SkyscraperCity Forum banner

Byzantium, Constantinopel... Istanbul!

8762 Views 14 Replies 14 Participants Last post by  Hoogfriesland
Istanbul is de niet de hoofdstad, maar wel veruit de grootste stad van Turkije. Het is ook de enige stad ter wereld die op twee continenten ligt, hoewel de meeste bezienswaardigheden allemaal in het Europese deel te vinden zijn. De stad is een stuk meer westers dan ik had verwacht. Hieronder wat plaatjes van een aantal bekende plekken in Istanbul.


01. Al in de Romeinse tijd was Byzantium een stad van betekenis. Er was een groot paleis met daarnaast het hippodroom, een renbaan / stadion. Daar is nu niet zoveel meer van over. Alleen een paar zuilen staan nog overeind.


02. Vlakbij het Romeinse paleis en het hippodroom verrees in de zesde eeuw de Hagia Sophia, een kathedraal met ongekende omvang. Byzantium was intussen van naam veranderd en heette inmiddels Constantinopel. Pas veel later kreeg Istanbul zijn huidige naam.


03. Ook vandaag de dag nog zijn de afmetingen indrukwekkend. In de 15e eeuw werd de kerk verbouwd tot een moskee. Pas toen zijn de minaretten toegevoegd.


04. De Hagia Sophia wordt tegenwoordig niet meer als kerk of moskee gebruikt, maar is een van de belangrijkste toeristische attracties van Turkije. Niet helemaal onterecht, want van binnen is het gebouw nog indrukwekkender dan van buiten. De wanden en plafonds zijn overal versierd met schilderingen en mozaieken.


05.Het plafond in de de grote hal wordt momenteel gerestaureerd en daarom staat er een grote steiger, wat het maken van foto's er niet makkelijker op maakt. Dit plaatje geeft wel een aardige indruk van de enorme afmetingen.


06. Niet ver van de Hagia Sophia, op de plek van de voormalige Romeinse paleizen, staat de bekende Blauwe Moskee. Hij werd gebouwd in de zeventiende eeuw. De naam is afgeleid van de kleur van het tegelwerk aan de binnenkant. De moskee heeft maar liefst zes minaretten.


07. Aan de zijkanten van de moskee zitten de kraantjes waar de moslims hun voeten wassen voordat ze gaan bidden. De Blauwe moskee is een grote toeristische attractie, maar is ook nog steeds als moskee in gebruik.


08. Op de binnenplaats van de Blauwe Moskee zie je het grootste deel van de dag voornamelijk toeristen. De ingang vanaf de binnenplaats is alleen voor gelovigen die komen bidden. Toeristen moeten langs de zij-ingang.


09. De Blauwe Moskee is van binnen tot op de laatste vierkante centimeter versierd met tegelwerk, waarin de kleur blauw de boventoon voert.


10. Dit deel van de moskee is voorbehouden aan biddende moslims. Achter de man met de stofzuiger zie je de minbar, het spreekgestoelte van de imam. Links daarvan de mihrab, een rijkelijk versierde nis die de richting van Mekka aangeeft.


11. Het gebied tussen de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee is ingericht als een park. Het is er trouwens vergeven van de toeristen (waaronder wij zelf natuurlijk).


12. Ook 's avonds is het er druk. Het is er dan ook prima vertoeven op een mooie zomeravond.


13. Een stukje verderop ligt het Topkapipaleis. Dit paleis was eeuwenlang de verblijfplaats van de sultans. Het is een van de weinig stukjes van het moderne Istanbul waar je je nog echt in Oosterse sferen kan wanen.


14. Het belangrijkste deel van het Topkapi-paleis is de harem. Dit waren de privevertrekken van de sultans en hun families. Voor alle anderen was dit streng verboden gebied.


15. De harem straalt weelde en rijkdom uit.


16. Vanuit de harem zouden de sultans een prima uitzicht hebben gehad op het moderne Istanbul.


17. Vanuit de paleistuin hadden ze een nog beter uitzicht. Hier keken ze naar de andere kant van de Gouden Hoorn, een zijarm vande Bospurus die tot op de dag van vandaag als natuurlijke haven in gebruik is. De toren die erboven uit steekt is de Galatatoren.


18. De sultans hadden ook de Bosporusbrug kunnen zien. De brug is een van de twee hangbruggen die Europa met Azië verbindt. Links Europa, rechts Azië.


19. Voor de ultieme toeristische ervaring mag een boottochtje over de Bosporus niet ontbreken. De Bosporus verbindt de Zwarte Zee met de Zee van Marmara en scheidt Europa en Azië. Er liggen twee hangbruggen voor autoverkeer overheen. Een spoortunnel is in aanbouw. Dit is de zuidelijke Bosporusbrug aan de Aziatische kant. Best wel hoog.


20. Dezelfde brug nog een keer, ook weer richting de Aziatische kant.


21. De oevers van de Bosporus doen denken aan de Franse riviera. Het lijkt er prima wonen!


22. Natuurlijk zijn de moskeeën overal aanwezig. Echter lang niet elke inwoner van Istanbul lijkt vijf keer per dag te gaan bidden.


23. Iets verder naar het noorden ligt de tweede Bosporusbrug. Hier de Europese kant.


24. Naarmate we weer dichter bij het centrum komen wordt ook langs de Bosporus de bebouwing weer dichter.


25. De MS Zuiderdam is een van de grootste schepen van Holland America Line. Het doet Istanbul regelmatig aan, net als heel veel andere cruiseschepen trouwens.


