SkyscraperCity Forum banner

Bydgoscy architekci

13940 Views 49 Replies 16 Participants Last post by  fotoprimo
[Bydgoszcz] Bydgoscy architekci

Witam wszystkich! Postanowiłem założyć nowy wątek poświęcony budowniczym i architektom bydgoskich kamienic, kościołów i budynków użyteczności publicznej. Chodzi o to kto jest autorem każdego obiektu w Bydgoszczy. Mile widziane fotki (archiwalne, jak i aktualne), daty budowy oraz historia.
Zapraszam i pozdrawiam.
1 - 20 of 50 Posts
Najlepszym jest Józef Święcicki, któy budował piękne kamienice i obiekty publiczne np. Hotel pod Orłem.
Trudno się z tym nie zgodzić, że Święcicki jest najlepszy. Wybudował prawie 30 kamienic na samej ulicy Gdańskiej, a w całym mieście o wiele więcej. Pewnie mało kto wie, że na Hotelu pod Orłem znajduje się podobizna przedstawiająca Święcickiego. Dokładnie: nad oknem trzeciego piętra (szóste od prawej strony).
See less See more
^^ ... to jest domniemanie [nigdy nie potwierdzone przez artyste].

A sam watek moze byc interesujacy.
Aleje Mickiewicza 1:

Kamienica z lat 1903 - 1904. Zbudowana jako dom własny architekta Rudolfa Kerna (ucznia Józefa Święcickiego), który od 1903 roku do początku lat 20 prowadził własne biuro architektoniczno-budowlane. Kern mieszkał w tym domu jeszcze w 1922 roku.

Postaram się wkrótce dodać fotki całości.
See less See more
Trudno się z tym nie zgodzić, że Święcicki jest najlepszy. Wybudował prawie 30 kamienic na samej ulicy Gdańskiej, a w całym mieście o wiele więcej. Pewnie mało kto wie, że na Hotelu pod Orłem znajduje się podobizna przedstawiająca Święcickiego. Dokładnie: nad oknem trzeciego piętra (szóste od prawej strony).
Równo 20 na Gdańskiej:

14, 30, 36, 63, 65, 69, 86, 88, 90, 92, 93, 94, 96, 101, 113, 115, 117, 125, 137 i pl. Wolności 1.

Budynek przy 125 został zastąpiony badziewiem. Niestety już go nie ma - kiedyś go odbuduję, gdyż zachowały się dobre projekty jego :)

Dużo w Bydgoszczy zaprojektował również Weider Fritz.
See less See more
No to trochę przesadziłem z tymi kamienicami :)
Życzę powodzenia przy odbudowie Gdańskiej 125.

Z pewnością Fritz Weidner jest również wielkim architektem. Zaprojektował m.in. aktualnie remontowaną kamienicę fabrykanta mydła Ernsta Mixa na Gdańskiej 10, dom towarowy Maxa Zweinigera na Placu Teatralnym 4 (teraz siedziba banku), nieistniejącą już neobarokową kamienicę Fritza Heroldta na Dworcowej 71, czy wraz z Ernstem Petersem domy urzędnicze na Bielawkach. Mieszkał natomiast w kamienicy swojego autorstwa na Gdańskiej 34:

See less See more
...swietny pomysl na watek :cheers:
...a skoro juz przy Swiecickim jestesmy oto jedna z moich ulubionych kamienic (ul. Gdanska) Jego autorstwa, w ktorej jesli pamiec mnie nie myli (a z tym bywa roznie :)) Swiecicki mial swoja pracownie:
See less See more
Dzięki za uznanie :banana:

Otóż Święcicki w tej kamienicy miał nie tylko swoją pracownię, ale w niej również mieszkał. Zbudował ją w latach 1896 - 1898. Pośrodku trzeciego piętra (nad loggią) można zauważyć symbol Święcickiego przedstawiający cyrkiel i ekierkę. Wygląda on następująco:

Taki sam znak widnieje na kamienicy przy Cieszkowskiego 6 (prawdopodobnie także projektu Święcickiego).

