SkyscraperCity Forum banner

[Bydgoszcz] River Tower [65m]

490319 Views 1584 Replies 170 Participants Last post by  BYDZIAK 1958
Dotychczas nadal w kwestii planów i spekulacji, teraz chyba już całkowicie potwierdzony budynek od KWK Construction.

Plus dwie miniaturki (KLIK!)
- - - - - -

(Więcej TUTAJ)

Ze strony inwestora:

Firma KWK Construction przygotowuje się do kolejnej inwestycji – realizacji najwyższego budynku mieszkalnego w Bydgoszczy - RIVER TOWER! 20 – kondygnacyjny wysokościowiec powstanie na działce przy hali „Łuczniczka”. RIVER TOWER to budynek o wysokości 60 metrów. Jest zlokalizowany w najlepszym do tego typu inwestycji miejscu - blisko centrum, wokół bardzo dużo zieleni, zapierajacy dech w piersi widok na rzekę Brdę, w pobliżu znajdują się wszystkie możliwe sklepy oraz Focus mall. Pragniemy zauważyć, iż w odległości ok 400m z okien Towera posiadamy piękny widok na most uniwersytecki z pylonem w tle który zrobi ogromne wrażenie na mieszkańcach, nieopodal znajdują się korty tenisowe i szkoła oraz hala sportowo – widowiskowa Łuczniczka, którą systematycznie odwiedzają sportowcy, muzycy, biznesmeni czy też organizowane są różne imprezy dla mieszkańców miasta.

Przy naszej inwestycji znajduje sie kładka łącząca ulicę Toruńską z ulicą Jagiellońską, skąd mieszkańcy apartamentowca będą mogli szybko dojść do pobliskiej galerii FOCUS MALL. Obecnie w parku Łuczniczka prowadzone są prace budowlane które doprowadzą do wybudowania przy naszej inwestycji przystanku tramwaju wodnego. Planowana jest również budowa prywatnej mini – mariny - małego portu przystosowanego do przybijania, cumowania i postoju jachtów i innych niewielkich jednostek pływających. W chwili obecnej jesteśmy na etapie koncepcji i projektu - w obiekcie o wysokim standardzie powstanie restauracja, w której można będzie zjeść posiłki całego dnia i spotkać się z przyjaciółmi, 3- poziomowy garaż, a dla osób ceniących sobie zdrowy tryb życia nie zabraknie pomieszczenia siłowni, resztę pięter zajmować będzie w sumie 140 mieszkań. Ze względu na sąsiedztwo rzeki, żadna z kondygnacji nie zostanie wybudowana pod ziemią. Cały obiekt będzie monitorowany. Na terenie inwestycji zaplanowana jest również strefa zabaw dla dzieci. Już wkrótce będziemy mogli przekazać Państwu więcej informacji o szczegółach i harmonogramie tej inwestycji, w związku z czym wszystkie osoby zainteresowane zapraszamy do śledzenia informacji na naszej stronie internetowej.

RIVER TOWER w liczbach:
- powierzchnia działki 3880 m2;
- powierzchnia zabudowy 1357 m2 (35%);
- powierzchnia użytkowa mieszkań 9880 m2 (ok. 140 lokali);
- miejsca parkongowe w budynku: 73;
- miejsca parkingowe na terenie: 67;
- liczba kondygnacji: 20;
- kondygnacje 0,1, 2 przeznaczone są na parking;
- kondygnacje 3 - 17 mieszkania o pow. od 42 - 71 m2;
- kondygnacje 18 - 20 apartamenty o pow. od 129 - 258 m2;
- kondygnacja 0 - restauracja (200 m2);
- kondygnacja 4 - siłownia (65 m2);
- kondygnacja 4 - strefa zabaw dla dzieci (46m2).
http://www.kwk.bydgoszcz.pl/dorealizacji,26,l1.html

Dodatkowo na stronie inwestora możemy znaleźć nastepujace informacje:

