Skyscraper City Forum banner
1 - 12 of 12 Posts

·
Moderator
Joined
·
19,860 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Bruzz.be

Start uitbreiding openbaar vervoer vanaf Erasmus

Brussel 20/03/2017 - 12:35 YP © BRUZZ

Brussel zet de komende jaren in op de uitbreiding van de metro. Zo wordt de Noord-Zuidas verlengd en de veiligheidssignalisatie gemoderniseerd. De MIVB heeft daarnaast 43 nieuwe metrostellen besteld. Een deel daarvan zal onderdak krijgen in een nieuw, grotendeels ondergronds, metrodepot vlakbij metrostation Erasmus in Anderlecht.


Vandaag werd de eerste officiële spadesteek van de nieuwe opslagplaats in Anderlecht door de MIVB en Brussel Mobiliteit gegeven. De gedeeltelijk ondergrondse stalplek zal bij haar opening eind 2019 23 van de 43 nieuw bestelde metrotoestellen huisvesten. Bovendien kunnen er tegelijkertijd ook nog eens zeven metrostellen van onderhoud voorzien worden.

De keuze voor een terrein vlakbij metrostation Erasmus, de eindhalte van lijn 5, heeft een duidelijke reden. De extra metrotoestellen moeten namelijk de huidige druk op de lijnen 1 en 5 ontlasten. Bovendien is er in de bestaande twee metrodepots, aan Delta in Oudergem en Jacques Brel in Anderlecht, onvoldoende plaats om de extra voertuigen onder te brengen.

Ondergronds
De nieuwe stalplek zal slechts beperkt zichtbaar zijn want ze komt grotendeels ondergronds te liggen onder de Henri Simonetlaan. Brussel Mobiliteit legt op de laan nieuwe fiets- en voetpaden aan.

De ondergrondse ruimte zal in totaal 700 meter lang zijn en daar zal alle onderhoud en het stallen van de toestellen gebeuren.

'Belangrijk voor de toekomst'
"Dit is een nieuwe concrete stap in de realisatie van de modernisering van het metronet", zegt minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). "De werken zijn indrukwekkend en ook zeer belangrijk voor de toekomst."

"Er is absoluut nood aan bijkomende plaatsen voor onze metroreizigers en een nog betere frequentie", vult Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB aan.

De bouw van de het nieuwe depot kost in totaal zo'n 100 miljoen euro.​
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,801 Posts
Link naar de reportage: http://www.bruzz.be/nl/video/start-bouw-nieuw-metrodepot-nabij-erasmus

Héél goed dat de boel (deels) ondergronds gaat. Als je ziet wat een impact zoiets als de Delta remise heeft op de ruime omgeving wil je dat echt niet herhalen...

Ook de afgescheiden fietspaden zijn uiteraard goed nieuws. Hopelijk worden die verbonden met een Vlaams fietspad/fiets-o-strade en worden ze stadinwaarts ook zo ver mogelijk doorgetrokken.
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,801 Posts
Bruzz:
Nieuwe stelplaats Anderlecht krijgt vorm: '133 olympische zwembaden grond weggehaald'
Reportage: https://www.bruzz.be/videoreeks/woe...lplaats-anderlecht-krijgt-vorm-133-olympische

De MIVB bouwt een ondergrondse stelplaats voor een twintigtal nieuwe metro's achter metrostation Erasmus in Anderlecht. De bedoeling van die nieuwe toestellen is om de freqentie op de drukke metrolijn 5 te verhogen zodat de wachttijden zakken. BRUZZ mocht vandaag een kijkje gaan nemen op de werf van de stelplaats.
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,801 Posts
La DH:
Chantier du dépôt de métro Stib à Erasme : 42 000 camions pour évacuer les terres excavées
A. F.


"Il aurait été préférable de privilégier le transport par voie d'eau", déplore le député Gaëtan Van Goidsenhoven.

Au début du mois de ce mois de janvier 2019, les membres de la Commission infrastructure du parlement bruxellois ont eu l’occasion de visiter le vaste chantier du futur dépôt de métro à Erasme, dans la commune d'Anderlecht. La réalisation ne laisse pas indifférent par sa conception vu qu’elle débouchera sur un dépôt moderne situé en souterrain sous les artères.

Mais selon le député bruxellois Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), le transport par camion a été privilégié pour évacuer les terres."Incompréhensible du point de vue du développement durable et contraire à l’ambition de renforcer l’usage du Port de Bruxelles", martèle-t-il.*"Suivant les informations recueillies sur place, ce dépôt représente une superficie au sol de 30.000 m² et aura nécessité la pose de 340 colonnes soutenant la dalle supérieure de couverture. Au total 168 000 m³ de béton auront été coulés sur place et 12 000 tonnes d’acier auront été utilisés."

Mais, au préalable les terres à évacuer pour permettre la construction de ce dépôt souterrain représenteront un volume de 400 000 m³.*"En tonnage, cela représente un total de 640 000 tonnes de terres à évacuer*(sachant qu'un camion peut charger 15 tonnes de terre, cela revient à quelque 42 000 camions qui circulent dans les rues de Bruxelles, NdlR)*Et selon mes informations, cette masse imposante de terres excavées est transportée par camions ! Alors que le gouvernement ne cesse d’inciter et de convaincre les entrepreneurs de recourir au transport par la voie d’eau, la Stib bénéficie de la possibilité de ne pas transporter les terres prélevées sur le site Erasme par la voie d’eau qui ne se trouve pas loin du vaste chantier", poursuit celui qui est également chef de groupe de l'opposition MR au conseil communal d'Anderlecht.

