SkyscraperCity Forum banner

[Bydgoszcz] Rewaloryzacja Śródmieścia

395986 Views 2520 Replies 151 Participants Last post by  kurt_poz
Plac w centrum miasta czeka na zabudowę. Jest pomysł

Dwa okna z czasów zaboru pruskiego blokują budowę, dzięki której wreszcie porządnie wyglądałby szpetny plac przed Rywalem. Inwestor od kilku lat bezskutecznie domaga się, aby miasto doprowadziło do ich zamurowania.

Oba małe okna na strychu domu widać świetnie z ul. Gdańskiej. Stamtąd jest także najlepszy punkt obserwacyjny na obskurne namioty handlarzy ciuchami, które od kilku miesięcy szpecą róg ul. Gdańskiej i Śniadeckich - samo centrum Bydgoszczy.

Plac przed Rywalem wygląda jak osiedlowe targowisko rodem z początku lat 90. Do naszej redakcji zgłaszają się czytelnicy, którzy domagają się uporządkowania tego zaniedbanego miejsca, ale bałagan w tym miejscu to standard od lat. - Na tym placu już dawno stałby hotel jednej ze znanych międzynarodowych sieci, ale inwestycja została wstrzymana z powodu okien, które znajdują się na szczytowej, nośnej ścianie kamienicy przy ul. Śniadeckich 2 - zaskakuje "Wyborczą" Witold Szulc, właściciel tej narożnej działki. Kupił ją pięć lat temu. - Ponieważ nie mogę zrealizować tej inwestycji, wynająłem działkę prywatnej osobie i to ona zarządza teraz tym terenem. Kupiłem ten grunt za duże pieniądze, nie mogę pozwolić sobie, żeby stała nieużywana.

Wielki baner z numerem telefonu i napisem "Wynajmę teren" wisiał także wczoraj.

"Wyborcza" znalazła przyczynę problemu. Sięga czasów sprzed 100 lat i rządów kajzera Wilhelma II. Kamienica przy Śniadeckich 2 została zbudowana w 1905 roku. Zaprojektował ją znany w Bydgoszczy niemiecki architekt Fritz Weidner. Okna na szczytowej ścianie poddaszu pojawiły się później, ale jeszcze za czasów zaboru pruskiego. - Mamy tu prawdopodobnie do czynienia z samowolą budowlaną, ale usankcjonowaną już przez czas. Okna nie powinny bowiem zostać wstawione na ścianie frontowej, która jest granicą działki - mówi Sławomir Marcysiak, miejski konserwator zabytków.

Okna to największy problem, ale niejedyny. Z czasem w ścianie feralnej kamienicy zostały także wykute okna i drzwi na parterze budynku - to wejście do sklepu muzycznego.

- Inwestycja, którą chciałem zrealizować na mojej działce, miała przylegać do tej kamienicy. Myślałem, że zamurowanie tych okien będzie formalnością. Stało się inaczej - mówi Szulc.

Kamienica przy Śniadeckich 2 należy do Administracji Domów Miejskich. - Rzeczywiście istniejące otwory okienne usytuowane w szczytowej ścianie budynku wspólnoty mieszkaniowej przy ul. Śniadeckich 2 kolidowałyby z planowaną kilka lat temu przy ul. Gdańskiej, prywatną inwestycją - przyznaje Magdalena Marszałek, rzeczniczka ADM. - Aby inwestycja została zrealizowana, zgodnie z aktem notarialnym z 2010 roku właściciel musi z nami zawrzeć obustronne porozumienie w sprawie zamurowania tych otworów, przed złożeniem wniosku o uzyskanie pozwolenia na budowę. Niestety, do teraz nie otrzymaliśmy opracowania koncepcji zagospodarowania terenu ani informacji o tym, że jest prowadzone w tej sprawie jakiekolwiek postępowanie - tłumaczy rzeczniczka.

Szulc rozkłada ręce. - Przecież miałem projekt, gotowa była już nawet wizualizacja. O tej inwestycji informowały media. A ja pisałem w sprawie okien do prezydenta i ADM. Nie dostałem odpowiedzi. Cały czas cierpliwie czekam i liczę na zdrowy rozsądek urzędników - mówi.