26. Weer terug in de Gouden Hoorn, de doodlopende arm van de Bospurus aan de Europese kant. Links ligt de Galatabrug en daarbovenuit steekt weer de Galatatoren.


27. Het is een drukte van belang in de haven.


28. Tot slot nog een andere bekende buurt: de Bazaarwijk. De naam zegt eigenlijk alles al. Midden in de wijk is de Grote Bazaar te vinden. De grote Bazaar is een eindeloze wirwar aan overdekte straatjes vol met handel. Hier krijg je weer echt een oosters gevoel.


29. Deze foto's zijn van vrijdagochtend, waarschijnlijk een van de rustigste momenten in de Bazaar.


30. Er zijn meer bazaars dan allen de Grote Bazaar. Zoals de kruidenbazaar, die zijn naam voor nog maar een deel eer aandoet.


31. Ook tussen de verschillende bazaars is het een en al handel.


32. Moderne westerse winkels wisselen oude winkeltjes af.


33. Als je in de Bazaarwijk niet kunt vinden wat je zoekt, dan bestaat het waarschijnlijk niet.


34. Tot slot nog een plaatje dat je op veel plekken in de stad kunt maken. Vissen is een favoriete hobby van veel bewoners van Istanbul. De hele dag kun je ze overal waar water is bezig zien.
See less See more
34
1 - 15 of 15 Posts
Mooie indruk van de stad. Ik heb er in Oostenrijk ook vrienden uit gemaakt, dus hoop ik er eens terecht te komen.
Mooie foto's! Ik ben er nog nooit geweest, maar zo te zien moet dat toch echt eens veranderen.
Ik wil echt binnen 2 jaar een keer naar Istanbul, het lijkt me echt een topstad!:)
Favo's: 31-33. Weer veel reisinfo, zoals we inmiddels gewend zijn. Eén keer geweest (maar geen topkapi of veerboottocht), zeker nog 'ns.
ben er een aantal jaar geleden geweest, wat een geweldige stad!! Leuk er weer s foto's van te zien!
Prima serie met onderhoudende info :eek:kay:
Ben er eigenaardig genoeg nog nooit geweest, ondanks mijn voorkeur voor Oosterse en 'islamitische' (groot)steden.
Maar binnen enkele jaartjes komt het er beslist eens van.
Jouw serie is een extra stimulans.
Heel leuk om weer wat te zien van Istanbul! Een mooie stad waar ouderwets/klassiek fantastisch gemixt wordt met nieuw/modern. Ik ben er een paar jaar geleden ook geweest en het voornaamste wat mij bijgebeven is is de geweldige aangename sfeer die er hangt. Na het uitgaan ben ik in mijn eentje in aangeschoten toestand naar het hotel teruggelopen (een tocht van ruim een uur) waarbij ik me geen moment onveilig gevoeld heb. Ook grappig hoe de politieagenten met machinegeweren haast bang voor je zijn als je ze in het Engels iets vraagt en daardoor absoluut niet bedreigend overkomen (het zijn natuurlijk ook niet de toeristen die ze willen afschrikken maar de potentieel terroristische fundamentalisten).

Maar goed, brings back memories zal ik maar zeggen! Top!
See less See more
Mooie serie. Precies een jaar geleden was ik ook in Istanbul. Aparte ervaring die mix tussen westerse en oosterse wereld.
Mooie serie.

Ik krijg echter wel het idee, dat die 2 moskeeën dé attracties zijn van Istanbul, en de rest een beetje in het niet/tegenvalt.
Mooie foto's Istanbul is een indrukwekkende stad ben er zelf 2 keer geweest.
Ankara heeft daarintegen een saaie (zakelijke) uitstraling.
Mooie serie.

Ik krijg echter wel het idee, dat die 2 moskeeën dé attracties zijn van Istanbul, en de rest een beetje in het niet/tegenvalt.
Dat zou je nog wel eens for mee kunnen vallen. Ik weet niet of je deze thread al gezien hebt, maar die geeft echt een goed beeld van het "echte Istanbul" en zijn bewoners.
Ben er zelf een paar jaar geleden geweest en ik ben echt een beetje verliefd geworden op die stad. De straten, en de mensen, zijn eigenlijk een grotere attractie dan de moskeeën.

En een mooie serie trouwens, erg goed gelukt! :)
See less See more
Hele leuke serie, Tweety. Ik denk ook binnen enkele jaren eens een keer naar Istanbul te gaan. Toch wel één van de mooist gelegen wereldsteden en bovendien ook nog eens de grootste stad van Europa met een indrukwekkende geschiedenis. En deze is mooi in beeld gebracht bij bovenstaande serie, waarvoor bedankt.
See less See more
Mooie serie.

Ik krijg echter wel het idee, dat die 2 moskeeën dé attracties zijn van Istanbul, en de rest een beetje in het niet/tegenvalt.
Dan wordt het hoog tijd dat je naar Istanbul gaat. Ik ben er vandaag van terug gekomen (foto's volgen snel) Er is van alles te zien, deze twee moskeeen zijn een van de vele. Het is een bruisende miljoenenmetropool waarin je van de ene in de andere verbazing valt (ik tenminsten) het is met geen andere Europese stad te vergelelijken. Ik ben wel in meerdere Europese steden geweest maar dit was toch wel een van de toppers zoniet de mooiste/indrukwekkendste. Het was voor mij een prachtige ervaring om er een weekje te vertoeven, echt zo uberurban.
See less See more
1 - 15 of 15 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top