SkyscraperCity Forum banner
6441 - 6460 of 24487 Posts

·
Registered
Joined
·
119 Posts
Нямам думи , Българска му работа , като немогат да подсигурят нормални условия за пътуване , по добре да се закрие и без това са нерентабилни . Пожелавам си никои да не са качва във влаковете на БДЖ за да се закрият , това е бзумие как може да се случва такова нещо .
 

·
Registered
Joined
·
4,577 Posts
Кога се очаква да е готов участъка София-Септември?
Още не е започнато нищо по него
Модернизираме жп връзките със Сърбия, Турция и Гърция с 1 млрд. евро

Милчо Ламбрев, генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура" пред money.bg.

Г-н Ламбрев, кога се очаква да бъдат обявени тръжни процедури за техническо проектиране на отсечката „София - Септември"?
Очакваме търговете да се обявят във втората половина на април и до края на 2015 г. трябва да приключат всички подготвителни действия за модернизация на жп линията „София - Септември", за да може да се използва ресурсът на втория програмен период на ЕС от 2014 - 2020 за нейното изграждане.
Този коридор е много важен за нас. Това е връзката между Сърбия, Турция и Гърция и очакваме в най-скоро време този трафик да се увеличи заради пуснатия вече тунел под Босфора.


Това означава ли, че процедурите за възлагане на строителството могат да стартират през 2016 г.?
Най-вероятно това ще се случи точно тогава, с цел до изтичане на програмния период до 2020 г. отсечката да бъде завършена. В същото време ще работим и по отсечката „Калотина - София", защото това е последният участък от коридора, който в момента изграждаме.

Каква е предварителната оценка за стойността на този участък?


Стойността, по последните данни на консултант-координатора, който отговаря за тази дейност е 943 млн. евро, но ние не сме убедени, че това е крайната сума. Тя ще стане ясна след като получим техническия проект и от него ще видим приблизително крайните стойности за самата отсечка. Трасето само по себе си е много сложно за изпълнение, тъй като трябва да се проектират и изпълнят много мостове и тунели, за да може да се постигнат скорости от 160 км/час. Това може да се случи, когато се движим по билото на планината в отсечката „Немирово - гара Белово".

В новия програмен период на ЕС ще има възможност държавите да кандидатстват и по един нов фонд - Свързана Европа. Кои проекти НКЖИ смята да предложи за финансиране от него?

В новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 -2020 г." са подадени за одобрение на ЕК следните жп трасета: „Русе - Варна", удвояване и електрификация на линията „Карнобат - Синдел", „София - Септември", фаза 2 на отсечката „Пловдив - Бургас" и изграждането на терминал в град Русе.

Проектите, които са допустими за финансиране по инструмента Свързана Европа са модернизация на жп линията „София - Драгоман", както и модернизация на жп линията „Видин Медковец".

Това не са малко проекти и се надявам да бъдат одобрени, за да можем да изпълним нашата стратегия, която сме заложили до 2020 година.
Срок на завършване София-Септември - около 2020г. Отново незабелязан проблем от журналиста е голямата сума на проекта, което поставя под въпрос другите споменати проекти
 

·
Registered
Joined
·
16,504 Posts
защото това е последният участък от коридора, който в момента изграждаме
Някой ако го чуе, ще рече, че досега не е имало такива жп връзки, а те са едни от първите... :nuts:
 

·
Registered
Joined
·
13,845 Posts
Днеска в експреса Варна-София имаше 20 човека в 5 вагона, а за капак и този експрес и другия, който е София-Варна пристигнаха с над 2 часа закъснение в крайните гари заради счупени локомотиви..
При това знам хора, които по неволя са се возили с този влак заради отменените полети от Летище Варна за София... Представи си ако и те бяха летяли със самолета, влакът щеше да е съвсем празен...
 

·
Registered
Joined
·
2,414 Posts
ЕС дето все контролира и санкционира, трябва да забрани подобен транспорт в страна членка. Това просто е невероятно. Наскоро имаше половин час закъснение на влака в който пътувах към Мадрид и ни върнаха на всички парите, като имаше големи извинения от служителите.
Такова пътуване е просто немислимо. Разбирам че стават аварии, но трябва по най-бързия начин да се превози всеки.
 

