SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 293 Posts

·
Bulgaria
Joined
·
10,494 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Велоалея ще свърже Несебър и Созопол

Около 25 млн. лв. е размерът на инвестицията, необходима за изграждането на велосипедна алея, която трябва да да свърже Созопол и Несебър. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов по време на неотдавнашната си среща с министъра по управлението на европейските фондове Томислав Дончев. Според предварителния проект алеята ще преминава по протежението на целия залив през Бургас и Поморие,.

Проектът за велоалеята вече е подготвен от общинските експерти, а финансирането му е включено в плановете за следващия програмен период и трябва да бъде част от бюджета на проекта за изграждане на система за интегриран градски транспорт в Бургас.

До момента в града вече има около 8 километра алеи за велосипедисти, по-голямата част от които се намират на територията на приморския парк в града. По данни на общинската администрация до 2013г. тяхната дължина трябва да достигне най-малко 20 километра. За да се свърже Бургас със Созопол обаче ще е нужно допълнително 30 км. трасе, пригодено за придвижване с велосипед.

Според Димитър Николов изграждането на градски велосипедни трасета ще позволи придвижването с този вид транспорт от всички квартали на града до центъра му. Част от реализацията на този проект са паркинг устройствата за велосипеди, които вече са разположени в различни възлови точки на широкия градски център. Те могат да се ползват срещу заплащане или абонамент, каквато е практиката и в някой от големите европейски градове като Париж, Брюксел и Барселона. Според Димитър Николов за обслужването на тази дейност ще бъдат открити около 50 работни места, които ще бъдат предоставени на хора в неравностойно положение."Успоредно с изграждането на велосипедните алеи ние масово започнахме да подаряваме велосипеди на учениците и децата от детските градини, каза неотдавна кметът на Бургас, цитиран от националното радио". По думите на Николов един от основните ефекти от разширяването на мрежата от велоалеи ще бъде намаляването на емисиите от вредни газове изхвърляни във въздуха. Намалено ще бъде и количеството на фините прахови частици, които са сред най-силно канцерогенните замърсители на градската среда.

Стратегията за устойчиво развитие на Бургас до 2020 г. предвижда намаляването на емисиите на въглероден двуокис да достигне 25%. Сред мерките, с която трябва да се постигне реално намаляване на емитираните в атмосферата на парникови газове е именно реализацията на проекта за интегриран градски транспорт. Част от него е създаването на условия за придвижване с велосипеди, озеленяването, изграждането на екозони и намаляване на трафика в централната част на града.

През миналата година в Бургас бе регистрирано и сдружението "Велосипеден град", чиято основна дейност е да насочва вниманието на бургазлии към предимствата на велосипедния транспорт и да прави видим ефекта от изградената до този момент инфраструктура.
Колко струват велоалеите на Бургас

- Велоалея бул. "Стефан Стамболов" – 500 000 лв.;
- Изграждане на велоалея от кв. "Ветрен" до Минерални бани – 10 000 лв.;
- Обществени велосипеди и велостоянки (съфинансиране) – 250 000 лв.;
- Проектиране на велоалея Созопол – Бургас – 35 000 лв
- Инициатива "Бургас – велосипеден град".
След като дължината на велоалеите в Бургас вече достигна повече от 10 километра градът се оказа абсолютен първенец сред останалите големи административни центрове в страната. Тази част от транспортната инфраструктура на Бургас трябва да бъде утроена до 2013 г. с а инвестицията в нея за достигне 3.8 млн. лв.
:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
1,847 Posts
Те пък са едни велоалеи... Повечето са разчертани из Морската; тези, които биха могли да се нарекат по подобен начин са по улиците „Димитър Димов“ и „Гурко“. Последната заема половината тротоар и почти никой не я спазва (това всъщност важи за всичките в града).
Май българинът няма елементарна култура и за него най-подходящата употреба на велоалеите е да си кара детските колички по тях. Веднъж учтиво направих забележка на един индивид да се премести, защото заема цялата алея (заедно със семейството си), а той ми се развика аз ли съм щял да му кажа какво да прави. :eek:hno:
Дано в скоро време някой от проектите за велоалеи се осъществи.
 

