SkyscraperCity Forum banner

[Bydgoszcz] opuszczone, niedokończone, zniszczone ...

292850 Views 1173 Replies 128 Participants Last post by  BYDZIAK 1958
tu mam nadzieje zabiorę się kiedyś i zrobię porządny spis treści ;)
Jeśli ktoś ma nadmiar wolnego czasu i chciałby pomoc w tej żmudnej mrówczej pracy to proszę o kontakt na PW. Jestem otwarty na propozycje.

PS: zawartość postu nr 1 doklejona do postu nr 3
581 - 600 of 1174 Posts
Może ktoś z Was wie, co się z nim stało?
BYDZIAKU, tutaj jest troszkę o tym szynobusiku:
http://forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=9&t=162&start=120
post AERO z 30 maja 2011, pewnie już golimy nim się, albo go wywieźli do następnej przechowalni. Szlag mnie trafia jak widzę co w tym naszym "kochanym " mieście wyprawia się z zabytkami:eek:hno:
Dzięki, Artek82. Kolor tego wagonu sprawia wrażenie, ze był pomalowany jakąś farbą konserwującą. Więc może jeszcze nim się nie golimy... Na dalszych zdjęciach stały małe zapomniane 'lokomotywki', chyba tego samego typu co spalone Myślęcińskie. Być może były by szansą na reanimację kolejki w Myślu... Wiem, wiem , koszty...

Krajan. Nie bywam w tamtym rejonie i dlatego Twój materiał, przynajmniej dla mnie, jest bardzo przejrzysty i ciekawy. :)
2
Mój starszy kolega Kola, o którym kilka razy już pisałem przysłał mi dwie fotki starego domku na Grotgera, który latem się palił. Były tu już fotki tej chatki, a właściwie ruiny...
Od tamtego czasu nic się nie zmieniło.

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
See less See more
10
Witam po przerwie :) Dzisiaj wybrałem się na spacer w okolice Belmy. Jeżeli wrócicie się na początek tego tematu, to znajdziecie tam zdjęcia w poście numer #3 z tego miejsca.

Na początek brama wjazdowa dla pociągów, torów nie ma, podkładów również..

Za bramą:

Obok jakaś budowa, możliwe że spalarnia zwłok, bo gdzieś w tej okolicy budują ją:

Słupy ogołocone z kabli, widziałem nawet izolację z jednego z nich.

Rampa:

Druga strona budynku:

A co to?

CDN
See less See more
10
Dwie takie dziury znalazłem:

Droga w kierunku budowy:

Przez szpary widać w tym budynku maszyny:

Zjazd z rampy:

Do dwóch pomieszczeń można wejść:

Na dach też można wejść, ale bez kogoś na czatach nie wejdę tam :lol:

Skrzyneczka:

CDN
See less See more
14

Całość była ogrodzona płotem oraz murem, teraz stoi tylko betonowy mur:

Tędy 'szło' torowisko:

Żegnamy się z budynkiem:

Drewniany podkład, jedyny jaki znalazłem:

Drugi budynek:

Trochę zapuszczony..

Byłego torowiska ślad ciąg dlaszy:

Dochodzimy do bramy:

Ktoś tutaj imprezuje?

Piesio mnie obszczekał, a następnie podszedł się przywitać :)

Na dzisiaj tyle, może innym razem pójdę w drugą stronę, ave :)
See less See more
Krajan, dzięki za obszerną fotorelację. Tym bardziej,że wychodzi na to,że właśnie w tym celu się tam wybrałeś...

(...)
Piesio mnie obszczekał, a następnie podszedł się przywitać :)
^^ Bo pewnie na początku wyczuł zapach Benia... :)
Rampapapam, rampapapam, rampapapam, oh mama, mama, mama I just shot a man down :lol:

Przepraszam, skojarzenie... ;)

Krajan, czy znasz historię tych zakładów? Obecnie to zbrojeniówka, ale co było tam wcześniej? Od kiedy te budynki są opuszczone i co się w nich działo? Wiesz coś?
trzeba temat zapodać na forum BUNKRA - jestem przekonany, że dowiecie się wszystkiego :)
Wydaje mi się że to tu pasuje :)
Sporo zdjęć w artykule, polecam zainteresowanym taką tematyką, sam miałem już kiedyś okazję zwiedzić te bunkry na żywo z zewnątrz i wewnątrz z Panem Butkiewiczem jako przewodnikiem wycieczki :D

Bunkry z czasów wojny atrakcją turystyczną Kapuścisk
http://bydgoszcz.gazeta.pl/kapuscis...ojny_atrakcja_turystyczna_Kapuscisk.html?bo=1
7
Z narażeniem zdrowia i życia, pod osłoną nocy (ok, wieczoru) wybrałem się na misję "Browar". Oto relacja:

CDN
See less See more
7

W sumie fajne ruiny. Szkoda, że w ścisłym centrum miasta.
See less See more
Misję Browar uznaję za udaną :) mam nadzieję, że po wybudowaniu Galerii Kujawskiej i na miejscu gdzie niegdyś wytwarzano Kujawiaka coś powstanie.
Misja zakończyła się bilansem pięciu browców :D

A na rzeczonym miejscu ma powstać zespół apartamentowców:
http://bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85301,7283805,Apartamenty_w_starym_browarze.html
Czy w związku z rozpoczęciem wyburzeń Ortisu pod GK coś się ma zmienić w kwestii apartamentowców?
w niedzielę zapraszam na spacer po miejscach gdzie znajdują (znajdowały) się schorny przeciwlotnicze. Przejdziemy też przez jeden z nich (schron przekazany stowrzyszeniu).
w niedzielę zapraszam na spacer po miejscach gdzie znajdują (znajdowały) się schorny przeciwlotnicze. Przejdziemy też przez jeden z nich (schron przekazany stowrzyszeniu).
O niedzielnej wycieczce ^^ http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20111111/TURYSTYKA/995599831

Raz już byłem ale może się wybiorę ponownie... Wtedy leżał już śnieg i mniej było widać :)
581 - 600 of 1174 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.