Jakie? 
Pomysłodawcą jest plastyk miasta czyli Marek Iwiński, a Sławomir Marcysiak to konserwator. Z przewodniczącym Rady byliśmy przeciwni powstaniu muralu w tej formie, ale miał już akceptację plastyka.Czy Marcysiak chce ubogacic muralem kazda wolna sciane w miescie? Staralem sie go zrozumiec czasami, ale czy on nie moze juz zajac sie malowaniem obrazow w zaciszu domowym, bo na miejskiego plastyka to sie nadaje jak sledz do sernika.![]()
Bydgoszcz bogatsza o nowy mural
Na ścianie kamienicy u zbiegu ulic Śniadeckich i Gdańskiej pojawił nowy mural. Zobaczyć na nim możemy m.in. budynki, symbole Bydgoszczy.www.bydgoszcz.pl
Plandekę można zdjąć, a mural na którym zarabia wspólnota jest niestety dość trwały. Mógłby być chociaż w klimacie retro to byłoby zupełnie inaczej. Oprócz kilku udanych powstało w Bydgoszczy sporo nieudanych murali i potrzebny nam powrót do jakości, a nie ilości.Biorąc pod uwagę, że zawsze tam wisiała jakaś szpetna plandeka, to zmiana na + ...
Za to przy dworcu zniknęła retro ściana, wiadomo coś w temacie?
Przepraszam. Moj blad. Chodzilo mi faktycznie o plastyka miejskiego.Pomysłodawcą jest plastyk miasta czyli Marek Iwiński, a Sławomir Marcysiak to konserwator. Z przewodniczącym Rady byliśmy przeciwni powstaniu muralu w tej formie, ale miał już akceptację plastyka.
Z tej dwójki lepszy mural to, moim zdaniem, ten "Jutrzenki", ale też przestrzeń o dużo niższej randze. Gdańska to inna klasa i wymaga innej jakości. Za to oba murale Juliana Nowickiego wpasowały się w Gdańską świetnie i dla mnie ta dwójka wystarczy.
Plandekę można zdjąć, a mural na którym zarabia wspólnota jest niestety dość trwały. Mógłby być chociaż w klimacie retro to byłoby zupełnie inaczej. Oprócz kilku udanych powstało w Bydgoszczy sporo nieudanych murali i potrzebny nam powrót do jakości, a nie ilości.
Retrościany to komercyjny projekt na określony, wykupiony przez reklamodawców czas. Stąd co jakiś czas zmiany. Czy są nowi najemcy nie wiem.
- Przez co najmniej 12 miesięcy pl. Wolności będzie placem budowy - zapowiedział wiceprezydent, dopowiadając, że wykonawca prac na zlecenie miasta dostanie zadanie, by część z kwiaciarniami była gotowa w pierwszej kolejności. - Żeby handlujący kwiatami "mogli jak najszybciej wrócić do pracy".