·
Registered
Joined
·
1,450 Posts
ще напиша нещо само за да станат позитивните срещу негативните постове 2:2 :) в моите очи има велоалеи в бургас, който примерно в сравнение с някой от тези в софия, който стигат до билборд или трябва да залягаш докато караш. може да се направи справка с някой групи в фейс-а където има милиони примери за идиотски велоалеи. проектирани са немалко нови алеи тук, а тези които пък толкова пречат, че са разчертани несъобразително, ще будат евентуално преначертани. имаше заявено желание по въпроса. ходовата траектория на хората си е изцяло по тяхно успотрение. аз се опитвам да не стъпвам. не навсякъде е възможно. където не е може пък да не се псува и свирка ами да се заобиколи щото като сте с колело да не сте с космически кораб. толерантност е когато има желание и от двете страни.

P.s. не съм бил аз с детската количка :)
 

·
Registered
Joined
·
405 Posts
Грандиозна мрежа от велоалеи ще свързва Бургас с Поморие, Несебър, Слънчев бряг и Созопол

Вчера за първи път бе представено предварително изследване и предложение за изграждане на цялостна мрежа от велоалеи в рамките на Бургас и неговите квартали. Идентифицирани са възможности за реализиране на 35 км. потенциални веломаршрути в централната част на града, 15 км. в периферната част и 10 км. в по-отдалечени райони.

Концепцията е част от мега проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас", който е на стойност над 130 млн. лв.
На срещата бяха поканени и присъстваха представители на колоездачни клубове, заинтересовани страни, контролни органи, проектанти и представители на Общината. Сред тях бяха запаленият колоездач Стефан Диомов, членове на "Велоклуб Бургас" и други НПО, младежи от студентските съвети на двата бургаски университета, началникът на Пътна полиция Жельо Танев, зам.-кметът Красимир Стойчев, главният архитект Веселина Илиева, директорът на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев, журналисти.

Потенциалните маршрути представиха Руска Бояджиева - координатор по изпълнението на "Интегриран градски транспорт на Бургас", и Стефан Василев от проектантския екип на "Мот Макдоналд".
"Призовавам бургазлии, най-вече тези, които редовно карат велосипед и познават устройството на пътната ни мрежа, да се запознаят със свършеното дотук и да дадат своите предложения за оптимизация. Схемата с потенциалните маршрути е качена в сайта на Общината - достъпна е през банера ИНТЕГРИРАН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ", каза кметът Димитър Николов, който също присъства на обсъждането. Той даде двуседмичен срок за дискусии и изпращане на предложения до следния адрес: [email protected]

След това ще бъде насрочено ново обществено обсъждане на още по-широка основа.

Проектът предвижда подобряване на достъпа и увеличаване възможностите на велосипедистите да се придвижват в градска среда с цел велосипедният да се превърне в алтернатива на другите видове транспорт в рамките на града.

При реализирането му ще бъдат изградени изцяло нови велоалеи, а съществуващите 10 километра ще се интегрират в цялостната система, ще се изградят велостоянки и паркинги за велосипеди.

Предложеният първоначален вариант е с начертани трасета до университетите и до почти всички училища, една с друга са свързани всички части на града. Например "Меден рудник" може да се свърже с центъра, респективно с всички останали райони, чрез велоалея, минаваща западно от бул. "Тодор Александров", по самия бряг на езерото Вая. Алеята до Сарафово пък ще следва в основни линии маршрута на съществуващия релсов път. Трудна за изграждане, според проектантите, е една бъдеща велоалея до квартал Горно Езерово /заради сложния релеф/, но и такава е възможно да се направи на по-късен етап.

