SkyscraperCity Forum banner

Cакупљање модела авиона | Model aircraft collectors

32355 Views 228 Replies 20 Participants Last post by  Rosko
Otvaram ovu temu, da podelimo iskustva, informacije, gde kupujete i nabavljate modelcice. I da podelimo koju sliku istih.

Evo par mojih:

#1 Lufthansa Cargo B747 (Herpa 1:500)

#2 British Airways A388 (Revell 1:288)

#3 Air Serbia ATR72 (1:80)

#4 Air Serbia A320 (1:100)

Za neki dan mi stize JAT-ov DC 10-30 (Herpa 1:500), a sve vise me vuce, da narucim i Air Serbia A330-200 (Phoenix models 1:200).
See less See more
4
  • Like
Reactions: 5
181 - 200 of 229 Posts
Мени је стигао трећи комад у овој серији па да их прикажем 😁
Ради се о три макете авиона F-35, који ми у принципу није превише занимљив.
Зашто три? Прво ми је пре годину и по стигла макета коју је неко већ приказивао овде, слична Амеркому, F35B само без стајних трапова. И то је почело да ме нервира.
Онда сам налетео за неку сићу на HM макету и то F35A. Реко'- дај :sneaky:
После ми је требало још цела година да уловим неки F35C кад сам већ кренуо на ту страну, а да не платим пуно. Елем, еве их:

HM F35A - за Хобимастер прилично лаган. Леп tooling, али ценим да му је и цена на лицитацијама мала због тога што је поприлично пластичан.

И требаће му чишћење пре излагања (једном, некад).

Air Force 1 морнарички F-35, масиван, пристојно урађен, једноставан за поставити на стајне трапове. Нема детаље као HM, али мислим да вреди ловити га.

И на крају F35B, без стајних трапова, због ког сам и кренуо да тражим друге. Заправо ми је највише жао што му се не отвара доразлни поклопац усиса за вертикално полетање/слетање.
Иначе за те новце као нов - одличан.

See less See more
12
  • Like
Reactions: 5
На полувремену, код мене дежурна пара британских морнаричких наказица.
Sea Vixen F(AW) Mk2, из 892 и 899 сквадрона Fleet Air Arm-a, асиметрични наследник Вампира и Венома.
Макете су Sky Guardians, врло пристојне израде.

На крилу ове макете може се видети фиксна цев за допуњавање горива.

XP924 на писти

XN694 у лету
See less See more
12
  • Like
Reactions: 3
Ово нисам ни зано да постоји.
Чему служи ова шема са дуплим репом и крилом између њих (делу је да је крило јер има исто форму која даје аеродинамичну силу.

Јел може ниско или споро да лети?
See less See more
Ово нисам ни зано да постоји.
Чему служи ова шема са дуплим репом и крилом између њих (делу је да је крило јер има исто форму која даје аеродинамичну силу.

Јел може ниско или споро да лети?
Наводно је таква конструкција решавала проблем везан за прве британске млазне моторе.
Дехавиландов дизајн је колико сам схватио био фокусиран на доста кратким моторима са центрифугалним компресорима без афтербурнера.
Да би реп био довољно назад и да би авион био довољно стабилан а да би се испоштовао кратак мотор, правили су овакве конфигурације, од Вампира преко Венома до Виксена.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Стигоше зле сушке :love:

Једна папрено плаћена, друга се појавила на лицитацији за ок новце па нисам одолео.
Прва је Su-57 из серијске производње са бортом 53, HM, у пиксел камуфлажи итд. 1/72
Друга је наводно Т-50, из тест фазе, AF1, у сплинтер камуфлажи. 1/72

прототип са пито-цеви

збуњујуће (бар за мене) су ови стајни трапови који се разликују

...различито постављени репни стабилизатори

такође, збуњује овај распоред ракета

Серјожа 😁

Федор 😁

Борт 51 2010:

Борт 053 2019:
See less See more
18
  • Like
Мени се чини да су млазнице са претерано израженим зубима. Ко на боингу 787. Нисам у стварности видео да су толике. Узгред, експериментишу са пљоснатом, тако да, одвајај парице 😁
See less See more
  • Haha
Спљоштене млазнице зарад мањег радарског пресека, али онда нема суперманеварских способности и векторског усмеравања потиска.
Претпостављам да ће бити две модификације једна за бојева дејства а друга за вођење ројева охотњика.
Не знам где сте видели да ће Су-57 имати пљоснату млазницу, тај концепт су давно одбацили. А разлика у издувнику је зато што нови мотор Изделие 30 има рецкасту ивицу, а стари добри АЛ-41 је раван. Ово је фотка са тестирања где је први пут испитан - он је леви, а АЛ-41Ф1С десни. Још увек нема други назив осим Изделие 30 и није у серији.

Фан фект - борт 052 је једини имао ознаку ЛЛ на репу (Летећа лабораторија). И још један фан фект - протототипи и експериментали примерци имају троцифрене борт бројеве, "редовњаци" и серијски примерци двоцифрене.

Руси су екпспериментисали са пљоснатом млазницом још са Су-27 (Т-10), али баш због суперманеврисања је напуштен концепт.

