SkyscraperCity banner

1 - 20 of 65 Posts

·
Brussels sprout
Joined
·
16,356 Posts
Discussion Starter #1
Bruzz:
Brusselse regering keurt twee nieuwe tramlijnen goed

Er komen twee nieuwe tramlijnen vanaf het Rogierplein. Dat voorstel van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) is aangenomen door de Brusselse regering. Eén van de lijnen zal het Rogierplein verbinden met Molenbeek, de andere met Neder-Over-Heembeek.

De Brusselse regering heeft het voorstel van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) donderdag goedgekeurd. Dat betekent dat de concrete plannen de komende twee jaar worden uitgewerkt. Smet verwacht dat de nieuwe tramlijnen binnen vijf à zes jaar operationeel kunnen zijn.

Molenbeek

De eerste van de twee nieuwe tramlijnen verbindt het Rogierplein met metrostation Belgica op de grens van Jette en Molenbeek, via Thurn & Taxis. Het voorgestelde traject gaat van dat station via de Belgicalaan, de Vanderstichelenstraat, de Picardstraat, de nieuwe Picardbrug, de Bolivarlaan, via Noordstation naar het Rogierplein. De tram rijdt dus langs de site van Thurn & Taxis.

De lijn zal niet alleen de ambtenaren van Leefmilieu Brussel en de Vlaamse administratie en medewerkers van verschillende bedrijven bedienen, maar ook de toekomstige bewoners van de nieuwe woonwijk aan het Maritiem Station.

Over een tram naar Thurn & Taxis wordt al lang gepraat, maar het plan werd in 2014 geschrapt. Nu lijkt de lijn er dus toch te komen.

Neder-Over-Heembeek

De tweede tramlijn verbindt het Rogierplein met het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Die tramlijn zal beginnen bij Van Praet waar de lijn verbonden wordt met de huidige lijnen 3 en 7, en loopt via de Vuurkruisenlaan en de Oorlogskruisenlaan naar de Solvay-site en het Militair Hospitaal.

Ook in dit stuk van Brussel zal de tramlijn inspelen op een nood. Minister Smet verwijst naar het nieuwe nationale centrum voor pakjes van Bpost en de vestiging van Solvay.

Tramlijneffect

Eerder dit jaar werden tram 9 (van Simonis naar het UZ Brussel) en tram 8 (met een nieuw stuk tussen het Trammuseum en Roodebeek) ingehuldigd. “De ervaring leert dat er sprake is van een echt ‘tramlijn-effect’,” reageert minister Smet verheugd. “De hele zone rond een nieuwe tramlijn krijgt een enorme boost. Ik ben er zeker van dat dat bij deze twee tramlijnen niet anders zal zijn.”
:)
Misschien apart draadje aanmaken voor de lijn naar NOH?
 

·
Registered
Joined
·
2,015 Posts
Op de Oorlogskruisenlaan zou dat wel moeten lukken. Die is een 24-tal meter breed, net zoals de Charles Woestelaan in Jette. Dus dan zou er ruimte zijn voor een vrije bedding, parkeerplaatsen, eenrichtingsfietspaden en een rijstrook per richting. Als je kiest voor een inrichting zoals aan de Woestelaan betekent het wel dat alle bomen zouden sneuvelen.

Zonde wel dat een stuk van de Oorlogskruisenlaan net is heraangelegd, met middenberm maar niet breed genoeg voor trams.

Daarna zullen ze waarschijnlijk kiezen voor de Groenweg, daar zou je misschien zelfs alle autoverkeer kunnen schrappen. En nadien zie ik geen echte problemen meer.
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,356 Posts
Discussion Starter #4
La Libre:
Deux nouvelles lignes de tram prochainement à Bruxelles

Le gouvernement bruxellois a donné jeudi son feu vert à la création de deux nouvelles lignes de tramway reliant la place Rogier à Tour et Taxis, d'une part, et, la même place Rogier à l'Hôpital militaire de Neder-Over-Heembeek, d'autre part, a annoncé vendredi le ministre de la Mobilité Pascal Smet.

(...)

