SkyscraperCity Forum banner

Café's in Amsterdam

12821 Views 55 Replies 24 Participants Last post by  flex
Het is weer tijd voor een nieuwe thread in Café Berlage. Wat is er toepasselijker dan een thread over onze kroegen: Café's in Amsterdam!

Waar drinken jullie het liefst je biertjes? Welke terrassen verkiezen jullie op een mooie lentedag? En waar wil je nog niet dood gevonden worden?
Brand maar los!

Om de thread levendig te houden en te voorkomen dat het een opsomming wordt: doe er enige onderbouwing bij en bespreek niet meer dan één café per post.
1 - 20 of 56 Posts
Ik begin met het café dat sinds mijn middelbare schooltijd (ik schat zo najaar 1992) mijn stamkroeg was: Belgisch Bierproeflokaal De Zotte in de Raamstraat. (http://www.dezotte.nl/) Die ene of twee keer per jaar dat ik die paar schoolvrienden waar ik nog contact mee heb zie spreken we nog altijd daar af.

In al die jaren is het natuurlijk wel een beetje veranderd. De nadruk is meer op de eenvoudige maar lekkere Vlaamse menukaart (met goede zelfgemaakte friet!) komen te liggen, heb ik zo het idee. Het is er behoorlijk drukker geworden, met een aardig percentage buitenlanders, maar het is nog steeds een fijne kroeg. Vlak bij het Leidseplein en toch niet te toeristisch.

Nog steeds iets van 130+ Belgische bieren op de kaart (waarvan 8 op de tap, mijn favoriet is Brigand) en aan het interieur met zijn bruine sfeer en krakkemikkige tafeltjes en stoeltjes is gelukkig niet te veel veranderd.

Sinds ik bij mijn huidige werkgever werk (alweer twee jaar) kom ik er weer af en toe, want het is ook een geliefde plek bij met name mijn buitenlandse (Italiaanse en Zuidamerikaanse) collega's.
See less See more
Eik & Linde aan de Plantage Middenlaan - Een klassieker in heel veel opzichten.
Ha, leuke draad. Ik ken eigenlijk nog te weinig leuke kroegen in Amsterdam.

De Zotte kende ik al wel. Vaak bizar druk inderdaad, maar wel een fijne tent.
Er zijn eigenlijk verbazingwekkend veel leuke cafés in Amsterdam. Dit heb ik de laatste tijd een beetje herontdekt. Gelukkig ook steeds meer cafés waar ze Zatte (IJ bier) verkopen :)

Het vervelende van elk leuk café in Amsterdam is dat ik de naam niet weet, maar wel de locatie!

Van biercafé Gollem ben ik de naam niet van vergeten. Uiteraard veel soorten bier, helaas niet allemaal op de goede temperatuur, iets teveel toeristen, te kleine tent maar uiteindelijk wel leuk. Regelmatig een starter om de 9 straatjes en de Looiersgracht aan te doen.

Maar uiteindelijk is de barman (of vrouw) denk ook belangrijk. Gezellig aan de bar ouwehoeren op zondag nacht om vervolgens met mensen uit alle leeftijdscategorieën Flugels te atten was onvergetelijk gezellig.
^^ Flugels adten deed je toch niet in de Gollem mag ik hopen? :D

Gollem is inderdaad wel een leuke kroeg. Ik ontmoet daar altijd mijn vader als hij voor z'n werk eens in de stad moet zijn...
Wat grappig, mijn stamkroeg is ook een beetje de Zotte. Daarnaast bijvoorbeeld nog cafe's zoals de schutter tijdens voetbalwedstrijden, of de beiaard. Buiten de stad is het goed vertoeven bij 't sluisje in noord (aanrader om naar toe te fietsen!), of 't kalfje. Wilhemina Dok en Noorderlicht zijn de aanraders voor het uitzicht over het IJ, maar beide vind ik wel wat punten mislopen op de bediening. Voor de rest ga ik bijvoorbeeld ook graag naar cafe Marcella op het amstelveld, maar dat komt omdat ik daar zowat naast woon :p
Ik kwam vroeger veel in http://www.thegetawaycafe.com/ voordat het echte stappen begon. Maar vaak genoeg werdt erzo lekker gedraait dat ik er lekker bleef hangen.

