SkyscraperCity banner

161 - 180 of 186 Posts

·
Registered
Joined
·
7,836 Posts
Waar kruist tram 7 nog met een straat, en hoe dat op te lossen (aka: gelijkgrondse metro)? Van noord naar Meiser:

- Araucarialaan : knip
- Vilvoordsesteenweg aan Van Praet : moet bij de afbraak van die muur omgevormd worden tot wandelkaai en fietssnelweg, hier voorzien we dus een fietser- en voetgangerstoegang (liefst onder de huidige brug door)
- Docks : knip. Toegang kan op het niveau van de tunnel, of via de Werkhuizenkaai.
- Navezstraat : knip voor auto's. Door hoogteligging kan hier gemakkelijk een ongelijkgrondse voetgangers- en fietsersverbinding met de Monplaisirlaan (en station van Schaarbeek) gemaakt worden - die zou er zowiezo moeten komen.
- Elisabethlaan en tram 92: probleem
- Demolderlaan: knip
- Louis Bertrandlaan : knip voor auto's. Door hoogteligging kan hier gemakkelijk een ongelijkgrondse voetgangers- en fietsersverbinding met de Blauweregenlaan
- Chazallaan : knip, en dat straatje uitgraven om in het park te integreren. Naast spoor kan wellicht nog een voetgangers- en fietsertunnel
- tram 62 en 25: ongelijkgronds kruisen


Heeft er iemand een idee hoe we het kruispunt met de Prinses Elisabethlaan kunnen oplossen ?
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,386 Posts
Bruzz:
Verzet tegen tram rond Park van Vorst
MOBILITEIT
VORST
TG©

Een aantal inwoners van Vorst protesteerde dinsdag op de gemeenteraad tegen de mogelijke verlenging van tramlijn 7 langs het Park van Vorst. De aanleg van een tram zou volgens hen de levenskwaliteit in de buurt bedreigen. Oppositiepartij MR steunt de burgers en vraagt een ondergrondse aanleg van de tramlijn.

De aanleg van een tramlijn bij het Park van Vorst is een gevolg van de omvorming van premetrolijn 3 tot een volwaardige metrolijn. Die ingreep zal gevolgen hebben voor de tramlijnen in Vorst. Tramlijnen 4 en 51 zullen aan Albert niet meer onder de grond verder kunnen zoals vandaag. Albert wordt een metroterminus en wordt ook het eindpunt voor trams 4, 7 (verlengd vanaf Vanderkindere) en 51.

Geen ideale situatie, dus plant de Brusselse regering een doorgaande tramlijn 7. Die wordt verlengd naar Albert en vervolgens naar Laag-Vorst, via het Park.

Langs of onder?

De plannen maken een aantal burgers en politici ongerust. Zij vrezen dat de tram na de ondergrondse halte Albert bovengronds verder zal rijden. Tram 7 zou dan langs de Maria Hendrikalaan naar beneden kronkelen, aan de rand van het Park van Vorst. In Laag-Vorst sluit de tram aan op de bestaande sporen van lijn 97 om naar Wiels of Bareel te rijden, of mogelijk nog verder.

Een aanslag op de buurt, vinden de mensen die dinsdag de gemeenteraad interpelleerden. "De bouw van een bovengrondse tramlijn is een ingrijpende stedenbouwkundige ingreep die de leefomgeving zal aantasten," klonk het. Dat bericht de krant La Dernière Heure.

De partij MR sprong op de kar. "De tramlijn moet geïntegreerd worden in het Vorstse stadslandschap," vond raadslid Cédric de Permentier. "De Maria Hendrikalaan is een deel van het patrimonium van de gemeente, de aanleg van een tramlijn tast het cachet van de buurt aan." Het raadslid sprak ook over een nieuwe Bruxellisation. De tram moet dus ondergronds aangelegd worden volgens hem, in een tunnel onder het Park.

Onwaarschijnlijk

Een tramverlenging in een tunnel is al eens bestudeerd in opdracht van de MIVB. Op dit moment loopt een nieuwe studie om verschillende opties naast elkaar te leggen, dus verschillende bovengrondse tracés als alternatief voor de route onder het Park van Vorst. De nieuwe studie is dus een teken dat de ondergrondse optie niet waarschijnlijk is, schreef BRUZZ eind vorig jaar.

Ook het gemeentebestuur van Vorst (groenen en socialisten) ziet niets in een tunnel. De aanleg zou lastig zijn en het Park van Vorst aantasten. Het resultaat van de studie wordt over een paar maanden verwacht, meldt het kabinet van minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).
 

