SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 64 Posts

·
facebook.com/spasisofia
Joined
·
3,852 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Предлагам тук да следим състоянието на бг плажовете, да следим кои са най-добрите, екологичните, чистите, приятните, да даваме мнения от летните ни отпуски къде е по-добре да се плажува и догодина да сравняваме състоянието на родните плажове спрямо тази година, за да видим дали има подобрение или не.

А ето и тазгодишните носители на Синия флаг - световна екоинициатива, която отличава плажовете, спазващи всички норми на чистота, екологичност, високо качество и достъпна среда. Информацията се обновява всяка година на 5 юни. Тази година в цял свят има 3202 плажа със Син флаг, 12 от които са в България. Това са плажове, които отговарят на световни изисквания за чистота, следователно преспокойно можем да кажем, че това са най-добрите български плажове за 2012г. Кои са те?


1.Албена2.Слънчев ден3.Буните4.Елените5.Св. Влас-Изток6.Св. Влас-Нов7.Св. Влас-Централен8.Слънчев бряг-Север9.Слънчев бряг-Юг10.Поморие-Изток11.Созопол-Харманите12.Дюни

И няколко интересни връзки:

Тук имате пълно описание на състоянието на всички български плажове за 2011 година.

На тази карта можете да следите качеството на морската вода навсякъде по земното кълбо, включително в България.
 

·
Registered
Joined
·
12,824 Posts
Хубава тема!

Във Варна не, (за самият град) - ужас и безумие. На южният и офицерският плаж водата е като боза, особенно Юли и Август. Да не говорим за водораслите, един път затънах до колената във водорасли и едва се измъкнах без една джапанка, а как миришат. :madwife:
 

·
Registered
Joined
·
19,656 Posts
^^
За какво са ти джапанки във водата?
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,990 Posts
А защо темата се отваря в миш-маша на офтопик раздела, който по брой мнения е толкова раздут, че сам надвишава дори икономиката и инфраструктурата взети заедно?
 

·
Bulgaria
Joined
·
10,606 Posts
Колко често се мери чистотата на даден плаж и по кое време на годината става това? Прави ми впечатление, че в списъка са включени, как да ги нарека, "по-комерсиални" плажове, а липсват такива като Силистар, Северния-Синеморец.
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,990 Posts
Най-добрият плаж, на който съм бил някога в България, е тоя към тая база. Истински кеф. Ни фас, ни капачка, ни костилка, само ситен пясък. На всичко отгоре в морето веднъж камъче не настъпих. Все едно някой беше влизал навътре да чисти дъното. 2010 г. така беше.
 

·
Registered
Joined
·
73 Posts
3-та буна във Варна със син флаг??Това най-вероятно е шега :rofl:
А реално погледнато Албена и Слънчев ден са изключително чисти плажове за БГ, но там пясъка е едър.С по ситен пясък Слънчев бряг и Елените , Дюни също е доста чист.
 

·
Registered
Joined
·
1,219 Posts
Не съм сигурен дали това е правилната тема, но ще задам един въпрос. Някой има ли карта или някаква информация за плитчините в Черно море на наша територия? Вчера докато обикалях с Гугъл Земя открих странна плитчина на 60 километра на вътре в близост до румънската граница. Гугъла казва, че дълбочината е -2метра с ивица 10.5км. това най-вероятно е бъг, но ако не е това си е направо подводен остров. :nuts:
http://imageshack.us/photo/my-images/821/ostrov.jpg/
 

·
facebook.com/spasisofia
Joined
·
3,852 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Три плажа във Варна заразени със стрептококи

Три плажа във Варна са с фекални стрептококи, съобщи вестник "Народно дело". Това са Централния плаж, този в Аспарухово и плажовете на Панорама.

Два варненски плажа въобще не стават за къпане заради мръсна вода – това са Офицерския плаж и “Панорама”, под пречиствателната станция на Златни пясъци.

Данните са на базата на взетите проби през юни. Това съобщи за Дарик д-р Веселина Божилова, главен инспектор в Регионалната инспекция по здравеопазване. Въпреки измененията, няма нищо тревожно и плажуващите нямат повод за притеснение, успокои д-р Божилова.

