SkyscraperCity Forum banner

Burj Khalifa

1 - 16 of 16 Posts

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,392 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Burdž Kalifa
Dubai


NAMENA: poslovno-stambena zgrada
ARHITEKTA: Adrijan Smit
ZAVRŠETAK IZGRADNJE: 2010.
VISINA: 828m
SPRATOVI: 162
LOKACIJA: http://g.co/maps/dae3x
SAJT: http://www.burjkhalifa.ae/

Burdž Kalifa (арап. برج خليفة – „Kalifova kula“), ranije poznata kao Burdž Dubai je supervisoki oblakoder koji sa svojih 829.84 m (2,723 ft) visine čini najvišu građevinu koju je čovek ikada napravio. Nalazi se u četvrti Poslovni zaliv (engl. Business Bay) u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Arhitekta je bio Adrijan Smit (Adrian Smith) koji je radio sa firmom Skidmore, Owings and Merrill (SOM) do 2006. Firma za arhitekturu i inženjering SOM bila je vođa projekta. Glavni izvođači radova bili su Samsung Engineering & Construction i Besix zajedno s firmom Arabtec. Turner Construction Company je izabrana za šefa gradilišta. Ukupni bužet za Burdž Dubai iznosio je oko 4.1 milijardi $.

 

·
Српски Ф
Joined
·
5,154 Posts
Dao sam devetku greskom a mislio sam joj dati nizu ocjenu. Sumnjam u perspektivicnost te zgrade. Ipak je to samo srokano jer se ima novca, izraz kako kapital moze biti vulgaran, a o realnim dugorocnim potrebama se da diskutovati. mozda je 7.5 bilo realnija.
 

·
Kosovo is Serbia
Joined
·
6,088 Posts
Realno zgrada je strogi uzas...
Cackalica pobodena u pesak koja stoji ko piletu sisa, samo iz razloga da leci sujetu nebitnim pustinjskim nomadima...

6/10Ovo se zovu neboderi, svaki od njih zasluzuje posebnu temu ovde...
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,392 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Realno zgrada je strogi uzas...
Za razliku od moskovskih ovaj neboder ima potpis jedne od najvecih i najpoznatijih arhitektonskih firmi na svetu.

Cackalica pobodena u pesak koja stoji ko piletu sisa, samo iz razloga da leci sujetu nebitnim pustinjskim nomadima...
Ocenjujemo zgradu a ne okolinu ili motive izgradnje
 

·
Kosovo is Serbia
Joined
·
6,088 Posts
Kakve veze ima to sto je zgradu projektovala jedna od najpoznatijih arhitektonskih firmi?
Da recimo sutra D&G kreiraju suknjice za muskarce, bi li ti to nosio i hvalio, kao eto, to je BREnd.

Za razliku od BK, ovi moskovski su pojam izgleda, u tehnicke detalje i poduhvat ne ulazim.

Apropo okoline i motiva, recju cackalica dovoljno sam je opisao...
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,392 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Pa pogresno ti je poredjenje, jer SOM tj. Adrian Smith nisu radili nesto nastrano van pravila nego nesto cime se bave decenijama. Dakle nema veze sa suknjama za muskarce, a pretpostavljam da bi D&G napravili bolje pantalone ili sako od 1. maja Pirot.

Jedno u stilu Kurcubica i Jataganca a drugo se vidi da je kvalitet i tradicija

http://s019.radikal.ru/i640/1204/a7/cf9cbb6c06a7.jpg

http://s019.radikal.ru/i602/1204/c2/8e6c888093f1.jpg

Koliko god voleo Moskvu i koliko god mi bio simpatican projekat Moskva City ja se ne zanosim da je to nesto najbolje sto postoji. Dobro jeste najbolje nije. Posebno Mercury je promasio deceniju i to nekoliko njih. Ostale zgrade same za sebe su odlicne u kompletu ali pojedinacno su prosek.

Dakle ti mislis da postoji limit iznad kog neboderi ne treba da idu? Ili si protiv spiceva kao takvih, pa je tako i Chrysler cackalica?
 

·
Kosovo is Serbia
Joined
·
6,088 Posts
Chrysler nije cackalica, vec vrlo skladan i moj omiljeni njujorski neboder.

Nisam ni rekao da su ovi moskovski najbolje sto postoji, vec su po mom ukusu mnogo bolji i lepsi za oko od emiratskih nakaza.Tu spada i BK. To sto je najvisi od svih i sto ga je projektovala ultra, mega, giga firma, meni ne znaci apsolutno nista, jer mi to nije nikakvo merilo.Nagledao sam se ja mnogih izvikanih promasaja, da bih tako olako davao ocenu na osnovu "pedigrea".

Vidis meni je bas Mercury najbolji od svih nebodera iz moskovskog city-ja, iako sam svestan kolikom broju ljudi se ne svidja.

Za kraj ako izostavimo Kurcevica i Jataganca, moram priznati da iako nemam nista protiv stremljenja u visinu i probijanja limita, neka estetska granica ipak mora da postoji. Granica posle kojih neboderi dobijaju svoj puni imenski smisao, ali gube svaki drugi....a to je u slucaju BK toliko ocito da bode oci...PS Dao sam mu sest, sto znaci da ga nisam degradirao u potpunosti, delom mi se ipak svidja iako je u stvari promasaj...
 

·
Kosovo is Serbia
Joined
·
6,088 Posts
^^

Zato sto su kule Petronas vrlo skladne, upecatljive, specificne, i buduci bliznakinje nikako ne mogu ostaviti utisak cackalice, a i previse su zdepaste za tako nesto...

Kod njih mi smeta nesto drugo (ovo dole postolje), ali ipak nedovoljno da pomuti desetku.Prosto zgrade su spektakularne...
Uporedi ovu dole sliku i onu gore u postu....nebo i zemlja....

Dok se kod BK naprotiv prosto vidi koliko se na misice preteze, "dize na prste" i suzava ne bi li lecio komplekse pomahnitalim seicima svojom visinom. Samo daj da sto vise ide u visinu, nista drugo nije vazno, samo sve uze, uze i uze, do mikroskopskog spica...prosto me cudi da sa vrha ne vijori neka dzambo zastava emirata po uzoru na Baku...
 

·
Registered
Joined
·
473 Posts
Odlicna scenografija za MI 4... sajentolog je ovde izvodio nevidjene vratolomije...

8/10
 

·
Banned
Joined
·
1,661 Posts
10/10 - Jel zna neko da li je ispunjen sav unutrašnji prostor, mislim puno je tu kvadrata, da li su uspeli sve da prodaju, iznajme ili šta god, nadam se da nije samo lepo spolja a unutra poluprazno.
 
1 - 16 of 16 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top