SkyscraperCity Forum banner

Calea Victoriei - Renovation & Rehabilitation

933210 Views 3986 Replies 279 Participants Last post by  casofatal
4
WIKI:
History



Initially, the road was named Drumul Braşovului, being part of the trade route between Bucharest and the city of Braşov, in Transylvania.[1]

Between 1692 and 1700, a paved road which linked the centre of Bucharest to the Mogoşoaia Palace of Constantin Brâncoveanu was built and it was named Podul Mogoşoaiei, being made out of oak wood.

Most roads in the Balkans at that time became muddy in the spring and autumn, and the wood prevented this. Consequently the road was one of the most important construction works of the area and a source of pride to Bucharesters. The area surrounding the road became the most fashionable part of Bucharest: 35 boyar houses were located on the road itself in 1775.[2]

Podul Mogoşoaiei was the first street in Bucharest to be illuminated with candles during the night, starting July 1814.[3]

The wood was not a very sturdy material and often it was in a bad state, despite being repaired several times (including in 1793 and 1814). During the Russian occupation of the Danubian Principalities, in the aftermath of the Russo-Turkish War (1828–1829), an extension from Piaţa Victoriei northward was built by Pavel Kiseleff, the commander of the occupation troops, and is today named after him. In 1842 the road was paved with cobblestone. It was later upgraded to asphalt.

The road was renamed "Calea Victoriei" after the Romanian victory in the Independence War of 1877-1878.
CEC Palace, 2006
Cercul Militar Naţional, 2006
The front of the Bucharest Novotel, shown under construction May 2006, replicates the façade of the old National Theatre, damaged in World War II and subsequently demolished.

[edit] Buildings and monuments

Major buildings and monuments along the street include (from north to south):

* George Enescu Museum
* Museum of Art Collections
* Ştirbey Palace
* The Athénée Palace Hotel, now a Hilton
* Romanian Athenaeum
* National Museum of Art of Romania
* The library of the University of Bucharest
* Kretzulescu Church
* Piaţa Revoluţiei (Revolution Square), including the Memorial of Rebirth
* Palatul Telefoanelor
* Odeon Theatre
* Casa Capşa
* Cercul Militar Naţional
* Pasajul Macca-Vilacrosse
* Bucharest Financial Plaza
* National Museum of History of Romania
* Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC)

It was also long home to the Constantin Tănase Revue Theatre (as of 2006, relocated to the Lipscani district), and was the site of the old Romanian National Theater just north of Palatul Telefoanelor; the departed theatre's façade is replicated by the front of the Bucharest Novotel that opened in summer 2006. The Romanian Athenaeum is set back slightly from the street, with a small park in between.

Calea Victoriei was Bucharest's showpiece street in the Interwar years. Tudor Octavian wrote, "this is how the whole of Bucharest would look if we had been allowed…, if its builders had been clever enough…"[4]. After roughly half a century of decline, it has recently been returning to this role. The National Museum of Art of Romania (the former royal palace) and the University Library across the street from it (both damaged in the 1989 Revolution) were restored in the 1990s; Palatul Telefoanelor was restored 1997–2005; and there has been an ongoing refurbishment of the street's many hotels, including the Athénée Palace, the Majestic, the Capitol, and the Capşa Hotel; as of 2006, the Grand Hotel du Boulevard and the Continental are undergoing remodeling, and a brand new Novotel is due to open in summer 2006.
Some nice old pictures:




Source
And "now and then":



Source

And a map of the area:

See less See more
3101 - 3120 of 3987 Posts
in centrul centrului unde se pot face bani grei si unde e prime real estate
Prime real estate pt. ce?

La birouri in general se baga doar firme cu f. putini angajati (si chiar si alea au inceput mai degraba sa prefere proiecte gen cel de la Timpuri Noi), magazinele daca nu sunt in malluri sau parte a vreunei retele mari cu greu supravietuiesc, iar pe rezidential cine are bani se duce la o cladire The One sau isi face casa in afara Bucurestiului...

Ar ramane mancarea si bautura, dar si acolo in afara de polul din Centrul Vechi cred ca ajung degetele de la maini si picioare pt. a numara restaurante si baruri profitabile din alte zone din Bucuresti care ar si incapea in astfel de spatii.

Deci...daca ar fi ca cineva sa semneze un contract de chirie, de ce pe Calea Victoriei?
^^
Sa vedem daca Hagag a pariat bine in acest caz.

Pe termen lung, odata ce vom depasi etapa frustrarilor din gama postdecembrism si vom intelege ca nu e normal sa mergi cu masina absolut oriunde (si nici sa stai in camp la dracu in praznic unde infrastructura e de nivel rural), sunt ferm convins ca zona centrala isi va recapata importanta. Avem deja in executie cladiri de birouri noi la doi pasi de Calea Victoriei.