Предстои установяването на точната причина и източник на фекалните замърсители, след като бъдат обработени повторните проби. Вероятно става въпрос за старо замърсяване или далечно, защото ентерококите не могат да са от прясно замърсяване, уточни здравният инспектор. Според специалистите замърсителят може да е довлечен от други плажове или друго място, но това е въпрос само на предположения.

В отлично състояние са плажовете Фичоза, Кабакум, Черноморец, Паша дере, Слънчев ден, Минерален басейн и Голям плаж в курорта Свети Свети Константин и Елена, Ривиера и Морско казино в Златни пясъци.

Регистрираната през изминалата седмица в РЗИ – Варна, заразна заболяемост е с обичайната за сезона характеристика. Спрямо предходната седмица е завишено нивото на заболеваемостта от чревни инфекции. Понижено е нивото на заболяемост от въздушно-капковите инфекции.
 

·
facebook.com/spasisofia
Joined
·
3,852 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Ще има и изкуствени плажове

Въвежда се облекчена процедура за предоставяне на концесии за морските плажове. Това стана с приемането на първо четене на промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесен от Министерския съвет.
Конкурсът да се извършва в двумесечен срок от влизането в сила на решението на Министерския съвет за откриване на процедура за предоставяне на концесия, е записано в законопроекта, предаде БТА.

Предлага се до морските плажове да се осигурява свободен и безплатен пешеходен достъп. Дава се нова дефиниция на морски плаж, като се включва и възможността морски плажове да се създават в резултат на човешка дейност. Регламентират се случаите на новообразувани морски плажове, засягащи имоти - частна собственост, като е предвидено частта от засегнатите имоти да се отчуждава по реда на глава трета от Закона за държавната собственост.

Допуска се ползването на допълнителна търговска площ към обектите за бързо хранене, като тя не може да заема повече от 2 на сто от активната плажна площ на морския плаж.

Вносителите предлагат площите за свободно разполагане на плажни принадлежности да са включени в активната площ на плажа и да са равностойни като достъп до морето с площите с разположени плажни чадъри и шезлонги, за които се плаща.

Предлага се ограничаване на строителството в зона "А" в селищни образувания и територии, предвидени за урбанизиране, само за озеленени площи - паркове и градини, в които се допуска строителство на обекти за хранене, открити обекти за спортни или културни дейности, площадки за игра и монументалнодекоративни елементи, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.

Предвижда се още част от приходите от концесионните възнаграждения и наеми да могат да се използват за благоустрояване на прилежащите територии на морските плажове.
 

·
facebook.com/spasisofia
Joined
·
3,852 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Плаж на Перловска река

Само след броени дни Перловската река ще се превърне в пристан за отдих на млади и големи. Каква е причината Фондация за градско изкуство, за втора поредна година, да превърне пространството около реката в плаж, разказаха Ясен Гешев и кметът на район "Подуене" - Ева Митева.

На 14 и 15 юли, до стадион "Герена", коритото на Перловска река ще бъде засипано с 50 т. пясък и ще бъдат разположени шезлонги, чадъри и нощен бар. "Плажът е просто закачка, важно е изкуството и графитите", поясни Гешев.

Мероприятието популяризира най-талантливите улични артисти в Българи. Ще участват известни графити артисти, художници и скулпторът Живко Минев
Има и видео.
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,990 Posts
Северният бургаски плаж - чист и обезопасен

novini.bg

Северният плаж в Бургас получи пилотен "Син флаг", след като от началото на летния сезон до момента изпълни всички критерии за включването му в пилотната фаза на международната програма. Флагът бе връчен от председателя на Управителния съвет на българско движение "Син флаг" Станимир Георгиев. Това съобщиха от фирмата-концесионер, стопанисваща плажната ивица.

Пилотният флаг за чистота на водата и пясъка е издигнат на дванайсетметров пилон. Плажът в Бургас се отличава за първи път с такъв етикет.