"C’est invraisemblable que les recommandations émises par la Région soient bafouées par une autorité publique. De plus, cette entorse appliquée à un chantier d’une autorité régionale prive le Port d’un tonnage assez impressionnant transitant par la voie d’eau et met en jeu un nombre imposant de camions encombrant les artères empruntées pour le transport de ces terres. Le MR s’indigne de l’application par la Région de deux poids deux mesures qui applique le principe « faites ce que je dis, mais ne faites pas ce que je fais ». Il n’est pas possible non plus de savoir où aboutissent ces terres excavées dont l’apparence laisse supposer qu’on a affaire à des terres de qualité", conclut-il.

Pour rappel, ce nouveau dépôt souterrain, d'un budget de 100 millions euros, fera un kilomètre de long. Il est situé à quelques centaines de mètres de la station de métro Erasme. Il pourra accueillir 23 rames de métro et servir à l’entretien de 7 autres véhicules. Ce nouveau dépôt est principalement construit sous le Boulevard Henri Simonet, que Bruxelles Mobilité a également pour projet de réaménager au niveau des trottoirs et pistes cyclables.


Le projet finalisé © DR

A. F.
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,801 Posts
Bruzz:
Architecten willen Oudergemse metro verlengen tot afrit Jezus-Eik
JP© BRUZZ

Het Herrmann-Debrouxviaduct hoeft helemaal niet afgebroken te worden. Het oude viaduct kan dan gebruikt worden voor een bovengrondse metro, die nog kan worden doorgetrokken tot een afrit op de grens van Vlaanderen. Dat zeggen de architecten van Le Cerau, die tijdens het openbaar onderzoek een heel nieuw idee voor de ontwikkeling van de site instuurden.

De Brusselse regering zette vorig jaar het licht op groen voor een wijziging in het Richtplan van Aanleg (RPA), dat zal voorzien in de afbraak van het viaduct. Maar de plannen voor de site zijn nog in volle ontwikkeling. Het openbaar onderzoek voor het RPA liep af op 9 december.

Net als de gemeente Oudergem, stuurde ook CERAU (Centre d'Etudes et de Recherches d'Architecture et d'Urbanisme) een idee in voor de ontwikkeling van de site, waarover Le Soir bericht en dat CERAU aan BRUZZ bevestigt.

CERAU pleit ervoor om het viaduct te laten staan. Dan kan de metro, die vanaf Demey al boven de grond opduikt, in plaats van bij Herrmann-Debroux ondergronds te gaan, boven de grond blijven. Vervolgens zou diezelfde metro moeten worden doorgetrokken naar de snelwegafrit Jezus-Eik.

"Het doel is de twee gewesten beter te verbinden," zegt Cestmira Vesela. "De mensen staan nu een half uur te wachten in de file." Als de parking (die nu bij het centrum Adeps lijkt te komen) ook naar de eindhalte van de metro verhuist, zullen de fileproblemen volgens Vesela opgelost zijn.Het viaduct afbreken valt bovendien vanuit ecologisch perspectief volgens Vesela moeilijk te verantwoorden. "Het vernietigen van al dat beton, moeten we dat wel willen vandaag?" Ze vraagt zich af hoe dat te rijmen valt met de wens om een meer circulaire economie op te zetten. Bovendien is de bouw van de bovengrondse metro een stuk goedkoper dan wanneer deze ondergronds zou duiken.

Kans op verlenging metro klein

De kans dat de verlenging van de metro er komt, lijkt eerder klein, schreven we eerder al. "De uitbreiding van de metro van Herrmann-Debroux, hetzij naar de toekomstige P+R bij het Adeps-centrum, hetzij naar Jezus-Eik, stuit op grote technische moeilijkheden en zou een onevenredige investering betekenen, zowel op het vlak van de bouw als van de exploitatie," blijkt uit een studie die minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) aanhaalt.

De uitbreiding van de metro zou volgens de studie 94 miljoen euro kosten, tegenover 34 miljoen euro voor de uitbreiding van tram 8. Ook zou de ondergrond de bouw van een metrotunnel moeilijk maken volgens de studie. Maar dat probleem zouden de architecten van CERAU met de bouw van de bovengrondse metro hebben opgelost.
Die had ik niet zien komen...
 

·
Urban dweller
Joined
·
14,244 Posts
Bruzz:


Die had ik niet zien komen...
Alleszins één onzin in deze tekst, namelijk

Ook zou de ondergrond de bouw van een metrotunnel moeilijk maken volgens de studie. Maar dat probleem zouden de architecten van CERAU met de bouw van de bovengrondse metro hebben opgelost.
Zijn dus architekten van het niveau Els Ampe.
 

·
Registered
Joined
·
8,281 Posts
Dat is echt wel serieus onderzocht hoor, mexxodus. Het huidige viaduct is "binnenkort" einde leven, en een renovatie naar metro zou ongeveer dezelfde prijs hebben als één om de huidige functie als autoriool mogelijk te houden.

Maar omdat, zoals lumumba zegt, de metro daar al ondergronds doorgetrokken is, heeft dat geen zin en is de derde mogelijkheid (afbraak en herinrichting) als meest waarschijnlijke naar voren gekomen.
 
1 - 12 of 12 Posts
Top