Café "Old Sailor / Oudezijds Achterburgwal 39 midden in de hoerenbuurt dus.
Toeristen/dronken Engelsen, hoeren pooiers en buitenlui, en ander chaos.

Cafe Excalibur / Oudezijds Achterburgwal 48
Cafe van de Hells Angels.

Cafe de Duivel http://www.cafededuivel.nl/

http://www.korsakoffamsterdam.nl/index.php
http://www.akhnaton.nl/
http://www.vrankrijk.org/index.php?o...d=20&Itemid=45


Kroeggies met een hoog Diederik en Floris Jan gehalte vermijd ik, dus het hele Spui, bepaalde kroegen in de Nieuwmarktbuurt/ De Pijp is een no go area.
See less See more
Staand drinken verboden

Richard van de Crommert
AMSTERDAM - De soap rond de absurde Amsterdamse terrasregels is een nieuw hoofdstuk ingegaan en stijgt met dit warme zomerweer naar een nieuw hoogtepunt. De afgelopen maanden heeft de controle op de terrasregels extreme vormen aangenomen en lijkt de gemeente een klopjacht op cafés te hebben geopend. Daardoor dreigen tientallen cafés binnenkort één week hun deuren te moeten sluiten.

Staand een biertje drinken op een Amsterdams terras mag niet meer. De cafébaas zelf is daarvoor verantwoordelijk. Na vijf waarschuwingen moet de tent dicht. Daarnaast handhaaft de gemeente de strenge afbakening van de terrasruimtes. Tien centimeter buiten de lijnen en er volgt een boete van honderden euro's. Hetzelfde gebeurt als klanten een tafeltje verplaatsen. Een sigaretje staand roken op een terras mag nog wel.

De vergaande controle op de regels is ronduit dwaas, vindt advocaat Raoul Meester die de belangen van enkele honderden Amsterdamse horecaondernemers verdedigt. Hij heeft de afgelopen maanden een intensieve toename van de controle geconstateerd. "Wat gebeurt er? Vanuit een auto worden er door de reinigingspolitie stiekem foto's gemaakt van terrassen. Ze stappen niet eens uit. Ze nemen een foto vanachter het dashboard. Dat deden ze vroeger in Oost-Duitsland ook. Als je zover gaat met je beleid, dan klopt er iets niet", zegt Meester.

Kroegbazen merken pas achteraf dat ze gecontroleerd zijn. "Pas als er overlast is, moet je maatregelen nemen", vervolgt Meester. "Eerder niet. Het is te gek dat ik hier nu zo veel werk aan heb. Zelfs wijkagenten begrijpen er niets meer van en hebben onvrede met de regels. Het is toch gek dat er niet wordt geluisterd naar de wijkagenten. Zij zijn het dan ook niet die de gewraakte foto's nemen."

Volgens René van Veen van café P96, die de belangen behartigt van de horeca in de Jordaan loopt het helemaal uit de hand. "Als het een beetje lekker weer is, staan mensen allemaal buiten met een glas. Dat is niet tegen te gaan. Iedereen drinkt graag een biertje buiten. Politici ook. Ik kán deze regels niet handhaven. De hele tijd speel ik voor politieagent. Op het moment dat ik tegen een gast zeg dat-ie moet gaan zitten, staat de ander alweer. Toeristen denken dat je ze in de maling neemt. Dit is niet te handhaven. Niemand trekt de regels die overlast aanpakken in twijfel. Maar in Amsterdam ligt de reinigingspolitie gewoon op de loer. In Spanje zie je de gevolgen van een dergelijk beleid al. Daar gaat iedereen midden op het plein zitten. De tassen met biertjes en flesjes wijn gaan open. Je ziet het al gebeuren op het Heinekenplein in de Pijp."

Volgens de pachtster van café Proust op de Noordermarkt, die al enige waarschuwingen op zak heeft, zegt: "Als je in overtreding bent, krijg je een brief. De foto's krijg je niet zomaar te zien. Die moet je opvragen via je advocaat. Het is op een foto moeilijk aan te tonen dat de drank die ze drinken van mij afkomstig is."