See less See more
3
  • Like
Не знам где сте видели да ће Су-57 имати пљоснату млазницу, тај концепт су давно одбацили.
Рекох да експериментишу а не да ће имати.
Ево рецимо овде причају о пљоснатом за одређене модификације (оне који би водили ројеве Охотњика) тамо је важно да не буде примећен
See less See more
  • Like
Ево новости, две врло повољно купљене макете, авиона који нису нарочито битни, али не лези враже! 😁

Први је макета тренажног авиона Short Brothers S312 Tucano T Mk 1 ZF168 N43BA.

Машина по којој је рађена макета у лету:

Други је такође тренажни, такође са британским ронделама, BAC 84 Jet Provost T5 XW324

Машина по којој је рађена макета у лету изнад аеродрома Cosford:
See less See more
14
  • Like
Још једна макета за приказати - MV-22 Osprey 1/72.
Фасцинантна зверка.

Види се да је потребно чишћење, али одлична макета, цела метална, пристојни детаљи...
Иначе ми је стигло још пар макета F-14 и један Рафал, чекају да имам времена да их детаљно прегледам :LOL:
See less See more
5
  • Like
Још једно проширење хангара:

Пре неких месец и по, налетим на типа који продаје колекцију Томкета, једно 11,12 комада и то оних најскупљих модела, Century Wings и Calibre Wings. И укључим се у лицитацију свега тога, цене наравно подивљају, међутим два (најлошија?) комада излицитирам. Паре су нешто испод пола најниже цене која се појављује на Ибеју.

Фенси кутије.

Први је F14D TOMCAT из ударног морнаричког сквадрона VF-213 BLACKLIONS.
Ако сам добро испратио историју, Томкети ове групе су углавном летели у мисије изнад Ирака, Сомалије и Афганистана, у не пуно борбених летова.
Други је фиктивни Томкет из серије Macross. Иначе сам био обожавалац исте кад сам био клинац па ми је и та куповина била ОК. Оба су 1/72 - приличне мрцине у тој размери.

Овог нису хтели да лицитирају због оштећене пито цеви. А то ћу да средим.

Јако фино "weathered" боја на макети.

:love:

Ђутуре

И за крај, мој клинац је однедавно кренуо да се занима за хоби.
До сад се углавном склањао, а сад је већ порастао у једног пажљивог створа који хоће да учествује:

+ овде се види гомила свега која је стигла са обе макете

Уз Century Wings је дошло и фино упутсво за монтажу подвесне опреме и могуће комбинације:

Зверко пакује пилоте:

See less See more
18
  • Like
Reactions: 2
Трећи комад који је стигао је Altaya Dassault Rafale C француског ваздухопловства ARMEE DE L'AIR. Макета је углавном пластична и с обзиром да је у оном чувеном блистеру, нисам је отпакивао нити ћу док не направим место за излагање.

Иначе сам читао доста о макети, кажу људи да је ок за те паре с тим да их више нема и сад се мора копати за њима.

Ово је иначе машина која има највише изгледа да допуни састав наше авијације, баш тај Rafale C ако сам добро испратио.
See less See more
2
  • Like
Е па лако је теби да склапаш кад имаш заинтересованог помоћника!
  • Love
  • Like
Дуго чекани Convair F-102A Delta Dagger, летео у склопу USAF 525th FIS Fighting Bulldogs, из RAF базе у Ведерсфилду у Енглеској.
Главна улога му је била пресретање совјетских бомбардера. Овај би требало да је завршио каријеру као дрон-мета за тестирање система Патриот.

Са нечије полице, плаћен разумно.

See less See more
8
  • Like
Следи макета на коју сам налетео у два наврата пре пар година и која је била по мојим аршинима прескупа. Продавали су је донедавно неки Швајцарци на званичном сајту продавнице, опет за превише пара.

Углавном, улети ми под радар и падне за целих 15 евра :LOL:
Ради се о Phoenix Models макети авиона Aero Vodochody L-39C Albatros.
Овом машином лети чешки тим OK-JET. Конкретна машина, под редним бројем 131904 је служила у Совјетској авијацији у украјинској бази Черњихов.

Прелепа макета и за сваку препоруку.
Авион по коме је рађена у лету:

See less See more
7
  • Like
Принова је макета која се ретко налази.

Ради се о морнаричком ловцу Grumman F-11 Tiger.
Конкретан авион летео је у склопу VF-21 са носача USS-Ranger.
Авиони су имали доста кратку и незапажену службу јер од њих боље перформансе показао Vought Crusader... Falcon Models 1/72

See less See more
5
  • Like
Друга принова није толико ретка, али сам чекао ниску цену.

Макета тренажног авиона са седењем у пару Scottish Aviation Bulldog.
1/27 Aviation 72, минијатурни авион:

See less See more
5
  • Like
Пар макета авиона МИГ-21/Chengdu-J7. Нису никад били приоритет, али су наишли за ситно.

МИГ-ом је управљао Нгуен Ван Кок, најтрофејнији Вијетнамски ас, један од најбољих пилота тог рата.
Други је кинеска варијанта авиона, са тек приметним разликама.
1/72 Corgi/HM

See less See more
9
  • Like
181 - 200 of 229 Posts