Новите велоалеи няма как да бъдат на 100 % сегрегирани и да нямат досег с останалата пътна инфраструктура - заради съвременните проблеми на всеки голям български град, свързани със застрояване, частна собственост, съобразяване с републиканската пътна мрежа и др. Те ще бъдат от няколко типа - на места ще са комбинирани за колела и пешеходци, на други места ще са разчертани върху пътното платно с общото движение. Но местната власт и велосипедното общество в Бургас имат огромното желание и са убедени, че ще бъде постигната голямата цел: да се получи една цялостна мрежа - система от велоалеи, а не отделни отсечки тук и там.

Бургас е първопроходник в тази материя, но неговите нови велоалеи ще бъдат направени така, че да се интегрират в една бъдеща мрежа, свързваща го с Поморие, Несебър и Слънчев бряг на север, и със Созопол на юг. За този проект ще се търсят средства през следващия програмен период за кандидатстване по оперативните програми на ЕС, 2014 - 2020 г.

Междувременно кметът Николов нареди на общинските инспектори от дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" да започнат масови проверки на бургаските колоездачи. Те ще се извършват съвместно с полицейски служители и ще се гледа дали се носят задължителните светлоотразителна жилетка и каска. Първоначално проверяващите ще разясняват защо е нужно това, тъй като хората у нас нямат създаден такъв навик, който често е животоспасяващ. След кратък буферен период обаче ще започне налагането на глоби, така че нека бургазлии се чувстват предупредени.
http://news.burgas24.bg/393202.html

и една схема
http://www.burgas.bg/uploads/7fa5130458b4c2b4adbc6ccf65973397.pdf
 

·
Registered
Joined
·
1,863 Posts
На срещата бяха поканени и присъстваха представители на колоездачни клубове, заинтересовани страни, контролни органи, проектанти и представители на Общината. Сред тях бяха запаленият колоездач Стефан Диомов, членове на "Велоклуб Бургас" и други НПО, младежи от студентските съвети на двата бургаски университета, началникът на Пътна полиция Жельо Танев, зам.-кметът Красимир Стойчев, главният архитект Веселина Илиева, директорът на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев, журналисти.
Ето така се прави.Свикват се заинтересованите страни и се съгласуват помежду си,за да няма в бъдеще проблеми.Дай боже в повече общини така да се работи.
 

·
Mr.
Joined
·
628 Posts
Схемата с велоалеите нещо тотално е объркана. В легендата със синьо са маркирани съществуващи велотрасета. Но аз например не знам че съществуват такива през Промишлена зона - Юг (ул. Индустриална, че после и през КРЗ-то, та чак до кв. Крайморие ?!)
И друго пак от схемата - пунктираните линии черна и червена влизат в морето :eek:hno: :lol: Сигурно има някакво логично обяснение но... :bash: някак не го хващам.
 

·
нацепль&
Joined
·
950 Posts
Схемата с велоалеите нещо тотално е объркана. В легендата със синьо са маркирани съществуващи велотрасета. Но аз например не знам че съществуват такива през Промишлена зона - Юг (ул. Индустриална, че после и през КРЗ-то, та чак до кв. Крайморие ?!)
И друго пак от схемата - пунктираните линии черна и червена влизат в морето :eek:hno: :lol: Сигурно има някакво логично обяснение но... :bash: някак не го хващам.
http://www.burgas1.org/e107_plugins1/forum/forum_viewtopic.php?6983.00#post_6987
 

·
Registered
Joined
·
6,972 Posts
Има ли изследване/проучване относно ползваемостта на велоалеите? Въпроса ми е чисто като сегашна употреба и очаквана за в бъдеще?
 

