SkyscraperCity banner

501 - 513 of 513 Posts

·
Registered
Joined
·
126 Posts
Met de eerste bestelling van 60 trams zullen zeker nog niet alle PCC's vervangen kunnen worden hoor. Er zijn nog 65 7700/7800's in dienst en 61 7900's.
Uiteraard zouden alle PCC's maar vervangen worden als alle 175 TNG's geleverd worden.


Dat de 7900 er voor de andere trams uit zou gaan zou wel erg spijtig (en onlogisch) zijn, als het klopt.
Nu BlackEagle17 me eraan herinnerde dat er aanvankelijk maar 60 trams zullen binnenstromen lijkt het iets logischer. De MIVB krijgt zeer veel klachten binnen over de 7900's qua comfort, toegankelijkheid,... Het feit dat lijnen 51 en 81 bijna uitsluitend met dit type uitgebaat worden (de 81 in het weekend uitgezonderd) helpt dit het bedrijfsimago bij de klanten van deze lijnen niet. Aangezien dit meer reizigers betreft dan lijnen 39/44 zou het kunnen verklaren waarom men eerst de 7900's gaat vervangen, en specifiek op deze lijnen.

Waarom men dan de 7900's niet zou doorschuiven naar lijnen 39/44 lijkt me dan iets minder logisch, maar misschien een kwestie van stelplaatscapaciteit (bij de eerste 60 zitten ook 10 T4000's als ik me niet vergis), want voor zover ik weet kunnen en mogen de 7900's perfect op deze lijnen rijden. Buiten de spits is de capaciteit van 7700/7800's ook nog steeds voldoende op deze lijnen.

Maar nogmaals, het zijn geruchten en ik ben hier maar luidop aan het nadenken.
 

·
Registered
Joined
·
102 Posts
Het zijn vooral economische redenen waarom de 7900 als eerste zouden verdwijnen.

Een 7900 is eigenlijk 2 PCC's in één tram. Er zitten 2 acceleratoren in, er staan 2 pantografen op, en hij verbruikt aldus stroom voor 2. Ook de onderhoudskosten zijn niet de minste. Voorts is de meerwaarde van zijn grotere lengte tav de 7700 te klein: de comfortabele zitplaatsen nemen teveel ruimte in, en aangezien een deel van de elektrische uitrusting zich onder de zitbanken bevindt, kan men niet zomaar een stoelendans beginnen.

De 7900 zijn voorlopig nog de meest aangewezen trams om op lijn 51 te rijden, de Alsembergsesteenweg is niet geschikt om met lagevloertrams op te rijden en het is afwachten tot heraanleg. Alle T3 die op lijn 51 (noord) rijden, maken kop in Lemonnier.
 

·
Registered
Joined
·
3,053 Posts
PS: misschien een interessante vraag: hoe komt het dat de MIVB gedurende jaren telkens hetzelfde Bombardier model aankocht, en De Lijn het slechts bij 48 trams heeft gehouden en nu op CAF Urbos trams overschakelt? Is dit puur omwille van de 'opties' in de contracten? Of heeft De Lijn slechte (technische?) ervaringen met Bombardier-materieel? Want lijkt me dat de MIVB wel tevreden is over de technische betrouwbaarheid van dit tramtype.
CAF heeft een vrij goede ervaring met meterspoor (zie Baskisch, Cantrabisch en Asturisch spoor) terwijl Bombardier het eerder (zoals de MIVB) voor normaalspoor heeft. :)
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,386 Posts
Bruzz:
Stib : Les premiers bus articulés hybrides ont été livrésAu total 75 engins de ce type rouleront dans Bruxelles d'ici le mois de septembre.

"Aujourd'hui, les premiers bus hybrides articulés ont été livrés. Fini les vieux diesels. Une meilleure qualité de l'air et une flotte de bus écologiques, voilà notre priorité", s'est réjoui cet après-midi Pascal Smet (SP.A), ministre bruxellois de la Mobilité.

Les premiers bus articulés hybrides sont donc arrivés dans les dépôts de la Stib. Au total, 75 engins de ce type seront réceptionnés d'ici la mi-août. 66 autres bus hybrides arriveront par après.

