SkyscraperCity Forum banner

Cакупљање модела авиона | Model aircraft collectors

32356 Views 228 Replies 20 Participants Last post by  Rosko
Otvaram ovu temu, da podelimo iskustva, informacije, gde kupujete i nabavljate modelcice. I da podelimo koju sliku istih.

Evo par mojih:

#1 Lufthansa Cargo B747 (Herpa 1:500)


#2 British Airways A388 (Revell 1:288)


#3 Air Serbia ATR72 (1:80)


#4 Air Serbia A320 (1:100)


Za neki dan mi stize JAT-ov DC 10-30 (Herpa 1:500), a sve vise me vuce, da narucim i Air Serbia A330-200 (Phoenix models 1:200).
See less See more
4
 • Like
Reactions: 5
161 - 180 of 229 Posts
Ево и прва макета у овој години, Ju52, "Tante Ju".

Авион по коме је макета рађена је још увек у летном стању и може се видети на аеромитинзима.


Ово ми је прва, и вероватно до даљњег и једина макета из немачке колекције "Schuco", урађена у размери 1/72. Тешка цео килограм, са сјајно урађеним детаљима. Дуго сам покушавао да уловим Corgi макету, ово се испоставило брже, једноставније и јефтиније.



О авиону:








Франц и Јурген :LOL: :




See less See more
9
 • Like
Reactions: 2
Vought F8E Crusader VF-162

Сквадрон VF-162 служио у Вијетнаму са носача авиона USS Oriskany међ америчком војском познатим као "Mighty O" и касније са носача USS Ticenderoga и USS Shangri-la. Јединица као јединица је била позната по скоро па највећем броју борбених губитака од свих јединица опремљених Crusader авионима и послатих у Вијетнам.
Макета je Altaya, чини ми се скроз пластична и не нарочито масивна.








Авион по ком је рађена макета у лету:



See less See more
8
 • Like
Reactions: 3
Још две макете авиона МИГ 29A, 1/72.

Прва је макета авиона групе JG 3, из авиобазе Preschen из Источне Немачке.
Ова колор шема је заправо коришћена само једном, 27. Септембра 1990. у последњем званичном лету Источнонемачке авијације пре уједињења. Макета је Corgi, скроз метална, и морам да признам да сам задовољан иако сам био скептичан :ROFLMAO:









Размишљао сам да овој макети докупим опрему за подвесне носаче, међутим пошто се ради о "последњем лету", рекао бих да треба да остане овако.

Друга макета представља МИГ 29 из акро-групе "Стрижи", плави 5.
Група лети из базе Кубинка. Такође Corgi.
Стриж ће добити место уз раније набављеног Су-27 из групе "Русские Витязи".





без подвесних носача:



и вместе оба:

See less See more
12
 • Like
Reactions: 4
Eво још једног капиталца код мене:
Grumman E-2C Hawkeye JASDF - HM 1/72
1. Hiko Keikai Kanshitai, ваздушна база Misawa, Јапан.
Први од ових је у јапанску службу ступио 1987. а тренутно један од два преостала пропелерца који лете са носача авиона.











Требаће му мало чишћења, али ништа страшно




Авион по коме је рађена макета:

See less See more
12
 • Like
Reactions: 4
Два комада у неуобичајеним бојама, тј. бар један од њих.

Ради се о авионима Gloster Gladiator.

Први је летео у склопу добровољачке јединице F 19 Шведског краљевског ваздухопловства са језера Кеми у Финској, у "Зимском рату" између Финаца и Совјета.
Овим је летео поручник Ian Iacobi, и током кратког ангажмана забележио једну ваздушну победу. Авионом је касније летео Per-Johan Salwen, који је такође оборио једнан совјетски I-15.
Макета Corgi долази са диорамом.








Кутијентина и кутијица у којој је стигао други:


Друга макета представља заробљени примерак Гладијатора који је наводно припадао лично Херману Герингу. Наводе нисам успео да проверим. Макета је такође Corgi, 1/72.






