SkyscraperCity Forum banner

[Bydgoszcz] Basen Olimpijski (Nowa Astoria)

97028 Views 396 Replies 70 Participants Last post by  Din Sevenn
8
Ogłoszony został przetarg na budowę basenu przy ul. Królowej Jadwigi 23. Inwestycja będzie kosztować 100 mln złotych.

Nowy obiekt przy ul. Królowej Jadwigi ma pełnić funkcję sportowo-rekreacyjną. Powstanie w nim między innymi 10-torowy basen olimpijski o długości 50 m i szerokości 25 m. Będzie wykorzystywany przede wszystkim z myślą o treningach sportowych klubów pływackich, a także uczniach bydgoskich szkół.
W nowym obiekcie będą mogły odbywać się zgrupowania klubów sportowych i różnego rodzaju zawody. Basen z miejscowo przegłębionym dnem do 6m (na odcinku 12m), wyposażony będzie w ruchomy pomost, który w zależności od potrzeb będzie dzielił go na dwa mniejsze baseny oraz w jednej jego części ruchome dno o wymiarach 25m x 25m (które umożliwi zmianę jego głębokości od 0 do 210 cm oraz uzyskanie zróżnicowania głębokości w dwóch jego strefach). Dzięki takim nowoczesnym rozwiązaniom technicznym, basen będzie można podzielić na cztery części o różnych głębokościach, gdzie będą mogły odbywać się różne rodzaje zajęć. Przy takim rozwiązaniu basen typowo treningowy stanie się też miejscem rekreacji dla mieszkańców (np. poprzez wydzielenie płytkich stref do gier wodnych, zajęć aerobiku w wodzie itp.), a także miejscem treningu dla nurków (w tym służb ratowniczych).

Widownia basenu liczyć będzie około 450 miejsc. W kompleksie funkcjonować będą m. in. hala rozgrzewkowa, siłownia, szatnie, sale odnowy biologicznej, magazyny na sprzęt. Znajdą się również hangary na kajaki sportowe i rekreacyjne.
Warto podkreślić, że będzie to pierwszy basen olimpijski w regionie. Ostateczny wygląd budynku uwzględnia też uwagi Społecznej Rady ds. Estetyki Miasta.
Postępowanie będzie prowadzone w trybie przetargu ograniczonego na podstawie prawa zamówień publicznych.
Miasto wnioskowało o dofinansowanie z Ministerstwa Sportu i Turyski w kwocie 50 mln złotych. Uzyskało jednak o połowę niższe. Jednakże, dzięki dobrej sytuacji finansowej miasta, można zwiększyć środki na wkład własny inwestycji. Koszt tego zadania szacowany jest na 100 mln zł.
Zgodnie z harmonogramem finansowania inwestycji, zaproponowanym przez Ministerstwo Sportu i Turystyki, przedsięwzięcie jest finansowane od 2017 roku i kształtuję się następująco:
• 2017 r. - 100 tys zł
• 2018 r. – 1 mln zł
• 2019 r. – 8,9 mln zł
• 2020 r. - 15 mln zł
Nowy basen Astorii wraz z całym kompleksem ma być gotowy do 31 stycznia
źródło: http://www.bydgoszcz.pl/aktualnosci/tresc/przetarg-na-budowe-nowej-astorii-ogloszony/

Tak było:

następnie...

A ma być tak...

Zapraszam do dyskusji :cheers:
See less See more
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 397 Posts
No i Gienia nie usunął tego filaru przy wejściu. :( Do tej pory o rodzaju szkła nic nie znalazłem
Ja mam jedynie nadzieję, że ta elewacja nie będzie monolityczna i będzie mieć jakieś prześwity w cor-tenie, jak tutaj:

