SkyscraperCity banner

501 - 503 of 503 Posts

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
Početak radova na izgradnji vodovodnog sistema za naselje Ostrožac na UniNakon što je Grad Cazin sa Švicarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC) i Resursnim centrom za vode i okoliš „Una Consulting“ iz Bihaća potpisao Memorandum o razumijevanju u okviru projekta „Sigurno vodosnabdijevanje naselja Ostrožac na Uni“ izvršeno je projektiranje vodovodnog sistema, a danas je potpisan i ugovor s izvođačem radova, piše cazin.net.

"Radi se o projektu vrijednosti 200.000 konvertbilnih maraka. Dužina novog cjevovoda je oko 1.800 metara, a radiće se rasteretna komora od 50 kubika koja je bitna radi smanjenja pritiska koji dolazi iz dijela koji je već u vodovodnom sistemu", kaže Ibrahim Mujakić, direktor JKP Vodovod, ističući da se radi o prvoj fazi radova koju finansira SDC.

Drugu fazu čini izgradnja cjevovoda dužine 2.500 m kojim bi se zamijenio postojeći cjevovod u naselju Dobrenica i Ostrožac na Uni, a za ovaj projekat je u Budžetu Grada predviđeno 250.000 konvertibilnih maraka.

"Mi u principu s ovim projektom završavamo cijeli obuhvat Grada Cazina s gradskim vodoopskrbnim sistemom. Naravno, u tom području imamo određene razvojne planove i projekte i zbog toga je takođe, bitno kvalitetno vodosnabdijevanje tog područja", naglasio je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Radovi na prvoj fazi, koju izvode preduzeća „MN Redžić“ i „Regeneracija“, trebali bi početi ovih dana, a okončani početkom marta kada će biti nastavljena druga faza projekta.
Akta
 

·
senior member
Joined
·
17,994 Posts
Kruzni na Cupriji u Cazinu

Među planiranim infrastrukturnim projektima na području grada Cazin je i izgradnja kružnog toka u naselju Ćuprija, projekat koji se uspješno privodi kraju uprkos pandemiji i ostalim preprekama na terenu.
Radi se o dionici puta gdje je skretanje prema OŠ “Cazin II” i Maloj Lisi i mjestu gdje je velik protok vozila i pješaka, posebno učenika.
Za izgradnju novog kružnog toka je izdvojeno 126.360 KM, a izvođač radova je doo “E-BEGANOVIĆ” Cazin.
Pogledajmo na fotografijama iz ptičije perspektive kako je Ćuprija u kratkom roku dobila sasvim novi izgled.
 

·
senior member
Joined
·
17,994 Posts
Izrađen projekat rekonstrukcije dvorca Lothara von Berksa u sastavu Starog grada Ostrožac

Grad Cazin u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima, u kontinuitetu poduzima aktivnosti i mjere s ciljem zaštite i očuvanja nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac.

Tako je pokrenuta i izrada projektne dokumentacije za obnovu dvorca Lotara von Berksa u sastavu ovog nacionalnog spomenika.

Nakon provedene procedure javnih nabavki izrada projekta je povjerena preduzeću Ecoplan doo iz Mostara kao jednom od najpoznatijih preduzeća u oblasti projektovanja zaštite i konzervacije nacionalnih spomenika.

„Tokom izrade ovog projekta izvršena je statička analiza konstrukcije dvorca i Sahat kule, provedena su geotehnička ispitivanja tla i temelja objekta i urađen detaljan katastar oštećenja. Osim toga, izvršeno je čišćenje unutrašnjosti dvorca od obrušenih dijelova konstrukcije i uklanjanje vegetacije koja je bila zahvatila velik dio vanjskih zidova. Ovi radovi su omogućili detaljan uvid u stanje svih dijelova objekta i snimanje oštećenja, te su zaustavili štetno i razarajuće djelovanje vegetacije na zidove dvorca i Sahat kule“, ističe Suad Rošić, šef Službe za upravljanje razvojem Grada Cazina.

Na temelju provedenih istraživanja stručni tim projektanata je, pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, uradio detaljan projekat sanacije, zaštite i konzervacije dvorca Lotara von Berksa, sahat kule i pripadajućih bedemskih zidova. Projekat je prošao proceduru obavezne revizije, tako da sada Grad Cazin raspolaže sa kompletnom investiciono-tehničkom dokumentacijom koja omogućuje izvođenje radova na dvorcu Lotara von Berksa.

„Jedno od strateških opredjeljenja Grada Cazina je očuvano kulturno-historijsko naslijeđe, a Stari grad Ostrožac kao najveći, najočuvaniji i najatraktivniji stari grad na ovim prostorima osim kulturno-historijske vrijednosti ima i velik razvojni potencijal. Mi smo svjesni tog potencijala i zbog toga smo pokrenuli aktivnosti pripreme investiciono-tehničke dokumentacije kako bi mogli pribaviti potrebna odobrenja i vršiti dalja ulaganja u njegovu obnovu. S obzirom na veliku vrijednost radova trenutno smo u fazi apliciranja prema određenim donatorima kako bi zatvorili cjelokupnu finansijsku konstrukciju obnove dvorca, a prve rezultate tih aplikacija očekujemo već naredne godine“, ističe gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Projekat izrade glavnog i izvedbenog projekta sanacije dvorca Lotara Berksa je pokrenut 2017. godine, a dio sredstava za njegovo finansiranje osiguran je kroz različite projektne aplikacije, što je uz sredstva iz Budžeta Grada, omogućilo ugovaranje izrade projektne dokumentacije i ostale aktivnosti čišćenja, uređenja i prezentacije ovog bisera spomeničke baštine.

Izvor: Cazin.net
 
501 - 503 of 503 Posts
Top