Chyba jeszcze sie troche pospieszyles ( chcialbym sie mylic). Lepiej bylo poczekac do wbicia przyslowiowej lopaty
http://www.kwk.bydgoszcz.pl/dorealizacji,26,l1.htmlFirma KWK Construction przygotowuje się do kolejnej inwestycji – realizacji najwyższego budynku mieszkalnego w Bydgoszczy - RIVER TOWER! 20 – kondygnacyjny wysokościowiec powstanie na działce przy hali „Łuczniczka”. RIVER TOWER to budynek o wysokości 60 metrów. Jest zlokalizowany w najlepszym do tego typu inwestycji miejscu - blisko centrum, wokół bardzo dużo zieleni, zapierajacy dech w piersi widok na rzekę Brdę, w pobliżu znajdują się wszystkie możliwe sklepy oraz Focus mall. Pragniemy zauważyć, iż w odległości ok 400m z okien Towera posiadamy piękny widok na most uniwersytecki z pylonem w tle który zrobi ogromne wrażenie na mieszkańcach, nieopodal znajdują się korty tenisowe i szkoła oraz hala sportowo – widowiskowa Łuczniczka, którą systematycznie odwiedzają sportowcy, muzycy, biznesmeni czy też organizowane są różne imprezy dla mieszkańców miasta.
Przy naszej inwestycji znajduje sie kładka łącząca ulicę Toruńską z ulicą Jagiellońską, skąd mieszkańcy apartamentowca będą mogli szybko dojść do pobliskiej galerii FOCUS MALL. Obecnie w parku Łuczniczka prowadzone są prace budowlane które doprowadzą do wybudowania przy naszej inwestycji przystanku tramwaju wodnego. Planowana jest również budowa prywatnej mini – mariny - małego portu przystosowanego do przybijania, cumowania i postoju jachtów i innych niewielkich jednostek pływających. W chwili obecnej jesteśmy na etapie koncepcji i projektu - w obiekcie o wysokim standardzie powstanie restauracja, w której można będzie zjeść posiłki całego dnia i spotkać się z przyjaciółmi, 3- poziomowy garaż, a dla osób ceniących sobie zdrowy tryb życia nie zabraknie pomieszczenia siłowni, resztę pięter zajmować będzie w sumie 140 mieszkań. Ze względu na sąsiedztwo rzeki, żadna z kondygnacji nie zostanie wybudowana pod ziemią. Cały obiekt będzie monitorowany. Na terenie inwestycji zaplanowana jest również strefa zabaw dla dzieci. Już wkrótce będziemy mogli przekazać Państwu więcej informacji o szczegółach i harmonogramie tej inwestycji, w związku z czym wszystkie osoby zainteresowane zapraszamy do śledzenia informacji na naszej stronie internetowej.
RIVER TOWER w liczbach:
- powierzchnia działki 3880 m2;
- powierzchnia zabudowy 1357 m2 (35%);
- powierzchnia użytkowa mieszkań 9880 m2 (ok. 140 lokali);
- miejsca parkongowe w budynku: 73;
- miejsca parkingowe na terenie: 67;
- liczba kondygnacji: 20;
- kondygnacje 0,1, 2 przeznaczone są na parking;
- kondygnacje 3 - 17 mieszkania o pow. od 42 - 71 m2;
- kondygnacje 18 - 20 apartamenty o pow. od 129 - 258 m2;
- kondygnacja 0 - restauracja (200 m2);
- kondygnacja 4 - siłownia (65 m2);
- kondygnacja 4 - strefa zabaw dla dzieci (46m2).
14.01.2014 - Projekt RIVER TOWER został pozytywnie zaopiniowany przez Miejską Komisję Urbanistyczno-Architektoniczną.
14.04.2014 - Projekt River Tower już w najbliższych dniach zostanie złożony wniosek o wydanie pozwolenia na budowę!
Całość działu "aktualności", a także przykładowe mieszkania znaleźć można TUTAJ.Nasza firma przeszła kolejny etap związany z realizacją RIVER TOWER - 30.04.2014r Rada Miasta Bydgoszczy Uchwałą LVII/1205/14 wyraziła zgodę na ustanowienie prawa służebności drogowej – prawa przejścia i przejazdu na nieruchomościach gruntowych będących własnością Miasta Bydgoszczy, położonych przy ul. Toruńskiej (dz. 2/3, 2/4 oraz 8/2)na rzecz każdoczesnego właściciela lub użytkownika wieczystego nieruchomości gruntowej położonej przy ul. Toruńskiej 57A, stanowiącej działkę 8/4. Stosowny akt notarialny pomiędzy KWK Construction a Miastem Bydgoszcz, ustanawiający służebność, został podpisany 26.05.2014. Jest to kolejne dla nas zielone światło aby móc rozpocząc inwestycję. W związku z powyższym w najbliższych dniach nasza firma będzie składała wniosek o pozwolenie na budowę.
