SkyscraperCity Forum banner

Ceste u inozemstvu | Roads abroad

651009 Views 3335 Replies 240 Participants Last post by  lindenthaler
Ceste u inozemstvu

Otvaram ovaj thread o cestama u inozemstvu. Sve vaše reportaže o cestama izvan Hrvatske,
fotografije, vijesti, zanimljivosti, možete postavljati ovdje ako želite.

See less See more
1 - 20 of 3336 Posts
Ova tema bi mi više pasala u caffeu ili fototeci. Ove djelove foruma bi trebalo ostaviti za HR projekte.
Italija - Državna cesta SS3 bis Tiberina, Orte-Perugia-Cesena-Ravenna,
dionica Orte-Perugia-Assisi

Započinjem reportažom s talijanske državne ceste SS3 bis koja povezuje A1 (Autostrada del sole) s A14 (Adriatica). Radi se o četverotračnoj brzoj cesti koja prolazi ponajprije pitomim brežuljkastim krajolicima Umbrije, potom prelazi preko visokog planinskog lanca Apenina, da bi se na koncu spustila u ravnicu Emilije-Romagne i izbila na zapadne obale Jadrana.

Antička Tiberina zamijenjena je ovom suvremenom brzom cestom koja se može koristiti kao dobra alternativa za one koji putuju iz Rima u pravcu talijanskog sjeveroistoka i obratno. U mreži europskih cestovnih koridora označena je kao E45. Ova cesta duga 250 km povezuje Terni, Perugiu, Cesenu i Ravennu i najdulja je talijanska brza cesta. Građena je 70-ih godina prošloga stoljeća.

Oni koji se njome voze, primjetit će da je u dosta "istrošenom" stanju, posebice onaj najteži i najopasniji dio kroz Apenine, pun vijadukata i tunela.
Pa i kao takva, ozbiljno nagrižena zubom vremena - a slobodno se može ići brzinom od 100km/h - pravi je užitak voziti se po njoj zbog prekrasnih planinskih krajolika kroz koje prolazi. Na nekim najoštećenijim dijelovima već je započela rekonstrukcija koja je predviđena cijelom duljinom ceste, a postoje i studije da je se pretvori u pravu autocestu.

Ovdje vam donosim fotke samo prve dionice, Orte-Perugia, koja prolazi kroz Umbriju. Nažalost, onu drugu planinsku dionicu, puno ljepšu i spektakularniju, nisam mogao fotografirati jer sam ja bio za volanom.

Slijede fotke...
See less See more
SS3 bis, dionica Orte-Terni-Perugia

Idemo dalje...
See less See more
6
do Perugije je loša, ne znam kakva je dalje prema Ravenni, ali krak prema Anconi od Perugije je u dobrom stanju
U Perugi se uključujemo na državnu cestu SS75 u smjeru Asiza/Assisi.

U S.M.degli Angeli se isključuje za Asiz i tu bi završila moja reportaža.
Onaj apeninski dio nekom drugom prilikom.

Arrivederci!:cheers:
See less See more
7
do Perugije je loša, ne znam kakva je dalje prema Ravenni, ali krak prema Anconi od Perugije je u dobrom stanju
Nastavak kroz Apenine je u još gorem stanju jer je cesta dosta oštećena a ima jako puno tunela i vijadukata. No, već su započeli s rekonstrukcijom na nekom dijelovima.

Ali je zato priroda...:drool:
See less See more
Ova tema bi mi više pasala u caffeu ili fototeci. Ove djelove foruma bi trebalo ostaviti za HR projekte.
Mislim da je ovdje OK kad već imamo zaseban podforum za cestovnu infrastrukturu. Sve je na okupu, na jednom mjestu.

:cheers:
Sardinija nema autoceste, jedina talijanska regija, ali ima superstrade koje su u dosta dobrom stanju. Isu od juga do sjevera i onda se račva jedna prema Sassariju a druga prema Olbiji. Glavni grad Cagliari ima super izvedene obilaznice tj. gradske autoceste.