14.01.2014 - Projekt RIVER TOWER został pozytywnie zaopiniowany przez Miejską Komisję Urbanistyczno-Architektoniczną.
14.04.2014 - Projekt River Tower już w najbliższych dniach zostanie złożony wniosek o wydanie pozwolenia na budowę!
Nasza firma przeszła kolejny etap związany z realizacją RIVER TOWER - 30.04.2014r Rada Miasta Bydgoszczy Uchwałą LVII/1205/14 wyraziła zgodę na ustanowienie prawa służebności drogowej – prawa przejścia i przejazdu na nieruchomościach gruntowych będących własnością Miasta Bydgoszczy, położonych przy ul. Toruńskiej (dz. 2/3, 2/4 oraz 8/2)na rzecz każdoczesnego właściciela lub użytkownika wieczystego nieruchomości gruntowej położonej przy ul. Toruńskiej 57A, stanowiącej działkę 8/4. Stosowny akt notarialny pomiędzy KWK Construction a Miastem Bydgoszcz, ustanawiający służebność, został podpisany 26.05.2014. Jest to kolejne dla nas zielone światło aby móc rozpocząc inwestycję. W związku z powyższym w najbliższych dniach nasza firma będzie składała wniosek o pozwolenie na budowę.
Całość działu "aktualności", a także przykładowe mieszkania znaleźć można TUTAJ.

Dodatkowo z mojej korespondencji z inwestorem wynika także, że:

Jesteśmy w trakcie kompletowania całej dokumentacji jaka jest potrzebna do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę. Wszystkie informacje dotyczące inwestycji znajdują się na naszej stronie internetowej – kwk.bydgoszcz.pl, w zakładce http://www.kwk.bydgoszcz..pl/106,l1.html są pokazane rzuty lokali mieszkalnych. W chwili obecnej (...) przyjmujemy zapisy na mieszkania. Wystarczy napisać informację jakim lokalem jest się za i na interesowanym. Mieszkania o powierzchniach 40 bądź 44m2 są dostępne właściwie na każdej kondygnacji.
Cena za 1m2 lokalu mieszkalnego będzie w granicach 6000-8000zł w zależności od wyboru piętra i strony świata – ostateczne ceny wszystkich mieszkań są jeszcze w trakcie przeliczania.
Wszelkie wytłuszczenia są moje, ale na ich podstawie można chyba śmiało powiedzieć, że zostaje nam czekać na wbicie łopaty i robić relacje z budowy. Mamy kolejny apartamentowiec w Bydgoszczy! :)

PS:
Sprawdziłem dwa razy czy na forum nie ma już wątku o River Tower i wychodziło mi, że nie, ale jeśli jest inaczej, to proszę o info albo od razu notkę do administracji o scalenie wątków :)
See less See more
3
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 1585 Posts
Chyba jeszcze sie troche pospieszyles ( chcialbym sie mylic). Lepiej bylo poczekac do wbicia przyslowiowej lopaty
  • Like
Reactions: 2
Myślę, że zapisy na mieszkania i wniosek o pozwolenie na budowę są "dobrym początkiem", by uznać, że cała inwestycja jest już pewna.
Pewnym budowy można być dopiero jak wjadą maszyny budowlane. Nawet ogrodzenie terenu nie daje pewności. Ale wątek może być, mniej pewne inwestycje już miały swoje wątki ;)
czekam na to wbicie łopaty, projekt jest jak już nie raz pisałem zarąbisty!
Od dłuższego czasu trzymam kciuki za ten projekt. Bydgoszcz pomalutku zaczyna piąć się w górę. :)
Przydałoby się otagować ten wątek jako "Bydgoszcz" co najmiej. Ja z jakiegoś powodu nie mogę.
^^ Tagować może tylko administrator i moderator. Z tego co widziałem to już było zgłoszone gdzie trzeba ;)
Dokładnie w jakim miejscu na stanąć kolejny skyscraper? :D
to jest chyba ta działka tuż za przystankiem tramwaju wodnego patrząc z kładki Esperanto
Dokładnie w jakim miejscu na stanąć kolejny skyscraper? :D
Toruńska 57 A
https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zwhaAzPvveRk.kwdauPq0s204