Inaczej może być trochę przytłaczający efekt, który trudno będzie samą iluminacją złamać.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
450 miejsc to lepiej niż 297. Brawo :)
Wcale nie brawo bo jak na basen to osobiscie uwazam ze o 200 miejsc za duzo. Na basen sie chodzi plywac a nie siedziec na trybunach.
  • Like
Wcale nie brawo bo jak na basen to osobiscie uwazam ze o 200 miejsc za duzo. Na basen sie chodzi plywac a nie siedziec na trybunach.
Dokładnie to samo sobie pomyślałem. Torbyd powinien mieć choćby 500 miejsc, a Astoria max 200.
  • Like
Tylko te 450 miejsc wynika z ilości przestrzeni pod trybunami. Zrobienie tam 200 to żadna oszczędność.
Wizka dupy nie urywa- od Królówki wygląda jak jakieś muzemu
Tak tylko rzuce, że ta wizka to w ogóle jest tragiczna jeśli chodzi o proporcje, z ludzi obok wynika, że wysokość budynku to ok 15m, a na wizce jest wysokości dwukondygnacyjnego klocka za nim :D
No i Gienia nie usunął tego filaru przy wejściu. :( Do tej pory o rodzaju szkła nic nie znalazłem
Szło MUSI! być transparentne.
  • Like
Reactions: 3
Ale te wizki to przecież od Krystiana z bloga, XKF dobrze przypuszczam? A nie jakieś ostateczne wersje.
Ale te wizki to przecież od Krystiana z bloga, XKF dobrze przypuszczam? A nie jakieś ostateczne wersje.
Tak. Nie znalazłem nic lepszego w internecie.
  • Like
Wizka dupy nie urywa- od Królówki wygląda jak jakieś muzemu
Biorąc pod uwagę jak wyglądają budynki basenów - to całe szczęście ;)
Żeby tylko szkło było transparentne.
  • Like
^^ wykonawca wybierze...tylko pozna ceny ;)

PS. No wizki koszmarne...jakby co zapraszam pracownię to pacnę im obrazki, że mucha nie siada, będzie się miało miasto czym pochwalić. Przed wyborami w sam raz. ;) Dla Bydgoszczy będzie 15% zniżki. :D
Ale nie mogę się doczekać basenu 50 m w bydzi. Pewnie wieczorami będę jeździł na Królowej Jadwigi zamiast pod nosem kozystac z basenów w fordonie.
  • Like
Reactions: 2
^^To tak jak ja :banana:
Ale nie mogę się doczekać basenu 50 m w bydzi. Pewnie wieczorami będę jeździł na Królowej Jadwigi zamiast pod nosem kozystac z basenów w fordonie.
Z 50m będziesz miał okazję skorzystać sporadycznie.
Na codzień, aby było więcej torów będzie tak:

https://goo.gl/images/ajLqhw
4
Z dokumentacji projektowej

O szkle
Tafle/panele szklane zespolone o następującej budowie:
8mmESG/ramka/6mmESG+emalia lub sitodruk. Szkło hartowane HST.
Referencyjny produkt:
AGC ESG 8mm Stopray Vision-51 T pos.2 /ramka ciepła+90%Argon / 6mm Planibel
+ emalia pos.3. lub równorzędny
Wielu to interesuje

Z ciekawostek:
Wykonanie prac budowlanych, zgodnie z dokumentacją przetargową, obejmuje realizację basenu wraz z niezbędnymi instalacjami, przebudowę zjazdu z ul. Rejtana, wykonanie nowego oświetlenia ulic Rejtana i Królowej Jadwigi wraz z likwidacją części dotychczasowych lamp, budowę zatoki autobusowej z wiatą przystankową przy ul. Królowej Jadwigi (prawdopodobnie oznaczać to będzie utworzenie postulowanego od lat przystanku w tym miejscu) oraz zjazdów publicznych z tej ulicy.

Przed budynkiem, od strony rzeki powstanie taras, w którym będą znajdowały się pomieszczenia z bezpośrednimi wyjściami na nabrzeżny bulwar. Wnętrza basenu również będą wykonane z elementów stalowych i płyt cortenowych. Projektanci uwzględniają też stworzenie w holu budynku „zielonych ścian” w formie pionowych klombów.

Budowa i odbiory mają zakończyć się do 30 stycznia 2020 - same prace do 29 listopada 2019.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Z 50m będziesz miał okazję skorzystać sporadycznie.
Na codzień, aby było więcej torów będzie tak:

https://goo.gl/images/ajLqhw
Żarty chyba sobie robisz? Poważnie taka jest praktyka na basenach olimpijskich?
1 - 20 of 397 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.