Pour mémoire, la Stib avait acheté 235 bus hydrides en 2017 pour remplacer les véhicules les plus polluants de sa flotte. Le gouvernement a toutefois pris acte de l’incapacité du marché à répondre positivement à la demande de livraison de 235 bus électriques d’ici 2018. Les conclusions de la commission spéciale constituée par des experts de la VUB, de l’Université de Namur, d’Innoviris, de Bruxelles- Environnement, Bruxelles-Mobilité, de la Stib, ont en effet démontré que les technologies sur le marché n’étaient pas encore au point pour répondre à la demande. Le gouvernement s’est donc rangé aux avis des experts en approuvant l’achat de 235 bus hybrides. La livraison des bus hybrides devait être réalisée dans le cadre d’un budget de 126 millions d’euros.

Cette acquisition de 235 bus hybrides permettra à la Stib de remplacer les 117 bus les plus polluants (euro 2) et de permettre la mise en œuvre de la nouvelle offre de transport en commun prévue à partir de 2018 dans le plan bus avec 118 bus supplémentaires.


© DR© DR

A. F.
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,386 Posts
Bruzz:
MIVB bestelt dertig extra trams bij Bombardier

De MIVB breidt haar bestelling van nieuwe trams bij het Canadese Bombardier uit. Er werden eerder al zestig trams besteld en daar komen er nu dertig bij, zo laat de MIVB maandagavond weten. De eerste exemplaren van de nieuwe trams zullen volgend jaar in het straatbeeld verschijnen.

De nieuwe trams zullen in eerste instantie dienen voor de aangekondigde netuitbreidingen (naar Neder-over-Heembeek en Tour&Taxis) en om het bestaande net te versterken. Ze kunnen ook gebruikt worden om de oudste trams in de vloot te vervangen.

"De levering van de negentig trams moet samen met de vervanging van een gedeelte van de oudste trams de totale capaciteit van de tramvloot van de MIVB uitbreiden met ongeveer 10.000 plaatsen, of 15 procent extra capaciteit voor de reizigers", klinkt het in een persbericht.

De "Trams New Generation" werden enkele weken geleden voorgesteld, tijdens de activiteiten voor 150 jaar tram. Toen werd een levensgrote replica van de nieuwe tram getoond op het Koningsplein in Brussel.

De twee orders bij Bombardier, goed voor samengeteld 236 miljoen euro, kaderen in het raamakkoord dat de MIVB begin 2018 met het Canadese bedrijf sloot. Binnen dat akkoord kunnen er tot 175 trams besteld worden bij de Canadezen, die ook een vestiging hebben in Brugge. De negentig bestelde trams omvatten 79 korte trams (32 meter, goed voor maximaal 182 passagiers) en elf lange trams (43 meter, goed voor een capaciteit van 256 reizigers).
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,386 Posts
BX1:
Nouveaux métros et trams, plan bus, paiement sans contact… : voici les projets de la Stib pour 2020

(...)

141 bus hybrides vont également agrandir la flotte des bus de la Stib d’ici la fin de l’année, alors que la troisième phase du plan bus sera lancée en mars avec notamment une nouvelle ligne 56 à Neder-over-Heembeek. Une ligne 74 entre Uccle-Calevoet et Erasme verra également le jour d’ici l’automne.

Enfin, 90 trams nouvelle génération (TNG), frères jumeaux des T300 et T400, vont encore augmenter le parc de trams de la Stib et permettre le remplacement d’anciennes machines. Ce parc pourra ainsi assurer les fréquences sur la future extension de la ligne 9 vers le Heysel ainsi que la future ligne vers Neder-over-Heembeek et Tour & Taxis.

Une navette autonome à Brugmann

2020 sera une année d’innovation également pour la Stib qui annonce le paiement sans contact sur toutes ses bornes d’ici le printemps. Et en avril, la société bruxelloise testera auprès de 2 000 volontaires une plateforme de mobilité regroupant également plusieurs autres acteurs publics et privés. Cette plateforme permettra de planifier et payer son trajet, quels que soient les services utilisés, publics ou non. Ce test devrait durer deux ans avant le développement d’une application complète pour le grand public.

Enfin, deux bus autonomes électriques devraient faire leur apparition sur l’espace public d’ici septembre, confirme L’Écho : ces véhicules couvriront 700 mètres entre l’hôpital Brugmann et la station de métro Houba-Brugmann. Sous réserve de l’accord du SPF Mobilité.

Gr.I.
 

·
Registered
Joined
·
2,069 Posts
Op de shuttle busdienst voor werknemers naar de Tour & Taxis-site, rijden sinds 2 januari gloednieuwe Isuzu-stadsbussen. De samenwerking met Keolis is stopgezet. Het is nu met een ander bedrijf.
 