Jako ciekawostkę dodam, że avatar twojego profilu Phantom przedstawiający halabardnika z Cieszkowskiego 22 pochodzi z kamienicy projektu wcześniej wspomnianego Fritza Weidnera z 1899 roku.
See less See more
Pośrodku trzeciego piętra (nad loggią) można zauważyć symbol Święcickiego przedstawiający cyrkiel i ekierkę.
^^wiemy wiemy :) ... zreszta ta kamienica ma mnostwo ciekawych detali, np:

^^czy wspomniany przez Ciebie ...tylko pod innym katem :)

Jako ciekawostkę dodam, że avatar twojego profilu Phantom przedstawiający halabardnika z Cieszkowskiego 22 pochodzi z kamienicy projektu wcześniej wspomnianego Fritza Weidnera z 1899 roku.
^^zgadza sie ...a avatar Phelota (inny bydgoski formulowicz, ktorego pewnie szybko polubisz z racji wspolnych zainteresowan :)) przedstawia ośmioboczna wieże z galeryjką i hełmem o formach barokowych bedaca czescia budynku Sądu Okręgowego przy Wałach Jagiellońskich wzniesionego w latach 1903-1906 wg projektu De Bruyna w stylu eklektycznym :) ...tak w ramach ciekawostki :)
pozdrawiam :cheers:
See less See more
2
Super foty. Ta kamienica jest naprawdę piękna. W końcu Święcicki budował ją dla siebie :)

A co do Sądu Okręgowego:

Nazwisko architekta i lata budowy - post wyżej :)

Dodając to zdjęcie przyszło mi na myśl, że w Bydgoszczy są trzy obiekty publiczne o prawie takiej samej bryle, ale innym stylu tzn. z wieżą umieszczoną na rogu. Są to:

1) Poczta Główna (Jagiellońska) Z lat 1896 - 1900 autorstwa wielu architektów m.in. Wolffa, w stylu neogotyckim.

2) Sąd Okręgowy (Wały Jagiellońskie)

3) Zespół Szkół Mechanicznych nr 1 (Św. Trójcy) Z lat 1910 - 1911 projektu architektów: Carla Meyera, Otto Bracha i Arno Koerniga w stylu eklektycznym z elementami barokowymi.
See less See more
Jeden z najbardziej utalentowanych architektów z Poznania (z przełomu wieków XIX/XX) - czyli Roger Sławski zaprojektował w Bydgoszczy m in. kościół św. Trójcy.

Inne jego produkty (z Wikipedii):
-skrzydło Bazaru Poznańskiego od placu Wolności (1898)
-Kościół św. Antoniego Padewskiego w Poznaniu
-Konkatedra św. Stanisława Biskupa w Ostrowie Wielkopolskim (w oparciu o projekt Sylwestra Pajzderskiego)
-kościoły w Zbąszyniu i Strzelcach Wielkich
-skrzydło północne gmachu PTPN w Poznaniu i kamienica frontowa przed PTPN
-Bank Ziemi Kaliskiej i Kaliskiego Towarzystwa Wzajemnego Kredytu w Kaliszu
-Bank Ludowy w Środzie Wielkopolskiej
-Domy Ludowe w Janowcu Wielkopolskim i Skoraszewicach
-osiedle robotnicze w Skoraszewicach
-pałace i dwory: Stary Sielec, Dłoń, Skoraszewice (1908), Stanisławów, Bonikowo, Krerowo,Gorazdowo,Goraj, Węgierski, Chudobczyce, Piotrowo (1907), Bnin, Czarnylas, Strońsk, Oporów (rozbudowa), Góra, Cichowo (1908), Jankowice, Swadzim, Dakowy, Wolsztyn (1911)...
-domy studenckie przy al. Niepodległości i na Sołaczu w Poznaniu
-osiedle domów urzędniczych przy ul. Kościuszki w Poznaniu
-liczne obiekty PeWuKi
-odbudowa ratusza po zniszczeniach II wojny światowej
-koncepcje odbudowy odwachu i wagi na Starym Rynku w Poznaniu
-niezrealizowany, pierwotny projekt Kościóła Zmartwychwstania Pańskiego w Poznaniu
See less See more
Dzięki za informacje. Nie wiedziałem, że Roger Sławski był z Poznania.