·
Urban dweller
Joined
·
13,451 Posts
Discussion Starter #164
Die tunnel was afgevoerd, dacht ik, omdat de gemeente Vorst zich er tegen verzette, en nu gaan ze zich dus tegen de tram verzetten en een tunnel eisen? Nimby'sm in zijn extremiteit?
 

·
Registered
Joined
·
2,256 Posts
Als er alsnog voor een tunnel gekozen wordt kunnen we er niet echt op tegen zijn denk ik. Zolang er niet nog eens een jaar studies aan gekoppeld moeten worden tenminste...
 

·
Urban dweller
Joined
·
13,451 Posts
Discussion Starter #166
Persoonlijk ben ik voor een tunnel, maar wat mij stoort is hoe die politici zich willen profileren, de ene is tegen de tram, want dat stoort het uitzicht, de andere is tegen een tunnel want dat is slecht voor het park, nog iemand anders is tegen de ombouw tot metro want dan moeten we overstappen en er komt maar geen einde aan.
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,386 Posts
La DH:
Forest : Trois trajectoires privilégiées pour l'extension du tram 7

L'étude de faisabilité visant à analyser cette extension sera présentée ce soir en Commission mobilité du Conseil communal de Forest.

L’extension de la ligne de tram 7 fait partie des projets de la Stib. La Région vient de terminer une étude de faisabilité visant à analyser cette extension. Celle-ci sera présentée ce soir en Commission mobilité du Conseil communal de Forest. Le terminus du tram 7 se trouve actuellement au rond-point Churchill. La révision de son parcours permettrait, à terme, de relier la ligne à la station Albert et au bas de Forest, pour se diriger ensuite vers Anderlecht.

À Forest, le bourgmestre Stéphane Roberti (Ecolo) souhaite que cette extension soit élaborée en concertation avec les citoyens et les usagers.

Plusieurs trajectoires sont actuellement envisagées par la STIB. Trois sont privilégiées :

- Après Albert, passage en souterrain dans l’avenue Besme avant de ressortir et de passer sous le Parc de Forest.

- Passage en souterrain dans l’avenue Besme puis en surface dans l’avenue Reine Marie-Henriette.

- Passage en surface partout sans entrer dans la station Albert.

"Nous nous réjouissons et partageons la volonté de renforcer l’offre de transports en commun",explique Stéphane Roberti.*"Ce prolongement de trajectoire va concerner de nombreux Forestois. C’est pour cela que nous souhaitons les inclure dans le processus de réflexion autour de la ligne du tram 7."

"Nous avons demandé à la Région et la STIB de travailler à l’élaboration de sessions de consultations citoyennes, ajoute Alain Mugabo (Ecolo), échevin de la Mobilité,*et avons reçu une réponse positive. Ce processus de consultation concernera les usagers du transport public et les habitants de Forest, mais également des communes voisines et les usagers du périmètre concerné."

Les modalités d’organisation de ces ateliers de consultations seront précisées ultérieurement par la Région et la STIB.

A. F.
 

·
Urban dweller
Joined
·
13,451 Posts
Discussion Starter #169
^^ Ik hoop op een tunnel onder het park (het originele plan), maar vrees voor de bovengrondse oplossing.
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,386 Posts
Ja, een ondergrondse doorsteek die uitmondt op de Wielemans Ceuppenslaan lijkt me veruit de beste oplossing, maar waarschijnlijk ook de duurste en traagste oplossing. Afwachten wat uit de bus komt...
 

·
Registered
Joined
·
7,836 Posts
Ik meen mij ook een lek te herinneren dat het prijsverschil niet opwoog tegen de obvious voordelen van underground's.
 
  • Like
Reactions: Bazar

·
Registered
Joined
·
844 Posts
De partij MR sprong op de kar.

"De tramlijn moet geïntegreerd worden in het Vorstse stadslandschap," vond raadslid Cédric de Permentier. "De Maria Hendrikalaan is een deel van het patrimonium van de gemeente, de aanleg van een tramlijn tast het cachet van de buurt aan." Het raadslid sprak ook over een nieuwe Bruxellisation. De tram moet dus ondergronds aangelegd worden volgens hem, in een tunnel onder het Park.
Die politici hebben toch een onwaarschijnlijk gevoel voor overdreven dramatiek. Een tramlijn bovengronds zorgt voor 'Bruxellisation'? Dan moet die van MR maar eens gaan kijken naar oude foto's van de Noordwijk en Zuidwijk, de Noord-Zuid-verbinding, de Kleine Ring, de Wetstraat, Belliardstraat, Schumanplein, Jourdanplein, ... en die vergelijken met de situatie vandaag.