La deuxième nouvelle ligne de tramway dont la création a été décidée jeudi reliera le site de l'hôpital militaire de Neder-Over-Heembeek à la place Rogier. La nouvelle ligne sera connectée au réseau existant à partir de l'avenue Jules Van Praet. La ligne desservira les quartiers des avenues des Croix de Feu et Croix de Guerre, le site de Solvay et l'hôpital militaire.

Le long de ce nouvel axe, il existe un fort dynamisme en termes de logements supplémentaires, d'écoles, d'infrastructures sportives et dans le domaine des activités économiques importantes. Ainsi, Bpost fournit un nouveau centre de traitement des colis national et Solvay a récemment décidé de transformer son site de la rue de Ransbeek en un nouveau pool de recherche et développement de portée européenne, connecté à l'ULB et à la VUB.

Le site de l'hôpital militaire, où se trouvent aujourd'hui plusieurs départements de l'hôpital universitaire de Brugman, sera également développé dans les années à venir.© IPM Graphics

Belga
Op La Libre zijn ze blijkbaar dus nog niet zeker, maar ik denk niet dat dat traject via de Versailleslaan veel kans maakt (ik vind dat toch een rare kronkel in ieder geval).
 

·
Registered
Joined
·
7,813 Posts
Het voordeel van de Versailleslaan is dat je meer volk op wandelafstand bedient, en dat hij breder is.
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,356 Posts
Discussion Starter #6 (Edited)
Da's waar. Maar je verliest dan wel de bediening van een paar grote tewerkstellingsites (BPost, Solvay,...).

Misschien kan lijn 9 op termijn doorgetrokken worden naar de Versailleslaan (na Heizel en de nieuwe P&R op de A12)?
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,356 Posts
Discussion Starter #7
Bruzz:
MR maakt voorbehoud bij tram naar Neder

TDN©

De MR van Brussel-Stad stelt de keuze voor een tram naar Neder-Over-Heembeek in vraag. Na een consultatie met buurtbewoners vragen de Franstalige liberalen om andere pistes te onderzoeken. MR zal een enquête openen.

De tram naar Neder-Over-Heembeek is een werk van lange adem. Grote bedrijven in de kanaalzone, zoals Bpost, en het Militair Hospitaal trekken veel mensen aan. De klachten over het openbaar vervoer in het stadsdeel klinken luid, de bussen zouden ontoereikend zijn. Het stadsbestuur en het Gewest zetten daarom resoluut in op een nieuwe tramlijn

Groene karakter en geluidsoverlast

Die zal lopen via het Noordstation naar Van Praet over bestaande sporen. Daarna volgt het nieuwe stuk vanaf de Oorlogskruisenlaan. De rest van het traject moet nog getekend worden. Maar passages langs de oude Solvay-site, de bedrijvenzone en een terminus aan het Militair Hospitaal zijn voorzien in de plannen.

Het tramproject staat al een tijdje in de steigers, maar nu roert MR zich. Enkele buurtbewoners stellen immers vragen bij de nieuwe lijn, zo meldt de krant La Capitale woensdag. Zij vrezen voor het groene karakter, de rust en stilte en enkele parkeerplaatsen. Dat het tracée wellicht loopt via de pas gerenoveerde Oorlogskruisenlaan doet ook wenkbrauwen fronsen.

Bus 53 en metrolijn

Voor de zomer was er nog een overlegmoment met de bewoners, maar toch hekelt MR het gebrek aan overleg. De liberalen denken bijvoorbeeld dat buslijn 53 ook uitgebereid kan worden, omdat die nog niet op volle capaciteit benut wordt. Ze vragen zich ook af waarom er niet geopteerd wordt voor een metrolijn.

MR zal in elk geval op eigen initiatief een opinie-onderzoek starten over de verschillende vervoersmodi in Neder-Over-Heembeek.
Ja, ja, voorbehoud aantekenen om achteraf te klagen dat er geen alternatief is voor de auto zeker? Een geluk dat ze zowel op gewestelijk als gemeentelijk niveau in de oppositie zitten.
 