Тако сам сад у ситуацији да у колекцији имам само једног савезничког Gladiatora, наспрам два у бојама Сила Осовине :ROFLMAO:
See less See more
11
 • Like
Reactions: 4
Заостао сам са спамовањем, сад надокнађујем на гомиле :ROFLMAO:
Ево још једне дуго чекане макете:

Lockheed T-33 Shooting Star.
Авион је летео у склопу USAF 5041st TOS (Tactical Operations Squadron), из базе Elmendorf на Аљасци.
"Spirit of Seventy Six" Bicenntinial колор шема је направљена да обележи два века од Америчке Револуције.

Т-33 је настао од Lockheed P-80/F-80 тако што је трупу додат око метар дужине да би се могло сместити друго седиште и летачке контроле. За разлику од авиона од ког је развијен и који се није прославио, Т-33 је летео од 1948. до дубоко у осамдесете. Препознат је као поуздан тренажни авион, а био је коришћен и у сукобу у Заливу Свиња од стране Кубанаца.
Идеја је била да уловим неку од макета тренажног авиона а не овај парадни, али пошто су ретки и скупи не може да се бира а ово је налетело повољно.







Модел је Falcon, метални. По спојевима, начину бојења и тежини јако подсећа на модел HERPA L-29 који сам недавно представљао и не бих се изненадио да долази са истог места.
See less See more
5
 • Like
Reactions: 3
Ево и коначно комплетиране шведске тројке, па да их покажем.
Све три макете су "Aviation 72", тешке, највећим делом металне и квалитетне на око и додир.



SAAB 35 Draken је макета која представља авион аустријског ратног ваздухопловства из времена обележавања хиљадугодишњице Аустрије. Није ми била намера да набављам ту колор-шему али из чисто финансијских разлога задовољио сам се њом :whistle: Вероватно једини комад који може да конкурише Амеркомовом F104 Starfighter.






Конкретна машина:


Друга макета представља SAAB 37 Viggen шведског ратног ваздухопловства. Макету сам дуго покушавао да нађем по некој нормалној цени и на крају сам се задовољио оштећеном. Сад ми остаје да нађем још један точак (бар сличан) и да је комплетирам. Додуше, купљен је онај у најлепшој камуфлажи па ми није жао да се позавабим додатно њиме.






Конкретна машина:


Трећа је макета авиона SAAB 39 Grippen, у бојама прототипа. Ни ову макету нисам планирао у тим бојама али је понуђена јефтино па сам похитао да не покупи неко други 😁 Сајдвајндери на бочним носачима ракета су додати. Друге камуфлаже долазе с њима па реко' неће да шкоди.






Авион по ком је рађена макета налази се у музеју авијације у Линкопингу:


Свима им треба њежно чишћење, али о том по том.
Ђутуре:

See less See more
18
 • Like
Reactions: 4
И последњи комад у овој тури >>>

Ради се о макети авиона McDonnell F-101B Voodoo.
Овај је летео у склопу 15. FIS (Fighter Interceptor Squadron) из базе Davis Monthan у Аризони, па касније из базе у Монтани и Мичигену. Тренутно се налази у музеју Peterson у Колораду.

Макета је HM:








Куриозитет везан за овај авион је ротирајуће спремиште наоружања.
На унутрашњој страни могла су да се налазе 4 вођена пројектила AIM-4 Falcon или две невођене AIR-2 Genie ракете. То је приказано и на макети.




Опет первезрије у кокпиту:



И једно поређење за крај, пошто се ради о прилично великом авиону, дугом преко 20 метара:


Конкретна машина:

See less See more
11
 • Like
Reactions: 4
Ево од мене неколико макетa вечерас.

F16D у размери 1:72. Овај комеморативни примерак је заправо машина која је служила за обуку сингапурских пилота летела је у склопу 425 сквадрона "Black Widows" из базе Luke у Аризони, док није предат RSAF где је добио нове ознаке. Све ово ако сам добро прочешљао историју летелице. Лаган, добрим делом пластичан модел, али фини детаљи. Произвођач... непознат, пошто је на кутији све написано као да нема име.







