SkyscraperCity Forum banner

Cакупљање модела авиона | Model aircraft collectors

34512 Views 248 Replies 20 Participants Last post by  Kot Behemot
Otvaram ovu temu, da podelimo iskustva, informacije, gde kupujete i nabavljate modelcice. I da podelimo koju sliku istih.

Evo par mojih:

#1 Lufthansa Cargo B747 (Herpa 1:500)


#2 British Airways A388 (Revell 1:288)


#3 Air Serbia ATR72 (1:80)


#4 Air Serbia A320 (1:100)


Za neki dan mi stize JAT-ov DC 10-30 (Herpa 1:500), a sve vise me vuce, da narucim i Air Serbia A330-200 (Phoenix models 1:200).
See less See more
4
 • Like
Reactions: 5
81 - 100 of 249 Posts
Спитфајери.

Мк1 - Хенри Козенс, Август 1938.
Препродукцијски модел.


Мк5Б Питер Дарнфорд, не нарочито запажен британски ас. Авиони у ноћној камуфлажи, припремани за зиму 41/42. Проблематична тактика "Smack" није дуго потрајала, имали су проблема и са слетањем на слепо а и узлетање је било проблематично јер због великог обртног момента мотора пилоти нису били сигурни у ком су правцу полетели.Мк5Б са Абукир филтером и скраћеним крилима. Абукир филтер је служио за тропске и суптропске климе, био је лакши од Воукс филтера и мало заобљенији.
Oвим је летео Станислав Скалски, пољски ас (18 победа) изнад Либије.


Мк5Ц Џорџа Беурлинга, канађанина познатог и као "Малтешки Соко", уједно и најпрепознатијег канадског хероја ДСВ. За само две недеље летења изнад Малте, боорио је 27 авиона сила Осовине. Погинуо је са само 26 година.


Ф 8, поручника Џејмса Френсиса Едвардса, још једног канађанина. Летео је за 94-ту ескадрилу, изнад Северне Африке. Њему се приписује обарање Ота Шулца (51 победа) Гинтера Штахнхаузена (40 победа) и оштећивање авиона Ханса Јоакима Марсеја.


Мк LF 9 E, још један Канађанин из 443 ескадриле РКАФ. Ови су покривали Даглас Бостоне и Мичеле који су бомбардовали циљеве у Француској 1944. Требало би да је ово верзија која је летела са касним моделом Мерлина 61 и која је прилагођена летењу на малим висинама. Ово је вероватно и најбољи комад који имам, са помичним закрилцима. Стајао ми је на столу месец-два.


Касна варијанта авиона, ПРУ 19, са Грифон мотором, која је летела из базе у Сингапуру раних педесетих година.


Стајанка
[/quote]
See less See more
11
 • Like
Reactions: 5
Симултано. Тамо сам само на тој теми већ годинама, ал' сам сконтао да има и овде нешто слично :ROFLMAO:
#62 McDonnell Douglas MD-11 KLM "Ingrid Bergman" (Gemini200)

#63 Boeing B787-9 KLM "Morning Star" (Inflight200)

KLM flota: B747-400, B777-300ER, MD-11, E-190, B787-9
See less See more
9
 • Like
Reactions: 3
Lepa kolekcija, ja sam za odlazak iz firme (izmedju ostalih vrlo lepih stvari) dobio isti 788 kao što ti imaš i privezak napravljen od dela repa poslednjeg F70 koji je leteo za KLM (napravljeno je 100 takvih privezaka namenjenih za pilote koji su leteli na njemu), stoji mi na ključevima od auta.

Iako više ne radim za njih, i dalje sam ponosan što sam bio deo takve firme - sa takvom istorijom, sa stvarno sjajnim ljudima i company-culture. Skoro da je neverovatno šta su uradili za moj odlazak iz firme. :)
 • Like
Reactions: 1
@micika
Hvala ti na komplimentima, drago mi je. Sto se moje kolekcije KLM-a tice, pokusavam da dodam sto vise razlicitih tipova aviona koje su koristili, ili koriste...a sam znas sta su sve imali u floti. Zelim recimo jos njihov Fokker 70/100, pa B737, B767, A330...pa kada se poklope kockice (cena + trazeni model) bice toga, nadam se jos.

Inace KLM modeli su mi posle JAT-ovih i Air Serbia u Top 3. Nadam se, da ce neko od boljih proizvodjaca modela (Gemini, Inflight, JC Wings) ponovo da urade JAT seriju sa DC-9, B727 i po prvi put B737 i ATR72 u "old" livery-u. I da naprave od Air Serbia A319/320 i ATR72. ;)(y)

Nakon toga se penzionisem u kolekcionarstvu.:LOL:
 • Like
Reactions: 1
Јеси ли пробао Blank Box, Herpa, JetX, Phoenix, Dragon Wings, Lockness, NG, Aero Classics, Model Power Liner?

