SkyscraperCity Forum banner
201 - 220 of 223 Posts

· Registered
бүртгэгдсэн
Joined
·
31,634 Posts
МИГ 25, украјинске ознаке, макета HM, 1/72, стигла упакована у бобичасте фолије и новине.
Хтео сам Сиријца, али ово је једино што се појавило јефтиније. Остаје да се среди пито цев.
Авион са овим бортом кажу да је био стациониран у бази Василков код Киева.


 

· Registered
бүртгэгдсэн
Joined
·
31,634 Posts
Имам времена сад па ћу да спамујем.
Стигло је свега акомулираног по иностранству.

Прво, B-25J Mitchell, 345-те бомбардерске групе, 499 бомбардерског сквадрона познатог и као "Bats Outa' Hell".
Макета авиона који је летео са Нове Гвинеје 1945 у мисијама пресецања комуникација , извиђања, подршке трупама на копну итд.

Верзија авиона "Ј" произведена је у највећем броју, са два латерална турета, топовима 50mm у носу, предње постављеном дорзалном куполом и репном куполом.

Дочекана за мале новце, скроз нова, Corgi 1/72
Трећи и можда најлепши B-25 у колекцији. 

· Registered
бүртгэгдсэн
Joined
·
31,634 Posts
Следи макета авиона коју нисам хтео да чекам већ сам купио у предпродаји, и било ми је пуно новаца ал ајде. Чекао сам целих 8 месеци да стигне :rolleyes:

Ради се о авиону Bristol Beaufort MkI 22 сквадрона RAF-a којим је управљао Кенет Кемпбел, шкотски пилот који је погинуо ун нападу на амерички бојни брод Гнајзенау (Gneisenau) укотвљен тада у Бресту.

1/72 Corgi, леп комад.
 

· Registered
бүртгэгдсэн
Joined
·
31,634 Posts
Последња макета за вечерас:

B26B Marauder, 387-ма бомбардерска група, 556 бомбардерски сквадрон авион по имену "Shooting In", летео изнад Немачке 1945. Авион је био додељен поручнику Ејси Кларку. Завршио је рат тешко оштећиван и поправљан да би 1946 био исечен и рециклиран.

Макета је FOV 1/72, половна, купљена за кикирики (30-так долара), и пронађена случајно.

Ђутуре, немогућа стајанка:


 

· Registered
Joined
·
1,088 Posts
Discussion Starter · #205 ·
Posle duzeg vremena kupio sam novu maketu, koja treba da mi stigne za koji dan. Radi se o JAT-ovoj 10-ki YU-AMC u nekakvoj hibridnoj semi. Preporucujem, da onaj ko zeli maketu pozuri i obezbedi je za sebe..YU-AMA (kada je bio u prodaji) se prodao za tren oka i nemoguce je da se je dobije u "redovnoj" prodaji, a i ako se nadje nesto na ebay-u i slicno cene dostizu 300+€.

YU-AMC


Maketa je Inflight200 (D 27.7cm, S 25.2cm, V 8.9cm). Cena 156€
https://www.aviationmegastore.com/en/models/mcdonnell-douglas-dc-10-30--jat---yugoslav-airlines-yu-amc-inflight-200-ifdc10ju0921-181645.html
 

· Registered
бүртгэгдсэн
Joined
·
31,634 Posts
Ја сам "комплетирао" још један мини-сет, што не значи да се неће десити да улети још нешто у ову групу. Ради се о авиону Vickers Wellington.

Прва макета обрађује Vickers Wellington Mk.X, 99-ог сквадрона азијске команде РАФ-а. Не знам да ли смо помињали - авиони ове команде имали су ронделе без црвеног да их не би бркали са јапанским хиномаруом (излазеће сунце).

Марк Х је био најпрозвођенија верзија авиона. Гонила су га два мотора Hercules XVIII.
Макета произвођача Corgi, 1/72:Ова макета може да се набави доста јефтино.
Ја сам на несрећу купио макету са залепљеним стајним траповима у летећем положају, па ћу је вероватно тако и сместити у поставку (да не крљам нешто што је у добром стању)."Z" :eek:


Бочно се виде два стрељачка места.Покретни носни турет, Frazer-Nash, наоружан са два браунинга од 7,7mm. Иза њега, прозорче за потребе навигације и бомбардовања.Репни турет, такође Frazer-Nash, са 4 браунинга.Херкулес са ауспухом, на врху мотора усис карбуратора, поред цевка за испуштање горива.Макина по којој је рађена макета, летео из базе у Пандавешвару, па пресељен у базу Дигри и на крају у Џесор.:
 

· Registered
бүртгэгдсэн
Joined
·
31,634 Posts
Друга макета представља VW Mk. VIII, који је летео у склопу 221 сквадрона за специјалне операције изнад Малте. Верзија VIII је заправо конверзија авиона за обалску команду (Coastal Command) а улоге су осматрање, лов на подморнице. Направљено их је тристотинак, а 58 је опремљено специјалним рефлектором за антиподморничку борбу.