·
Registered
Joined
·
71 Posts
Определиха стоянките за 120 велосипеда с GPS в Бургас

вторник, 13 ноември 2012

Бургас сключи договор за разработка на софтуер за отдаване на велосипеди под наем. Срокът за изпълнение е 50 дни. Поръчката включва доставка на PDA устройства за чекиране, безконтактен RFID програматор на клиентски карти, безконтактно четими RFID клиентски карти – 2000 бр., безконтактно четими RFID тагове за велосипеди – 120 бр., монтаж на GPS устройства за велосипеди – 120 бр.
Това е първа част от проекта “Велосипедният град – модел на модерна градска мобилност”, който се изпълнява по ПРОГРАМА ЗА МАЛКИ ПРОЕКТИ НА ГЛОБАЛНИЯ ЕКОЛОГИЧЕН ФОНД. За него Община Бургас спечели финансиране в размер на 190 920 лева. С реализацията на проекта Бургас ще стане първият град у нас, който предлага на своите жители и гости цялостна модерна услуга за отдаване на обществени велосипеди под наем.

Вторият етап на проекта включва доставка на велосипеди – 120 бр., доставка и поставяне на вело информационни пунктове – 3 бр., доставка на велостоянки със заключващ механизъм – 135 бр.

Определените рент-а-байк стоянки, оборудвани със 120 велосипеда, ще бъдат напълно изградени до септември 2013 година.

Избрани са следните места за поставянето им:* До Спортен център “Изгрев”

* До Спортен център “Славейков”

* До спирката на МБАЛ

* До спортна зала “Бойчо Брънзов”

* До Културен център “Морско казино”

* До плувен комплекс “Флора” в Морската градина

* До Капаните в Морската градина

* До Младежки културен център в ЦГЧ

* До Бургаски свободен университет

* До спортна зала “Никола Станчев” в “Меден рудник”

* При спортните площадки в близост до СОУ “Константин Петканов” /”Меден рудник”/

* Квартал Сарафово


Това са засега местата, откъдето ще може да се вземе велосипед под наем, респективно да се остави.

“На по-късен етап ще бъдат избрани още няколко комуникативни точки в града, където да се направят такива пунктове. Този проект няма как да се случи, ако не правим велоалеи. За да не губим време, едновременно ще създаваме нова инфраструктура за велосипедния транспорт и ще въвеждаме нови услуги като рент-а-байк”, коментира кметът Димитър Николов.


http://www.zonaburgas.bg/?p=53521
 

·
нацепль&
Joined
·
950 Posts
в понеделник от 19:00 в сградата на София Франс Ауто Бургас на колелото за Сарафово ще се проведе среща на граждани за обсъждане на проекта за велоалеи
тя не е организирана от някоя институция а чисто гражданска инициатива
ще има представители на велоклуба и фондация "Безопасни улици от Валя"
мястото е избрано заради конферентната зала която София Франс Ауто Бургас като партньори на велоклуба предоставят за ползване

ще има отпечатана голяма карта с идейния проект и ще се дискутират вероятни проблеми и ще се обсъждат нови идеи за подобряване на схемата
всичко което излезе като резултат от тази среща ще бъде изпратено в общината за разглеждане

всеки който е заинтересован може да се чувства поканен
смятам че повечето пишещи тук могат да помогнат много с адекватни идеи и предложения
общината ни вече е доказала че мнението на гражданите е от значение така че смятам че тази среща ще бъде полезна и ще има резултат

повече информация тук
 

·
Registered
Joined
·
453 Posts
Участък 5.3 - Довеждаща велоалея
Дължина (км): 0,8 км
Технически параметри (бр. ленти): 2 X 1 м


Участък 5.3 с начална точка от бул.Мария Луиза при пресичането с ул.Ал.Стамболийски и се развива по нея, достига Докторската градина (Борисовата градинка), като преминава през нея и достига до Mладежки дом при пресичането на ул.Гладстон и Княз Борис І в посока към централната търговска улица Александровска с две разклонения по бул.Христо Ботев с продължения към ул. Васил Левски и ул. Сливница и завършва на Александровска.