Jesteśmy w trakcie kompletowania całej dokumentacji jaka jest potrzebna do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę. Wszystkie informacje dotyczące inwestycji znajdują się na naszej stronie internetowej – kwk.bydgoszcz.pl, w zakładce http://www.kwk.bydgoszcz..pl/106,l1.html są pokazane rzuty lokali mieszkalnych. W chwili obecnej (...) przyjmujemy zapisy na mieszkania. Wystarczy napisać informację jakim lokalem jest się za i na interesowanym. Mieszkania o powierzchniach 40 bądź 44m2 są dostępne właściwie na każdej kondygnacji.
Wszelkie wytłuszczenia są moje, ale na ich podstawie można chyba śmiało powiedzieć, że zostaje nam czekać na wbicie łopaty i robić relacje z budowy. Mamy kolejny apartamentowiec w Bydgoszczy!Cena za 1m2 lokalu mieszkalnego będzie w granicach 6000-8000zł w zależności od wyboru piętra i strony świata – ostateczne ceny wszystkich mieszkań są jeszcze w trakcie przeliczania.
Toruńska 57 ADokładnie w jakim miejscu na stanąć kolejny skyscraper?![]()
Planujemy zakończyć inwestycję na koniec I kwartału 2016
Kupując w czasie budowy zazwyczaj budowlańcy postawią ściany jak chcesz, bez dopłatTrzeba będzie w większości wypadków nowych aranżacji wnętrz.
Tak, też miałem podobne odczucia po zobaczeniu przykładowych rzutów ze strony KWK. O ile pamiętam z korespondencji z nimi układ wewnętrzny mieszkań można dowolnie zmieniać do momentu rozpoczęcia budowy danego piętra, więc teoretycznie potencjalni klienci mogą prawie wszystkie te "mankamenty" zlikwidować.Po pierwsze bardzo zachowawczy, nienowoczesny i słaby standardowy rozkład pomieszczeń. Wiem, że to w dużej mierze przypadków można przekonstruować, ale gdy już od początku nawet te najdroższe mieszkania są bardzo nieciekawe w rozkładzie - to zniechęca potencjalnych klientów. Jak to może być, że w mieszkaniach nawet tych 144 metrowych łazienka ma tylko 4,5 m2? Dodatkowo bardzo często łazienka nie ma zaprojektowanej muszli ustępowej! Jest tylko osobna toaleta! To mało funkcjonalne i niezgodne z dzisiejszymi oczekiwaniami. A gdzie bidet? A gdzie miejsce zarówno na wannę jak i prysznic? Dodatkowo pięć pokoi plus salon i kuchnia? To dla rodzin z trójką, czwórką dzieci? Coś się chyba target pomylił. Oczywiście widzę jak często można z tego wyjść i zaproponować lepszy rozkład, ale to niedobrze świadczy o zamysłach projektantów, bo tym zamożnych ludzi nie skuszą. Trzeba będzie w większości wypadków nowych aranżacji wnętrz.
Tutaj się z Tobą nie zgodzę do końca. Słońce to jedna rzecz, ale nie wszyscy aż tak zwracają na to uwagę i czasami o te 2-3 godziny krótszy czas pełnego nasłonecznienia w ciągu dnia, albo (zimą) brak bezpośredniego światła słonecznego nie zawsze są aż tak wielką wadą dla niektórych osób. Ja na przykład nad te dwie rzeczy przedkładam fakt, że z mieszkań od strony północnej będzie na prawdę fajny widok na rzekę i sporą część panoramy miasta. Zdaję sobie sprawę, że w bardzo wielu wieżowcach z wielkiej płyty stojących na wyżynach, albo wzgórzu wolności, jest też fajny widok na miasto, ale nie ma już tego widoku na rzekę, nie ma tak dużych terenów spacerowych pod samymi oknami i tak dalej. No i nie zapominajmy, że NH jest w miejscu trochę bardziej ruchliwym, bo masz za oknami Focha, a RT stoi w miejscu gdzie powinno być dość spokojnie z tramwajem co jakiś czas tylko jadącym obok budynku.Po drugie słabe ułożenie orientacji budynku i mieszkań według stron świata. Niby najciekawsze mieszkania od strony rzeki, a są jednocześnie mieszkaniami ciemnymi, bo w głównej mierze z oknami od północy. Ściany zaś wschodnia i zachodnia mają loggie, które swoimi bocznymi ściankami niepotrzebnie ograniczają i tak niedługi czas zaglądania światła słonecznego. (...)
