Joined
·
755 Posts
Het is blijkbaar nu de trend om kromme trage tramlijnen voor te stellen.
#zenattitude #goodmove #slowfood #bobobioecolo
#zenattitude #goodmove #slowfood #bobobioecolo
Tussen Brussel en Vilvoorde kun je ook de trein nemen. Die is sneller.Over dat Brabantnet : Een tram tussen Brussel en Vilvoorde komt met deze plannen wel heel dicht bij de mogelijkheden...
(als die trambus geen te groot fiasco is)
Actiegroep vraagt om nieuwe tramlijn naar Militair Hospitaal door te trekken tot aan gebouwen VTM: “Verlenging zou voor duizenden extra reizigers zorgen”
VILVOORDE De actiegroep ‘Openbaar Vervoer Nu’ vraagt dat Vlaanderen en Brussel de handen in elkaar slaan om de geplande tram naar het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek door te trekken tot aan de gebouwen van VTM. “Die verlenging zou voor duizenden extra reizigers zorgen”, klinkt het.
Afgelopen zaterdag werden de plannen uit de doeken gedaan voor een nieuwe tramlijn die Neder-Over-Heembeek moet verbinden met het centrum van Brussel. Als alles goed gaat, moet de lijn klaar zijn tegen eind 2024. Eindhalte wordt het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek, aan de rand van het Brussels Gewest.
Dat gaat echter niet ver genoeg voor de actiegroep Openbaar Vervoer Nu. Zij vragen dat de tramlijn doorgetrokken wordt tot in Vilvoorde, meer bepaald tot op de Medialaan, aan de voordeur van de VTM-gebouwen. Dat traject zou amper een kilometer lang zijn en langs de Tyraslaan tot op de Medialaan lopen. Aan het kruispunt met de Beneluxlaan zou dan de eindhalte komen.
“Duizenden extra reizigers”
De verlenging zou volgens de actiegroep de tram veel interessanter maken. “Dankzij die ene kilometer zijn er duizenden extra potentiële reizigers”, zegt oprichter Ruben Van Miegroet van Openbaar Vervoer Nu. “Niet alleen ontsluit je de gebouwen van VTM, maar ook die van het hele bedrijventerrein daar. Als je een ‘park and ride’ aanlegt langs de ring, bied je meteen een rechtstreekse verbinding met het centrum Van Brussel. Die zaken werken in Antwerpen, waarom zou dat hier dan niet kunnen. De park and ride zou ook buiten de Lage Emissie Zone liggen, dus iedereen kan er gebruik van maken.”
In de regio doen al verschillende plannen voor het openbaar vervoer de ronde. Zo had De Lijn al eigen plannen voor een ‘Ringtram’ die van het UZ in Jette door Koningslo en Vilvoorde naar de luchthaven zou lopen. Dat plan werd opgeborgen en werd vervangen door een trambus op hetzelfde traject. “Maar die hebben 20 procent minder capaciteit dan een tram”, zegt Van Miegroet. “Men had dus beter het oorspronkelijke plan behouden.”
Optie bekijken
Om de vraag kracht bij te zetten, stuurde Openbaar Vervoer Nu al een brief naar de Brusselse en Vlaamse ministers van Mobiliteit. Gezien de problemen die er al waren rond de Ringtram, lijkt ook een verlenging van de lijn naar Heembeek al een hele opgave. Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) wil de optie bekijken, maar vooral eerst de tramlijn naar Heembeek aanleggen. “Wij zijn het idee niet ongenegen en er is ook een vraag van de buurtbewoners”, klinkt het op haar kabinet. “Maar we moeten bekijken of dit technisch mogelijk is. Zo’n tramlijn zou immers de Brusselse Ring moeten kruisen.”
Niet iedereen is voor tram naar Neder-Over-Heembeek
Op de gemeenteraad van de Stad Brussel hebben bewoners van Neder-Over-Heembeek tegen de tram voor Neder-Over-Heembeek geprotesteerd. “En als er al een tram moet komen, dan toch niet door zo’n smalle straat.”
Een tiental mensen interpelleerde de burgemeester over het recent aangekondigde tramtracé naar Neder-Over-Heembeek. Dat voert onder meer langs de Heembeeksestraat en de Frans Vekemansstraat, door het centrum van Heembeek. Het tracé werd bepaald na een participatieproces waar ook een burgerpanel bij betrokken was.
De interpellanten vinden de tram vooral een foute keuze. “Er zijn genoeg bussen,” vindt Olivier Francart. “Het volstaat om in de spits wat extra voertuigen in te leggen.”
Parkeerplaatsen
Als er toch al een tram komt, vinden verder de bewoners het gekozen tracé niet het juiste. “De straten zijn te smal voor een tram,” aldus Francart, die de tram liever in de bredere Oorlogskruisenlaan zag. De bewoner wijst ook op het verlies aan parkeerplaatsen. “Er zullen 230 plaatsen sneuvelen.”