·
Urban dweller
Joined
·
13,419 Posts
Wat grappig is dat ze langs de ene kant zeggen dat de bus voldoende is, en zich langs de andere kant afvragen waarom men geen metro voorziet. Typisch MR zullen we maar zeggen. Het bewijst vooral dat deze mensen alleen protesteren omdat ze moeten oppositie voeren.
Helaas gaat Ecolo-groen nog wel merken dat mensen niet zitten te springen op een tramlijn in hun straat. "no tram in my backyard" of zoiets.
Ik benieuwd of en wanneer deze nieuwe projecten gaan gerealiseerd worden.
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,356 Posts
Discussion Starter #9
La DH:
Neder-over-Heembeek : Les opposants au tram montent au front

Une pétition a été signée par près de mille Heembeekois.

Elles et ils sont de plus en plus nombreux à s’opposer au projet de tramway à Neder-Over-Heembeek. Une pétition lancée voici une quinzaine de jours a déjà récolté un petit millier de signatures (sur 23 000 habitants environ) tandis que la page Facebook Non au tram à Neder-Over-Heembeek accueille chaque un peu plus de membres. Outre l’absence de vraie concertation, les raisons de l’opposition de ces Heembeekois sont multiples.

D’abord : les ruptures de charge. "Vers la ville, ce tram s’arrêtera gare du Nord", explique l’un des signataires de la pétition. "Donc, nous, Heembeekois et habitants de Bruxelles aurions une rupture de charge si nous voulons aller dans le centre-ville. Cela ne tient pas compte des personnes à mobilité réduite, des personnes âgées et des mamans en poussette."

Ensuite, même si le trajet de ce tramway n’est toujours pas défini, il y a de grandes chances qu’il passe par l’avenue des Croix-de-Guerre, pensent les opposants. "Or, toutes les maisons sont déjà fissurées. Neder-Over-Heembeek est une éponge, les bâtiments bougent et ils veulent faire passer un tramway de trente tonnes en nous faisant croire que cela n’aura pas d’impact sur les vibrations de nos maisons…"

Enfin, ces Heembeekois opposés au tram pensent que la Ville veut créer cette ligne d’abord pour les entreprises, pas pour les habitants. "Bpost, Solvay, etc. Ces personnes qui viendront travailler dans ces entreprises n’apportent aucun centime additionnel à la Ville. Dans ce tram, il y aura du monde le matin et le soir mais, en journée, il ne servira quasi à personne. À cause de la rupture de charge gare du Nord, les Heembeekois ne l’utiliseront pas." Le MR s’était récemment étonné du jusqu’au-boutisme de la majorité. Il a demandé une étude pour évaluer la pertinence d’autres options, telles que le bus ou le métro.

Mathieu Ladeveze
Aaaah, l'argument du trente tonnes... Ils vont bientôt de nouveau le comparer à un char d'assaut...

Le seul argument qui tienne un peu la route est celui de la rupture de charge... Mais alors pas pour la nouvelle ligne de tram, mais pour l'ancienne (le 3), pas pour le nouveau, car pour l'instant les bus ne sont pas pratiques non plus pour les poussettes, les personnes à mobilité réduite etc.
 

·
Urban dweller
Joined
·
13,419 Posts
Waarom niet de tram langs de Koningstraat laten doorrijden via Louisalaan naar Terkamerenbos. Als men dan ook nog de omlegging langs het centraal station realiseert, is dit toch een mooie tramlijn, met overstap op één van de grote stations.
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,356 Posts
Discussion Starter #11
Via Jules de Trooz en dan de Koninginnelaan bedoel je? Dat lijkt me inderdaad het onderzoeken waard (eventueel met eindhalte aan Louisa, want ik denk dat MIVB zo'n superlange lijnen niet meer wenst --> zie bv. recent opdelen van lijn 94).
 

·
Urban dweller
Joined
·
13,419 Posts
^^ Die lijn zou zo'n 12 kilometer lang zijn, dat is toch niet superlang, vind ik. En daarenboven zou het een lijn zijn die practisch volledig in eigen bedding ligt.
Het probleem ligt hem vooral in Rogier, daar is maar plaats om twee tramlijnen hun terminus te laten hebben. Er moet dus een oplossing gezocht worden voor die tramlijnen.
 

·
Registered
Joined
·
7,813 Posts
Er is een enquete lopende voor de route, dat is waar deze bezwaren thuishoren. Niet in de media.
 