·
Registered
РУСЕфил
Joined
·
5,278 Posts
Модернизираме жп връзките със Сърбия, Турция и Гърция с 1 млрд. евро[/url]
С Румъния явно няма нужда от модернизация, там всичко е перфектно... за пореден път железницата показва, че не знае, че в Североизточна България живеят хора, че даже и бизнес се развива :bash:
 

·
Registered
Joined
·
8,043 Posts
С Румъния явно няма нужда от модернизация, там всичко е перфектно... за пореден път железницата показва, че не знае, че в Североизточна България живеят хора, че даже и бизнес се развива :bash:
Айде стига плакане - ще ви дойде реда и на вас, и без това по линиите за Русе,Силистра и Кардам влаковете са най-празни от които и да било други дестинации.

Виж за това че модернизиране на линията към Сърбия е излишно съм съгласен, там след българската граница положението е трагично - все едно нашата линия до Гюешево но неелектрифицирана.
 

·
Registered
Joined
·
23,159 Posts
Айде стига плакане - ще ви дойде реда и на вас, и без това по линиите за Русе,Силистра и Кардам влаковете са най-празни от които и да било други дестинации.
И по-празни ще стават. Така с лекота ще оправдавате липсата на инвестиции и в бъдеще.
 

·
Registered
РУСЕфил
Joined
·
5,278 Posts
НЕ МОЖЕ влаковете от Силистра да тръгват в супер убитото време и да пътуват 10 часа; влаковете от и за Русе да се нагласят да са удобни на Мездра и Червен бряг, "експресът" за Горна Оряховица (смятай какви неща има, ама за дълбоката провинция Русе няма) да прави връзка за Русе с пътнически влак; да няма вагон-бюфет в нито един влак за Русе/Силистра; да няма спални вагони; да се пускат на нощен влак безкупейни вагони и всичко това на цени по-високи, отколкото на Юнион Ивкони и някакви тъпаци от БДЖ да ми обясняват, че видиш ли нямало хора да пътуват.

Дай да вземем да закрием всичко, да оставим 2 линии до Бургас, 1 до Варна, 1 до Перник и толкова - и без това другите в България НЕ ПЪТУВАТ явно...
 

·
Registered
Joined
·
3,648 Posts
Нощният автобус София - Русе е 10х по-добра опция от влака. Почиваш 20 минути на Обнова и за малко повече от четири часа пристигаш в Русе.
 

·
Registered
Joined
·
8,043 Posts
Може да давате много аргументи и сте абсолютно прави обаче не може да отречете че отлива на пътници предшества влошаването на обслужването на Русе и Силистра от страна на БДЖ.

Просто не желаете да пътувате с влак а има къде къде по-бавни и неконкурентни дестинации на БДЖ за които пътници има достатъчно.

МБВ460 София-Русе изминава 405 км за 6 часа. Това прави средна скорост от 67,5 км/ч.

БВ5611 София-Петрич изминава 207 км за 4 часа и 15 мин. Това прави средна скорост от 49,87 км/ч което е с около 20км/ч по-малко от Русе но никой не е заговорил за закриване на линията, има и страшно много пътници.

Още по-фрапантен пример е БВ6621 София-Кюстендил който изминава 102 км за 2 ч и 50 мин. което прави едва 40 км/ч средна скорост... Да са заговорили за рязане на влакове и т.н по тази линия? Не. И хората пътуват.

Като обобщение ще кажа че не може да очаквате да се пращат много влакове и да се влагат много пари в линии с ниска ефективност само защото Русе е един от най-големите градове и русенци пътуват. Русенци пътуват, ама явно че по-малко от кюстендилци и петричани а и те са клиенти на БДЖ не по-малко от русенци. Нещо повече, петричани и кюстендилци в момента получават далеч по-некачествена услуга - влака за Русе е с 1/3 по-бърз от този за Кюстендил. И когато всички са клиенти и са равни то тогава критерийя е кои линии са с по-голям трафик.
 

