Istanbul is de niet de hoofdstad, maar wel veruit de grootste stad van Turkije. Het is ook de enige stad ter wereld die op twee continenten ligt, hoewel de meeste bezienswaardigheden allemaal in het Europese deel te vinden zijn. De stad is een stuk meer westers dan ik had verwacht. Hieronder wat plaatjes van een aantal bekende plekken in Istanbul.
01. Al in de Romeinse tijd was Byzantium een stad van betekenis. Er was een groot paleis met daarnaast het hippodroom, een renbaan / stadion. Daar is nu niet zoveel meer van over. Alleen een paar zuilen staan nog overeind.
02. Vlakbij het Romeinse paleis en het hippodroom verrees in de zesde eeuw de Hagia Sophia, een kathedraal met ongekende omvang. Byzantium was intussen van naam veranderd en heette inmiddels Constantinopel. Pas veel later kreeg Istanbul zijn huidige naam.
03. Ook vandaag de dag nog zijn de afmetingen indrukwekkend. In de 15e eeuw werd de kerk verbouwd tot een moskee. Pas toen zijn de minaretten toegevoegd.
04. De Hagia Sophia wordt tegenwoordig niet meer als kerk of moskee gebruikt, maar is een van de belangrijkste toeristische attracties van Turkije. Niet helemaal onterecht, want van binnen is het gebouw nog indrukwekkender dan van buiten. De wanden en plafonds zijn overal versierd met schilderingen en mozaieken.
05.Het plafond in de de grote hal wordt momenteel gerestaureerd en daarom staat er een grote steiger, wat het maken van foto's er niet makkelijker op maakt. Dit plaatje geeft wel een aardige indruk van de enorme afmetingen.
06. Niet ver van de Hagia Sophia, op de plek van de voormalige Romeinse paleizen, staat de bekende Blauwe Moskee. Hij werd gebouwd in de zeventiende eeuw. De naam is afgeleid van de kleur van het tegelwerk aan de binnenkant. De moskee heeft maar liefst zes minaretten.
07. Aan de zijkanten van de moskee zitten de kraantjes waar de moslims hun voeten wassen voordat ze gaan bidden. De Blauwe moskee is een grote toeristische attractie, maar is ook nog steeds als moskee in gebruik.
08. Op de binnenplaats van de Blauwe Moskee zie je het grootste deel van de dag voornamelijk toeristen. De ingang vanaf de binnenplaats is alleen voor gelovigen die komen bidden. Toeristen moeten langs de zij-ingang.
09. De Blauwe Moskee is van binnen tot op de laatste vierkante centimeter versierd met tegelwerk, waarin de kleur blauw de boventoon voert.
10. Dit deel van de moskee is voorbehouden aan biddende moslims. Achter de man met de stofzuiger zie je de
minbar, het spreekgestoelte van de imam. Links daarvan de
mihrab, een rijkelijk versierde nis die de richting van Mekka aangeeft.
11. Het gebied tussen de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee is ingericht als een park. Het is er trouwens vergeven van de toeristen (waaronder wij zelf natuurlijk).
12. Ook 's avonds is het er druk. Het is er dan ook prima vertoeven op een mooie zomeravond.
13. Een stukje verderop ligt het Topkapipaleis. Dit paleis was eeuwenlang de verblijfplaats van de sultans. Het is een van de weinig stukjes van het moderne Istanbul waar je je nog echt in Oosterse sferen kan wanen.
14. Het belangrijkste deel van het Topkapi-paleis is de
harem. Dit waren de privevertrekken van de sultans en hun families. Voor alle anderen was dit streng verboden gebied.
15. De harem straalt weelde en rijkdom uit.
16. Vanuit de harem zouden de sultans een prima uitzicht hebben gehad op het moderne Istanbul.
17. Vanuit de paleistuin hadden ze een nog beter uitzicht. Hier keken ze naar de andere kant van de Gouden Hoorn, een zijarm vande Bospurus die tot op de dag van vandaag als natuurlijke haven in gebruik is. De toren die erboven uit steekt is de Galatatoren.
18. De sultans hadden ook de Bosporusbrug kunnen zien. De brug is een van de twee hangbruggen die Europa met Azië verbindt. Links Europa, rechts Azië.
19. Voor de ultieme toeristische ervaring mag een boottochtje over de Bosporus niet ontbreken. De Bosporus verbindt de Zwarte Zee met de Zee van Marmara en scheidt Europa en Azië. Er liggen twee hangbruggen voor autoverkeer overheen. Een spoortunnel is in aanbouw. Dit is de zuidelijke Bosporusbrug aan de Aziatische kant. Best wel hoog.
20. Dezelfde brug nog een keer, ook weer richting de Aziatische kant.
21. De oevers van de Bosporus doen denken aan de Franse riviera. Het lijkt er prima wonen!
22. Natuurlijk zijn de moskeeën overal aanwezig. Echter lang niet elke inwoner van Istanbul lijkt vijf keer per dag te gaan bidden.
23. Iets verder naar het noorden ligt de tweede Bosporusbrug. Hier de Europese kant.
24. Naarmate we weer dichter bij het centrum komen wordt ook langs de Bosporus de bebouwing weer dichter.
25. De MS Zuiderdam is een van de grootste schepen van Holland America Line. Het doet Istanbul regelmatig aan, net als heel veel andere cruiseschepen trouwens.
26. Weer terug in de Gouden Hoorn, de doodlopende arm van de Bospurus aan de Europese kant. Links ligt de Galatabrug en daarbovenuit steekt weer de Galatatoren.
27. Het is een drukte van belang in de haven.
28. Tot slot nog een andere bekende buurt: de Bazaarwijk. De naam zegt eigenlijk alles al. Midden in de wijk is de Grote Bazaar te vinden. De grote Bazaar is een eindeloze wirwar aan overdekte straatjes vol met handel. Hier krijg je weer echt een oosters gevoel.
29. Deze foto's zijn van vrijdagochtend, waarschijnlijk een van de rustigste momenten in de Bazaar.
30. Er zijn meer bazaars dan allen de Grote Bazaar. Zoals de kruidenbazaar, die zijn naam voor nog maar een deel eer aandoet.
31. Ook tussen de verschillende bazaars is het een en al handel.
32. Moderne westerse winkels wisselen oude winkeltjes af.
33. Als je in de Bazaarwijk niet kunt vinden wat je zoekt, dan bestaat het waarschijnlijk niet.
34. Tot slot nog een plaatje dat je op veel plekken in de stad kunt maken. Vissen is een favoriete hobby van veel bewoners van Istanbul. De hele dag kun je ze overal waar water is bezig zien.