Машина по којој је рађена макета

See less See more
6
 • Like
Reactions: 2
Друга макета представља F15 јапанског JASDF, 204. Hikotai (сквадрон) 7. Koukudan (крило) база Наха, Јапан.
Макета је 1/72 Witty Wings, метална, сјајни детаљи.











Машина по којој је рађена макета.

See less See more
9
 • Like
Reactions: 2
Трећа макета представља Northrop F-5S Tiger II, који је такође летео у склопу RSAF, тачније у 149. сквадрону "Shikra" (Јастреб) из базе Paya Lebar у Сингапуру. Авион је повучен из употребе.
1/72 HM, одлична макета.









Најближе што сам нашао конкретном авиону:


Ђутуре сви "азијати":
See less See more
9
 • Like
Reactions: 3
Нађох времена да повадим пар непредстављених макета.
А имаћу времена за још пар.

Ради се о 4 макете авиона Messerschmitt Bf 110.
Представљаћу их мало другачије него што сам иначе то радио, јер сам сам себе сморио.

Елем, први од ових, Bf 110E је летео у склопу Luftwaffe 5./NJG 1 (Nachtjagdgeschwader - крило ноћних ловаца) и њиме је управљао Heinz-Wolfgang Schnaufer, немачки ас. Током каријере убележио је 121 ваздушну победу (чиме је постао најтрофејнији пилот ноћних ловаца), највећим делом против британских четворомоторних бомбардера. 1944. је унапређен у заповедника/команданта крила "Geschwaderkommodore".
Макета је Атлас, нова, за те паре сасвим фина, слабост су јој килави точкови.

Сва 4 авиона:





Друга макета представља такође Bf 110E који је летео у склопу 7./ZG 26 са Сицилије у заштити теретне авијације а касније из Дерне у Либији (Zerstörergeschwader - буквално преведено као разарачко крило). Авион је учествовао у борбама у покушају да се заустави британска операција "Crusader". Авиони су имали пар мотора DB 601 (705kW) Макета јe HM, половна и фалична али довољно пристојна да је лицитирам 😁






Трећа представља Bf 110G, такође ноћни ловац, део IV./NJG 1. Е сад, интересантна ствар је да је овим авионом такође пилотирао Heinz-Wolfgang Schnaufer, с тим да се ради о унапређеној верзији, опремљеној радаром (FUG 220?) у Hirschgeweih (јеленски рогови) поставци и новијим мотором DB605B (1085kW)
Макета је такође HM, одлично одрађена и овог пута цела 😁






А сад, пази чуда. За два авиона сам знао ко је пилотирао, трећи се десио у брзини и опет купљен по нижој цени, и опет госн. Heinz-Wolfgang Schnaufer, илити "Дух светог Тронда". Макета врло слична претходној, део исте јединице само обележена другим RLM ознакама. Тако сам несвесно направио овом пилоту омаж. Макета је Corgi, за нијансу мање детаљна од HM макете и опремљена другачијим антенама тј. "Matratze" за вероватно FUG 202/212 радар.

"Еволуција носа".




Опрема, подвесни додатни резервоари и Werfer-Granate 21 илити BR 21 (Bordrakete) за бомбардовање из даљине од око километар. Носачи су се одбацивали после испаљивања да не би даље смањивали летне перформансе.



Дајмлертше



Ђутуре макете:

See less See more
18
 • Like
Reactions: 4
Аj покажи цео хангар
 • Like
Reactions: 1
Аj покажи цео хангар
Питао је већ Роско.
Имам нешто где могу да изложим можда 30 средњих макета а имам их 10 пута толико, од релативно малих до 20 баш великих.
Чека се селидба у већи простор.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Поздрав,

Некако сам наишао на овај сајт па сам хтио да те питам за помоћ јер видим ти скупљаш исто или слично нешто што се тиче авиона које бих и ја волио да имам у колекцији.
Желим да набавим макете авиона (које су се углавном продавале на летовима) од компанија којима сам летио. Међутим како сам као млађи летио неким компанијама којим постоји велика могућност да више нећу летјети, покушавам да набавим те моделе. Међутим када сам замолио другара да ми узме нпр Туркиш на лету до Истанбула, у авиону су му рекли да они то не продају на летовима. Да ли знаш нешто више о томе и гдје да тражим авионе компанија Air France, Lufthansa, KLM, Turkish, Delta, Aegean? Преферирам ову скалу 1:200 и на овим лов кост летовима те скале коштају по неких 10-12 еура.

