SkyscraperCity Forum banner

Cакупљање модела авиона | Model aircraft collectors

34582 Views 251 Replies 20 Participants Last post by  Rosko
Otvaram ovu temu, da podelimo iskustva, informacije, gde kupujete i nabavljate modelcice. I da podelimo koju sliku istih.

Evo par mojih:

#1 Lufthansa Cargo B747 (Herpa 1:500)

#2 British Airways A388 (Revell 1:288)

#3 Air Serbia ATR72 (1:80)

#4 Air Serbia A320 (1:100)

Za neki dan mi stize JAT-ov DC 10-30 (Herpa 1:500), a sve vise me vuce, da narucim i Air Serbia A330-200 (Phoenix models 1:200).
See less See more
4
  • Like
Reactions: 5
221 - 240 of 252 Posts
Исељавам покућство и укућане, усељавам макете.
Имаћу и диораму Жељаве, за носталгичне.
Стигао Рафал кинеске радиности, потенцијална будућа птица српског неба, доста јефтиније јер има једну ракету окренуту наопако :LOL: То ћу већ решити...
Нисам раније имао макете овог произвођача, и размишљам да ли ћу у будућности, пошто су доста пластичне и јако наглашених детаља. Сумњао сам да је Алтајин калуп само мало сређенији међутим детаљи јесу доста бољи. Panzerkampf 1/72.

Добар сет подвесне опреме:

1. на ивици крила MICA (Missile d’Interception, de Combat et d’Auto-défense) - ваздух-ваздух
2. на самом трупу Meteor (BVRAAM) ваздух-ваздух пројектил за гађање авиона ван видног поља
3. HAMMER (Highly Agile and Manoeuvrable Munition Extended Range) или "Armement Air-Sol Modulaire", модуларна ваздух земља платформа - то су ови велики зелембаћи.
4. SCALP-EG (Système de Croisière Autonome à Longue Portée - Emploi Général) крилату ракету дугог домета (560км)
5. на десној страни, испод усиса мотора - Thomson-CSF ATLIS II (Automatic Tracking and Laser Integration System) о ком не знам баш ништа осим да служи за прецизно циљање

See less See more
9
  • Like
Reactions: 3
Ово је претпоследњи од великих авиона (углавном бомбардера) из Другог Светског Рата у дајкаст изради у размери 1/72 у мојој колекцији. Остаје још један тип и једна верзија макете коју већ имам па да кажем да сам завршио с њима, дакле још две макете.

Елем, макета авиона Short Stirling Mk.I.
Овај је летео у склопу 149. сквадрона под серијским бројем BF372 a пилотирао je Rawdon Hume "Ron" Middleton и као копилот Leslie Anderson Hyder.

Овде могу да се нађу и остали чланови посаде:

aircrewremembered

Авион је бомбардовао фабрику Фиат у Торину, после тешког прелета Алпа, где је после три ниска прелета да би идентификовао мету био изрешетан АА ватрром. Пилот је погођен па се онесвестио, бомбе су избачене на фабрику а копилот је одржавао авион у лету некако. Пошто је пилот повратио свест, успели су преко Француске, где су опет били гађани да се довуку до Ла Манша са око 5 минута горива у резерви. Пилот је наредио члановима посаде да искоче над обалом Британије, што је учинило њих 5 док су двојица покушавала да га убеде да проба да слети на тај део обале који је био насељен.

Елем, убедио је и њих да искоче и спустио авион у канал где је после пронађено његово тело.
Прича као прича, једна од милион из ДСВ, али леп пример пожртвовања и у лудилу рата. Прво није хтео да бомбардује цивиле у Торину, а онда није хтео да случајно неко страда због његовог принудног слетања у Енглеској.

Можда најружнији бомбардер у колекцији до сад.

Дефинитивно највећи.

Middleton i Anderson у кокпиту, Skinner, Cameron и Gough у турелама.

Носна турела са 2 браунинга (7.7mm)

Дорзална турела са 2 браунинга

Репна турела са 4 браунинга

Занимљиви одељци за бомбе под крилима.
15+6 комада 225 килограмских бомби.

Мало ће да ради микро-фибер и биће ко нова :ROFLMAO:
See less See more
8
  • Like
Reactions: 2
У последње време често помињан авион, у две варијанте и колор шеме.

F16B двосед USAF из базе Fallon у Невади и F16AM једносед - Demo team Orange Lion, база Volkel, Нискоземска.

See less See more
15
  • Like
Још пар "актуелних".

Су-24, "фехтовальщик" са енглеског на руски и свиђа ми се тај контрапревод :ROFLMAO:
ИРИАФ, 1/72 у издању CalibreWings.
Макета је чиста перверзија, са гомилом детаља и малом пинцетицом за делове.
Представља ову машину:

Упутство

Опрема

Стајни трапови се каче "на магнет".