Ивицата получи флага в аванс, със статут на пилотен, тъй като изключително активно се прилагат изискванията на световната организация, а многократните проверки досега показват, че северния плаж е изпълнил стриктно всички 32 критерия и няколко аспекта, които засягат: екологично образование и информация, качество на водата, екологосъобразно управление, безопасност и услуги, заяви Георгиев, цитиран от БТА.

През месеците април и май следващата година също предстоят тежки процедури по оценяване спазването на международните критерии. Пилотната награда ще бъде заменена със стандартния "Син флаг" в началото на следващия летен сезон.

От фирмата-концесионер на северната ивица казаха, че при извършвани досега контролни визити на представители на Министерството на околната среда и водите и отговорните институции, е давана висока оценка за начина, по който се поддържа плажът.

От там гарантираха, че всички туристи могат да бъдат спокойни, че мястото, на което са дошли да плажуват, е чисто и обезопасено.

http://inews.bg/Туризъм/Северният-бургаски-плаж-чист-и-обезопасен_l.a_c.362_i.204378.html и http://www.burgasbeach.bg/
 

·
facebook.com/spasisofia
Joined
·
3,852 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Министър отнема концесии на плажове

Договорът за концесия на къмпинг Каваците Север предстои да бъде прекратен, съобщиха от Министерството на регионалното развитие след внезапна проверка на министър Лиляна Павлова по Южното Черноморие, съобщи Дарик.
Минисърът е следила за изпълнението на концесионните договори и на договорите за наем. Проверени са три плажа.

"Това, което правим от началото на сезона, е да проверим отново изправността на всички 60 концесии и 35 наема на плажове. Първите инспекции очертаха три основни нарушения - при 60 процента от договорите имаме нарушение в разпределението на плажовете за платен и свободен достъп в ущърб на последния, проблеми с площта на преместваемите обекти и в 80 на сто от случаите - проблем със спасителните и медицинските пунктове", е коментирала министър Павлова.

Всички нарушители са имали петдневен срок от първите предписания да отстранят нередностите, които при сегашните проверки ще бъдат огледани отново. "За всяко едно от нарушенията концесионерът дължи по 0,5 процента от стойността на годишната си концесионна или наемна такса. При установени три нарушения вече има основание за предприемане на процедура по прекратяване", е уточнила министър Павлова.

Проверката е установила, че концесионерът на плажа в Лозенец първоначално не може да представи изискуемото медицинско оборудване. В течение на проверката по другите концесионни изисквания оборудване е било осигурено, без лекарят да знае, че го има. Заведенията на плажа са с близо 50 на сто площ над допустимата по закон. Концесията на къмпинг Каваци - Север предстои да бъде прекратена, тъй като няма спасители на всеки 100 метра, няма медицински пункт, а фирма за промишлени стоки незаконно събира пари от незаконно поставени чадъри. "На практика плажът е неохраняем и хората, които идват тук, трябва да са наясно с този факт. Предприемаме стъпка по прекратяване на договора, запор на банковите сметки на концесионера, а нарушителите, събиращи пари от плажуващите, ще бъдат предадени на компетентните органи", е казала министърът на регионалното развитие и благоустройството. Според Лиляна Павлова концесионерът досега не е внесъл дължимата такса от 40 хил. лв., за което ще му бъдат търсени и лихви за просрочията в размер на 10 хил. лева.

Инспекцията по плажовете е установила, че единствено плажът в Китен отговаря на абсолютно всички изисквания. Налице е и равномерно разпределение на платен и свободен достъп до плажа, възможност инвалиди да го посещават, а медицинският пункт е напълно оборудван, като има необходимата апаратура за оказване на първа помощ.

Проверките ще продължат до края на летния сезон и чрез лицензирана фирма, която да прави измерванията с GPS уреди, като към настоящите екипи ще бъдат включени представители и на РЗИ и ДНСК. През миналата година от глоби и санкции са събрани над 300 000 лв., е посочила Лиляна Павлова. В рамките на посещението си министър Павлова е инспектирала и рехабилитацията на пътя Ахтопол-Резово и е посетила Фестивала на меда в Царево.
 
1 - 20 of 64 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top