Volgens mij is dit weer een typisch geval van Not In My Very Expensive Front Yard. Een tunnel lijkt me enkel zinvol als ze de huidige (meerdere) tramlijnen niet aan Albert gaan laten eindigen, maar via tunnel onder Park van Vorst en Koningslaan (bijvoorbeeld) naar een terminus Zuidstation laten rijden.
 

·
Urban dweller
Joined
·
13,451 Posts
Discussion Starter #174
Die politici hebben toch een onwaarschijnlijk gevoel voor overdreven dramatiek. Een tramlijn bovengronds zorgt voor 'Bruxellisation'? Dan moet die van MR maar eens gaan kijken naar oude foto's van de Noordwijk en Zuidwijk, de Noord-Zuid-verbinding, de Kleine Ring, de Wetstraat, Belliardstraat, Schumanplein, Jourdanplein, ... en die vergelijken met de situatie vandaag.
Die man is van de MR en ik heb een heel lage dunk van de MR vooral als het over openbaar vervoer en fietspaden gaat. En uiteraard heeft Bruxellisation absoluut niets te maken met het aanleggen van tramlijnen, eerder het omgekeerde. Maar ik denk niet dat de MR in Vorst veel in de pap te brokken heeft, dus daar moeten we verder geen aandacht aan besteden.

Volgens mij is dit weer een typisch geval van Not In My Very Expensive Front Yard. Een tunnel lijkt me enkel zinvol als ze de huidige (meerdere) tramlijnen niet aan Albert gaan laten eindigen, maar via tunnel onder Park van Vorst en Koningslaan (bijvoorbeeld) naar een terminus Zuidstation laten rijden.
Het zou de bedoeling zijn om tram 7 door te trekken naar Anderlecht via Wiels en de Paepsemlaan. Dat lijkt me een goed idee.
 

·
Read Only
Joined
·
3,371 Posts
Een tram in eigen bedding met bomen en dergelijke zorgt toch voor meerwaarde aan de openbare weg? Een tram is toch een prachtig vervoermiddel dat mag gezien worden, zeker onze Brusselse trams ... of zie ik dat nu verkeerd?
 

·
Urban dweller
Joined
·
13,451 Posts
Discussion Starter #176
Een tram in eigen bedding met bomen en dergelijke zorgt toch voor meerwaarde aan de openbare weg? Een tram is toch een prachtig vervoermiddel dat mag gezien worden, zeker onze Brusselse trams ... of zie ik dat nu verkeerd?
Neen, dat zie je zeker niet verkeerd. Bij de MR vinden velen zelfs een fietspad storend voor het oog. Wat vinden zij dan wel mooi? De Belliardstraat is het ultieme voorbeeld van esthetiek. Nog beter zou zijn met langs elke kant een mooie rij geparkeerd wagens.
 

·
Registered
Joined
·
1,780 Posts
Tja, een bovengronds tracé via de Koningin Maria-Hendrikalaan zou veel langer en bochtiger zijn dan ondergronds via het park.

In dit geval ben ik het dus eens met de voorkeur van het MR-raadslid, echter om volledig andere redenen.
 

·
Registered
Joined
·
2,256 Posts
Het gaat hier in de eerste plaats om een premetrolijn ipv een gewone tramlijn, dus dat stuk ondergronds is zeker geen overbodige luxe.

Ik begin me wel af te vragen bij een verlenging naar Anderlecht de huidige lijn niet te lang gemaakt wordt om betrouwbaar te blijven... Heizel-Meiser-VUB-Anderlecht... zou men niet ergens een opsplitsing overwegen?
 

·
Registered
Joined
·
755 Posts
Als de lijn bijna over de hele lengte op een eigen bedding rijdt en ondertunneld word op moeilijke trage plekken (meiser, buy-Churchill, park van vorst) dan lijkt het mij niet problematiek dat de lijn lang is.
 

·
Urban dweller
Joined
·
13,451 Posts
Discussion Starter #180
^^ Inderdaad. Juist nog een tunneltje onder het ter kameren bos en onder meiser en we zijn gesteld.:)
 
161 - 180 of 186 Posts
Top