ADM broni się. - Nasze działania nie są podyktowane złą wolą ani tym bardziej chęcią uniemożliwienia realizacji inwestycji wpływających na poprawę estetyki naszego miasta - mówi Marszałek. - Właściciel działki powinien przedłożyć ostateczną propozycję jej zagospodarowania ADM i wspólnocie mieszkaniowej, podjąć działania związane z umożliwieniem realizacji inwestycji zgodnej z ustalonymi warunkami zabudowy z 2008 roku oraz zapisami aktu notarialnego, ze służebnością gruntową włącznie - wyjaśnia.

- Ze wspólnotą dogaduję się dobrze od kilku lat w wielu sprawach, ona jest za kompromisem. Problem jest tylko w kontaktach z ADM - mówi Szulc, który chce jak najszybciej załatwić sprawę.

Sławomir Marcysiak, miejski konserwator zabytków, uważa, że trzeba znaleźć kompromis, a nie tylko przerzucać się papierami. - Przed wojną w tym miejscu stała kamienica, w której urodził się wybitny malarz Walter Leistikow. Planowana inwestycja nawiązywała do historycznej zabudowy. Pozwoliłaby uporządkować ważny teren w centrum miasta, a przy okazji Rywal byłby mniej eksponowany - twierdzi.

Cały tekst: http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,48722,17688320,Plac_w_centrum_miasta_czeka_na_zabudowe__Jest_pomysl.html#ixzz3W8ObGpOc
See less See more
581 - 600 of 2521 Posts
Ciekawe jak by wyglądał gdyby go podnieść o dwie kondygnacje..
Wystarczyło poprosić ;)

Zapewne tak:
See less See more
  • Like
Reactions: 4
Żółff;154221738 said:
Wystarczyło poprosić ;)

Zapewne tak:
^^ Kozacko! Piękne w swej prostocie...nie mogę się napatrzeć. W podobnym stylu powinien być zrobiony remont Urzędu Wojewódzkiego...wymiana stolarki na antracytową/czarną byłaby strzałem w 10kę. Kurde...serio aż powiedziałem wow na głos. Świetnie wygląda!:cheers::cheers:

PS. hahahaaha tak mi się spodobało że nie skapnąłem się że dodałeś 2 piętra :rofl: jako wybredny user ta propozycja zyskuje moją aprobatę :) ;) tak powinno to wyglądać. :)

Pałac Młodzieży:

Pałac 2 by Kamil Fita, on Flickr
^^ Żeby nie było 2 pietra niższy też mi się podoba w tym malowaniu. Dobry budynek...niestety lata 90te wyrządziły sporo krzywd dobrym formom z lat wcześniejszych...zupełnie niesprawiedliwie rujnując im reputacje. Jeszcze sporo budynków można by tak odremontować żeby daleko nie patrzeć wieżowiec na Dworcowej czy Bank Pocztowy, Projprzem...i naprawdę sporo innych. Boję się ten modernizacji wieżowca BP... :/
See less See more
W temacie "rewaloryzacja Śródmieścia": kogo tak naprawdę trzeba przekonać do nie-Nowo-Mazowieckiej?
przedsiębiorcy z ul. Śniadeckich również wskazali, że na wlotach skrzyżowań Śniadeckich - Gdańska - Krasińskiego, Krasińskiego - 3-Maja - Staszica i rondo Ossolińskich tworzą się stany zatorów oraz zwrócono uwagę mogą wystąpić problemy z dojazdami pojazdów służb ratowniczych. Pan Maciej Gust poinformował, że Kolegium Prezydenta zdecydowało o wstrzymaniu projektowania [ddr] na opisywanym odcinku. Pan Maciej Gust zwrócił uwagę, że kluczowym problemem jest również zapewnienie sprawnego przejazdu na skrzyżowaniu Krasińskiego - 3-Maja - Markwarta oraz płynnego ruchu na ul. Markwarta (dojazd do ronda Ossolińskich). W celu zapewnienia "rozłożenia" ruchu w rozpatrywanym obszarze niezbędne jest rozbudowa Trasy W-Z i budowa ul. Nowomazowieckiej.