W zasadzie nie da się bliżej Łuczniczki budować, a jednocześnie nie jest to bezpośrednio przy samej TU ;). Jak zaczynali budować pylony, to zastanawiałem się czy to nie będzie za blisko, ale widać, że aż tak blisko nie jest, a od drugiej strony są tereny zielone, które raczej zawsze będą terenami zielonymi :)

Dodałem do mapki też odległość od przystanku tramwajowego i tramwaju wodnego. Jeśli tramwaj wodny będzie częsciej kursował, to może ma nawet szansę zacząć pełnić funkcję czegoś więcej, niż atrakcji dla turystów? Tak czy inaczej miejsce skomunikowane już lepiej być nie mogło :)

EDIT:
A i jeszcze świeże info od KWK:

Planujemy zakończyć inwestycję na koniec I kwartału 2016
NH - do końca 2015
RT - do końca I kwartału 2016

A po skończeniu RT nudy? Trzeba kolejnych wyższych budynków w planie, żeby zacząć przed końcem tych inwestycji :D
^^
Przy okazji zwróć uwagę jak wielką różnicę robi tutaj zrobienie wykopu pod parking podziemny. Przy NH męczyli się dwa poziomy w górę, a tutaj dla łatwiejszych prac zrobią parking mniejszy, za to wkomponowany w bryłę budynku. W efekcie obie inwestycje dzielić będzie bodajże z rok pod względem rozpoczęcia budowy, a zakończenie będzie ledwie na przestrzeni kwartału. Ba! W dodatku NH jest niższe, a ostatnie kilka pięter NH ma bardzo małą powierzchnię, kiedy tutaj praktycznie do samej góry masz tak samo wiele powierzchni do wybudowania.

Natomiast co do "wyższych" budynków to jeszcze pamiętaj o:
- Atruim park - 12 pięter
- RiverSide Business Center, Fordońska 2 - 12-14 "kondygnacji nadziemnych"

EDIT:
Swoją drogą wszystko od Arkady ;)
Jakoś czuje ten termin RT (pierwszy kwartał 2016) jako mało realny... myślę że klientów pozyskuje póki co NH... w ogóle dwa przedsięwzięcia naraz w tej samej nowej na nasze realia formie są dość ryzykowne z czego zdają sobie zapewne sprawę twórcy RT... Przypuszczam że na razie to z ich strony sondowanie rynku... ale obym się mylił i niech przypomina to wyścig złotej z cosmopolitanem ;)
Podoba mi się lokalizacja (bliskość centrum, KM, wody) w okolicy jest jedna, zaraz druga galeria, piękne tereny spacerowe, blisko też do wydarzeń sportowych. Jedyne minusy to brak kładki przy TU (choć jest esperanto, ale i tak brak, bo jednak byłoby dojście i dojazd na Wzgórze Wolności) no i szkoda że nie ma wjazdu na TU na Toruńskiej.

Poczekajmy na budowę, kolejny świetny impuls do dalszego remontu bulwarów i odwrócenia się do rzeki!

Plus kolejny - z kładki Esperanto będą wychodziły wspaniałe zdjęcia do wątku :)
Fajny projekt :eek:kay:. W sumie niezłe bydlę, ale nie ma się wrażenia molochowatości :|. Trzymam kciuki! :cheers:
Dla mnie ta inwestycja ma kilka bardzo słabych punktów.