·
Registered
РУСЕфил
Joined
·
5,278 Posts
Първо - за услугата: влакът за Русе няма 1 класа, а повечето от влаковете за Кюстендил и Петрич имат. Освен това пътуват предимно със Сименс Дезиро, а русенските влакове с безкупейни вагони на нощните!!!

Второ - виждал ли си контингента на пътуващите до Кюстендил и по линията на юг от София с БДЖ - предимно студенти/ученици и пенционери, на които им излиза много по-евтино с влак, отколкото с автобус и могат да прежалят 1 час разлика в пътуването. Освен тях -работещи, които отиват на работа всеки ден. За Русе - еми няма толкова хора, дето да пътуват 400 км всеки ден.

Трето - разликата във времето за пътуване между влак и автобус като трябва да пътуваш 1-2 часа и когата става дума за 5-6 е доста голяма.

Четвърто - влаковете до Бургас/Варна се ползват от много хора, защото предоставят сравнително добра услуга, тези за Русе не, защото услугата е калпава.

Пето - никой не говори за повече влакове, просто да са съобразени с русенци, като пътуват за Русе. Например доскоро влакът от София вечерта тръгваше така, че всички работещи в София от София-област, врачанско и плевенско да го ползват удобно, но пристигаше в Русе по разписание към 1.10 през нощта. И абсолютно може "експресът" до Горна да върви до Русе, ако спира само на Мездра, Плевен, Горна Оряховица и Русе може да свали времето на пътуване и да привлече хора. Връзката на сегашния "експрес" с пътнически влакове, лашкащи се по 3 + часа между Горна и Русе обаче, обезмислят някой русенец да го ползва.

Та така - БДЖ казва - не пътувате, затова няма да инвестираме в тая дестинация, а ние казваме - БДЖ не ни предоставя никаква услуга, тачи повече мездра и червен бряг от нас - няма да пътуваме с тях.
Струва ми се обаче, че БДЖ трябва да вземе инициативата, за да получи парите ни, а не ние да му се молим да направи нещо за нас.
 

·
Registered
Joined
·
4,577 Posts
^^
Ами пътувайте към Варна. От бъдещата реконструкция на линията не може да се оплачете и да сте недоволни.

Ще можете да пътувате и до София по-бързо. Русе - Синдел - София за около 4 часа което си пестене на 1/3 от времето за пътуване.
 

·
Registered
Joined
·
4,577 Posts
Ами все още не е, но когато завършат проектите
втора фаза Пловдив - Бургас
Пловдив - Септември
София - Септември
Карнобат - Синдел и
Варна - Русе

наистина ще могат да пътуват по-бързо през Синдел отколкото през Горна Оряховица
 

·
Registered
Joined
·
12,525 Posts
Добре как да избера влака сега,когато цялата минала година съм пътувал по направление София - Димитровград на цена от 11,60 лева редовен билет и само с една смяна на Пловдив,а според новото разписание, цената скочи + 6 лева, сменям на Пловдив, чакам с часове, сменям на Първомай и после до Димитровград.... как?! Не съм мазохист!
Заключение - направиха пътуването ми по-скъпо като го разделиха с още смени, накараха ме да вися и да чакам в Пловдив, да сменям още един път в Първомай?!
Толкова ли е трудно да има ДИРЕКТНИ влакове по главните направления в тая държава?! - София - Варна, София-Бургас, София - Видин, София -Русе, София - Кулата, София - Свиленград?!
Какви са тия прекачвания,тия чакания по главни направления?! Тва е като да ми разделят влака от София-Варна, един път до Горна Оряховица, да слезнете,да чакате няколко часа, да се качите до Каспичан,там да смените още един път и чак тогава във Варна?!
 

·
Registered
Joined
·
18,257 Posts
Тая кочина БДЖ просто трябва да изчезне. Аз не виждам да има доволни от компанията. Може би освен управляващите я...
 
6441 - 6460 of 24487 Posts
Top