SkyscraperCity banner

1921 - 1940 of 1966 Posts

·
Registered
Joined
·
3,093 Posts
Je crois que ça remplira le jour où on aura un seul abonnement de transport à Bruxelles et périphérie. Même à l'intérieur de la région, les étudiants et les employés bénéficient généralement de l'abonnement stib et non mtb.
 

·
Registered
Joined
·
1,086 Posts
Je crois que ça remplira le jour où on aura un seul abonnement de transport à Bruxelles et périphérie. Même à l'intérieur de la région, les étudiants et les employés bénéficient généralement de l'abonnement stib et non mtb.
C'est un peu un tout, il faut que les gens puissent prendre les S-Bahn avec leur abonnement, il faut une offre conséquente et cadencée, et il faut que les gares soient plus visibles et mieux équipées.
Par exemple dans ma gare locale à Boondael il n'y a pas d'affichage sur les quais. Il suffit qu'un train arrivent avant l'autre par rapport à l'horaire théorique pour que l'on se retrouve à zaventem plutôt qu'au centre ville ou à Halle au lieu de braine-l'alleud.

Les choses s'améliorent, c'est indéniable, mais on est encore loin du compte.
 

·
Registered
Joined
·
3,093 Posts
Pour plus de fréquence, je crois que malheureusement on va attendre vu les moyens.
Par contre, c'est vrai que pour la visibilité et l'affichage, on peut faire mieux. Je me demande d'ailleurs si la sncb ne peut pas s'entendre avec la stib pour mutualiser les moyens vu qu'en plus la stib est en avance.
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,451 Posts
Bruzz:
Brusselaar ontdekt de S-trein
LAURENT VERMEERSCH©

Dankzij een beter aanbod en promotie wint de trein aan populariteit binnen Brussel. Het stedelijk spoornet zal echter pas echt een gamechanger zijn voor de mobiliteit als we met één ticket bij alle vervoersmaatschappijen terechtkunnen.

Komt het dan toch nog goed met het Gewestelijk Expresnet (GEN)? Sinds de lancering van de S-trein eind 2015 is het aantal treinreizigers binnen Brussel gestegen met 44 procent, zo maakte de NMBS vorige week bekend. Volgens de spoorwegen zien steeds meer Brusselaars in de trein “een snel, veilig en comfortabel alternatief voor de wagen, complementair met het MIVB-aanbod”.

Het resultaat is het gevolg van recente inspanningen van de NMBS om het voorstadsnet op te waarderen. Enerzijds ging het om een pr-operatie. Bestaande verbindingen kregen niet alleen een nieuwe naam (S1, S2 enz.), maar werden voor het eerst ook serieus gepromoot. Daardoor won het stedelijke treinaanbod aan bekendheid.

Anderzijds werd dat aanbod ook uitgebreid. Er werden nieuwe stopplaatsen geopend, zoals Mouterij in Elsene, nieuwe verbindingen zagen het licht dankzij de opening van de Schuman-Josaphattunnel, en er rijden meer treinen, vooral in het weekend.

Sinds de verdubbeling van de zaterdagfrequentie op lijn S1 Nijvel-Brussel-Antwerpen telt de NMBS daar 50 procent meer reizigers. De sterkste stijging (+74 procent opstappende reizigers) is te zien in de stations op het oostelijke ringspoor (lijn 26, bediend door S5, S7 en S9), waar de frequentie is opgetrokken tot vijf treinen per uur. “Waar de NMBS het aanbod uitbreidt, volgen ook de reizigers,” klinkt het bij de spoorwegen.

Sinds de verdubbeling van de zaterdagfrequentie op lijn S1 Nijvel-Brussel-Antwerpen telt de NMBS daar 50 procent meer reizigers

De cijfers zijn hoopgevend, zeker gezien de woelige voorgeschiedenis van het GEN. Bevoegd federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) verwacht de komende jaren nog meer reizigers en wijst naar de heropstart van de werkzaamheden om de lijnen naar Nijvel en Ottignies op vier sporen te brengen, en dus meer treinen te kunnen inzetten.