·
Registered
Joined
·
2,015 Posts
Ter info: het tracé van de tram naar Neder-Over-Heembeek is bekend gemaakt. Er is gekozen voor de Heembeeksestraat en de Frans Vekemansstraat en niet voor de bredere Oorlogskruisenlaan. In die straten zullen dus wellicht parkeerplaatsen verdwijnen en wellicht komt er dan ook eenrichtingsverkeer om plaats te maken voor een eigen bedding?

Kaartjes in het artikel: https://www.bruzz.be/mobiliteit/traject-nieuwe-tram-vanuit-heembeek-voorgesteld-2020-02-01

Traject nieuwe tram vanuit Heembeek voorgesteld
© Belga - BRUZZ

De Stad Brussel, het Brussels Gewest en de MIVB hebben zaterdag het tracé voorgesteld van de nieuwe tramlijn die Neder-Over-Heembeek met het centrum zal verbinden. De route gaat van het Militair Hospitaal naar het Rogierplein en doet onderweg onder meer winkelcomplex Dockx Bruxsel en het Noordstation aan. Doel is de nieuwe lijn tegen 2025 in te huldigen.

Bewoners, gebruikers en bedrijven werden nauw betrokken bij het uittekenen van het tracé. Een stuurgroep kwam tussen juni en december 2019 vijf keer bijeen om in overleg een consensus te bereiken over het traject.

Opvallend is dat de tram door het centrum gaat, via de Heembeeksestraat en Frans Vekemansstraat en vervolgens Groeneweg, en niet via de (bredere) Oorlogskruisenlaan.

De evolutie van het tracé werd aan de burgers gecommuniceerd tijdens bijeenkomsten in september, november en ook nog zaterdag. Over het laatste deel, voorbij Docks, is de knoop nog niet doorgehakt (zie kaartje hiernaast).

"Heembeek met het centrum verbinden is een project dat ik vanaf de eerste dag heb ondersteund", zei burgemeester Philippe Close (PS) bij de voorstelling. "Het is een uitstekend voorbeeld van hoe de verschillende beleidsniveaus en de burgers samen kunnen werken."

Mobiliteitsschepen Bart Dhondt (Groen) was ook verheugd: "Dankzij deze lijn kunnen jong en minder jong zich comfortabel verplaatsen in en naar Neder-Over-Heembeek. Maar het gaat niet alleen om de verplaatsing van punt A naar punt B: met de tram kiezen wij voor een gezonde, veilige en groene wijk."

Burgerpanel over wegdek

Ook bij de aanleg van de tramlijn zal burgerparticipatie centraal staan. "Een nieuw burgerpanel met omwonenden en handelaars wordt gevormd om zeer concreet het profiel van het wegdek te bepalen, de beveiliging van de kruispunten, de breedte van de voetpaden, de aanleg van fietspaden, parkeerzones, groene ruimtes enz.", aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

Het opstellen van het lastenboek en het uitvoeren van een mobiliteitsstudie gaan dit jaar van start. Het indienen van de vergunningsaanvraag wordt verwacht tegen eind 2021. Begin 2023 zouden de werken dan van start gaan.
 

·
Registered
Joined
·
7,813 Posts
Ik vermoed dat dit dan de ingekorte "3" wordt en dat de haltes rondde wand alleen door de 7 meer bedient gaan worden?

Lijkt me mooi aan te sluiten bij de opening van het centrale stuk van de nieuwe metro...


En die halte "militair hospitaal " ligt héél dicht bij een halte van de brabantnet ringtrambus. Hopelijk worden die inrichtingen gekoppeld...
 

·
Registered
Joined
·
1,780 Posts
^^Ik denk niet dat men tram 3 gaat verleggen, anders wordt Esplanade niet meer bediend (enkel bereikbaar vanuit de Van Praetlaan, niet vanaf de Heizel). Zal eerder een extra tramlijn zijn, die dan mogelijk ook aan Rogier zal eindigen? Mogelijk eerder een verlaging van de frequentie op lijn 3, zodra de nieuwe metro in gebruik is?

En gezien de huidige politieke context, zal de tram waarschijnlijk op de gewestgrens eindigen. Net zoals Brabantnet op de gewestgrens eindigt...
 