2016, http://www.zdmikp.bydgoszcz.pl/atta... ds. polityki rowerowej Miasta Bydgoszczy.pdf
Bo poza tym, wszędzie w cywilizowanym świecie już wiedzą, że dokładanie nowych dróg nie prowadzi na dłuższą metę ani do "zapewnienia sprawnego przejazdu", ani "płynnego ruchu", ani też nie "zapewnia rozłożenia ruchu" (Prawo Lewisa-Mogridge’a)
  • Like
Reactions: 5
Pan Maciej Gust to jeden z tych którzy stanowią "beton ZDMIKP". Nie akceptuje pasów w jezdni dla rowerzystów. Od początku pomysłu trasy rowerowej od Łęczyckiej do Dworca Głównego, różnymi sposobami próbuje to storpedować.
  • Like
Reactions: 2
W temacie "rewaloryzacja Śródmieścia": kogo tak naprawdę trzeba przekonać do nie-Nowo-Mazowieckiej?
Bo poza tym, wszędzie w cywilizowanym świecie już wiedzą, że dokładanie nowych dróg nie prowadzi na dłuższą metę ani do "zapewnienia sprawnego przejazdu", ani "płynnego ruchu", ani też nie "zapewnia rozłożenia ruchu" (Prawo Lewisa-Mogridge’a)

Celna uwaga! Tworzenie nowych ulic, nowych pasów ruchu rozładowuje korki na parę tygodni, a później przyczynia się do ich zwiększenia... Śniadeckich/ Krasińskiego/ Markwarta powinny mieć po 1 pasie ruchu, wytyczoną DDR z kontraruchem.
Do handlowców: z pędzącego samochodu nie zobaczymy waszej witryny, tylko z pozycji pieszego, rowerzysty lub kierowcy jadącego 30 km/h.
  • Like
Śniadeckich/ Krasińskiego/ Markwarta powinny mieć po 1 pasie ruchu, wytyczoną DDR z kontraruchem.
- Śniadeckich ma de facto 1 pas ruchu
- Krasińskiego zaraz będzie miała, ale bynajmniej nie pod DDR, a pod zwiększenie miejsc parkowych na obustronne (bo "przypadkiem" w pobliskiej kamienicy, shandlowanej dzięki "czyścicielom kamienic", nie ma możliwości wytyczenia parkingu w podwórzu) - co zamyka pociągnięcie ddr/pasów na "zawsze"
- Markwarta - w obecnym układzie zarządzającym to "nigdy"
  • Like
Reactions: 1

Śniadeckich ma tak z 1,5 pasa rachu :p
a poważnie, to powinien tam być 1 pas ruchu, DDR i uwolnione chodniki...
  • Like

Śniadeckich ma tak z 1,5 pasa rachu :p
a poważnie, to powinien tam być 1 pas ruchu, DDR i uwolnione chodniki...
Jeżdżę codziennie (rowerem) Śniadeckich około 14-15 od Pomorskiej do Gdańskiej. I tam są zawsze dwa rządki aut (które środkiem wyprzedzam ;) )
No ale malunków na asfalcie nie ma.
- Krasińskiego zaraz będzie miała, ale bynajmniej nie pod DDR, a pod zwiększenie miejsc parkowych na obustronne (bo "przypadkiem" w pobliskiej kamienicy, shandlowanej dzięki "czyścicielom kamienic", nie ma możliwości wytyczenia parkingu w podwórzu) - co zamyka pociągnięcie ddr/pasów na "zawsze"
A póki co, samochody stoją tam sobie na zakazie B-36 z odholowaniem.
Jeżeli dobrze liczę to będzie nadbudowa o 1 piętro od strony Dworcowej i 2 piętra od strony Królowej Jadwigi.
Tak, ale nadbudowa to drugi etap, na który jeszcze nie ma pozwolenia, ale raczej niedługo będzie.
Fajna elewacja, ale układ brył gorszy niż pierwowzór i jeszcze wypełnione podcięcie narożnika. Liczyłem, że będzie lepiej.
  • Like
Reactions: 1
581 - 600 of 2521 Posts