Макета

See less See more
16
  • Like
Reactions: 4
Макета Су-30, 1/72 Witty wings.
Испрва нисам хтео да лицитирам за њега, али му се спуштала цена једно 3 недеље док није био продат за доста мале новце - мени.
Фина, тешка макета, једино што хоће да седне на реп па мора да се постави или на сталак или са неком потпором.
То би требало да је ова зверка иако се разликује од макете:

Ђутуре стајанка:
See less See more
9
  • Like
Reactions: 5
Rosko, treba mi ovakav ATR72, mozete pomoci, duplikat, zamena, otkup po trostrukoj ceni od placene? Hvala.
#3 Air Serbia ATR72 (1:80)
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Zdravo LYBE
Svoje makete se ne bi resavao. Hmmm jesi li probao u nekoj Air Serbia poslovnici? Ja sam ga tamo i kupio (u Bulevaru), istina je da je od toga vec dugo vremena pa nisam siguran prodaju li ih jos? Probaj tamo.
Pozz
Posto nisam imao vise slobodnog mesta u starim vitrinama (Ikeinih iz Klingsbo serije), morao sam da idem u dalju investiciju.. Zbog nedostupnosti vitrina, koje sam ranije kupovao, ovoga puta sam presao na Milsbo (isto iz Ikea-e) seriju i moram da kazem da sam zadovoljan odabirom. Vitrina je laksa za sastavljanje, lepsa..al jbg skuplja. :D

Nego, da mi predjemo na temu..
#66 Alaska "Oneworld livery" Boeing 737-900ER (scimitar winglets), Gemini 200

See less See more
6
  • Like
#67 JAL Boeing 767-300ER "Visit Kyushu livery" JC Wings 1:200

See less See more
5
  • Like
#68 JAL A350-900 flap down "JAL Green livery", JC Wings 1:200

See less See more
4
  • Like
🤩🤩🤩🤩🤩🤩 konacnooooo
#69 JAT "Jugoslovenski aerotransport" Boeing 727-200 YU-AKI, Retro models/Inflight200

Ako neko zeli ovakvu maketu, moze da se kupi (aviationmegastore, scalemodelstore, itd)..cena 126€. Maketa nije perfektna, ima mana...ali onaj ko je stvarno zeli, progutace i neke sitnice!
See less See more
7
  • Like
  • Love
Reactions: 4
Одлично!
Честитам на новостима.

Иначе сам гледао те Милсбо полице, кренуо бих већ да узимам једну по једну али имају ноге које се шире, што значи да не може да се слаже једна до друге.
  • Love
@Kot Behemot
Da kod Milsbo noge malko ida na van, ali daleko manje nego kod Klingsbo. A mozes i da ih stavis jedno do druge, ali pri tome moras ovu drugu vitrinu da pomeris za par centina nazad, taman da se uvucu nogice iza ovih sa druge vitrine. To ti je jedino resenje ako hoces da ih imas jednu uz drugu. Inace cena Milsbo je pocela opako da skace na gore. Krenuli su sa 199€, pa 229, trenutno je 249..pitanje je dokle ce da se popne. Zato razmisljam da uzmem odma jos jednu...na lager. Koliko kosta u Srbiji?
Edit: nasao sam cenu za Srbiju...29.999 din, jbt to je skuplje nego u EU 255€ 😯
  • Like
Код нас је већина ствари скупља, јер смо тако у могућности :ROFLMAO:
Ја ћу вероватно правити витрину по мери и вероватно ћу све што будем могао да урадим сам, али не у простору у ком тренутно живим.
  • Like
Dobro, al i po meri ako budes pravio nece biti jeftino. Jos jedna dobra stvar kod ove Milsbo jeste to, da sa unutrasnje strane vec ima napravljene rupice za moguce dodatne police (koje bi naravno trebalo da se pravi po meri). Pa da ti budu gusce postavljene police, kod mene ima puno "praznog, neiskoriscenog" prostora izmedju njih.
Нисам дуго качио... ево сад један озбиљан спам:

Допуна ДеАгостинијеве колекције изашле у Јапану, један комад из Јапана, други из Америке.

Још новитета:

deHavilland Canada DHC-1 Chipmunk, 1/72 Aviation 72.

Тренажни авиончић, кошта 30+ долара/евра и није ми се куповао.
Онда су наишла два по цени једног па сам ипак купио. :>
Не знам шта ће ми два, ал' нема везе.

Први је макета авиона који лети у склопу данске авијације, други макета авиона који лети у склопу авијације Ирске републике.

See less See more
9
  • Like
  • Love
И сад нешто доста озбиљније.

Прво макета авиона Grumman EA-6B Prowler из ескадрона USN VAQ-140 Patriots за електронско ометање, са носача авиона "USS Dwight D. Eisenhower". Овaj је био укључен у операцију "Enduring Freedom", илити у рату у Афганистану. Од тад су ови авиони замењени авионима EA-18G Growler.

Репни "рисивер" тј. пријемник система AN/ALQ-99

Три подвесно постављена "џемера", тј. ометача

Слетна кука
See less See more
10
  • Like
221 - 240 of 252 Posts