Wspomniany wcześniej kościół:

Budowany w latach 1910 - 1912 dla ludności polskiej kościół p.w. Św. Trójcy początkowo wywołał zamieszanie wśród Niemców, którzy domagali się świątyni dla siebie. Efektem tych starań jest również neobarokowy kościół p.w. N.S.P.J. na Placu Piastowskim (daw. Elisabeth-Markt) projektu architekta Friedricha Oskara Hossfelda. Zbudowany w latach 1910 - 1913 na miejscu ogrodu:

Trochę słaba jakość zdjęć :) Będę robił fotki o mniejszej rozdzielczości.
See less See more
2
Pora na mój ulubiony budynek użyteczności publicznej:

Dworcowa 63:

Gmach Królewskiej Dyrekcji Kolei Wschodnich zbudowano w latach 1886 - 1889 według projektu berlińskiej spółki architektonicznej "Martin Philipp Gropius & Heino Schmieden" z poprawkami Karla Schmeitzera i inspektora budowlanego Heinricha Bergmanna w stylu manieryzmu niderlandzkiego.

W roku 1848 powołano do życia Królewską Komisję dla Kolei Wschodniej, której powierzono zadanie rozwoju kolei na wschodnich rubieżach Monarchii Pruskiej. W roku 1849 komisja znalazła swą siedzibę w Bydgoszczy przy Nowym Rynku (nr 8). W roku 1853 przeniesiono ją z Nowego Rynku do budynku dworcowego przy ulicy Zygmunta Augusta. Wkrótce jednak budynek dworcowy okazał się zbyt mały. Rozpoczęto więc prace przy budowie obiektu przy Dworcowej 63.

Jeszcze elewacja od ulicy Dworcowej:

Jak dla mnie powinni odtworzyć ogrodzenie od strony ulicy. Został po nim tylko widoczny na zdjęciu murek. Co ciekawe Archiwum Państwowe posiada taką samą bramę jaka prowadziła kiedyś do siedziby Dyrekcji Kolei (widać to na archiwalnych fotografiach).
See less See more
2
Świetny wątek Bromberger_X! Przypadkiem na niego trafiłem :) Mi również bardzo podoba się dawny gmach PKP i jest to jeden z moich ulubionych obiektów w Bydgoszczy.

Pozdrawiam :cheers:

Budynek przy 125 został zastąpiony badziewiem. Niestety już go nie ma
Może jakaś fotka? Nie kojarzę o jaki budynek chodzi.
See less See more
^^z tego co pamietam byl on prezentowany w ksiazce o ul. Gdanskiej ...
niestety zostawilem ja w Bydgoszczy :|
^^ Cieszę się, że spodobał Ci się mój wątek :banana: Już dawno chciałem go założyć, ale jakoś nie miałem czasu :)

A wracając do tematu (Gdańska 125):

Współczesny dom z lat 1993 - 1996 stanął na miejscu wcześniejszego, neobarokowego budynku z lat 90. XIX wieku, autorstwa Józefa Święcickiego. (według książki o ul. Gdańskiej)

Nie jest źle, ale nawet nie ma co porównywać z kamienicą, która stała tu wcześniej. W książce o Gdańskiej jest jeszcze jej projekt z 1890 roku.

Niestety nie wydaje mi się aby komuś chciało się burzyć aktualny budynek, żeby odbudować kamienicę >( Miałem nadzieję, że stoi w tym miejscu coś mniej wartościowego :)
See less See more
^^czy moglbys zeskanowac i wrzucic tutaj projekt Gdanskiej 125 Swiecickiego z ksiazki o Ul. Gdanskiej ...niestety tak jak juz wczesniej napisalem zostawilem swoja w ...Bydgoszczy :)
Jak już jesteśmy przy Gdańskiej, to ja nie mogę odżałować kamienicy pod numerem 24 (niestety nie wiem kto ją projektował).

Dla przypomnienia: kamienica po pożarze...

...i dzisiaj

W tym przypadku odbudowa, jak sądzę, jest jeszcze możliwa. Nie trzeba by niczego burzyć, tylko podwyższyć(i pewnie dodatkowo wzmocnić) istniejący budynek.
See less See more
2
^^
:eek2:
i pomyśleć że spora część kamienic wyglądała tak okazale przed wojną :eek:hno:
przy tej rzeczywiście nie wszystko jeszcze stracone - ale nad odtworzeniem zdobień troche pracy by było...
1 - 20 of 50 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.