Een kroegbaas op de Westerstraat, ook hij heeft een aantal waarschuwingen binnengekregen, wil niet met zijn naam in de krant. "Ik ben geen lafaard, maar wil niet nog een extra waarschuwing." Cafébazen zijn bang geworden. "Als je naam in de krant komt, krijg je twee controles extra", bezweert Van Veen.

De Amsterdamse cafébaas denkt dat er nog niks aan de hand zou zijn als er menselijk met de regels wordt omgegaan. De branche zucht onder de regeldrift van het linkse stadsbestuur. "Geen caféhouder begrijpt de strenge handhaving... Een café moet bij de ingang eerst een bord met de tien geboden ophangen. Uitgaan is tegenwoordig met strakkere regels omgeven dan hoe je je op je werk moet gedragen. Stel je voor, je zit op het terras en er komt een bekende langs. Dan moet je eerst je glas neerzetten voordat je diegene begroet. Of als je je glas mee naar buiten neemt om een sigaretje te roken, dan ben je direct in overtreding." Tientallen cafés hebben inmiddels vier waarschuwingen op zak en dreigen binnenkort een week lang hun deuren te moeten sluiten. Verschillende kroegen zitten zelfs al op vijf waarschuwingen. Dan helpt alleen nog een gang naar de rechter om sluiting te voorkomen. Enkele caféhouders proberen op die manier hun recht te halen.

Eigenaar Rob Benoni van Café Finch heeft de gemeente op die manier met enig succes kunnen aanpakken. Hij heeft een advocaat in de arm genomen en is nu één waarschuwing teruggezet. "De foto die gemaakt is, is op te veel verschillende manieren uit te leggen, zo oordeelde de rechter." De handelwijze van de gemeente begrijpt hij niet. "Ik weet niet wat de reinigingspolitie doet, maar het lijkt erop dat ze langs alle cafés rijden, foto's nemen, en dan de volgende dag alle plaatjes gaan interpreteren. Maar je kunt op een foto nooit zien wat er daadwerkelijk gebeurt."
^^
:lol::rofl::rofl: Kunnen ze zich in Amsterdam niet met wat zinnigere zaken bezighouden?

http://www.telegraaf.nl/binnenland/4313936/__Staand_drinken_verboden__.html?p=1,1
See less See more
tjsa dat is de keerzijde van hoogopgeleiden in de binnenstad. over een paar jaar is de vertrutting compleet. gelukkig ben ik dan weer ouder..
:lol::lol: absurd gewoon
Cafe Tara op het Rokin vind ik een fijne tent. Veel hoekje en gaten waardoor je een eigen ruimte kunt creeeren. Meestal ga ik naar cafe's in de Pijp rond het van der Helstplein, Gerard Dou of Heinekenplein.
Tara op het Rokin is idd. een erg leuk cafe, je kunt lekker wegzakken in die leren fauteuils bij de (nep)open haard.
Leuk dat je overigens weer wat post Citylife:eek:kay:

Verder betreur ik en velen met mij dat ze de beetje bij beetje De Red Light District aan het 'slopen' zijn. Een wereldberoemd uniek stukje Amsterdam wordt totaal om zeep geholpen door een paar fatsoensrakkers van de PVDA.

Dat de vrouwenhandel hard aangepakt moet worden is geen discussie item daar is iedereen het wel mee eens. Maar men weet ook dat deze hele 'handel'
ondergronds wordt voortgezet en dan is het helemaal niet meer te reguleren en te controleren.

Vraag me ook af of dit nu wel de echte hoofdreden is, ik verdenk het Gemeentebestuur ervan een dubbele agenda erop na te houden.
Kopen, verkopen van de panden incluis ramen levert immers een fors bedrag op.
Ik had ergens gelezen dat het de bedoeling is om in de toekomst van de Wallen een stukje gracht te creëren met hoogwaardige horeca, ateliers en meer van die shit.
God wat bijzonder dat was er nog niet in Amsterdam:eek:hno:

Het Damrak moet je wat 'bijschaven' en niet teveel aan veranderen, er mag gerust wat crap worden gesloten. Maar de chaotische uitstraling die het Damrak heeft dat is nu juist Amsterdam!
Van een platte ordinaire tent als Teasers Café tot het Sexmuseum, Gokhallen, The Grasshopper toeristen komen daar vnl. voor.
Die luxe Grand Cafés' etc. hebben ze in hun eigen stad ook wel daar ga je niet voor naar 020.