Извини што пишем овдје али ми не дозвољава да пошаљем у приватној поруци.
See less See more
Zdravo LYBE. Mene zanima tvoj (nema potrebe da se persiramo 😊) YU-AMB, ali nisam spreman da se odvajam od YU-AMA. Inace oba modela je trenutno skoro nemoguce da se dobije...
Поздрав,

Некако сам наишао на овај сајт па сам хтио да те питам за помоћ јер видим ти скупљаш исто или слично нешто што се тиче авиона које бих и ја волио да имам у колекцији.
Желим да набавим макете авиона (које су се углавном продавале на летовима) од компанија којима сам летио. Међутим како сам као млађи летио неким компанијама којим постоји велика могућност да више нећу летјети, покушавам да набавим те моделе. Међутим када сам замолио другара да ми узме нпр Туркиш на лету до Истанбула, у авиону су му рекли да они то не продају на летовима. Да ли знаш нешто више о томе и гдје да тражим авионе компанија Air France, Lufthansa, KLM, Turkish, Delta, Aegean? Преферирам ову скалу 1:200 и на овим лов кост летовима те скале коштају по неких 10-12 еура.

Извини што пишем овдје али ми не дозвољава да пошаљем приватну поруку.
See less See more
Ево нове макете коју сам планирао да прикажем већ неко време.
Ради се о авиону Republic F-105D Thunderchief, који је летео у склопу USAF 355th TFW (тактичко борбено крило), 357th TFS (борбени сквадрон) у Тајланду, средином шездесетих.
Авионом "Memphis Belle" (названим по бомбардеру Б17) управљао је Buddy Jones и убележио два обарања авиона Миг 17.

Иначе је то и последњи F105 који је летео.
Макета је HM, 1/72.








Треба јој мало сређивања, али у суштини топ.
Из неког разлога сам добио два сета подвесне опреме, дупле резервоаре и уместо AGM12 Bulpup пројектила MK82 (Snake eye) бомбе са продуженим окидачем (ако сам добро сконтао).



Машина по којој је рађена макета:
See less See more
8
 • Like
Reactions: 2
Види како му ниско стоје ракете! Он тако полеће?
То испод трупа су Марк82 бомбе, и да, тако полеће.
Чудан и прилично неуспешан авион, једини који је из службе повучен због великог броја изгубљених у акцији.

Поздрав,

Некако сам наишао на овај сајт па сам хтио да те питам за помоћ јер видим ти скупљаш исто или слично нешто што се тиче авиона које бих и ја волио да имам у колекцији.
Желим да набавим макете авиона (које су се углавном продавале на летовима) од компанија којима сам летио. Међутим како сам као млађи летио неким компанијама којим постоји велика могућност да више нећу летјети, покушавам да набавим те моделе. Међутим када сам замолио другара да ми узме нпр Туркиш на лету до Истанбула, у авиону су му рекли да они то не продају на летовима. Да ли знаш нешто више о томе и гдје да тражим авионе компанија Air France, Lufthansa, KLM, Turkish, Delta, Aegean? Преферирам ову скалу 1:200 и на овим лов кост летовима те скале коштају по неких 10-12 еура.

Извини што пишем овдје али ми не дозвољава да пошаљем приватну поруку.
Pozdrav,

Pa ja licno kupujem metalne (koji su znatno skuplji), ti vidim da se interesujes za plasticne.. Od plasticnih imam 3-4 koje nisam kupovao na letovima. Mislim, da je ta prodaja na letovima cesca kod loukost kompanija, nego kod Turkisa, Emiratesa..itd. Probaj da precekiras malo netom, ebay i slicne stvari..uvek ima nesto za svakoga. 😊
See less See more
161 - 180 of 229 Posts
Top