Kupując w czasie budowy zazwyczaj budowlańcy postawią ściany jak chcesz, bez dopłat![]()
Drodzy koledzy, wiem o tym, że to jest wszystko do zmiany i na etapie budowy bez dodatkowych kosztów. Mi chodzi tylko o to, że skoro inwestor celuje w ludzi bardziej majętnych, bo mieszkań za ponad milion złotych nie kupują rodziny wielodzietne z trudem wiążące koniec z końcem, to zaproponowany układ pomieszczeń jest jakby nie z tej bajki! Bez świadomości, że potencjalnym klientom trzeba pokazać, że to budynek od początku projektowany z myślą o nich, o wygodzie, przestrzeni i funkcjach dostosowanych do takich klientów. A nie, że to właściwie dla zwykłego kowalskiego ale można to przerobić.Tak, też miałem podobne odczucia po zobaczeniu przykładowych rzutów ze strony KWK. O ile pamiętam z korespondencji z nimi układ wewnętrzny mieszkań można dowolnie zmieniać do momentu rozpoczęcia budowy danego piętra, więc teoretycznie potencjalni klienci mogą prawie wszystkie te "mankamenty" zlikwidować.
Tak, też na to zwróciłem uwagę i jestem ciekaw czy rzuty zostaną uaktualnione, czy też może układ otworów okiennych się nie zmienił.Moją uwagę za to zwrócił taki detal, że o ile mieszkania są w porządku (chodzi mi o kształt całego mieszkania, a nie podział pomieszczeń w przykładzie), to są one demonstrowane ze starą wizualizacją, a to znaczy że tak do końca nie można być pewnym czy na przykład w takich samych lokalach nie spadła ilość okien, bo tak do elewacji pasuje, albo czy te okna nie stały się nagle mniejsze.
Jak miałem 25 lat, to też mi było obojętnie.Tutaj się z Tobą nie zgodzę do końca. Słońce to jedna rzecz, ale nie wszyscy aż tak zwracają na to uwagę i czasami o te 2-3 godziny krótszy czas pełnego nasłonecznienia w ciągu dnia, albo (zimą) brak bezpośredniego światła słonecznego nie zawsze są aż tak wielką wadą dla niektórych osób.
No właśnie, taki świetny widok, a bez słońca! Według mnie błędem są te loggie od wschodu i zachodu, bo znacznie ograniczają dostęp do słońca, a jeszcze lepiej gdyby układ mieszkań w wieżach był nie o orientacji wschód-zachód, a północ-południe. Wtedy mieszkania od rzeki miałyby okna od północy, wchodu, południa lub północy, południa i zachodu.Ja na przykład nad te dwie rzeczy przedkładam fakt, że z mieszkań od strony północnej będzie na prawdę fajny widok na rzekę i sporą część panoramy miasta.
Tak, masz rację, ale mieszkania w istniejących wieżowcach to inny standard i inny klient! Co innego gdyby te mieszkania były po 4500 za m2, to wtedy racja, ale to są mieszkania o połowę droższe!Zdaję sobie sprawę, że w bardzo wielu wieżowcach z wielkiej płyty stojących na wyżynach, albo wzgórzu wolności, jest też fajny widok na miasto, ale nie ma już tego widoku na rzekę, nie ma tak dużych terenów spacerowych pod samymi oknami i tak dalej.
No nie wiem, poza tramwajem masz niedaleką bardzo ruchliwą Toruńską, która taką ruchliwą pozostanie i za lat 50, a w przypadku Focha jest szansa na uspokojenie ruchu na odcinku Rondo/Mostowa - Królowej Jadwigi. To oczekiwana zmiana w perspektywie następnych 10 lat.No i nie zapominajmy, że NH jest w miejscu trochę bardziej ruchliwym, bo masz za oknami Focha, a RT stoi w miejscu gdzie powinno być dość spokojnie z tramwajem co jakiś czas tylko jadącym obok budynku.
A tu masz rację, preferencje są podstawą, tylko szkoda, że inwestor celując w target ludzi lepiej zarabiających nie dostosował do tego swojego projektu na "dzień dobry". Czym może zniechęcić część potencjalnych kupców.Wszystko sprowadza się tutaj do preferencji. Jedni klienci z tej grupy wybiorą NH, inni wybiorą RT.