La asta cred ca va contribui (nu stiu insa in ce masura) si faptul ca intram iar in anii '20 si deja avem un inceput de art deco/modern revival la nivel global. Adica fix ce gasim din plin, nevalorificat si asteptand investitii si reparatii, in centru.

de ce pe Calea Victoriei
Pentru ca are o identitate? Cam toate scenariile de dezvoltare pentru Bucuresti prevedeau densificarea si aglomerarea afacerilor si birourilor in zona centrala a orasului, asa cum e si firesc. Ok, poate nu fix la Universitate de exemplu, dar sigur in interiorul inelului principal. Faptul ca avem principala aglomerare de birouri la naiba in capatul unei linii de metrou langa camp este doar rezultatul speculei imobiliare din anii 2000, nu produsul unei strategii coerente de dezvoltare.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
^^
Sa vedem daca Hagag a pariat bine in acest caz.

Pe termen lung, odata ce vom depasi etapa frustrarilor din gama postdecembrism si vom intelege ca nu e normal sa mergi cu masina absolut oriunde (si nici sa stai in camp la dracu in praznic unde infrastructura e de nivel rural),
Dacă așa a văzut românul că e Ămericăn drim, ce ai cu el? Și eu am fost crescut cu aceleași idei, pur și simplu cu asta am fost crescuți. Mergeam cu părinții la români de SUKCES acasă într-un sat de lângă Timișoara și ne minunam ca proștii ce fain e să stai la vilă deși nu aveau asfalt și de multe ori nici canalizare (avea fosă septică) și practic aia îmi era indus atât de părinți cât și de societate ca fiind visul omului de succes.

- casă în afara orașului pentru că în oraș e gălăgie și nu e natură, pentru că da. natura câmpiei Vestului este de o frumusețe și diversitate ieșită din comun
- casa să aibe neapărat etaj, altfel ești un fraier
- dacă ai doar o mașină ești un ratat, să nu mai zic de idei de a te muta aproape de stația de autobuz/tren care nici nu există în România
-tu știi ce fain e să vezi fazani dimineața când mergi la lucru?
  • Like
Reactions: 3
Dacă așa a văzut românul că e Ămericăn drim, ce ai cu el?
Pai nici nu gresesc foarte mult. Pe hartie, statistic, americanii sunt mult mai bogati ca europenii, traiesc in case imense cu gradini, boierie! In realitate casele alea din carton lipit cu scuipat au fose septice, peste 20% (!) din casele din SUA nefiind racordate la un sistem de canalizare :crazy:

sursa fix de la EPA: https://www.epa.gov/septic/septic-systems-overview
  • Like
Reactions: 1
^^ este mult mai greu si foarte costisitor s-a aiba retea de sewer tinind cont ca distantele dintre ferme este enorm de mare mai ales in centrul Americi de la est la vest intre Appalachian mountans si Rocky mountns si nord la sud de la frontiera Canadiana pina la golful Mexicului,si asta numai la campie nu mai zic de zona de munte sau desert ......majoritatea au coduri de contructie ,apa din jur este testata cu regularitate, etc
  • Like
Reactions: 1
Valabil si in Europa, proportia tinand de cat de rasfirata e populatia. In Franta, de exemplu, vorbim cam tot de 20% cu fose septice, in Irlanda peste 25%, etc.. Sigur, in Germania, Anglia, Olanda, etc., tari cu densitati ale populatiei foarte mari, proportia gospodariilor cu sisteme proprii scade undeva la 10% (si sub).

PS: On-topic - sigur, ar fi bine sa creasca oferta de birouri si in zona centrala, dar Calea Victoriei ar trebui sa fie scutita, totusi, de turnuri de birouri
  • Like
Reactions: 2
dar Calea Victoriei ar trebui sa fie scutita, totusi, de turnuri de birouri
Sunt de acord, cat timp avem o definitie mai clara legata de ce inseamna un turn. Cred ca ocazional niste interventii de completare a frontului, aliniate la cornisa, ar putea fi oportune. Dar facute cu atentie si punctual. De asta ziceam de definitia turnului, pentru ca o astfel de lucrare sigur ar intra la categoria "mafia imobiliara distruge calea victoriei cu turnuri noi aici la salvati bucurestiul avem peste 2236423632624 de procese cu ..."

Oricum as miza mai degraba pe adaptarea si reutilizarea cladirilor existente. Daca vrem sa facem asta la modul serios tot sunt necesare niste investitii majore in consolidari, subzidiri, poate adaugarea de sisteme de parcare automate in subteran, in spatiile limitate ale unor curti interioare, etc. Pot iesi niste proiecte extrem de interesante.
  • Like
Reactions: 3
http://imgur.com/gallery/2tsaeK0 gata schelele,au diaparut toate. Cladirea asta ar arata super cu fatada iluminata
  • Like
Reactions: 4
nu se vede nimic.