De bewoners vinden ook dat er niet genoeg participatie was. “Het panel bestond maar uit acht mensen waarvan twee zich terugtrokken.”
Eerder maakte de lokale MR al voorbehoud bij de tram.
Burgemeester Philippe Close (PS) verdedigde het tracé. “Een tram moet rijden waar de mensen wonen, dat is niet het geval bij de meeste alternatieve routes.” Hij wees ook op de verwachte groei van de bevolking en de tewerkstelling in en rond Neder-Over-Heembeek.
NIMBY en meer parkings voor de handelaars .... de klassieke contra-argumenten tegen een tram.Petitie tegen nieuwe tramlijn Neder-Over-Heembeek verzamelt 1.256 handtekeningen
mobiliteit
Verschillende bewoners en handelaars uit Neder-Over-Heembeek maken zich zorgen over de nieuwe tramlijn die er in 2025 zou komen. Op 2 maart hielden ze een burgerinterpellatie. Zonder succes, maar ze zijn niet van plan om het op te geven. Hun laatste actie, een petitie, verzamelde 1.256 handtekeningen. “Deze investering van zo’n twintig miljoen euro is onnodig.”
Gedurende tien dagen kregen bewoners, die langs de toekomstige tramlijn wonen, de kans om de petitie te ondertekenen. Na afloop werden er 1256 handtekeningen verzameld. Die willen ze overhandigen aan minister-president Vervoort, burgemeester Close en Schepen van Economische zaken en Werkgelegenheid Fabian Maingain. “Een nieuwe tramlijn is onnodig," aldus Geertrui Adam, voorzitter van de handelsvereniging. "Het zou zonde zijn hier zo’n twintig miljoen euro aan te besteden. Als er iets is waarin geïnvesteerd moet worden, is het parking. Veel straten waar de tramlijn zou lopen, zijn smalle winkelstraten. Leveranciers hebben het nu al moeilijk met leveren. Laat staan wanneer er een tramlijn zou lopen.
Daarnaast zorgde de gezondheidscrisis al voor heel wat sluitingen van handelszaken in de gemeente. “De werken aan de nieuwe tramlijn zouden vier jaar duren. Waarschijnlijk langer. Heel wat winkeliers zullen die niet overleven,” zegt Adam.
Een elektrische of hybride bus is wel een optie. “Het enige voordeel dat een tram tegenover een bus heeft, is de capaciteit. Voor de rest zijn er enkel nadelen aan verbonden: de kostprijs, de duur van de aanleg, lawaai, de onvermijdelijke trillingen van de tram etc.,” aldus Adam. De betrokken bewoners zijn van plan nog een burgerinterpellatie te houden tijdens een volgende Gemeenteraad van de Stad Brussel.
Burgerpanel
In 2019 werd een technische studie opgestart over de impact en de voor- en nadelen van de verschillende vervoerswijzen voor een verbinding tussen het Rogierplein in het centrum en Neder-Over-Heembeek. Die studie had twee objectieven: het bevestigen van de tram als modus en het vastleggen van het tracé. Zowel het gewest, de Stad Brussel, de MIVB als burgers en bedrijven werden samengebracht om in overleg met elkaar een consensus te bereiken.
In februari werd het tracévoorstel door de Brusselse Regering goedgekeurd. In juni werd een oproep tot het indienen van kandidaturen voor een nieuw burgerpanel gedaan. De burgers zijn gekozen via een online stemming en de eerste panelvergadering zal op 11 september plaatsvinden. "Er is dus wel degelijk sprake van burgerparticipatie," aldus Els Wauters, woordvoerder van Bart Dhondt (Groen), schepen van Mobiliteit.
Route
De route van de nieuwe tramlijn gaat van het Militair Hospitaal naar het Rogierplein en doet onderweg onder meer de Heembeekstraat, de François Vekemanstraat, de Groene Weg, de Solvaysite en de Tyraslaan aan om zo de dichtbewoonde zones van Neder-Over-Heembeek en de bedrijven goed te bedienen.
Het zijn uiteraard allemaal mensen die zelf het ov niet gebruiken.Petitie tegen nieuwe tramlijn Neder-Over-Heembeek verzamelt 1.256 handtekeningen
NIMBY en meer parkings voor de handelaars .... de klassieke contra-argumenten tegen een tram.
Ik ben daarvan overtuigd. De angst voor het virus zal verdwijnen zodra het virus weg is of zodra er een vaccin en /of geneesmiddel voorhanden is. Ik hoop en denk wel dat men name in Brussel de mensen die zijn overgeschakeld naar de fiets, dat zullen blijven doen, zeker als Brussel daar verder op blijft inspelen en nieuwe fietspaden blijft aanleggen. Dus ik zie eerder een positief effect.Maar als de crisis voorbij is en autoverkeer (en files) terug toenemen is het nog maar de vraag of trein, metro, tram en bus gaan herstellen ....