Po pierwsze bardzo zachowawczy, nienowoczesny i słaby standardowy rozkład pomieszczeń. Wiem, że to w dużej mierze przypadków można przekonstruować, ale gdy już od początku nawet te najdroższe mieszkania są bardzo nieciekawe w rozkładzie - to zniechęca potencjalnych klientów. Jak to może być, że w mieszkaniach nawet tych 144 metrowych łazienka ma tylko 4,5 m2? Dodatkowo bardzo często łazienka nie ma zaprojektowanej muszli ustępowej! Jest tylko osobna toaleta! To mało funkcjonalne i niezgodne z dzisiejszymi oczekiwaniami. A gdzie bidet? A gdzie miejsce zarówno na wannę jak i prysznic? Dodatkowo pięć pokoi plus salon i kuchnia? To dla rodzin z trójką, czwórką dzieci? Coś się chyba target pomylił. Oczywiście widzę jak często można z tego wyjść i zaproponować lepszy rozkład, ale to niedobrze świadczy o zamysłach projektantów, bo tym zamożnych ludzi nie skuszą. Trzeba będzie w większości wypadków nowych aranżacji wnętrz.

Po drugie słabe ułożenie orientacji budynku i mieszkań według stron świata. Niby najciekawsze mieszkania od strony rzeki, a są jednocześnie mieszkaniami ciemnymi, bo w głównej mierze z oknami od północy. Ściany zaś wschodnia i zachodnia mają loggie, które swoimi bocznymi ściankami niepotrzebnie ograniczają i tak niedługi czas zaglądania światła słonecznego. Oczywiście jest druga wieża, ta południowa, ale ona jest już w kierunku Toruńskiej i teoretycznie mniej atrakcyjna, bo dalej od rzeki i przy linii tramwajowej. A można było to zaprojektować dużo sprytniej pod tym względem. Konkurencyjny projekt nadrzecznego wieżowca jakim jest NH jest pod tym względem zaprojektowany bardzo dobrze, bo i ułożenie skrzydeł i schodkowa budowa kolejnych kondygnacji zapewnia dużo większej ilości mieszkań światło słoneczne przez większość dnia. A szczególnie tym najdroższym z tarasami, nawet tym w drugim skrzydle w głębi.

Po trzecie brak dogodnego ciągu rowerowo pieszego na drugą stronę rzeki. Niby jest kładka Esperanto, ale posiada ona wysokie schody i brak podjazdu dla rowerów.

Tak jak zamieszkanie w NH jest bardzo ciekawe, zarówno ze względu na budynek, rozkład pomieszczeń i stron świata oraz bliskość serca miasta, bardzo prestiżowe, to już mieszkanie w RT jest pozbawione tych atutów i po pierwszym wglądzie oferta skierowana do mniej wymagających klientów, o czym niestety nie świadczy zaproponowana cena za m2.

Chociaż oczywiście inwestycja na plus, że coś się zaczyna dziać ale nie do końca spełnienia oczekiwania dla tego miejsca. Na szczęście nowa propozycja elewacji jest interesująca, i mam nadzieję, że jest ona najbardziej aktualna, bo na schematach mieszkań widnieje wciąż stara wersja wyglądu podwójnego wieżowca.
See less See more
Trzeba będzie w większości wypadków nowych aranżacji wnętrz.
Kupując w czasie budowy zazwyczaj budowlańcy postawią ściany jak chcesz, bez dopłat ;)
Po pierwsze bardzo zachowawczy, nienowoczesny i słaby standardowy rozkład pomieszczeń. Wiem, że to w dużej mierze przypadków można przekonstruować, ale gdy już od początku nawet te najdroższe mieszkania są bardzo nieciekawe w rozkładzie - to zniechęca potencjalnych klientów. Jak to może być, że w mieszkaniach nawet tych 144 metrowych łazienka ma tylko 4,5 m2? Dodatkowo bardzo często łazienka nie ma zaprojektowanej muszli ustępowej! Jest tylko osobna toaleta! To mało funkcjonalne i niezgodne z dzisiejszymi oczekiwaniami. A gdzie bidet? A gdzie miejsce zarówno na wannę jak i prysznic? Dodatkowo pięć pokoi plus salon i kuchnia? To dla rodzin z trójką, czwórką dzieci? Coś się chyba target pomylił. Oczywiście widzę jak często można z tego wyjść i zaproponować lepszy rozkład, ale to niedobrze świadczy o zamysłach projektantów, bo tym zamożnych ludzi nie skuszą. Trzeba będzie w większości wypadków nowych aranżacji wnętrz.
Tak, też miałem podobne odczucia po zobaczeniu przykładowych rzutów ze strony KWK. O ile pamiętam z korespondencji z nimi układ wewnętrzny mieszkań można dowolnie zmieniać do momentu rozpoczęcia budowy danego piętra, więc teoretycznie potencjalni klienci mogą prawie wszystkie te "mankamenty" zlikwidować.

