, скандалът уплътни предизборните аргументи на по-радикално настроените опозиционни партии ГЕРБ и "Атака". Това не само завиши подкрепата за тях, но и затвърди намеренията на поддръжниците на тези партии да гласуват.

Друга промяна в хода на предизборната кампания, регистрирана от изследването, е нарастването на електоралната подкрепа на НДСВ.

Ако в началото на кампанията НДСВ беше под необходимия праг от 5,56%, сега царското движение твърдо класира един депутат в Европейския парламент, като вече се отваря възможност да мисли и за втори.

Нарасналата подкрепа за НДСВ ограничи донякъде растежа на СДС. При сегашните резултати СДС също би трябвало да вкара един евродепутат, но шансовете за второ място изглеждат по-малки в сравнение с началото на кампанията.

За гласоподавателите различими са също кампаниите на ДСБ и ССД. Въпреки това двете десни формации засега остават под прага, който може да им осигури депутатско място в Европарламента.

Друг ефект, който се регистрира в изследването, е това, че част от електората на БСП не отъждествява ПЕС с БСП, което води до увеличаване на подкрепата за Коалиция Български Социалдемократи.

Възниква разбира се и въпросът дали вече не се отваря нова ниша за партия вляво извън обсега на БСП.

Близо 37% от гласоподавателите твърдят, че са решили твърдо да гласуват на изборите за членове на Европейския парламент.

Други 15% все още обмислят своето решение.

Практиката е показала, че най-много една трета от колебаещите се в последния момент решават да отидат до урните.

На тази база от "Сова Харис" предполагат, че избирателната активност ще бъде около 40%, което означава някъде около 2,5 милиона избиратели.

Решаваща за резултата на отделните политически сили ще бъде твърдостта, с която техните симпатизанти са решили да ги подкрепят на изборите.

Засега най-твърди в намеренията си са гласоподавателите на ДПС и БСП, следват тези на СДС и "Атака".

Най-несигурни са тези на НДСВ и ГЕРБ.

Данните показват, че имената на Петър Стоянов, Константин Тренчев и Стефан Софиянски оказват положително въздействие върху резултата за водените от тях формации
Данните показват, че имената на Петър Стоянов, Константин Тренчев и Стефан Софиянски оказват положително въздействие върху резултата за водените от тях формации
Отчитайки тези нагласи, при сегашното разпределение на подкрепата би трябвало 6 политически сили да излъчат депутати в Европейския парламент. Това са: ПЕС със 6 места, ГЕРБ с 4 места, ДПС с 4, Атака с 2, НДСВ с 1 и СДС с 1.

При по-ниска активност се повишава относителното тегло на резултатите на ДПС и ПЕС, което показва, че тези партии имат допълнителен резерв.

Очакванията на социолозите са, че от възможността за пренареждане на листите ще се възползват твърде малко избиратели.

Мажоритарният елемент на тези избори се изразява по-скоро чрез присъствието в листите на имена, утвърдени сред широката общественост.

Данните показват, че имената на Петър Стоянов, Константин Тренчев и Стефан Софиянски оказват положително въздействие върху резултата за водените от тях формации.

В същото време непознатите за обществеността лица не допринасят за увеличаване на подкрепата за техните листи.
Медийната температура на вота за евродепутати

Данните са от анализ на "АИИ Дейта процесинг" на статистическа извадка от 252 публикации, представляваща 75% от всички материали, свързани с евроизборите, публикувани в националната и регионалната преса от 1 до 15 май 2007.

От медиите, включени в анализа, най-съсредоточен върху темата бе вестник "Стандарт", който публикува 25 материала в разгледания двуседмичен период. Вестник "24 часа" е поместил 23 публикации, "Дневник" - 19, а Труд - 17. Изданията "Дума", "Монитор", "Новинар" и "Сега" са публикували всеки по 14 материала по темата.

"Платформа европейски социалисти" (ПЕС - коалицията, с която БСП се явява на изборите) се радва на най-силно присъствие в пресата. Тя е спомената в 113 от 252-те публикации, или общо 24% от всички материали.

Почти равен е броят на положителните и негативните публикации за ПЕС - 36 на 33 материала. Останалите 51 публикации са неутрални към коалицията. Вестник "Дума" показа най-топли чувства към ПЕС, като публикува 9 положителни статии.

ДПС присъства в 82 публикации. От тях 49 са неутрални, 12 - положителни, а 19 - негативни.

ГЕРБ е спомената в 69 от статиите. Неутралните материали са 39, положително отношение се забелязва в 18 материала, а негативно - в 12.