·
Registered
Joined
·
7,813 Posts
Wordt Esplanade dan zo zwaar gebruikt dat je een volledige tramlijn ervoor moet uitvinden ?

Zeker als je ook ongeveer tegen dan een terminus van een paar andere tramlijnen gaat hebben aan de overkant van de A12...


Dat stuk Brabantnet is momenteel nog maar een BHS, geen tram. Tramsporen verbinden kan wachten, het deftig verbinden van de haltes niet.
 

·
Registered
Joined
·
7,813 Posts
Over dat Brabantnet : Een tram tussen Brussel en Vilvoorde komt met deze plannen wel heel dicht bij de mogelijkheden...

(als die trambus geen te groot fiasco is)
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,356 Posts
Discussion Starter #19 (Edited)
Ter info: het tracé van de tram naar Neder-Over-Heembeek is bekend gemaakt. Er is gekozen voor de Heembeeksestraat en de Frans Vekemansstraat en niet voor de bredere Oorlogskruisenlaan. In die straten zullen dus wellicht parkeerplaatsen verdwijnen en wellicht komt er dan ook eenrichtingsverkeer om plaats te maken voor een eigen bedding?
Ik moet zeggen dat ik het inderdaad een opmerkelijke, en ergens moedige, keuze vind. Want als je die tram in eigen bedding wilt laten rijden, wat me een evidentie lijkt voor een nieuwe lijn, zal je niet alleen in de Frans Vekemans, maar ook in de Heembeekstraat parkeerplaatsen moeten schrappen en/of enkelrichtingstraten moeten invoeren. Benieuwd wat de finale keuze/inrichting wordt.
Vanaf de Groenweg wordt het weer veel gemakkelijker.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,241 Posts
Bruzz: 01-02-2020

Traject nieuwe tram vanuit Heembeek voorgesteld


De Stad Brussel, het Brussels Gewest en de MIVB hebben zaterdag het tracé voorgesteld van de nieuwe tramlijn die Neder-Over-Heembeek met het centrum zal verbinden. De route gaat van het Militair Hospitaal naar het Rogierplein en doet onderweg onder meer winkelcomplex Dockx Bruxsel en het Noordstation aan. Doel is de nieuwe lijn tegen 2025 in te huldigen.

Bewoners, gebruikers en bedrijven werden nauw betrokken bij het uittekenen van het tracé. Een stuurgroep kwam tussen juni en december 2019 vijf keer bijeen om in overleg een consensus te bereiken over het traject.

Opvallend is dat de tram door het centrum gaat, via de Heembeeksestraat en Frans Vekemansstraat en vervolgens Groeneweg, en niet via de (bredere) Oorlogskruisenlaan.

De evolutie van het tracé werd aan de burgers gecommuniceerd tijdens bijeenkomsten in september, november en ook nog zaterdag. Over het laatste deel, voorbij Docks, is de knoop nog niet doorgehakt"Heembeek met het centrum verbinden is een project dat ik vanaf de eerste dag heb ondersteund", zei burgemeester Philippe Close (PS) bij de voorstelling. "Het is een uitstekend voorbeeld van hoe de verschillende beleidsniveaus en de burgers samen kunnen werken."

Mobiliteitsschepen Bart Dhondt (Groen) was ook verheugd: "Dankzij deze lijn kunnen jong en minder jong zich comfortabel verplaatsen in en naar Neder-Over-Heembeek. Maar het gaat niet alleen om de verplaatsing van punt A naar punt B: met de tram kiezen wij voor een gezonde, veilige en groene wijk."

Burgerpanel over wegdek

Ook bij de aanleg van de tramlijn zal burgerparticipatie centraal staan. "Een nieuw burgerpanel met omwonenden en handelaars wordt gevormd om zeer concreet het profiel van het wegdek te bepalen, de beveiliging van de kruispunten, de breedte van de voetpaden, de aanleg van fietspaden, parkeerzones, groene ruimtes enz.", aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

Het opstellen van het lastenboek en het uitvoeren van een mobiliteitsstudie gaan dit jaar van start. Het indienen van de vergunningsaanvraag wordt verwacht tegen eind 2021. Begin 2023 zouden de werken dan van start gaan.
Kaartjes op Bruzz.be
 
1 - 20 of 65 Posts
Top