SkyscraperCity Forum banner

Cакупљање модела авиона | Model aircraft collectors

34119 Views 243 Replies 20 Participants Last post by  Kot Behemot
4
Otvaram ovu temu, da podelimo iskustva, informacije, gde kupujete i nabavljate modelcice. I da podelimo koju sliku istih.

Evo par mojih:

#1 Lufthansa Cargo B747 (Herpa 1:500)

#2 British Airways A388 (Revell 1:288)

#3 Air Serbia ATR72 (1:80)

#4 Air Serbia A320 (1:100)

Za neki dan mi stize JAT-ov DC 10-30 (Herpa 1:500), a sve vise me vuce, da narucim i Air Serbia A330-200 (Phoenix models 1:200).
See less See more
  • Like
Reactions: 5
41 - 59 of 244 Posts
@micika
Hvala ti na komplimentima, drago mi je. Sto se moje kolekcije KLM-a tice, pokusavam da dodam sto vise razlicitih tipova aviona koje su koristili, ili koriste...a sam znas sta su sve imali u floti. Zelim recimo jos njihov Fokker 70/100, pa B737, B767, A330...pa kada se poklope kockice (cena + trazeni model) bice toga, nadam se jos.

Inace KLM modeli su mi posle JAT-ovih i Air Serbia u Top 3. Nadam se, da ce neko od boljih proizvodjaca modela (Gemini, Inflight, JC Wings) ponovo da urade JAT seriju sa DC-9, B727 i po prvi put B737 i ATR72 u "old" livery-u. I da naprave od Air Serbia A319/320 i ATR72. ;)(y)

Nakon toga se penzionisem u kolekcionarstvu.:LOL:
  • Like
Reactions: 1
Pa pored spomenutih Gemini, Inflight i JC Wings probao sam jos Herpu, Phoenix, Aviation. NG Models i Aeroclassics su vise specializirani za 1:400 scale, ja sam za 1:200. Sto se cene tice, najskuplji modeli su realno i najboljeg kvaliteta i najrealnijeg izgleda. Kako i sam kazes, nema providnih stakala, panela i slicno. Jedini model sa pokretnim delom (flapovima) koji imam je inace Tu154, koji je Phoenix-ov (a njihovi modeli mi se ne svidjaju u principu).

Razlike u kvalitet bolji-losiji? Ne znam kako da najlakse objasnim, ali primeti se vec samim vizuelnim pregledom...realniji izgled, razne antene (wi-fi, itd.), ispravan oblik kokpit prozora, wingleta, i jos bi mogao da nabrajam. I u pravu si, ima slucajeva gde Gemini uradi bolji B787od konkurencije, ali zato totalno promasi B777 (prednji stajni trap nije sorazmeran ostatku aviona). Sve zavisi od modela do modela.
  • Like
2
Ako nekoga zanima, treba da izadje model Antonov-a An12 BK , kojeg je koristilo drzavno rukovodstvo bivse drzave.
1388187

1388190

Model je plastican, nije metalni a pravi ga neka mislim da ruska firma Kum Model. Cena 70€, po meni previse za plastiku. Licno, da je metalni, uzeo bi ga...plastican mi nije interesantan za te pare.
Link: https://www.aviationmegastore.com/antonov-an12bk-yugoslav-government-yu-aic-kum-model-yu-aic-aircraft-scale-models/product/?action=prodinfo&art=178669
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Haha, ma ne tu sam ja....malo sam stao sa modelima, posto se za par meseci selim. Pa da sam sebi ne nalozim dodatni posao. :)

Da vecinu modela sam kupio od njih. Licno nikad nisam imao problem sa njima, siroka ponuda, ima i poneka akcija. Baci oko, imaju i za tebe nesto sigurno (mislim vojna aviacija).
Za vojne avione je Kot Behemot odgovorio. Od civilnih je skoro nemoguce da dobijes nesto...barem ne po normalnim cenama. A normalne su ~100€, to malo sto mozes da nadjes je sve od 150€ pa na gore, i preko 200 ;).
Zdravo LYBE. Mene zanima tvoj (nema potrebe da se persiramo 😊) YU-AMB, ali nisam spreman da se odvajam od YU-AMA. Inace oba modela je trenutno skoro nemoguce da se dobije...
Daj neku sliku, gde ti je vidljiva cela kolekcija. 😊😉
Поздрав,

Некако сам наишао на овај сајт па сам хтио да те питам за помоћ јер видим ти скупљаш исто или слично нешто што се тиче авиона које бих и ја волио да имам у колекцији.
Желим да набавим макете авиона (које су се углавном продавале на летовима) од компанија којима сам летио. Међутим како сам као млађи летио неким компанијама којим постоји велика могућност да више нећу летјети, покушавам да набавим те моделе. Међутим када сам замолио другара да ми узме нпр Туркиш на лету до Истанбула, у авиону су му рекли да они то не продају на летовима. Да ли знаш нешто више о томе и гдје да тражим авионе компанија Air France, Lufthansa, KLM, Turkish, Delta, Aegean? Преферирам ову скалу 1:200 и на овим лов кост летовима те скале коштају по неких 10-12 еура.