Last but not least zullen er een hele hoop coffeeshops worden gesloten in het Centrum dus kans dat bv. The Bulldog zijn deuren kan sluiten.

Ik zie het met afgrijzen aan, van de ooit tolerante chaotische stad waar alles kon tot een stad wat straks steeds meer door de elite wordt geregeerd en bewoond.
See less See more
^^ teken dan even hier.
Amsterdam is een geweldige kroegenstad, en ik frequenteer dan ook talloze etablissementen. Op eenzame hoogte staat wat mij betreft In de Wildeman. Niet alleen hebben ze veel bier (250 bieren), ze weten er ook alles van: je bier wordt hier op de juiste temperatuur geschonken, op de juiste manier, in het juiste glas. Verder is de selectie heel erg goed, en is er zeldzaam veel aandacht voor Nederlandse, Duitse, Engelse en Amerikaanse brouwerijen, naast de bekende Belgische speciaalbieren.

Er is wel meer goed aan dit café. Het interieur bijvoorbeeld, dat smaakvol is, en toch "bruin". Het publiek is ook aangenaam: intellectuelen, toeristen van het betere soort, echte Amsterdammers, welkome provincialen... Je doet hier nog eens contacten op.

Misschien de grootste charme van dit café is wel dat ze ook in de dingen waarin ze niet gespecialiseerd zijn kwaliteit leveren. Een grote wijnkaart vind je hier niet, maar de huiswijn is zeker in orde, dus als je een bierhatend maar mooi vriendinnetje meebrengt komt 't zeker goed. Verder zijn de hapjes uitstekend.

Eigenlijk is er niets slecht aan dit café, behalve dan de toch wel hoge prijzen. Maar die vind je overal in de Amsterdamse horeca, alleen dan zonder alle genoegens van In de Wildeman.
See less See more
De Wildeman is idd een erg leuk cafe, fijn ook dat er een ruimte is voor de niet rokers.
Oppassen dat je die stijle stalen trap naar de toiletten, die zich beneden bevinden niet afkletterd.:cheers:
De Doffer
Bax
Kat in de Wijngaert
De Tuin
't Loosje
De Ponteneur
De Gaeper
Brouwerij 't IJ
Was twee weken terug in de MiNiBaR (aan de naam kan je al zien hoe semi dit is). Erg mooie inrichting en een uniek concept (FeBo met drank), maar extreeeeeem pseudo-hip, publiek van Zuid-Asvrouwen in de overgang, behoorlijk duur, en dan moet je het ook nog eens zelf gaan halen.

Als één van de bezoekende dames weer even een onbewaakt ovulatiemomentje heeft kan je wel hun hele koelkast meejatten. Redelijke plek voor mannelijke golddiggers ook. Binnen twee jaar is dit dicht of het wie weet wordt een favoriete Gooimeisjesvanzestien plek.
Onlangs geopend: BeerTemple, aan de Nieuwezijds Voorburgwal 250 (naast Scheltema). Dit café specialiseert zich in Amerikaans bier, alleen dan niet in de commerciële meuk, maar in de verrassend goede bieren van kleinere brouwers. De Amerikanen hebben het geluk dat ze over heel bijzondere hopsoorten beschikken, die hun zwaargehopte stouts en IPA's heel bijzonder maken: bitter en toch fruitig.

Naast Amerikaanse bieren zijn hier ook enkele Belgische, Duitse, Tsjechische en Scandinavische bieren te krijgen, en Nederlandse bieren die in opdracht van dit café worden gebrouwen.

Wat BeerTemple, behalve de unieke selectie, verder van andere biercafés in Amsterdam onderscheidt is dat het zich veel meer richt op een jong publiek: de inrichting is hip en ruim, de sfeer open en los.

BeerTemple bestaat net twee weken, en het café is dan ook zeker nog niet volwassen. Een vast cliënteel moet nog worden opgebouwd, en ook aan de inrichting, muziek en bierkaart zal nog wel een en ander veranderen. Toch is het nu al zeer de moeite waard!
See less See more
1 - 20 of 56 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top