·
Registered
Joined
·
7,836 Posts
Wanneer komt het mivb-busplan daar in werking? Ik dacht dat die busjes dan gingen kunnen verdwijnen?
 

·
Registered
Joined
·
2,020 Posts
Het busplan is daar al gedeeltelijk ingevoerd, met de verlenging van lijn 20 en de aanpassing van lijn 88 die nu langs Noord gaat. Ik denk dat ook de aanpassing van lijn 57 al is uitgevoerd. Nu is het nog wachten op de verlenging van lijn 46 tot Thurn en Taxis en uiteindelijk de bouw van de brug die de verbinding toch sterk zal verkorten.
 

·
Registered
Joined
·
844 Posts
MIVB ongerust over algemene zone 30: 'Openbaar vervoer moet aantrekkelijk blijven'

MIVB ongerust over algemene zone 30: 'Openbaar vervoer moet aantrekkelijk blijven'

Waar bussen in eigen bedding rijden en vandaag nog een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur geldt, moet dat ook volgend jaar zo blijven. Dat vindt de MIVB. In een werkgroep zal er nog een overleg komen met Brussel Mobiliteit.

De zone 30 moet volgend jaar een stuk groter worden. Vandaag bevindt ongeveer zestig procent van het Brusselse wegennet zich in zone 30. Tegen 1 januari 2021 moet dat percentage 90 procent zijn. Maar door die algemene zone 30 zal de commerciële snelheid van de MIVB dalen, vrezen de vakbonden.

De gemiddelde snelheid van de MIVB-bussen was in 2018 nog 15,9 kilometer per uur. "Dat gemiddelde zullen we niet kunnen aanhouden met een algemene zone 30", zegt Oliver Rittweger van het ACV aan L'Echo.

50 km/u voor bussen in eigen bedding?
"Wij zijn bezorgd over bepaalde plaatsen waar bussen in eigen bedding rijden en een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur geldt", zegt ook MIVB-woordvoerster An Van hamme aan BRUZZ. "We willen niet dat het openbaar vervoer minder aantrekkelijk wordt. Het moet veilig blijven, maar wij willen dat geval per geval bekijken."

Dat gaat ook gebeuren via werkgroepen, op initiatief van Brussel Mobiliteit. "Dit is bespreekbaar. Daarover zijn wij niet dogmatisch", klinkt het vanop het kabinet van Brussels mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen).

'Geval per geval bekijken'
Het Gewest heeft al een kaart met een voorstel over de zone 30. Daarop is te zien waar het Gewest de zone 30 wil invoeren, waar 50 kilometer per uur blijft en over welke straten het Gewest wil overleggen met de gemeenten. "Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk naar 30 te gaan, en waar het zinvol is behouden we 50 kilometer per uur", legt Simon Horsten van het kabinet van Van den Brandt uit.

De kaart is slechts een vertrekpunt, klinkt het, voor overleg met de gemeenten en de MIVB. "Niets is in steen gebeiteld", aldus Horsten. "Waar er gemengd verkeer is, is de zone 30 het meest logisch, maar we gaan weg per weg bekijken of het mogelijk is om 50 kilometer per uur te behouden voor aparte tram- en buslijnen."

Om de doorstroming van bussen te verzekeren, wil de Brusselse mobiliteitsminister daarnaast bekijken of de drukste buslijnen in de toekomst vervangen kunnen worden door trams in eigen bedding. Daarover loopt een studie.

Geen zone 30 voor trams
Tenslotte is het nog niet helemaal duidelijk of de algemene zone 30 een impact zal hebben op het tramverkeer. Trams moeten zich immers niet houden aan de snelheidsbeperkingen die wel voor de andere weggebruikers gelden.

"Trambestuurders passen zich op een voorzichtige manier aan aan de situatie", aldus Van hamme nog. "De maatregelen die er nu voor trams zijn, zullen ook volgend jaar van kracht blijven." De zone 30 zal dus in principe niet gelden voor trams, al wil het kabinet van minister Van den Brandt ook daarover praten.

"De invoering van de algemene zone 30 is vooral een goede gelegenheid om het daar grondig over te hebben met de MIVB", zegt Horstens. "Het moet dan zowel over doorstroming als over veiligheid gaan."
 
501 - 513 of 513 Posts
Top