Извини што пишем овдје али ми не дозвољава да пошаљем приватну поруку.
Pozdrav,

Pa ja licno kupujem metalne (koji su znatno skuplji), ti vidim da se interesujes za plasticne.. Od plasticnih imam 3-4 koje nisam kupovao na letovima. Mislim, da je ta prodaja na letovima cesca kod loukost kompanija, nego kod Turkisa, Emiratesa..itd. Probaj da precekiras malo netom, ebay i slicne stvari..uvek ima nesto za svakoga. 😊
2
Posle duzeg vremena kupio sam novu maketu, koja treba da mi stigne za koji dan. Radi se o JAT-ovoj 10-ki YU-AMC u nekakvoj hibridnoj semi. Preporucujem, da onaj ko zeli maketu pozuri i obezbedi je za sebe..YU-AMA (kada je bio u prodaji) se prodao za tren oka i nemoguce je da se je dobije u "redovnoj" prodaji, a i ako se nadje nesto na ebay-u i slicno cene dostizu 300+€.

YU-AMC

Maketa je Inflight200 (D 27.7cm, S 25.2cm, V 8.9cm). Cena 156€
https://www.aviationmegastore.com/en/models/mcdonnell-douglas-dc-10-30--jat---yugoslav-airlines-yu-amc-inflight-200-ifdc10ju0921-181645.html
See less See more
  • Like
Reactions: 4
8
#64 JAT McDonnell Douglas DC 10-30, YU-ARC Inflight200
Maketa je sasvim ok, ali po kolor semi daleko iza YU-AMA..jbg polished livery je jednostavno predobar za te nove farbe.

YU-AMA vs. YU-AMC

JAT-ova flota. 2x DC 10-30, 1x Boeing 727-200 YU-AKG
See less See more
  • Like
Reactions: 2
5
#65 KLM Boeing 737-900, Gemini200
Sesti KLM u mojoj floti (sledecom prilikom cu da slikam sve na okupu), i prvi B737-900 u mojoj kolekciji.

See less See more
  • Like
Zdravo LYBE
Svoje makete se ne bi resavao. Hmmm jesi li probao u nekoj Air Serbia poslovnici? Ja sam ga tamo i kupio (u Bulevaru), istina je da je od toga vec dugo vremena pa nisam siguran prodaju li ih jos? Probaj tamo.
Pozz
6
Posto nisam imao vise slobodnog mesta u starim vitrinama (Ikeinih iz Klingsbo serije), morao sam da idem u dalju investiciju.. Zbog nedostupnosti vitrina, koje sam ranije kupovao, ovoga puta sam presao na Milsbo (isto iz Ikea-e) seriju i moram da kazem da sam zadovoljan odabirom. Vitrina je laksa za sastavljanje, lepsa..al jbg skuplja. :D

Nego, da mi predjemo na temu..
#66 Alaska "Oneworld livery" Boeing 737-900ER (scimitar winglets), Gemini 200

See less See more
  • Like
5
#67 JAL Boeing 767-300ER "Visit Kyushu livery" JC Wings 1:200

See less See more
  • Like
4
#68 JAL A350-900 flap down "JAL Green livery", JC Wings 1:200

See less See more
  • Like
7
🤩🤩🤩🤩🤩🤩 konacnooooo
#69 JAT "Jugoslovenski aerotransport" Boeing 727-200 YU-AKI, Retro models/Inflight200

Ako neko zeli ovakvu maketu, moze da se kupi (aviationmegastore, scalemodelstore, itd)..cena 126€. Maketa nije perfektna, ima mana...ali onaj ko je stvarno zeli, progutace i neke sitnice!
See less See more
  • Like
  • Love
Reactions: 4
@Kot Behemot
Da kod Milsbo noge malko ida na van, ali daleko manje nego kod Klingsbo. A mozes i da ih stavis jedno do druge, ali pri tome moras ovu drugu vitrinu da pomeris za par centina nazad, taman da se uvucu nogice iza ovih sa druge vitrine. To ti je jedino resenje ako hoces da ih imas jednu uz drugu. Inace cena Milsbo je pocela opako da skace na gore. Krenuli su sa 199€, pa 229, trenutno je 249..pitanje je dokle ce da se popne. Zato razmisljam da uzmem odma jos jednu...na lager. Koliko kosta u Srbiji?
Edit: nasao sam cenu za Srbiju...29.999 din, jbt to je skuplje nego u EU 255€ 😯
  • Like
Dobro, al i po meri ako budes pravio nece biti jeftino. Jos jedna dobra stvar kod ove Milsbo jeste to, da sa unutrasnje strane vec ima napravljene rupice za moguce dodatne police (koje bi naravno trebalo da se pravi po meri). Pa da ti budu gusce postavljene police, kod mene ima puno "praznog, neiskoriscenog" prostora izmedju njih.
41 - 59 of 244 Posts