Новият участък от 5.3 по ул.Ал.Стамболийски (на пресечната с Калоян) в посока към бул.Мария Луиза.От тук до бул.Мария Луиза улицата е ремонтирана преди да предвидят, че ще има велоалея. В този случай ще се наложи да махат плочки, но проблемът с паркиращите коли остава.

Бул.Мария Луиза - тук трябва да е връзката с транзитната велоалея 5.1 (на картата).Още снимки тук

След събирането в понеделник и след доста "умуване" се стигна до този текст, който вече е пратен в общината.

Надявам се следващия път да дойдат повече хора :)
Предложения за проектираните велоалеи:

1. Маршрут 6.1 преминава по Стефан Стамболов на западния тротоар, който е прекалено тесен за изграждане на велоалея. Трябва да се потърси алтернативно решение.

2. Не е ясно как ще стане пресичането на кръговото кръстовище при хотел Мираж. Според представената схема веломаршрутите 2.1 и 3.1 свършват при това кръстовище без връзка помежду си. По този начин придвижването в направлението север-юг по основното транзитно трасе – ул. Стефан Стамболов е проблемно и свързано с дълги обходни маршрути.


3. Пресичането на ул. Тракия от велоалеи с номера 1.2 и 1.3 би създало проблем за бързата автобусна линия. Предлагаме маршрут 1.3 да се слее с 1.2 преди пресичането на ул. Тракия.

4. Пресичането на ул. Струга при бъдещото кръстовище с Янко Комитов чрез нов светофар ще утежни сериозно трафика по най-натоварената улица в момента - Струга. Наличието на сега съществуващ светофар на кръстовището Струга-Стефан Стамболов и изграждането на нов на по-малко от 200 метра ще затрудни още повече и в момента проблемното преминаване на участъка. Вариант за решение е велоалеята, която преминава по продължението на Струга вместо да пресича улицата към Янко Комитов да продължи към светофара на Стефан Стамболов при МБАЛ Бургас и да пресече при него.

5. Велоалеята предвидена по ул. Александровска би била причина за сериозен конфликт пешеходци-велосипедисти. Предлагаме трасето алтернативно да премине по успоредната улица Христо Ботев, която в разглеждания участък от Сан Стефано до ул. Васил Левски е с достатъчно широк западен тротоар за да бъде изградено велотрасе.

6. Липсата на велоалея по Одрин и Крайезерна не кореспондира с желанието на всички нас велосипеда да стане превозно средство, с което бургазлии пътуват до работното си място.


7. Пресичането на кръговото кръстовище при Меден Рудник при масово използване на велосипеди от гражданите би било проблем. Нов светофар на това кръстовище ще усложни сериозно пътната обстановка. Нашето предложение е транзитната велоалея Меден Рудник - Център да пресича ул Захари Стоянов при светофара на кръстовището за Горно Езерово и да продължава покрай Бургаското езеро без конфликт с автомобилите. Според нас е важна вело връзката с бъдещата еко зона на брега на езерото и предлагаме маршрута да пресича Тодор Александров и да се включва в ул Спортна със зеления светофар на левия завой на автомобилите от Спортна към Тодор Александров.

8. Общо предложение. След като идеята на масовия велосипеден транспорт е да накара хората да слязат от колите си и да се качат на колелото е нормално да бъде отнето от трасетата на автомобилите за изграждане на велоалеи. Отнемането от пространствата за пешеходци отправя точно обратните послания - хората придвижващи се пеша са нежелани. Нашето предложение е да бъдат взети под внимание габаритите на улиците и там където има възможност обособените велоалеи да бъдат изграждани за сметка на стесняване на лентите за автомобили. Според нас на много места пътните ленти имат широчина, която позволява стесняването им без това да е проблем за автомобилния трафик. Също така смятаме, че велоалеи с намалена широчина трябва да се изграждат единствено в краен случай, ако няма възможност за по-широкия вариант.

9. Обща забележка. Изградените вече велоалеи са проблемни за преминаване при кръстовищата заради не достатъчно добре направените скосявания на тротоарите. Това трябва да се има предвид при бъдещото изграждане на пътища за велосипеди.