Moją uwagę za to zwrócił taki detal, że o ile mieszkania są w porządku (chodzi mi o kształt całego mieszkania, a nie podział pomieszczeń w przykładzie), to są one demonstrowane ze starą wizualizacją, a to znaczy że tak do końca nie można być pewnym czy na przykład w takich samych lokalach nie spadła ilość okien, bo tak do elewacji pasuje, albo czy te okna nie stały się nagle mniejsze.

Po drugie słabe ułożenie orientacji budynku i mieszkań według stron świata. Niby najciekawsze mieszkania od strony rzeki, a są jednocześnie mieszkaniami ciemnymi, bo w głównej mierze z oknami od północy. Ściany zaś wschodnia i zachodnia mają loggie, które swoimi bocznymi ściankami niepotrzebnie ograniczają i tak niedługi czas zaglądania światła słonecznego. (...)
Tutaj się z Tobą nie zgodzę do końca. Słońce to jedna rzecz, ale nie wszyscy aż tak zwracają na to uwagę i czasami o te 2-3 godziny krótszy czas pełnego nasłonecznienia w ciągu dnia, albo (zimą) brak bezpośredniego światła słonecznego nie zawsze są aż tak wielką wadą dla niektórych osób. Ja na przykład nad te dwie rzeczy przedkładam fakt, że z mieszkań od strony północnej będzie na prawdę fajny widok na rzekę i sporą część panoramy miasta. Zdaję sobie sprawę, że w bardzo wielu wieżowcach z wielkiej płyty stojących na wyżynach, albo wzgórzu wolności, jest też fajny widok na miasto, ale nie ma już tego widoku na rzekę, nie ma tak dużych terenów spacerowych pod samymi oknami i tak dalej. No i nie zapominajmy, że NH jest w miejscu trochę bardziej ruchliwym, bo masz za oknami Focha, a RT stoi w miejscu gdzie powinno być dość spokojnie z tramwajem co jakiś czas tylko jadącym obok budynku.

Wszystko sprowadza się tutaj do preferencji. Jedni klienci z tej grupy wybiorą NH, inni wybiorą RT.
See less See more
Kupując w czasie budowy zazwyczaj budowlańcy postawią ściany jak chcesz, bez dopłat ;)
Tak, też miałem podobne odczucia po zobaczeniu przykładowych rzutów ze strony KWK. O ile pamiętam z korespondencji z nimi układ wewnętrzny mieszkań można dowolnie zmieniać do momentu rozpoczęcia budowy danego piętra, więc teoretycznie potencjalni klienci mogą prawie wszystkie te "mankamenty" zlikwidować.
Drodzy koledzy, wiem o tym, że to jest wszystko do zmiany i na etapie budowy bez dodatkowych kosztów. Mi chodzi tylko o to, że skoro inwestor celuje w ludzi bardziej majętnych, bo mieszkań za ponad milion złotych nie kupują rodziny wielodzietne z trudem wiążące koniec z końcem, to zaproponowany układ pomieszczeń jest jakby nie z tej bajki! Bez świadomości, że potencjalnym klientom trzeba pokazać, że to budynek od początku projektowany z myślą o nich, o wygodzie, przestrzeni i funkcjach dostosowanych do takich klientów. A nie, że to właściwie dla zwykłego kowalskiego ale można to przerobić.