PS: sunt doar eu sau Calea Victoriei e un santier imens? Peste tot sunt lucrari de renovare si/sau consolidare.
http://imgur.com/gallery/2tsaeK0 gata schelele,au diaparut toate. Cladirea asta ar arata super cu fatada iluminata
Am vazut aceleasi poze puse pe FB si de catre primarie, lucrezi in PMB?
___________________________________________________________


De remarcat ca PMB mentioneaza ca s-a intervenit si tehnic, desi ma indoiesc ca intr-un timp atat de scurt s-a consolidat ceva.

"În urma lucrărilor realizate de specialiștii Companiei Municipale Consolidări S.A., au fost remediate toate problemele scoase la iveală de expertiza tehnică."

* Nu s-a umblat la tamplarie presupun, ferestrele sunt ca dinainte de renovare.

* Nu am vazut parterul cum a iesit cu detaliile de contur.

* La usa centrala din mansarda nu a mai ramas vopsea ca sa ii dea o mana, a ramas ruginita, asa cum a fost si inainte, nu cred ca au dat nici macar cu matura in pod/mansarda.

* Solutia aleasa pentru invelitoare este trista, tabla f ieftina, o sa ii sara smaltul in cateva cicluri de +40 grade si - 25 grade, plus ca e oribila nuanta, executia (ca sa nu mai spun si de atentia la detalii, cum sunt puse foile de tabla in zona centrala)...turnultele lipsesc ca fie poza completa.

O sa ma priviti ca pe un nemultumit, dar e facuta ca sa ia ochii lumii si de primit un vot la vara.

Raportati-va numai cum este Hilton Garden Inn din centru vechi renovat cu adevarat.

See less See more
  • Like
Reactions: 4
De pe fb le-am luat, am zis sa nu dau link catre doamna :) PS. Bugetar? Doamne fereste :D
  • Like
Reactions: 1
Ce e la etajele superioare? Apartamente sau birouri?
E o surpriză plăcută felul cum arată. Și faptul că firmele magazinelor de lux sunt discrete pe fațadă e un plus mare. Așa cum era și înainte dar au păstrat.

Soluția cu tabla nu e cea mai bună, dar pe lângă că își va pierde strălucirea în timp, nu e nici foarte prezentă în fațadă
nu se vede nimic.


PS: sunt doar eu sau Calea Victoriei e un santier imens? Peste tot sunt lucrari de renovare si/sau consolidare.
Normal, e ultimul an din mandat. Ultimul să fie!
Sincer, in mandtatul lu Firea s-au demarat cele mai multe interventii pe imobile de patrimoniu. Din punctul asta de vedere cred ca e cel mai ok mandat. Nu inteleg ce va face sa credeti ca urmatorul primar ar aduce mai mult in sectorul asta. Nu zic ca nu imi doresc.
  • Like
Reactions: 3
Sincer, in mandtatul lu Firea s-au demarat cele mai multe interventii pe imobile de patrimoniu. Din punctul asta de vedere cred ca e cel mai ok mandat. Nu inteleg ce va face sa credeti ca urmatorul primar ar aduce mai mult in sectorul asta. Nu zic ca nu imi doresc.
^^ Troll?

Dezastru, să sperăm că nu mai prinde încă un mandat.
  • Like
Reactions: 4
^^ Troll?

Dezastru, să sperăm că nu mai prinde încă un mandat.
eu nu zic ca imi place Firea in general sau ca nu o fi femeia de cacat in administrarea Bucurestiului in general. Am zis, pt ca in contextul renovarilor imobilelor de patrimoniu s-a discutat, ca nu vad de ce e asa nasoala.. De ce e dezastru? Chiar as fi curios, - dar pe exemple, nu asa fara argumente, - care primar a autorizat mai multe reabiltari la cladiri istorice ca in mandatul asteia?
  • Like
Reactions: 2
E vorba de blocul Rosenthal.

https://www.arenaconstruct.ro/un-monument-istoric-de-pe-calea-victoriei-va-fi-consolidat/

La peste 17 milioane de euro se ridică investiția necesară pentru consolidarea unui imobil situat pe Calea Victoriei din București. Clădirea a fost construită în anul 1938 și este monument istoric al orașului.
  • Like
Reactions: 3
Indiferent de ce a facut sau nu Firea in alte privinte (bune si rele), e prima data cand sunt atatea cladiri de patrimoniu in consolidare/renovare in Bucuresti si nu sunt putine! Cred ca e vorba de zeci de cladiri in special in zona Lipscani si Victoriei. Si acest lucru e de apreciat !

Eu sunt curios de un lucru. Care e cadrul juridic in care se fac astfel de investitii din bani publici?! Sunt cladiri proprietatea primariei sau e vorba de alte aranjamente?
  • Like
Reactions: 3
3101 - 3120 of 3987 Posts
Top