“Die werven worden gefinancierd met het waardevolle miljard dat door mij werd vrijgemaakt,” klinkt het trots. “Deze investeringen zullen het mogelijk maken om de mobiliteit in en rond Brussel verder te verbeteren en bij te dragen tot een vermindering van de filedruk.”

Toch is er geen plaats voor euforie. Groeipercentages zeggen niet alles en absolute cijfers geven de spoorwegen niet vrij. De groei zit bovendien vooral in het weekend, waar het aanbod tot enkele jaren geleden minimaal of zelfs onbestaand was. De gemiddelde bezetting van een S-trein zou niet boven de 30 procent uitkomen. Toch nog vaker spooktrein dan succestrein dus.


Eén ticket

Een van de belangrijkste struikelblokken om nog meer mensen op de stadstrein te krijgen is het uitblijven van de zogenoemde tariefintegratie. Daarbij hebben reizigers aan één ticket of abonnement genoeg om te genieten van alle vervoersmaatschappijen. De prijs wordt dan bepaald in functie van het traject, niet van het gebruikte vervoermiddel of de maatschappij.

Hoewel die langverwachte doorbraak onlangs nog werd beloofd voor september is dat weinig waarschijnlijk volgens Pierre-Paul Bertieaux, tot begin dit jaar topman van Belgian Mobility Card, het gemeenschappelijk filiaal van de vier vervoersmaatschappijen dat werk maakt van een gezamenlijk ticketsysteem. "De maatschappijen zijn niet bereid om dat financieel risico te nemen", verklaarde hij onlangs in La Libre Belgique.

Kern van het probleem is de manier waarop de inkomsten van een eengemaakt ticket- en tariefsysteem verdeeld worden. "In de regio rond Parijs worden de ticketinkomsten geïnd door een aparte instantie die ze dan verdeeld naar de verschillende operatoren", zegt Bertieaux aan Bruzz. "In Nederland hebben ze een nationaal systeem. Bij ons had de metropolitane gemeenschap een sturende rol kunnen spelen, maar die is er niet gekomen."

Zonder een nieuwe structuur dreigt de tariefintegratie dode letter te blijven en dan wordt het nooit echt iets met het voorstadsnet. “Het is triest want de overheid investeert miljarden euro’s in infrastructuur, maar het ontbreekt aan enkele miljoenen om de risico's voor de operator te dekken en een echt attractieve dienst met hoge frequentie aan te bieden. De prijs speelt minder een rol, maar de trein moet gemakkelijk en toegankelijk zijn, anders krijg je de mensen niet uit hun auto. Die is vandaag al duurder, maar het is in veel gevallen nog altijd gemakkelijker."
 

·
Registered
Joined
·
2,672 Posts
^^Eén ticket? Dream on. Er zijn te veel potentaatjes die garen spinnen uit de hallucinante versnippering van dit land en van zijn hoofdstad.
 

·
Registered
Joined
·
8,186 Posts
Als ze met zoveel zijn, kun je er eens een paar noemen ? Populistische politici reken ik niet goed :)
 

·
Registered
Joined
·
2,085 Posts
Het Jump-biljet is inderdaad al iets, maar het is toch vrij minimaal. Losse tickets die je bij de MIVB koopt zijn bv. niet Jump. Terwijl het eigenlijk de logica zelve zou moeten zijn dat je voor een deel van je traject een S-trein neemt en dan met hetzelfde ticket overstapt op een metro van de MIVB.

Die tariefintegratie zou er op elk niveau moeten zijn. Nu hangt die af van het type vervoersbewijs. Bij abonnementen is het standaard enkel MIVB. Voor meer geld kun je MTB kiezen. Veel beter zou zijn dat die keuze niet bestaat. Elk abonnement een abo voor de 'zone Brussel', los van maatschappij of van vervoermiddel. En elk ticket een ticket 'voor Brussel'. Idealiter voor een zone die iets groter is dan het Gewest.