Moją uwagę za to zwrócił taki detal, że o ile mieszkania są w porządku (chodzi mi o kształt całego mieszkania, a nie podział pomieszczeń w przykładzie), to są one demonstrowane ze starą wizualizacją, a to znaczy że tak do końca nie można być pewnym czy na przykład w takich samych lokalach nie spadła ilość okien, bo tak do elewacji pasuje, albo czy te okna nie stały się nagle mniejsze.
Tak, też na to zwróciłem uwagę i jestem ciekaw czy rzuty zostaną uaktualnione, czy też może układ otworów okiennych się nie zmienił.

Tutaj się z Tobą nie zgodzę do końca. Słońce to jedna rzecz, ale nie wszyscy aż tak zwracają na to uwagę i czasami o te 2-3 godziny krótszy czas pełnego nasłonecznienia w ciągu dnia, albo (zimą) brak bezpośredniego światła słonecznego nie zawsze są aż tak wielką wadą dla niektórych osób.
Jak miałem 25 lat, to też mi było obojętnie. ;) A jak mam czterdzieści, to jednak na to zwracam uwagę, gdyż światło słoneczne sprzyja dobremu zdrowiu psychicznemu, jest dobrym lekarstwem na świat pełen stresów. ;)

Oczywiście najlepiej wyjść i pójść na spacer, pobiegać czy wsiąść na rower. Ale jeśli mieszkanie też jest pełne słońca, to tylko na plus. :)

Ja na przykład nad te dwie rzeczy przedkładam fakt, że z mieszkań od strony północnej będzie na prawdę fajny widok na rzekę i sporą część panoramy miasta.
No właśnie, taki świetny widok, a bez słońca! Według mnie błędem są te loggie od wschodu i zachodu, bo znacznie ograniczają dostęp do słońca, a jeszcze lepiej gdyby układ mieszkań w wieżach był nie o orientacji wschód-zachód, a północ-południe. Wtedy mieszkania od rzeki miałyby okna od północy, wchodu, południa lub północy, południa i zachodu.

Zdaję sobie sprawę, że w bardzo wielu wieżowcach z wielkiej płyty stojących na wyżynach, albo wzgórzu wolności, jest też fajny widok na miasto, ale nie ma już tego widoku na rzekę, nie ma tak dużych terenów spacerowych pod samymi oknami i tak dalej.
Tak, masz rację, ale mieszkania w istniejących wieżowcach to inny standard i inny klient! Co innego gdyby te mieszkania były po 4500 za m2, to wtedy racja, ale to są mieszkania o połowę droższe!

No i nie zapominajmy, że NH jest w miejscu trochę bardziej ruchliwym, bo masz za oknami Focha, a RT stoi w miejscu gdzie powinno być dość spokojnie z tramwajem co jakiś czas tylko jadącym obok budynku.
No nie wiem, poza tramwajem masz niedaleką bardzo ruchliwą Toruńską, która taką ruchliwą pozostanie i za lat 50, a w przypadku Focha jest szansa na uspokojenie ruchu na odcinku Rondo/Mostowa - Królowej Jadwigi. To oczekiwana zmiana w perspektywie następnych 10 lat.

Wszystko sprowadza się tutaj do preferencji. Jedni klienci z tej grupy wybiorą NH, inni wybiorą RT.
A tu masz rację, preferencje są podstawą, tylko szkoda, że inwestor celując w target ludzi lepiej zarabiających nie dostosował do tego swojego projektu na "dzień dobry". Czym może zniechęcić część potencjalnych kupców.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 1585 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.