Моје искуство је да цена и квалитет не иду увек линеарно. + код путничких авиона се ретко раде провидна стакла, покретни делови, тродимензионални панели и слично.
Шта би конкретно била највећа разлика у квалитету између бољих и лошијих?

Мени омињени Corgi, који је скупљи од нпр. Witty Wings је направио мање детаљан и тачан један модел, а за поређење ми стиже још један, али то се буквално разликује од модела до модела.
Dragon Wings је скоро па егал са HM моделима, а три пута јефтинији.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Pa pored spomenutih Gemini, Inflight i JC Wings probao sam jos Herpu, Phoenix, Aviation. NG Models i Aeroclassics su vise specializirani za 1:400 scale, ja sam za 1:200. Sto se cene tice, najskuplji modeli su realno i najboljeg kvaliteta i najrealnijeg izgleda. Kako i sam kazes, nema providnih stakala, panela i slicno. Jedini model sa pokretnim delom (flapovima) koji imam je inace Tu154, koji je Phoenix-ov (a njihovi modeli mi se ne svidjaju u principu).

Razlike u kvalitet bolji-losiji? Ne znam kako da najlakse objasnim, ali primeti se vec samim vizuelnim pregledom...realniji izgled, razne antene (wi-fi, itd.), ispravan oblik kokpit prozora, wingleta, i jos bi mogao da nabrajam. I u pravu si, ima slucajeva gde Gemini uradi bolji B787od konkurencije, ali zato totalno promasi B777 (prednji stajni trap nije sorazmeran ostatku aviona). Sve zavisi od modela do modela.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Лавочкини.

Ла-7 генерал-поручника Сергеја Федоровича Долгушина.
Занимљива информација је да је он летачку школу завршио са Василијем Стаљином, сином Јосифа Висарионовича.
Као ратни пилот, оборио је 15 авиона и још 8 њих као део групе.
Као официр, 1967 је прозиведен у генерал-поручника.


Модел из колекције IXO стигао је са часописом на француском.


Ла-5 капетана Виталија Попкова, аса који је имао 40 ваздушних победа.
Иако је летео и на авионима ЛАГГ и Ла-7, највећи део рата је провео у кокпиту Ла-5.
Пензионисао се са истом титулом као и Долгушин.
Заробљени Ла-5ФН ког су Немци префарбали у своје боје и парадирали током рата.
Послератна улога авиона, као део авијације Чехословачке.О Ивану Никитовичу, чији ће авион у неком моменту такође бити део колекције (без журбе), ћу да читам на француском. :ROFLMAO:

See less See more
11
 • Like
Reactions: 2
Имаш лепу колекцију, Коте.
Реци ми јел склапаш макете сем што купујеш готове моделе?
Ја сам се некада, заносио мишљу да кренем да радим све доступне типове и њихове варијације који су летели код нас (у нашим бојама и ознакама, искључиво), али сам схватио да је боље да те паре боље искористим и спржим их кроз гориво за змаја, тако да сам одустао.
 • Like
Reactions: 2
Фала Пипи. Ти си паметно урадио, имаш леп хоби.
Имам и склапаних, сад у опасној мањини, и куповно завршених.
Тренутно ме чека 13 модела да нађем времена и направим нешто од њих, а зацртао сам да не радим четкицом него компресором и ер-брашом (од којих тренутно немам компресор).

Мени је преокупација Друти Светски Рат, али не бежим од осталих занимљивих машина.
Неке од српских и југословенских ћу сигурно радити (Икарус 2, Икарус 3, Рогожарски 313), на некима сам контао да урадим CODE 3 (преправка готовог модела) а неки могу да се купе, али генерално нема журбе, планирам натенане да се бавим овим.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
компресором и ер-брашом (од којих тренутно немам компресор).
A da probaš sa tzv. sirotinjskim airbrushom? Bio zanimljiv nama omladincima krajem 80-tih godina prošlog veka, kada je bilo komplikovano nabavljati prskalice i kompresore praviti od starih frižiderskih.
 • Like
Reactions: 1
Размишљао сам и о томе, али нема времена тренутно уопште да се посветим тој акцији, било да је буџење одговарајућег компресора од фрижидера или куповина новог (ту немам пара). А све заједно не бих стигао сад да их радим, тако да није журба ништа.
Eво још једног бомбардера. 1/72 B25 "Hari Kari Er" из операције "Doolitle Raid" 1942.
То је био први амерички напад на тло Јапана. Авиони су модификовани да им се повећа долет, а улога напада је била психолошка, показивање Јапанцима да њихова острва нису недодирљива. План је био да се после бомбардовања авиони спусте у Кину. Учествовало је 16 бомбардера B-25, 15 је стигло у Кину где су се сви срушили, а шеснаести је одлетео у Владивосток, и једини заправо слетео. Од 80 учесника операције, 77 је преживело слетања. Овај конкретни авион се срушио/слетео у близини града Ћу-Џоу (Quzhou).
Судбине посада после тих слетања су биле права епопеја, са последицама по све који су их скривали од Јапанских колонијалних власти.See less See more
7
 • Like
Reactions: 2
Још две машине код мене.
Чекало се да буду обе ту, јер су релативно сличне намене и конструкције, авиони за осматрање, превоз официра и везу.