Велоклуб Бургас
Велоклуб Златна Крепост
burgas1.org
граждани
 

·
Registered
Joined
·
10,999 Posts
Супер е да усвояваме пари, обаче така ли?! Тука нещата е редно да се изпълнят така:
Осветлението се мести на левия тротоар. Велоалеята отива плътно до уличното платно. По десния тротоар остава достатъчно място за пешеходци и като бонус, живущите в кооперациите ще могат да излизат от входа си без да рискуват някой велосипедист да им се натресе отгоре!

Но иначе пък целта е постигната. Кмета си слага плюс с едно репортажче преди/сега, дължината на велоалеите в града расте и всички ръкопляскат!
:lol:
 

·
Registered
Joined
·
6,972 Posts
И всички, каращи коли в квартала ще си купят колела, а колите, които вече няма къде да паркират пред собствения им дом, ще дадат на скрап.

Или по-вероятно велоалеята да стане на паркинг?
 

·
Registered
Joined
·
883 Posts
Като сложат колчета навсякъде малко трудно ще стане на паринг. Мизерниците, които имат навика да паркират по тротоарите напълно заслужават колите им да отидат за скрап а и те заедно с тях. На снимките виждаме няколко примера, които с кеф бих издрал ако минавам покрай тях.
Колкото до стълбовете, на другия тротоар може и да няма достатъчно отстояние от сградите а сложат ли се и стълбове, няма да има място за пешеходци. На голяма част от улиците във Възраждане тротоарите са много тесни.
Прави впечатление, че такива колчета се поставят масово вече и във вътрешноквъртални улици, както и на разни неугледни и все още неремонтирани улици и тротоари. Нека им е гадно на гамените с вечното оправдание няма места. Само за тях все няма места, за всички други как има.
 

·
Registered
Joined
·
10,999 Posts
Колкото до стълбовете, на другия тротоар може и да няма достатъчно отстояние от сградите а сложат ли се и стълбове, няма да има място за пешеходци. На голяма част от улиците във Възраждане тротоарите са много тесни.
Като гледам снимките по левия тротоар си има достатъчно място за стълбове на осветлението. Освен това сега се получава една ивица от 80см, която е неизползваема.
Мога от сега да ви кажа какъв ще е ефекта от тази велоалея. Просто пешеходците ще си открият новия гладък и широк тротоар за минаване. А велосипедистите, доколкото ги има ще карат по платното. Мога да се хвана на бас. Просто така ще е по-удобно. Едно от основните неща, което следва да се търси при проектиране и строеж на градска и на вскякаква инфраструктура е ползвателите ѝ да усещат интуитивно как да я използват и точно този начин да им е най-удобен. Тук просто са отбили номера.
 

·
Registered
Joined
·
883 Posts
Пещеходците ще започнат да се съобразяват с колоездачите, когато последните станат достатъчно много. Аз не се притеснявам за такива конфликтни точки. Изпуснали сме момента за градене на велосипедни магистрали, по които велосипедистите да са царе на пътя. Свикнали сме да се примиряваме с далеч по-големи неудобства и не виждам защо се драматизира толкова, че някой си пешеходец щял да стъпи на алеята.Моето мнение е, че велоалеите трябва да бъдат белязани с някакви прегради, които поне визуално да ги отделят от останалата част от тротоара. Не е задължително това да са високи колчета, може да са някакви декоративни елементи. На пешеходците трябва да се гледа на стадо, на което само трябва да се посочи пътя, по който да се движи.

За стълбовете трябва да се пита някой от общината. Сега е момента да се настоява тези неща да се вземат предвид. Далеч съм от мисълта, че там има много хора, които мислят за такива на пръв поглед маловажни детайли, но за конкретния случай не съм сигурен дали това е недомислица или просто няма възможност за нещо по-добро.
 
1 - 20 of 293 Posts
Top