НДСВ достига четвърто място по медийно присъствие с 66 публикувани материала. Сред тях има 23 добронамерени статии, от които 5 са изцяло положителни. Негативните публикации са 17, а 28 материала са неутрални.

СДС фигурира в 9 на сто от публикациите в пресата с 47 материала. Само 6 от тях бяха негативни, други 11 - положителни, а 30 бяха неутрални.

"Атака" е отразена в предизборната кампания с 42 статии. За партията бяха написани 6 негативни статии, 10 положителни и 27 неутрални.

ДСБ се класира седма по медийно присъствие, спомената в 26 публикациите, или 5% от анализираните материали. Повечето публикации - 19 на брой, бяха неутрални, от останалите 3 бяха негативни, а 5 - положителни.^^ yes I agree ...:nuts: :)
Why doesn't anyone vote? why why why?????

Tova veche na nishto ne prilicha. The picture speaks loud enough :eek:hno:

Доган: Не искаме повече власт, България не е готова за това

Независимо от изборните резултати ДПС като политическа партия не е готова да бъде първа политическа сила, защото българското общество не е готово да я приеме като такава. Това заяви на брифинга след обявяването на изборните резултати от вота за европарламент лидерът на ДПС Ахмед Доган.

ДПС ще бъде готова, когато самото гражданско общество узрее за това и да приеме тази реалност, допълни Ахмед Доган. Той не изключи вероятността като отговор на победата на ДПС в някои политически партии да се засили тенденцията на национализъм.

Лидерът на движението добави, че няма да се обиди, ако стане лидер на първа политическа сила. Доган определи резултата от приключилите избори като „звездния миг на ДПС", резултат от усилията на българи, турци, роми, християни и мюсюлмани и
отговор на новите политически реалности. "Нашият апарат, нашият партиен екип най-директно осъзна ценността на ЕС и ценността на Евро парламента за правене на нова политика, разбрахме важността на тези избори." Така Ахмед Доган аргументира успеха на партията си.

I am going to throw the biggest party ever when this piece of shit dies. Dano pukne skoro tova leke.
In English

Ethnic Turk Party Leads in Bulgarian MEP Vote

Bulgaria's ethnic Turk Movement for Rights and Freedoms (MRF) could turn out a surprise winner in the country's first ever MEP vote, an exit poll by Sova Harris agency showed.

MRF won 21,7%, followed by ruling coalition partners Socialists with 21,3%, while the GERB party of Sofia mayor Boyko Borissov got 21,2%, Sova Harris sociologist Vassil Tonchev told public television BNT.

The figures are well within the margin of error, so it is hard to tell which party won the most votes, he added.

Final exit polls from pollsters Skala and and the National Centre for Public Opinion Research also forecast a win for MRF, but only by slim margins.

The exit poll by Gallup, however, suggested GERB won most votes, putting MRF in third place.

Earlier in the day exit polls said Bulgaria's ruling Socialists and the GERB party of Sofia mayor Boyko Borissov, one of the most outspoken critics of the government coalition, are set to win five MEP seats each.

Surveys by pollsters Alfa Research, Skala and the National Center for Public Opinion Research all gave an equal number of seats to the two parties, based on preliminary data.

Ethnic Turk Movement for Rights and Freedoms (MRF), part of the ruling coalition, is set to win four seats, while their political arch-rival Attack (Ataka) will get three, the pollsters said.

The final seat is set to go to the centrist Simeon II National Movement (SIINM), the third member of the ruling majority.

Bulgaria's two established rightist parties, the Union of Democratic Forces (UDF) and Democrats for Strong Bulgaria (DSB), both failed to make the 5,66% threshold necessary to win even a single seat.

The confusion surrounding the outcome of the vote caused a two-hour delay in the traditional press conferences in the electoral media centre, since the winner conventionally gets the honour of starting first.

Already low expectations for voter turnout were further hit by the rainy weather that swept the country and only 22% of eligible voters cast their ballots by 5 p.m., two hours before the close of voting, according to the data of the Central Electoral Commission.

Some 6,7 million voters have been cleared to cast their votes on Sunday, with 260,000 barred under new legislation that requires voters to have lived the three months before the election in Bulgaria or another EU member state in order to vote.

The 18 MEPs will join the institution in the middle of its five-year term, which expires in June 2009 when regular elections for the seventh European Parliament will be held.

Bulgarian politicians have been looking at the vote as a first litmus test before the local elections in fall, which traditionally set the ground for the parliamentary polls. Bulgaria will next choose its legislature in 2009.
1 - 20 of 46 Posts
Status
Not open for further replies.
Top