Велингтони су иначе познати и по својој геодезијског структури, која је олакшала и очврснула труп и која се види на свим бочним прозорима.Нема носног туретаДругачији мотор, Bristol Pegasus XVIII.
Радарске антене Anti-Surface Vessel Mk.II

 

· Registered
бүртгэгдсэн
Joined
·
31,634 Posts
Трећа макета, најтежа за набавити, обично прескупа.
Ја сам је купио од некога коме је била "нежељени поклон", нова, за релативно мале новце. Редак улов :ROFLMAO:

Ради се о авиону Vickers Wellington Mk. II. 104. сквадрона РАФ-а, који је летео из Енглеске, из базе Driffield. на самом почетку рата. Такође Corgi, 1/72.

За разлику од осталих верзија, Мk.II је летео погоњен моторима Rolls Royce Merlin V12.
Спремник за бомбе:


Све три машине ђутуре:
 

· Registered
бүртгэгдсэн
Joined
·
31,634 Posts
1. Air Force 1 Aermacchi MB-339 UAEAF Al Fursan. 1:72
Макета авиона који припада емираћанској акро групи.
Тренажни авион из 1968 који је имао и употребу у борбеним задацима у Аргентини и Еритреји.

 

· Registered
бүртгэгдсэн
Joined
·
31,634 Posts
Још ова два чудовишта :alien:

Нисам љубитељ ових справа али то је очигледно будућност авијације.
Конкретно ова два су можда већ и прошлост будући колико брзо напредује развој конкуренције. У сваком случају, старијем има 28 година.

Ради се о макетама беспилотних летелица MQ-9 Reaper и MQ-1 Predator, у размери 1/72 - Air Force 1.MQ-1 Predator, старији и мањи брат из ове породице полетео је 1994/1995, био произвођен до 2018 у 360 примерака.
Примерак кога представља ова макета носи два Хелфајер ваздух-земља пројектила разноразних намена. Једног од ових кога је оборила наша ПВО изнад Босне су наши по причи предали Русима, а још неколико је оборено током бомбардовања '99.MQ-9 Reaper, млађи брат на стероидима је уведен у активну службу 2007. Ови су коришћени у Авганистану, Ираку, Либији, Сирији итд. Конкретна макета је наоружана са 4 Хелфајер пројектила и две ГБУ-12 ласерски навођене бомбе.Ђутуре, поређење величина:

 

· Registered
бүртгэгдсэн
Joined
·
31,634 Posts
Ево још пар зверки.

МИГ 23, чехословачких ознака, 1/72 HM.
Да сам бирао, био би у некој другачијој шари (ирачкој, сиријској, либијској), али пошто је критеријум цена, дошао Чехословак.
Подвесно Р-23, два комада и 4 "Вимпела" ако сам добро сконтао.
 

· Registered
бүртгэгдсэн
Joined
·
31,634 Posts
Још једна машина, McDonnell Douglas F/A 18C Hornet, 1/72, HM.
Макета морнаричког примерка који је летео у склопу USN VFA-122 "Flying Eagles" из морнаричке базе NAS Lemoore у Калифорнији.Тугашин нема подвесну опрему, зато што је овако офарбан за прославу стогодишњице морнаричке авијације. Ова конкретна колор-шема је омаж Хелкетима који су летели у Другом Светском Рату са носача авиона, па не замерам. Критеријум је био као и код МИГ-а 23, снижена цена :>Једна неуобичајена паркировка:
Коља и Џони после размене кромпируше за кукурузару засели и причају вицеве о Рујама и Америма:

 

· Registered
бүртгэгдсэн
Joined
·
31,634 Posts
Бацао сам новчић да видим да ли ћеш да се јавиш и исправиш ме 😁
Хтео сам да напишем Радек, али сам решио да је ово совјетски пилот инструктор који је дошао у посету, јер вицеве о Рујама и Америма морају да причају Руја и Амер.
 

· Registered
бүртгэгдсэн
Joined
·
31,634 Posts
Јутрос ми је стигла и елеганција из Француске.

Макета авиона Dassault Mirage IVa, у размери 1/72.
Авион је стратешки бомбардер, део француске нуклеарне тријаде (Force de Frappe), носач нуклеарне бомбе.
Модел је цео метални, уз изузетак стајних трапова.


Поприлично кул ствар је 70 мегатонска бомба An-22 повешана вентрално. Бомба је имала падобран који је дозвољавао избацивање са малих висина. Било је направљено 40 бомби и 36 авиона у форми бомбардера и 30 извиђачких. Улогу бомби је преузео крстарећи пројектил ASMP (air-sol moyenne portée).

 

· Registered
Joined
·
5,338 Posts
Бомба је била једна, ова у средини? А шта је ово са стране?
 
  • Like
Reactions: Rosko
201 - 220 of 223 Posts
Top