Први је Физлер Рода (Fieseler Fi 156 Storch).
Овај конкретно је део послератне авијације Чехословачке, али служио је многима и пре и током Другог Светског Рата. Између осталих, био је и део авијације Краљевине Југославије.
Колекција Фалкон. Покушао сам да уловим Немца, али су били прескупи.


Други је Вестланд Лисандар (Westland Lysander Mk-II), Спартанац.
Летео је у склопу тзв "Western Desert Air Force" из базе у близини места Мерса Матрух на западу Египта. Колекција Корги. Пошто сам овог нашао прилично јефтино, стигао ми је са одломљеним хоризонталним стабилизаторима. Класичан макетарски лепак то слабо лепи, па је радио епоксид.


See less See more
9
 • Like
Reactions: 2
Непланирана екипа Рујки. Два нова, замало да буде три.
Сви су 1/72.

Су-35. Овај је AF 1, мада га раде и "Hot blooded" само у размери 1/100.
Штанцају Кинези. :LOL:Други је из састава акро-групе "Русские Витязи", Су-27М
Трећег сам већ негде фоткао, овде иде да употпуни стајанку. Кинез, и од ова три најбоље израде.Стајанка:


See less See more
6
 • Like
Reactions: 3
Izuzetno zanimljive pločice. Baš mi se sviđaju.
 • Like
Reactions: 1
Два модела, половна. Страдале су антене (свакако је све пипаво), али су у кутији па ћу их фиксирати. Иначе не бих могао да их приуштим. Сад им следи чишћење, преглед и паковање назад док се не оспособи витрина.

Елем:

1. PBY Catalina MkIIA - 209. ескадрила РАФ-а.
РАФ је заправо овај авион и крстио Каталина. Конкретна летелица је била стационирана на Исланду, у Велсу и пред крај рата у Источној Африци одакле је оперисала по Индијском Океану.
2. PBY-5A (OA-10A) Catalina - друга спасилачка ескадрила - "Snafu Snatchers".
SNAFU је у преводу стање хаоса и конфузије акроним за "Status Nominal: All fu*ked up", слично као и чувени FUBAR: "Fu*ked up beyond all recognition". Ескадрила је спасла стотине оборених пилота. На авиону је уместо броја оборених непријатељских летелица означен црежима сплавова број спашених чланова посада. Конкретан авион је изложен у Дејтону.


На овом другом авиону се може видети стајни трап "трицикл" који се могао подизати док је прва верзија имала стајни трап који је био фиксан. Ту верзију су назвали "flying boats", друга је заправо била амфибијска.
Иначе, ловио сам верзију из Перл Харбора, а уловио ове две :>

See less See more
15
 • Like
Reactions: 2
Стигло још нешто.
За ову колекцију нисам знао уопште, узео сам 2 од 6 модела који су се нудили по ок цени.
Кад су стигли аутоматски сам зажалио што нисам купио све (иначе се продају по непријатној цени).

Ради се о колекцији Wings of the Great WarПрви је Junkers DI

Други је Albatros D.V Ritter Von Muller-a, пилота који је остварио 36 ваздушних победа, од тога 24 у овом авиону - групе Jasta 28 (Jagdstaffel 28 ).
Погинуо је у окршају са два авиона S.E.5 1918.

Модели су резински, ручно бојени са свим фиксним деловима (пропелери, точкови). Постоља имају зглоб па се може сценирати ваздушна битка, а колико сам видео нуде се и различите висине постоља. Сви су у размери 1/72. У сваком случају за препоруку за свакога кога занима Први Светски Рат, под условом да их нађете по некој нормалној цени.


See less See more
9
 • Like
Reactions: 4
Недавно су ми стигли Тексани, нисам имао модел тог авиона раније.
Није нарочито атрактивна машина, али кад се узме у обзир колико их је направљено, у чему су све учествовали и колико дуго су летели (60 година активне службе) добије се импресиван портфолио.

Први од два модела представља авион стациониран у бази Гвантанамо где су имали патролну улогу:


Други је био авион аустријске војске шездесетих година двадесетог века. Ова верзија LT-6G је имала надимак "Mosquito" и служила је за контролу и навођење (forward air control) . Додуше, и први је опремљен RDF антеном, па може да се деси да ако буде прилике набавим и једног без антене и са старијом варијантом кокпита. :>


СтајанкаБолес'

See less See more
10
 • Like
Reactions: 5
81 - 100 of 249 Posts
Top