De Duitse steden zijn het perfecte voorbeeld: OV wordt uitgevoerd door verschillende maatschappijen, maar er is geen verschil wat tarief of ticket betreft en je beweegt je dus als reiziger zonder na te denken. Als reiziger koop je je kaartje of abonnement bij het overkoepelende vervoersverbond, en de bedrijven regelen het financieel onder elkaar.
 

·
Registered
Joined
·
2,295 Posts
Op de site van de MIVB staat bij losse tickets nochtans enkel de Jump vermeld als basisticket van € 2,10. Of wat bedoel je met losse tickets, diegene die bij de chauffeur gekocht worden?
 

·
Registered
Joined
·
2,085 Posts
Hoe ik het begrijp is dat er een verschil is tussen de tickets die je op een plastic Mobib-kaart kunt zetten (JUMP) en de kartonnen contactloze tickets (die je vooral als toerist of zeer occasionele reiziger gebruikt). De kartonnen tickets zijn enkel voor het MIVB-net volgens de site.
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,451 Posts
Metro:
Le comité de pilotage du RER va reprendre ses travaux
07/10/2019

Le comité de pilotage du RER va reprendre ses travaux, suspendus à la fin de l’été faute de combattants. Sa prochaine réunion est programmée le 22 novembre, a affirmé lundi le ministre wallon de la Mobilité, Philippe Henry (Ecolo), interrogé sur le sujet en commission du parlement régional par le député cdH André Antoine. Le comité de pilotage du RER avait été relancé en septembre 2017. Composé de 4 représentants des cabinets ministériels du Fédéral et des Régions, de 4 représentants des administrations fédérale et régionales, de 4 représentants des opérateurs (SNCB, TEC, De Lijn et Stib) et d’un représentant d’Infrabel, il était censé se réunir tous les 2 mois afin de tenter de faire parler d’une seule voix tous les acteurs du dossier.

Mais début septembre, le directeur du comité, Jean-Pierre Hansen, l’ancien patron d’Electrabel, avait dû suspendre ses travaux, le temps que les Régions et le Fédéral désignent leurs représentants, avait rapporté Le Soir.

«*Le comité de pilotage va reprendre ses travaux, avec une réunion prévue le 22 novembre où mon cabinet sera bien entendu représenté*», a assuré Philippe Henry en rappelant que ce comité «*n’est pas l’endroit où se prennent les décisions politiques*».
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,451 Posts

Bon, je comprends que ça aura un impact dans l'immédiat. J'espère juste que les investissements dans le rail et les transports publics seront repris dans les mesures de relance.
 

·
Registered
Joined
·
229 Posts
En fait, je viens de faire le trajet bxl ottignies...Je dirais que 95% du boulot à été effectué. Comment est ce que cela pourrait encore prendre dix ans avant d être fini???
 

·
Registered
Joined
·
2,295 Posts
Ik weet niet hoe je daarbij komt maar op dit moment is Etterbeek-Ottignies nog steeds op heel het traject een gewone spoorlijn met één spoor per richting. Op een groot deel van het traject is er wel al een bedding vrijgemaakt voor het 3e en 4e spoor maar dat betekent niet dat het werk er al voor 95% op zit.
 

·
Registered
Joined
·
229 Posts
Entre boitsfort et groenendaal, ils ont déjà étendu les graviers et les «billes de chemin de fer» sont déjà entreposées tout le long... donc hormis la pose des rails, câblage et systèmes de sécurité.. le principal est la...
 

·
Registered
Joined
·
8,186 Posts
T'as raison : hormis encore beaucoup de travail, ce petit tronçon sans NIMBYs est presque fini.
 
  • Like
Reactions: pietje01
1921 - 1940 of 1966 Posts
Top