Vožnja je bila visokorizična jer sam vozio i slikao i frend isto na suvozačevom mjestu, i tako cijelim putem a cure su se iza derale na nas. Mislim da bi se trebalo donjeti zakon kao i za upotrebu mobitela. Zabranjeno fotografirati dok voziš :)

Cesta Cagliari - Oristano SS131

Malo običnih cesta

lokalna cesta

I za kraj malo krajolika ...

Inače idealno mjesto za godišnji, cijene povoljne, plaže na jugu su fantastične, priroda očuvana, arhitektura u skladu s prirodom, more uz naše definitivno najljepše u Europi, jedino je sjever jako skup i razvikan.
See less See more
10
Italija, A4
dionica Vicenza-Padova

Autocesta je 3x3 (sa zaustavnim tracima) cijelom duljinom od Milana do Venecije. U planu je proširenje na 3x3 sve do Trsta.

Svršetak obilaznice Vicenze i uključenje na autocestu

Poznati prizor na ovoj dionici - Tunel S. Agostino s četiri cijevi (odn. dva tunela)

Prometa na A4 uvijek ima i previše. Ovdje sam vozio nedjeljom pa nije bilo onih kamionskih grdosija koje uvijek prave probleme. Pravo je umijeće znati voziti kad se rijeke automobila i kamiona sliju na ovaj pravac. Tad ni tri trake puno ne pomažu.
Sjećam se da sam jednom "vozeći slalom" ugledao ispred sebe nečiji kotač koji je velikom brzinom jurio prema meni. Srećom pa sam imao dobre reflekse (kao i drugi).:nuts:

Prepoznatljiva odmorišta talijanskog Autogrilla što premošćuju autocestu.
Ovdje je jedno pred Padovom - Limenella

Isključujemo se na Padova-zapad i uključujemo na padovansku obilaznicu.

Ovdje se već uključujemo na sjevernu obilaznicu. Padova je inače jedan od rijetkih talijanskih gradova koji je odlično riješio svoje prometne probleme.
Grad je u potpunosti okružen obilaznim prstenom a sjeverni dio je onaj noviji, otvoren prije koju godinu.

Opet obilaznica i autocesta idu paralelno. Malo previše traka.:nuts:

Mora se prema centru. Eto, to bi bilo to. Do neke sljedeće prilike u Italiji.:cheers:

See less See more
25
Odlicne slike cross.
3x3 autoputevi su odlicni. Ali za tu dionicu Milan - Vencija bi trebalo najmanje 4 trake u oba smjera da se dobije dobro prohodnost.
Ali za tu dionicu Milan - Vencija bi trebalo najmanje 4 trake u oba smjera da se dobije dobro prohodnost.
Vjeruj da bi trebale. Po tal. autocestama me je najviše uvijek bilo strah kamiona - jako ih je puno, ludo voze i najviše me živcira njihovo neprestano iznenadno ubacivanje i preticanje.

Zato, tko je god izmislio zakon o zabrani prometovanja vikendom tim grdosijama, dobro je postupio.

Poglegajte ovu nesreću koja se prošle godine dogodila na A4 kod Venecije, 8. kolovoza. Sedam mrtvih.:eek:hno:

See less See more
Autocesta je 3x3 (sa zaustavnim tracima) cijelom duljinom od Milana do Venecije. U planu je proširenje na 3x3 sve do Trsta.
4+4 je od barijere Milano est do Bergama. A1 isto ima 4+4 dionicu kod Modene.
See less See more
Izgleda kao da mu je pukla guma. :eek:hno:
Nije. Najvjerojatnije je zaspao od umora, radi se o poljskom kamionisti.
Nego, jesu li Stockholm i Goeteborg povezani autocestom?

Od Goeteborga sam isao na jug prema Halmstadu i Malmoeu, autocesta je skroz OK.
Nemam fotke, ali živio sam u Belgiji neko vrijeme pa mogu reći da su njihove autoceste osvijetljene i puno ih ima, ali to su im jedine prednosti. Čvorovi su često loše riješeni, putokazi za odvajanja nepregledni, postavljeni tek na samim izlazima i slično, a i asfalt je često loš (star) i ima puno kolotragova. U Nizozemskoj, osim širine, sve super.
See less See more
Još malo Italije. Autostrada kod Milana i prema Bergamu ima 8 traka, po 4 u svakom smijeru.

See less See more
4
1 - 20 of 3336 Posts