Bydgoskie Centrum Finansowe a w środku rodzinny sklep z gaciami.
Przecież równie dobrze można mieć lokal na Długiej i się otworzyć w niedzielę.
Ale budynek nie stał się bezpański. Jeden inwestor sprzedał, inny kupił. Umarł król, niech żyje król!Inwestor już dawno sprzedał ten budynek, teraz właścicielem jest jakaś bydgoska firma.
Napisz coś więcej o tych koncepcjach.To powinno wrócić do funkcji handlowej i dawnych koncepcji rozbudowy, które poprawiały wygląd budynku i rozszerzały o przestrzeń biurową.
Były min. cztery. Konserwator opiniował na pewno dwie, ale nie wiem jaką decyzję podjął.Napisz coś więcej o tych koncepcjach.
Tyle lat już mnie nurtowało czemu tak marnują tę nieruchomość. Oby jak najszybciej to zabudowali. Czyli co? Lines, wąskie okna i szary tynk imitujący panele na elewacji?Poza tym szykuje się zabudowa biurowa na narożniku Zduny-Warmińskiego-Podolska.
^^ Chyba że chodzą z pytanie...Panie...za ile nam Pan to narysuje jako PB i dlaczego tak drogoColian chodzi po biurach architektonicznych i zamawia koncepcje na Garbary, także będzie nie tylko zmiana projektu ale prawdopodobnie również biura.
Poza tym szykuje się zabudowa biurowa na narożniku Zduny-Warmińskiego-Podolska.
Na „Zaprojektowane w Bydgoszczy” poświęciłaś kilka postów bydgoskim neonom. Które z nich przywróciłabyś do życia?
Neon Savoya – bo to ikona. Bardzo ciekawy był też neon BWA – Galerii Miejskiej w Bydgoszczy. Można by go przywrócić, ponieważ coraz częściej instytucje kultury wracają do tego typu instalacji. Podoba mi się też neon sklepu obuwniczego Calypso z ulicy Gdańskiej – tam dziś również znajduje się sklep z butami. Warto tworzyć też nowe neony i stylizowane reklamy, takie jak ten na budynku dworca Bydgoszcz Leśna.
Wiemy, że plastyk miejski planuje wyeksponować prywatną kolekcję świetlnych reklam. Gdzie widzisz dobre miejsce do realizacji tego zamierzenia?
Zastanawiałam się nad tym – i bardzo się cieszę, że jest taki pomysł, ale obawiam się, czy wyeksponowanie ich w tym samym miejscu nie sprawi, że jeden neon zdominuje drugi. Wolałabym, aby były zainstalowane pojedynczo, ale to wiąże się z dużo większym nakładem finansowym.
Czy we współczesnych bydgoskich realizacjach architektonicznych jest coś wartego docenienia?
Cieszę się, że powstają w Bydgoszczy wysokie budynki. Nie powinny jednak one przytłaczać zabudowy historycznej. Nabrzeże Brdy jest więc dobrą lokalizacją dla tego typu obiektów, ale czytałam też wiele negatywnych opinii na ten temat. We współczesnych realizacjach urbanistycznych ciężko znaleźć coś dobrego – architekci pozostawiają za mało przestrzeni pomiędzy budynkami, znacznie mniej niż w okresie PRL-u. Nowe osiedla są grodzone, odcinają się od tkanki miejskiej. Zamiast tworzyć projekty o większej skali, deweloperzy patrzą tylko na swój kawałek ziemi.
Podoba mi się za to nowy budynek Dworca Głównego. Lubię go wieczorem, kiedy jest podświetlony – wygląda wtedy bardzo delikatnie. To bardzo ciekawy projekt, ponieważ nawiązuje do mojej ulubionej architektury modernistycznej i umożliwia zobaczenie dworca wyspowego.
Co sądzisz o niedawno zaprezentowanej wstępnej koncepcji Osiedla BociaNowe?
Podoba mi się, że tereny przy Rycerskiej zostaną zagospodarowane. Mam nadzieję, że Moderator pozostawi dużą część historycznej zabudowy. Infrastruktura postindustrialna ma bardzo ciekawy klimat oraz charakter i należy ją chronić.